5 regija u Italiji sa mnogo manje gužve od Toskane

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Marke – talasasta brda i tiha sela

Regija Marke mogla bi da se opiše kao mirnija sestra Toskane – sa talasastim brežuljcima, čempresima i raštrkanim kamenim selima. Tamo je uglavnom mirno, čak i u jeku sezone. Putevi vijugaju između vinograda i maslinjaka do mesta poput Urbina, čiji renesansni šarm deluje gotovo netaknuto.
Umesto velikih turističkih gužvi, susrešćeš lokalno stanovništvo i moći da doživiš autentičan i tradicionalan način života u ovoj regiji. Pejzaž odiše opuštenom autentičnošću koja će te odmah umiriti…

marke.jpg

Abruco – divlja priroda susreće srednjovekovni pejzaž

Regija Abruco iznenađuje dramatičnom mešavinom planina, nacionalnih parkova i drevnih sela.
Plato Kampo Imperatore često nazivaju italijanskim „Malim Tibetom“.
Planinarske staze vode kroz netaknutu prirodu gde često možeš da šetaš satima, a da ne sretneš nikoga.
Regija Abruco poznata je i po autentičnim, često brdskim selima koja deluju kao da su zamrznuta u vremenu.
Ona kombinuju srednjovekovnu arhitekturu, spektakularne pejzaže i snažne lokalne tradicije.
Kastel del Monte često se opisuje kao jedno od najlepših italijanskih sela.

abruco.jpg

Bazilikata – tajanstveni kameni gradovi

Na mestima poput Matere, kuće, crkve, pa čak i čitave četvrti uklesane su direktno u stenu, a ne izgrađene na njoj. Zbog toga izgleda kao da je sam grad „izrastao“ iz kamena. Ukratko, u regiji Bazilikata priroda i istorija toliko su isprepletane da su gotovo nerazdvojne. Uske ulice i kamene kuće pričaju priče o vekovima promena. Daleko od njih, regija se pokazuje kao surova, prostrana i impresivno tiha. Oni koji ovde putuju uranjaju u drugačiju, dublju dimenziju Italije.

bazilikata.jpg

Furlanija-Julijska krajina – Alpi susreću Jadran

Regija Furlanija-Julijska krajina spaja alpsku svežinu sa mediteranskom lakoćom.
Između planina i Jadranskog mora nalaze se vinske regije poput Kolija koje oduševljavaju poznavaoce vrhunskih vina.
A šta je sa lučkim gradom Trstom? Tamo se italijanski duh susreće sa srednjoevropskom elegancijom: bečkom kulturom kafića,
habzburškom arhitekturom i italijanskom strašću za životom. Pejzaž se neprestano menja – od surovih vrhova do talasastih brežuljaka i obala.
Uprkos toj raznolikosti, regija ostaje prijatno „neturistička“ i opuštena.

furlanija.jpg

Umbrija – uživanje u zelenim oazama

Poznata kao „zelena sestra“ Toskane, regija Umbrija očarava posetioce svojim maslinjacima, vinogradima i istorijskim gradovima poput Peruđe i Asizija – sve daleko od glavnih turističkih gužvi. Poznata je i po istorijskim znamenitostima, prostranim šumama i regionalnoj kuhinji, a naročito po izvrsnim tartufima i vinu.

umbrija.jpg

shutterstock_1862470855-e1778321545975-1000x560.jpg

Rocca Maggiore je srednjovekovna tvrđava koja se uzdiže iznad grada Asizija u regionu Umbrija, Italija.
Ova znamenitost je poznata po svojoj očuvanoj arhitekturi i pruža panoramski pogled na okolne brežuljke i sam grad.Umbrija,
gde se tvrđava nalazi, često se naziva "zelenom sestrom" Toskane zbog svojih maslinjaka, vinograda i istorijskih gradova.
(izvor-Danas)

Marke – talasasta brda i tiha sela

Regija Marke mogla bi da se opiše kao mirnija sestra Toskane – sa talasastim brežuljcima, čempresima i raštrkanim kamenim selima. Tamo je uglavnom mirno, čak i u jeku sezone. Putevi vijugaju između vinograda i maslinjaka do mesta poput Urbina, čiji renesansni šarm deluje gotovo netaknuto.
Umesto velikih turističkih gužvi, susrešćeš lokalno stanovništvo i moći da doživiš autentičan i tradicionalan način života u ovoj regiji. Pejzaž odiše opuštenom autentičnošću koja će te odmah umiriti…

Tu je i Civitanova Marche, kome treba jeftin(ije) cipele to je grad u kome su smeštene mnoge farike koje ih prave, između ostalih i kod nas popularni Cesare Paciotti. Svaka fabrika ima i svoje prodajno mesto i tamo su max upola cene a i jeftinije.

