5 најзначајних српских књижевника

То са Ћопићем као "комунистичким писцем" је огромна заблуда.

"Пролом" се тематски бави устанком и 1941. годином и то је као тема данас passe, али у то време је то био невиђени литерарни искорак, а посебан проблем је је Ћопићева историјска објективност. Због тога, по моме мишљењу, "Пролом" никада није био постављен у школску лектиру, иако му је по сваком резону у то време тамо било место пре него и једној другој књизи. И зато се за тај роман реално мало зна. "Глуви барут" је практично наставак, бави се поред осталог и тзв. "левим скретањима" (читај: црвеним терором) и јасно је да је стога политички амбивалентан. Трећи наставак те, практично, трилогије, је "Осма офанзива", која је другачији роман, али и његова рецепција је изокренута па га данас знамо по згодама и незгодама Јовандеке Бабића, а то је заправо помало лирска прича о томе како су се "ослободиоци" који су сушли с брда прилогађавали животу у граду након што су преузели власт. И он је, дакле, амбивалентан политички.

Главне Ћопићеве књиге су те две-три, и оне су прећутане углавном, а знамо га по Николетини Бурсаћу. Практично је пропаганда од њега правила "партизанског писца", правећи селекцију његових књига и изврћући смисао некима од њих. Временом се он препустио тој матици и на крају је заиста и постао "партизански писац," са "Делијама на Бихаћу".
Да.

Али, ни Николетина није по том питању ни мало наиван, иако се мало прави...

У ствари, море, кад се мало пажљивије прочита, није наиван ни Јежурка Јежић. ;)

Уопште није наиван. Ћопић је био истински талентован писац, такорећи литерарни геније, и доста је и једна реченица да се то види, о било чему. Е сад, што то не одговара модерном сензибилитету...

Да.

Али, ни Николетина није по том питању ни мало наиван, иако се мало прави...

Их, наиван!?

Ја и дан-данас ''Јежеву кућицу'' знам напамет.:super:

П.с. Исправио бих самог себе. Наиме, у једној од својих малобројних порука сам направио грешку; написах да је Ћопић камен темељац, заједно са Давичом и Лалићем, модерног српског романа. Не модерног, већ савременог!
Притом издвајам Б. Ћ. ''Пролом'', О. Д. ''Песму'' и М. Л. ''Лелејску гору''.

Sad, rang liste, o tom potom... Nego, meni su srpski pisci skribomani, drljaju i pišu da se sve praši, pa tu ima i vrijednij stvari, a i dosta škarta, te nekih pisanija za koje naprosto ne znam što bih s njima.

Naime, siđoh u podrum lokalne knjižnice gdje su "bivši" iz Yu (dosta ćirilice, a i razni komunistički kongresi i slično). I u normalnom, pristupačnom dijelu knjižnice postoji odjeljak srpske književnosti, no u podrumu ih ima bar 10-15 puta više. I sve nešto raspisano.

Stevan Jakovljević: Srpska trilogija (šajkače iz 1. svj. rata na ovitku, BIGZ)
Radomir Konstantinović: Biće i jezik, 8 knjiga :dash:
Miodrag Bulatović: 5-6 romana (Heroj na magarcu, ..)
Bora Ćosić: dva romana o Krleži, Tutori, Uloga ...
Dobrica Ćosić: Sobranije sočinenij, produženo 19. stoljeće, epopeja
Momo Kapor: nekoliko od njegovih cca. 50 knjiga
Slobodan Selenić: Memoari Pere Bogalja (naslov...)
Radomir Smiljanić: neko je oklevetao Hegela i ostala sočinenija
........................

Dajte ljudi, lakše, manje, sažetije....

Нема ту неких правила.

Ето, ја читам и Хесеа, и Ничеа и Буковског...

И, Буковски ми се више допада но Хесе. ;)
По моме суду, Хесе је, баш обрнуто од оног што рекох за Ћопића - прецењен.

Milunka nismo svi istog senzibiliteta...Citala sam Bukovskog i svidja mi se njegova iskrenost i nelicemernost, ali meni je Hese jedan od najboljih pisaca i njegova mi dela bas idu...."Narcisa i Zlatoustog" sam procitala jedno pet puta, "Pod tockom" sam prvi put citala sa 15 godina i uzasno sam plakala zbog onog tuznog kraja....Jednostavno, delim njegove stavove i mislim da je on u pravu da svako od nas u sebi ima taj dualizam - Boga i djavola i da su posebni, talentovani ljudi prinudjeni da celog zivota vode ratove sa mnogo neprijatelja upravo zbog te svoje posebnosti ("Stepski vuk")...

Роггер, морам да те питам, по чему је то Матија Бећковић најзначајнији за српску књижевност?
Ја сам од Бећковића скоро фетиш створио; али да је Бећковић најзначајнији!
Па, не претеруј.
Кад већ помену Бећковића:

О, нек у срећној буде будућности
Макар у музеју знак мрачне прошлости.

И нек се у време те свеопште среће
Негде сачува неки траг несреће.

Нек несрећа стоји као успомена
На она лепа прошла времена.

Матија Бећковић

Какав значај, кажем значај, имају Момо Капор или Ћирић за развој српске књижевности?
Ма онису сјајни , ја их ценим и волим, али никакав значај у српској књижевности и у овој теми, која је ,уосталом, лоше формулисана, они немају. НИКАКАВ!

Poslednja izmena:
Mozda cu biti subjektivan, ali to je jace od mene...
Ispred svih, i van konkurencije, jedan jedini....... Milan Rakic :D
1. Milos Crnjanski
2. Ivo Andric
3. Mihajlo Lalic
4. Mehmed Selimovic
5. Jovan Ducic
6. Borislav Pekic
7. Danilo Kis
8. Dobrica Cosic
Ove ljude smatram velikanima srpske knjizevnosti, rado ih citam i niko me ne moze ubediti da oni nisu VECNI!!!!

Sad, rang liste, o tom potom... Nego, meni su srpski pisci skribomani, drljaju i pišu da se sve praši, pa tu ima i vrijednij stvari, a i dosta škarta, te nekih pisanija za koje naprosto ne znam što bih s njima.

Naime, siđoh u podrum lokalne knjižnice gdje su "bivši" iz Yu (dosta ćirilice, a i razni komunistički kongresi i slično). I u normalnom, pristupačnom dijelu knjižnice postoji odjeljak srpske književnosti, no u podrumu ih ima bar 10-15 puta više. I sve nešto raspisano.

Stevan Jakovljević: Srpska trilogija (šajkače iz 1. svj. rata na ovitku, BIGZ)
Radomir Konstantinović: Biće i jezik, 8 knjiga :dash:
Miodrag Bulatović: 5-6 romana (Heroj na magarcu, ..)
Bora Ćosić: dva romana o Krleži, Tutori, Uloga ...
Dobrica Ćosić: Sobranije sočinenij, produženo 19. stoljeće, epopeja
Momo Kapor: nekoliko od njegovih cca. 50 knjiga
Slobodan Selenić: Memoari Pere Bogalja (naslov...)
Radomir Smiljanić: neko je oklevetao Hegela i ostala sočinenija
........................

Dajte ljudi, lakše, manje, sažetije....

Хро(м)биша то шта ти тражиш у "књижницама" и мрачним хрватским подрумима нас искрено не занима.

Тема је јасно постављена и питање је сасвим јасно,ако ти је српска књижевност одбојна немој писати о истој.

Уколико желиш да напишеш нешто везано за тему бићеш добро-дошао.

Back