5 važnih stvari koje nokti otkrivaju o nama

Uysal

Elita
Poruka
16.872
Lijepi i zdravi nokti nisu samo ukras ruku, nego i odraz stanja cijelog organizma. Nepravilnosti u boji i debljini mogu upozoravaju na potrebu za određenim vitaminima te mogu biti i alarm koji upozorava na poteškoće u radu nekih unutarnjih organa

60342041.jpg

Nokti su ogledalo stanja našeg organizmaNedostatak hranjivih tvari

Blijedi i tanki nokti mogu biti znak anemije ili koilonihije – bolesti nokta kod koje nokat gubi prirodnu zakrivljenost i poprima 'žličasti' oblik (izvijen je prema gore). U tom slučaju potrebno je unositi više željeza u organizam, kojeg najviše ima u zelenom povrću, osobito špinatu.
Bijele mrlje na noktima često znače nedostatak cinka i B vitamina, koje možemo nadomjestiti mesom peradi, plodovima mora i cjelovitim žitaricama.
Krhki i lomljivi nokti mogu se obnoviti povećanim unosom vitamina A u organizam, kojeg u velikim količinama sadrže mrkva, mlijeko, jetrica, žumanjak i riba.


Stres

Ako ste skloni grickanju noktiju, to može značiti mnogo više od dosade ili nervoze. Koliko god se činilo kao bezazlena navika, izgriženi nokti mogu ukazivati na visoku razinu stresa, koja će s vremenom utjecati i na vaše opće zdravstveno stanje. Osim toga, grižnja noktiju može uzrokovati ozbiljne infekcije putem rana na noktima i preko sluznice u ustima.
Za početak isprobajte odvikavanje pomoću lakiranja noktiju bezbojnim lakom, čiji će vas gorak okus natjerati da odustanete nakon prvog pokušaja.


Ozbiljnije bolesti

Tamne mrlje na noktima su najčešće posljedica jačeg udarca ili prignječenja nokta, uslijed čega popucaju kapilare kože ispod nokta. No ako se pojave neizazvane ozljedom, mogu biti pokazatelj ozbiljnijih bolesti kao što su psorijaza ili čak melanom, te u nekim slučajevima posljedica alergijske reakcije.


Infekcije

Najčešći oblik infekcije noktiju su gljivične infekcije. U tom slučaju nokti postaju zadebljani te žutozelene nijanse. Gljivice uglavnom ne uzrokuju ozbiljnije probleme na noktima, ali ako se ne liječe na vrijeme, mogu trajati mjesecima. Stoga potražite pomoć liječnika čim primijetite promjene u debljini ili boji nokta.
Bakterijske i virusne infekcije pogađaju kožu oko nokta i ispod njega. Njihovi simptomi su svrbež i crvenilo kože oko noktiju. Najbolji način sprečavanja ovih infekcija je redovita njega ruku i noktiju te redovito čišćenje pribora za manikuru.


Poremećaji unutrašnjih organa

Promjene poput različitih nijansi u boji noktiju te mrljica bijele ili crvene boje mogu ukazivati na poremećaje u radu nekih organa. Primjerice, bijele mrljice mogu značiti poteškoće u radu jetre, crveno bijele probleme s bubrezima, a crvenkaste poremećaje u radu srčanog mišića.


http://zadovoljna.hr/clanak/zdravlje/5-stvari-koje-nokti-otkrivaju-o-nama.html

----------------
Iako ne znam cije su nogice, moram da pohvalim ovu damu sa slike.. Ima jako lijepe nokte.. Bas po mom ukusu..
A sto se mene tice, nigdje se nisam pronasao u ovih 5 tačaka.. Vjerovatno je sve ok sa mnom. :think:
Imal nesto da vi kažete pametno u vezi teme ? :neutral:
 
imam da kažem u vezi slike
ne volim da vidim da neko pušta nokte na nogama:neutral:

juče sam videla jednu lepu i zgodnu devojku u groznim papučama iz koje su joj ispadali prsti :sad2:
em je imala ružne prste, ajde na to se ne može uticati..ali dugi nokti na stopalima:confused:
bljak

Ne volim ni ja kad žene puštaju nokte na nogama, ali ovako kako je to uradjeno kod doticne, mislim da je sasvim ok.
 

Back
Top