7 gradova sveta koja žele da ogranice broj turista

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
290.650
1.Barcelona

view-across-barcelona-spain.jpg


Ako tražite mesto za istraživanje evropske arhitekture, umetnosti i kulture, Barselona će vam pružiti najbolja iskustva.
Lokalno stanovništvo često se žali na turiste. Barselona je manja od ostalih evropskih prestonica, a brojne turističke atrakcije
poput katedrale Sagrada Familia i Parka Güell smeštene su u gusto naseljenim područjima. Barcelona teži da uravnoteži turizam ogranicavanjem broja turista

Barcelona je treći grad po posećenosti u Evropi. a u kojem je broj turista četiri puta veći od broja stanovnika. Ovaj grad pooseti oko 30 miliona ljudi.
Samo Sagrada Familiju godišnje poseti 3.miliona turista

2.Bali

Pura-Ulun-Danu-Bratan-Pura-Beratan-Temple-Bali-Island-Indonesia.png


Ova ostrvska destinacija je savršena za odmor.Medjutim,složen i osetljiv ekosistem Balija pod stalnom je opsadom turista. Najveći problem je krčenje šuma kako bi se napravio prostor za nove turističke infrastrukturne projekte.
Zabave na plaži, bujna prašuma i izuzetni hramovi su zaista primamljivi za turiste, ali meštani žele da zaštite svoju ekološku i kulturnu vrednost.

3. Cinque Terre, Italy

cinque-terre-2.jpg


Čuveni Cinkue Terre sastoji se od pet prelepih sela i blagoslovenih fantastičnim pejzažima i vibrom poput bajke,
ali meštani su zabrinuti za životnu sredinu i žele da izbegnu dalju štetu kao i prenaseljenost.

4.Santorini Island

Santorini-lead-xlarge.jpg


Ostrvo Santorini nije popularno samo po svojim blistavim morskim pejzažima i belim kućama, već su se turisti zaljubili i u njegove zalaske sunca
koji oduzimaju dah i umirujući vetar.Malo ostro na jugu Grčke turisti vole, ali pet miliona turista koji ga svake godine posete umanjuju njegovu neodoljivost.
Razmislja se o ogranicavanju broja turista koji posecuju Santorini.

5.Reykjavík

GettyImages-158525984-5b6df57dc9e77c005086b0ca.jpg


Island je jedna od najprijateljskijih zemalja na svetu, a Islanđani ne mrze turiste.
Ipak ovo ostrvo od 335.000 stanovnika odlučilo se na ogranicen broj privatnog smestaja zbog veliokog pritiska turista
koji dolaze privučeni magijom glečera, fjordova, polja lave, vrelih izvora, planinarskih staza i ponoćnog sunca.

6. Amsterdam, Holland


amsterdam-canals-house-boats-holland-netherlands-bike-boat-tour-flsergeygalyonkin-1.jpg


Amsterdam ogranicava broj turista koji holandskoj ekonomiji godišnje donose oko 82 milijarde evra jer građani Holandije boje se da će se njihov glavni grad
pretvoriti u Veneciju.Frustrirani meštani Amsterdama već neko vreme žale se na preveliki broj turista i boje se da bi njihov rastući broj mogao uništiti dušu
ovog živahnog kosmopolitskog grada,pogotovo što je meštanima dosta buke, opijanja, povraćanja, ulice crvenih fenjera i provoda turista.

7. Seychelles


Seychelles.jpg


Neverovatna privlačnost Sejšela je jedan od razloga što je to savršena destinacija za medeni mesec ili jednostavno mesto za opuštanje i približavanje prirodi.
Međutim, vlada želi da sačuva vrednost ostrva ograničavanjem broja posetilaca.

Preneto sa earthology365.com
 

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
61.086
Treba. Sejseli to savrseno rade.
Nema ogromnih hotela, kiceraja, jeftine zabave...a priroda savrsena. Samim tim nije ni atraktivna ljudima koji traze takvu zabavu.
Nista nije podredjeno turistima.

Ljudi mogu sve da uniste.

Cinque Terre kada sam bila vrvelo je od turista. To su tako mala mestasca, cudesna kroz koje prozuji nenormalan broj turista. Mislim da ga jedino spasava sto ne moze kolima da se dodje i sto nemaju te velike hotele tako da je i smestaj tu papreno skup.

Sto se mene tice ja bih posebnu planetu za sve koje zele u beton i provod. :zelenko2:
 

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
290.650
Venecija na primer gde je pritisak turista ogroman

Venecija od 16. januara 2023. godine uvodi takse za turiste koji ulaze u grad. Naime, u zavisnosti od trenutnog broja turista u gradu, cene će se kretati od tri do deset evra po osobi za jednodnevnu posetu.

Turisti će morati online da apliciraju i plate kartu za ulazak u Veneciju, dok će gradska komunalna policija biti zadužena za kontrolu, pa će oni koji ne budu imali dozvolu za to morati da plate kaznu u iznosu od 50 do 300 evra, na licu mesta.
 

Шмекер

Veoma poznat
Poruka
14.726
Zdravko Čolić ima pesmu Dome moj koju sam ja posvetio Barseloni iako sam rođeni Zemunac. A tu je naravno i Fredi Merkuri i Monserat Kabalje sa njihovom pesmom Barselona. Ali Dome moj od Zdravka Čolića i to moje putovanje u Barselonu "Dome moj, jednog dana vratiću se ja, druže moj u dane detinjstva(Studija) I sreće za nas; Druže moj, sećanje na te ko sunce mi sja..."
 

Top