Nisu isti opsezi u tome i jeste stvar, ti se malo ne razumeš u tehniku?
ma samo kad si mi ti strucnjak za telekomunikacija! igrom slucaja malo se nesto razumem, pa sam zato to i napisao da su vec ranije isti opsezi bili korisceni i stojim iza toga! naravno da su frekfencijski opsezi koje koristi 5G mreza bili u upotrebi i ranije, nisu tek tako sa neba pali pojavom 5G.
5G mreza koristi razlicite frekvencijske opsege da bi svuda radila kako treba. svaki od tih opsega ima svoje svojstva i svrhu.
niska frekvencija: frekvencijski opseg od 700 MHz koristi se za pokrivanje sireg podrucja, posebno ruralnih oblasti i unutar zgrada. ovaj opseg ima dobar domet i moze da prodje kroz zidove.
srednja frekvencija: na 3.6 GHz, frekvencijski opseg postaje srednji i koristi se za brzi internet i veci kapacitet prenosa podataka. ovo se primenjuje u urbanim i gusto naseljenim podrucjima, gde je potrebno mnogo brzih internet veza.
visoka frekvencija: frekvencijski opsezi od 26 GHz i 36 GHz koriste se za ultra-brze bezicne veze i visoke brzine prenosa podataka. ovi opsezi imaju ogranicen domet i slabo probijaju zidove. zbog toga su idealni za gusto naseljene urbane sredine i aplikacije koje zahtevaju nisku latenciju, kao sto su virtuelna stvarnost (VR/AR), autonomna vozila, pa i igranje onlie igrica.
ti isti frekvencijski opsezi su bili i ranije korisceni i to:
niski su se koristili za radio i televiziju, srednji opsezi za satelitske komunikacije i vojne potrebe, a visoki opsezi (mmWave) su bili u upotrebi za vojne radarske sisteme i druge namene.
sa cime se konkretno ne slazes od toga sto sam napisao bilo za opsege koji su se ranije koristili, bilo za opsege koje 5G mreza koristi?
sta je tu netacno?
Što bi trebala nova posebna infrastruktura, ako su isti "opsezi"?
jel si ti procitao sta si napisao?
"zasto treba nova infrastruktura"?! jel ces kroz staru opremu iz '80-ih godina, kao npr. stare radio predajnike ili satelitske antene, da emitujes signal za ultra-brzi inetnernet!? kako to zamisljas? stara infrastruktura jednostavno nije tehnicki prikladna za podrsku brzinama prenosa i brzi odziv koji 5G pruza.
infrastruktura nema nikakve veze sa frekfencijskim opsezima.
malo ti "uceni covece" ako si uspeo da stignes do srednje skolu uopste, da nadjes knjigu iz fizike, mislim da je to 2 ili 3 razred, pa da ponovis frekvencije i elektromagnetne talase i sl. da se ne blamiras vise ovde tim nebulozama koje ovde pises!