Furlanija-Julijska krajina – Alpi susreću Jadran

A šta je sa lučkim gradom Trstom? Tamo se italijanski duh susreće sa srednjoevropskom elegancijom: bečkom kulturom kafića,

Trst je i glavna pržionica kafe u Italiji, tamo se prži Illy, Hausbrandt, Cafe San Giusto, Amigos....od poznatih ali i mnoge druge, tako da kome trebaju džakovi kafe...ili Nespresso capsule Trst je glavni za to. Prilično jeftinije nego u bilo kojoj prodavnici Evrope.

Bazilikata – tajanstveni kameni gradovi

Na mestima poput Matere, kuće, crkve, pa čak i čitave četvrti uklesane su direktno u stenu, a ne izgrađene na njoj. Zbog toga izgleda kao da je sam grad „izrastao“ iz kamena. Ukratko, u regiji Bazilikata priroda i istorija toliko su isprepletane da su gotovo nerazdvojne. Uske ulice i kamene kuće pričaju priče o vekovima promena. Daleko od njih, regija se pokazuje kao surova, prostrana i impresivno tiha. Oni koji ovde putuju uranjaju u drugačiju, dublju dimenziju Italije.

Pogledajte prilog 1899191

Matera, stari grad gde se dešava serija Ima Tatarani. Jako zanimljivo mesto.

1778709980892.png

Ma ..bo Immu, što bi rekli stari ljudi, nego i sam James Bond je tu motorom jurcao po čaršiji u NO TIME TO DIE, kada je ono Italijanu oteo, vidi koincidencije Triumph Scrambler, vozimo strogo Eglesko, morali su nedužni žitelji Matere da se čudom čude.
Slabo sam propratio Bonda otkad ga je Danel Craig preuzeo, jedino ako navatam neki film u retkim situacijama kad pogledam tv. A baš ovaj film mora odgledam, ako ništa drugo, ono zbog toga što tu glumi Lea Seydoux. Imam nekako pik na te francuske glumice. U umetničkom smislu, naravno;). A i zbog Matere, razume se.
A što se tiče engleskih i uopšte, britanskih vozila u bondićima, beše se onomad, '95. digla velika frka oko toga što je za glavni auto u filmu Golden Eye izabran BMW Z3. Baš pre neki dan videh jednog parkiranog pored Čair, sređen ko bombonica, ko da je juče izašo iz fabrike. Al dobro, BMW je u to vreme ('94.) postao na nekin način malo i birtanski jer je kupio Rover, a samim tim i Land Rover i Mini i MG Kuku i lele šta ih sve iskoštalo da ih spasu, na kraj im, posle inicijalnih 800 miliona funti za kupovinu, cela avantura izbila iz džepa još oko 16 milijardi dojč maraka.
Vozio je Bond tokom godina svakojake strane automobile, šta god mu naleti, ali ovo je bilo baš nešto što mu Q pripremio.

Vozio je Bond tokom godina svakojake strane automobile, šta god mu naleti, ali ovo je bilo baš nešto što mu Q pripremio.

Sa zebnjom da ne završimo u Svaštari😅 biću kratak i držat ću se teme, koliko god mogu.😁
Naravno, vozio je Bond čak i Alfa Romeo u OCTOPUSSY, a svi dobro znamo da je Alfa firma iz Torina, koji je smešten u regiji Piemonte koje nema na ovom topiku ali vredi pomena, iako je Torino samo industrija. Tu su blizu planinčuge Alpi, Švica, Francuska i ima dosta skijališta u blizini, Sestriere je valjda najpoznatiji. Od Torina nema ni 3 sata vožnje do podnožja Mont Blana, pa ko može da se penje tu je.
3754.jpg

p.s. U TOMORROW NEVER DIES Džejms ganja BMW R1200C po Saigonu, da ne kažem Ho Ši Min Sitiju, sa propratnom kao Vijetnamkom, koja je ustvari Malajka...nego nisam to hteo, slučajno sam vlasnik tog motora u originalnoj James Bond izvedbi, naravno u istoj ovoj slonova kost boji kao na slici, čak imam i kacigu koja se matchuje, motor je jubilarno 2000 godište, vrlo malo prošao, hteo sam da ga uvezem ovde u Aziju ali nema šanse, carine i dadžbine su tolike da je bolje da si vozim Hondicu ali motor mi je u Nišu, u garaži, pa ako ima kolekcionara......javite se u PM(private message, nije ono drugo😅)

