50 eura kazna za jednu bačenu flašu..!

Neno

Elita
Moderator
Poruka
16.747
.. kako to lijepo ali sasvim (na žalost) nestvarno zvuči.

A zašto ne bi? Ko i zašto sprečava da se donese jedan takav zakon? Šta ih to košta i zbog čega se ustručavaju? U suprotnom su saučesnici u zločinu nad prirodom, ekologijim, zdravljem.. :(

Jel moraš da bacaš smeće van kante, van kontejnera..? Ne moraš.
Jel moraš da baciš kesu sa otpacima iz auta? Na šta ti liči izlet, kampovanje i boravak u prirodi ako za sobom ne ostaviš barem onako kako je bilo?
Iz rijeka pijemo "prečišćenu" vodu, kupamo se, pecamo.. a u njoj tone otpada, otrova.. ko zna čega još što se ne vidi??

Ovih dana na Drinskom jezeru, Višegrad.. malo je reći ekološka katastrofa.. ovo je pomračenje uma i Srba i Crnogoraca, Hercegovaca, Bošnjaka..

drina.jpg


Višegrad​

Sa svakom sezonom kiša, topljenja snijega i nabujalih rijeka desetine tona smeća prekriju Drinsko jezero Hidroelektrane Višegrad, javlja Anadolija.
Zbog nebrige stanovništva i nadležnih institucija, divljih deponija i neadekvatnog odlaganja otpada na obalama rijeka, ovaj grad je svake godine na ivici ekološke katastrofe.
- Smeće iz tri zemlje -
S obzirom da smeće prema Višegradu pluta Limom iz pravca Srbije, ali i Drinom iz Crne Gore te uzvodno iz Foče i Goražda, radi se o zajedničkom problemu tri države, koji uprkos brojnim inicijativama, sastancima i obećanjima još uvijek nije riješen.
Dejan Furtula, predsjednik Udruženja "Eko Centar" iz Višegrada, kaže da za ovaj problem ne postoji objašnjenje.
"Ovo je stvarno velika sramota. Dešava se već dugi niz godina zaredom, ali posljednjih 2-3 godine čini mi se da su to najveće količine otpada koji dolazi na lančanicu ovdje na gornje višegradsko jezero. Znamo da je problem otvaranje regionalne deponije za gornji sliv rijeke Drine - Višegrad, Goražde, Foču, Rudo i još neke gradove", govori Furtula.
Podsjeća da je Srbija napravila deponiju Duboko, koja podmiruje 400.000 stanovnika, i da se i u BiH može uraditi slično kako bi se sanirale deponije u koritima rijeka.

- Loša slika -

Osim na nadležne, Furtula apeluje i na građane da rijeke ne posmatraju kao deponije smeća. Dodaje da do Višegrada rijeka nosi i plastiku, drveće, dijelove automobila pa i medicinski otpad.

"Bukvalno, jedna prava ekološka katastrofa. Nadam se da će tri države Srbija, Bosna i Crna Gora napraviti neki generalni, veliki plan, da će se krenuti prema EU da se traži neka pomoć, neka sredstva, a i sami da izdvojimo sredstva za to. Da se konačno riješi ovaj problem, jer stvarno je bruka za sve nas", naglašava Furtula.

Proteklih dana brojni domaći i svjetski mediji kroz snimke i fotografije prenijeli su ružnu sliku iz Bosne i Hercegovine. U Višegradu se nadaju da će to biti dodatni motiv da se otpad u Gornjem Podrinju konačno zbrine, a primjera kako to uraditi i kako otpad iskoristiti u svrhu proizvodnje energije ima u brojnim gradovima svijeta.

Za sada, otpad iz akumulacije HE Višegrad uklanjaju samo radnici hidroelektrane što je tek privremeno rješenje.
******************************************************************************************************************************************

Sumnjam da će bilo kakvi "apeli" pomoći da se promijeni svijest onih koji rijeke, jezera, zemljište.. tretiraju kao deponiju.
Zašto ne uvesti zakone kao u mnogim državama, koji su se pokazali kao vrlo efikasni?

Ne moraš da baciš opušak cigarete.. ne moraš ali, bacio si.
Ali zato.. moraš da platiš 50 franaka kazne.. pa kome se isplati.
A do tada.. ako nas nije sramota, a kako stvari stoje, nije.. imat ćemo "čast" da se zgražavaju nad našim navikama, kulturom, ponašanjem.. šta god!

***
"Tone plastičnih flaša, zarđalih buradi, polovnih guma, kućnih aparata, natopljenog drveta i drugog otpada nagomilale su se iza barijere u reci Drini u Bosni i Hercegovini, koja se vijuga kroz šumovita brda", opisuje Euronews Drinu u istočnoj Bosni.
 
Poslednja izmena:

zlatko01

Buduća legenda
Poruka
27.420
izvoz zdrave hrane, visokog kvaliteta, bez hemije i ostalih stetnih sastojaka...OGROMNA JE IZVOZNA SANSA SRBIJE...ako stanovnici Svajcarske, Belgije, Nemacke i Japana, ne pocrkaju od korone, difterije, kolere, pegavog tifusa, zavrsice na grobljima posle konzumiranja srpskog voca i povrca
 

Top