71 ГОДИШЊИЦА КРВАВОГ УСТАШКОГ ПИРА НА ПАГУ И ВЕЛЕБИТУ !!

NalimInTheHous

Primećen član
Poruka
735
1-logor-rab-2.jpg

150a.jpg
150b.jpg

Ексхумирани лешеви Срба у логору Слана на Пагу прије спаљивања​

Паг / Велебит – На данашњи дан прије 71 годину усташе су у логорима Слана на острву Пагу и Јадовно на Велебиту извршиле масовну ликвидацију преосталих логораша. На Пагу је побијено најмање 791, а на Велебиту око 1.500 жртава. „Згрожене монструозношћу злочина и бројем побијених заточеника, италијанске окупационе снаге преузеле су од НДХ цивилну и војну власт на том подручју и наредиле затварање логора смрти“, каже за Срну председник Удружења „Јадовно 1941.“ Душан Басташић. Додатни разлог за забринутост Италијана био је масовни устанак Срба у Лици против усташке тираније. „Желећи да униште трагове злочина и побију остатак заточеника у кратком року, усташки наредбодавци су мотивисали џелате са додатних 100 куна по сату клања. Ноћ уочи католичког празника Велике Госпе, злочинци су у ували Слана на острву Пагу поклали преостале заточенике, мушкарце жене и децу“, подсећа Басташић. Он каже да су усташки злочинци сутрадан ујутро, 15. августа, довршили крвави пир, након чега су се, пијани и крвавих униформи, прикључили процесији која се кретала улицама Пага и завршила у католичкој цркви у центру града.

2-drvene_barake.jpg

logor-slana.jpg

Почетак градње дрвених барака у Слани у мају 1941​

„Готово у исто време, усташе су у логору Јадовно, на Велебиту, митраљезима стрељале око 1.500 преосталих заточеника и затрпале их у јаме ископане у самом логору“, наводи Басташић. Он додаје да су италијански војни санитарци на месту злочина на Пагу ексхумирали и спалили 791, како су забележили, „свеже закопани леш“. Међу овим жртвама било је 407 мушкараца, 293 жене и 91 дијете. Њихов пепео затрпан је у пашком камењару. Данас на острву Пагу, на месту некадашњег логора, нема споменика који би подсећао на стравичну судбину најмање 8.020 људи, недужних жртава – Срба и Јевреја, побијених у лето 1941. године.

srna-fb6236f9.jpg

Паг - остаци спаљених тела логораша у ували Слана​

Спомен-плоча у ували Слана, обновљена пре две године, разбијена је након два дана и до данас није обновљена. На месту логора Јадовно у протеклом рату порушено је спомен- обележје, а тела жртава и даље леже неексхумирана. Недавно су потомци жртава на месту некадашњег логора поставили и освештали Часни крст. На подручју комплекса усташких логора Јадовно, претече Јасеновца, 1941. године у само 132 дана његовог постојања, на најсвирепији начин је побијено па живо или полуживо стрмоглављено у крашке јаме, закопано у пашки камењар и бачено у море велебитског канала 40 123 жртве.

3-saranova_jama.jpg

На подручју комплекса усташких логора Јадовно, претече Јасеновца, 1941. године у само 132 дана његовог постојања, на најсвирепији начин је побијено па живо или полуживо стрмоглављено у крашке јаме, закопано у пашки камењар и бачено у море велебитског канала 40 123 жртве​

„Данас, седамдесет и једну годину касније, готово нико се неће сетити кланице која се догодила 15. августа 1941. на Велебиту и на Пагу. А требало би, ради наших предака, нашег достојанства и наших потомака. Међу многобројним потомцима жртава, успомену на њих чува тек неколико њих“, поручује Басташић.

http://www.jadovno.com/jadovno-slan...krvavog-ustaskog-pira-na-pagu-i-velebitu.html

Da se ne zaboravi !!
Srbima konstantno treba otvarati oči i skretati pažnju na one... persone... koje žive u njihovoj blizini... i ne treba zaboraviti, da te persone (koje se diče slovom u i polumesecom) samo liče na ljude, a u biti/suštini su krvoločno/krvožedne životinje !!
 

Back
Top