25376.jpg

Trst je i glavna pržionica kafe u Italiji, tamo se prži Illy, Hausbrandt, Cafe San Giusto, Amigos....od poznatih ali i mnoge druge, tako da kome trebaju džakovi kafe...ili Nespresso capsule Trst je glavni za to. Prilično jeftinije nego u bilo kojoj prodavnici Evrope.
Jeste Illy je ok kafa,hausbrandt takodje,ali ja od tih masovno rasprostrranjenih preferiram napolitansku kimbo.Sto se tice cene,cela Evropa trenutno guli kozu stanovnistvu na kafu,u Italiji je ona skoro duplo jeftinija

Umbrija – uživanje u zelenim oazama

Poznata kao „zelena sestra“ Toskane, regija Umbrija očarava posetioce svojim maslinjacima, vinogradima i istorijskim gradovima poput Peruđe i Asizija – sve daleko od glavnih turističkih gužvi. Poznata je i po istorijskim znamenitostima, prostranim šumama i regionalnoj kuhinji, a naročito po izvrsnim tartufima i vinu.

Pogledajte prilog 1899195

Pogledajte prilog 1899196
Rocca Maggiore je srednjovekovna tvrđava koja se uzdiže iznad grada Asizija u regionu Umbrija, Italija.
Ova znamenitost je poznata po svojoj očuvanoj arhitekturi i pruža panoramski pogled na okolne brežuljke i sam grad.Umbrija,
gde se tvrđava nalazi, često se naziva "zelenom sestrom" Toskane zbog svojih maslinjaka, vinograda i istorijskih gradova.
(izvor-Danas)
Meni licno su takva mesta dosadna i neautenticna jer ih ima na hiljade,ciljano renovirane da bi sluzile masovnom turizmu.Vise volim mesta koja su zadrzala sopstveni ritam,a takvih vise ima na jugu.Recimo,Padova mi je bolja i od Firence

Sa zebnjom da ne završimo u Svaštari😅 biću kratak i držat ću se teme, koliko god mogu.😁
Naravno, vozio je Bond čak i Alfa Romeo
Naravno, naravno, držimo se teme, daleko bilo da završimo u svaštari, ko zna kakva tamo čudesa obitavaju.
Dakle, Jamesbond, štono bi rekle naše kolege sa naše zajedničke omiljene teme za časove relaksacije;) je u filmu For Your Eyes Only vozio Lotus Esprit, a u njemu je Maserati motor,napravljen u njihovoj fabrici u Modeni, a ona je u... pokrajni Emila Romagna, komšika od Toscane. A unutar nje je i cela država - San Marino.

Naravno, naravno, držimo se teme, daleko bilo da završimo u svaštari, ko zna kakva tamo čudesa obitavaju.
Dakle, Jamesbond, štono bi rekle naše kolege sa naše zajedničke omiljene teme za časove relaksacije;) je u filmu For Your Eyes Only vozio Lotus Esprit, a u njemu je Maserati motor,napravljen u njihovoj fabrici u Modeni, a ona je u... pokrajni Emila Romagna, komšika od Toscane. A unutar nje je i cela država - San Marino.

Vidiš, to nisam znao, čak se i ne sećam Lotusa nešto u tom filmu, naravno sećam se scene otvaranja filma u Cortini d' Ampezzo, držimo se teme pominjemo kraljicu Dolomita smeštenoj u regionu Veneto koja nam je tako mnogo dala svima nama zaljubljenicima u Italiju. Jedna reč - Prosecco! Ali 'ebo njega, nisam ga nešto pio, umesto toga kada sam živeo u Evropi lokao sam u priličnim količinama Amarone. Božansko vino iz Verone bih ja uvek povezao sa ovim gradom pre poznatog para.
Nego ja se više sećam onog Lotusa iz THE SPY WHO LOVED ME kada ide kroz vodu kao podmornica i izranja na plaži Capriciolli na Sardiniji, tačnije u regionu Costa Smeralda, koji takođe nije pomenut u ovom topiku a vredan je pažnje.😁
Jel i on mao isti motor ili neki podmorničarski?😅

