7 Oskara za 7 Srba

Dušan Vukotić – Oskar za najbolji kratki animirani film “Surogat” 1962.

Dušan Vukotić, Foto: Wikipedia

Dušan Vukotić

Dušan Vukotić je bio filmski reditelj, scenarista, animator i profesor na Filmskoj akademiji
u Zagrebu, član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

Pored animiranih Dušan Vukotić je realizovao niz dokumentarnih, informativnih, televizijskih,
reklamnih i tri dugometražna igrana filma.

Oskara je dobio 1962. za najbolji kratki animirani film “Surogat”, a uspeh je bio toliko veći time
što je postao prvi dobitnik nagrade koji je rođen van SAD (Karl Malden je rođen u Čikagu).

Preminuo je od infarkta 1998. u Zagrebu.

Dušan Vukotić je stvarno zaslužio Oskara, a i ostali iz ekipe Beograd filma su bili izvrsni.

Tako nekako :D
Evo Andrić, svojatamo ga svi. Pa Selimović. Krenuše i sa Jergovićem, Štiksom..a ja i dalje tvrdim-ono si đe si rođen :P

Има ту неких посебности истини за вољу али трвдити за човека који је члан ЦАНУ и цео свој радни а вероватно и животни век провео у Загребу да је Србин.. Мислим, ствАрнОо! :fdlan::fdlan:

Meni je samo budalaština, baba/deda mu/joj bili srbin/srpkinja pa eto i oni su. Po meni ko se rodi ovde, živi ovde i napravi nešto značajno to se vrednuje. A ne, otišao kao spermatozoid u ameriku i eto on je srbin koji je dobio oskara. Ma važi.
A šta je bio Tesla, Andrić i slično, zabole me. Ne trošim ovo malih sivih ćelija što mi ostalo na gluposti.

Свакако да Срби на појединачном плану имају јасну вредност. Али као заједница имамо поражавајућ скор.

Ne,niko nije bio Jugosloven,projekat stvaranja YU nacije je bio apsolutni promašaj komunista
Pogrešno, znali su da je slobodno izjašnjavanje nacionalnosti ključno za opstanak višenacionalne države kakva je bila Juga, pa nisu čačkali mečku. Prilog tome ide i činjenica da su postojale nacionalne partije, što je u suprotnosti sa principom klasne podjele. Da se uspjela formirati jugoslavenska nacija, a nažalost nije, ne bi se desio građanski rat. Da stvar bude gora, upravo su komunisti bili ti koji su se počeli dijeliti po nacionalnosti, pa tvoja teza ne drži vodu. Bilo je pojedinih partijaca koji su zagovarili jugoslavenstvo, ali su brzo ušutkani prišivanjem etikete unitarizma. Ukratko, nacionalne komunističke vrhuške su htjele svaka za sebe upravljati svojom pripadajučom radničkom klasom. I tu uopće nisu promašile, a posljedice su poznate

Niko u Jugoslaviji nije bio Jugosloven,što se i pokazalo 90-tih

"Онај си, за који се крај бијеш"
стари мангупски систем припадности.

Није баш да нас није било деведесетих,
нешто мало - али било.

Сећам се 1992. дошли ми позивари,
"Здраво друже, имаш позив од ССНО, Југа је у опасности"

Смешкају се, мисле одбићу ...
Ја јок, него трк по опрему и на МЗ.

Тамо нас се одазвало 20%, има Рома, muslimana, нас Срба ...

Тако је то било, данас сам поносан
што сам испоштовао заклетву дату ЈНА.

Ја знам ко сам.
Знаш ли ти ?

Poslednja izmena od moderatora:
"Онај си, за који се крај бијеш"
стари мангупски систем припадности.

Није баш да нас није било деведесетих,
нешто мало - али било.

Сећам се 1992. дошли ми позивари,
"Здраво друже, имаш позив од ССНО, Југа је у опасности"

Смешкају се, мисле одбићу ...
Ја јок, него трк по опрему и на МЗ.

Тамо нас се одазвало 20%, има Рома, muslimana, нас Срба ...

Тако је то било, данас сам поносан
што сам испоштовао заклетву дату ЈНА.

Ја знам ко сам.
Знаш ли ти ?
Jok eto ne znam🙄,mada moram ti reći jugoslaveni su mi bili nekako najgadniji,nit smrde,nit mirišu.

Poslednja izmena od moderatora:

Back