Nego kad pomenu San Marino, letovao sam pre jedno 20 godina tačno u Riminiju, surealan doživljaj, pravo Italijnsko letovalište iz Felinijevih filmova. Ali da se držimo teme.

https---static.travelconline.com-imagenes-D3oN6rwglIqk-eature1024x581.jpeg.webp

Jeste Illy je ok kafa,hausbrandt takodje,ali ja od tih masovno rasprostrranjenih preferiram napolitansku kimbo.Sto se tice cene,cela Evropa trenutno guli kozu stanovnistvu na kafu,u Italiji je ona skoro duplo jeftinija

E, a ovde u Aziji je pa više nego duplo od Evropskih cena, srećom u Tajlandu raste i kafa tako da pijem neke lokalne sorte, našo sam jednu meku, sličnu Illy-ju i to kupujem direktno u pržionici.

Kad smo već kod italijanske kafe, ne mogu da odolim da ne pokažem svoj kolekcionarski aparat za kafu, Lavazza Point, inače proizveden u Torinu, u regiji Piemonte.
Inače, ta regija je poznata ne samo po Lavazza, već i po Fiat-u, a bogami i po Nutella. 😉

Dobra stvar, totalno automatska?
Pomenuli smo Piemonte kroz Alfa Romeo ali ajde da stavimo to sve pod Fiat djuture, i Ferari, i one kamione Iveco, pa i Pinifarinu, nego pored Nutele i one Fererro kuglice su isto odande, pa Ermenegildo Zegna, pa Kappa a i onaj lanac restorana/prodavnica Eataly koji je posebno popularan kod vas u Americi, i on je iz Piemonta. I u Eataly strogo kuvaju Lavazzu, naravno.

Vidiš, to nisam znao, čak se i ne sećam Lotusa nešto u tom filmu, naravno sećam se scene otvaranja filma u Cortini d' Ampezzo
Da tu je taj Lotus Esprit Turbo, kad dolazi u Cortinu. Samo, napravio sam grešku - u tom Espritu je menjač Maseratijev, motor je ipak Lotusov.
A Rimini i cela ta jadranska obla Italije, od omiljenog svratišta srpskih gimnazijalskih ekskurzija Lido di Jesollo, pa preko pomenutog Riminija pa sve do južno od Barija na jug mi deluje prilično ravno i nezanimljivo u geografskom smislu. Dobro, tu su i Venecija i Ankona sa svojim starim gradom i Sam Bari, koji, iako veliki lučki grad, ima dosta toga za videti. I naravno, već pominjani Trst.
Ali, ova zapadna obala je dosta razuđenija, tek se tu, nekako oseća Mediteran.
Dobro, ja pišem teorijski, nisam bio, ali po slikama, ono, kad vidim te kilometarske ravne plaže sa redovima ležaljki, sve pod konac, nekako, nije to, ajd da upotrebim taj izraz, mada je mnogo izlizan, "my Cup of Tea". Zato me i Turska ne privlači sa tim mas-turizmom.

Dobra stvar, totalno automatska?
Pomenuli smo Piemonte kroz Alfa Romeo ali ajde da stavimo to sve pod Fiat djuture, i Ferari, i one kamione Iveco, pa i Pinifarinu, nego pored Nutele i one Fererro kuglice su isto odande, pa Ermenegildo Zegna, pa Kappa a i onaj lanac restorana/prodavnica Eataly koji je posebno popularan kod vas u Americi, i on je iz Piemonta. I u Eataly strogo kuvaju Lavazzu, naravno.
Aparat radi na pods, koje Lavazza i dan danas proizvodi iako se aparat ne proizvodi već 30-tak gidina.
Za njega sam slučajno saznao, u kućnoj poseti jednoj italijanskoj porodici iz Sienna.

Eataly je cool koncept , meni omiljen u LV, gde često svratimo u pauzama konferencija/sajmova na doručak/rucak.

Italija je zaista fascinantna destinacija, gde mnogo puta se vratiš i vidiš nešto novo…
Iz Srb je toliko blizu, da je super lako organizovati produženi vikend.

Back