5 година од највећег скандала у Хагу: Праљка су осудили, минут касније је попио отров

Гамбино

Veoma poznat
Poruka
14.158
5 ГОДИНА ОД НАЈВЕЋЕГ СКАНДАЛА У ХАГУ Праљка су осудили, минут касније је ПОПИО ОТРОВ

У четвртак, 29. новембра 2018. године, Слободан Праљак је правоснажно осуђен на Међународном суду за ратне злочине почињене на подручју бивше Југославије, у Хагу.

Он је, након изрицања коначне, другостепене пресуде извршио самоубиство попивши отров (цијанид) починио суицид.

Присетимо се: након што је пресуда била изречена Праљак је рекао судијама који су га осудили:

- Слободан Праљак није ратни злочинац. С презиром одбацујем вашу пресуду.

Минут после тога Праљак је примакао устима бочицу са смртоносном течношћу и испио је. Врло брзо након тога био је мртав.

Обдукцијом је каснијеутврђено да се убио цијанкалијумом. Суд у извештају истиче да нису утврђени пропусти ни у раду чувара, ни у прописаној процедури.

Мотив Праљковог чина је јасан и видљив из писама које су УН-ови истражитељи, дипломатским путем доставили његовој супрузи.

Из Хага су Каћи Праљак достављена два писма. Оба написана у понедељак 27. новембра, два дана пре објаве правоснажне пресуде у предмету "Херцег Босна". Оба штура, јасна, без патетике или било које врсте ирационалности.
"Одлуку о престанку живљења у случају да будем проглашен кривим, донео сам одавно - смирено, промишљено, самосвесно", написао је Праљак у писму насловљеном на његову породицу.

Праљкова адвокатица Ника Пинтер након што је све сабрала - његовом одлуком није изненађена.

"Ништа што је генерал Праљак радио није било под утицајем тренутних емоција и тренутног осећаја, него је све, почевши од одбране, од властитог живота радио врло прецизно, одлучно и смирено", рекла је она.

https://www.alo.rs/vesti/svet/83589...-su-osudili-minut-kasnije-je-popio-otrov/vest

Слободан је био борац против исламског тероризма. Много више Херцеговац, него Хрват.
Надам се да ћемо дочекати дан када ће се наша Херцеговина одвојити од Босне, јер ми српски и хрватски Херцеговци немамо никакав проблем са тим географским идентитетом, а немамо ни територијалних спорова између српске т.ј. источне Херцеговине и хрватске т.ј. западне Херцеговине.


Живела Херцеговина !!!
Живела Република Српска Херцеговина и Херцег Босна !!!
 
@jevropa mu se divi i dan danas.

Upoznao sam Praljka početkom 1990.
Izuzetno obrazovan, kulturan i pristojan, nije bio nikakav desničar, iako je imao jasnu nacionalnu crtu. Hodajuća enciklopedija, da je pamtio svaki detalj, a u ratu je znao ime svakog vojnika, svaku jedinicu, gdje je, do kada i zašto, svakog događaja se sjećao do u zadnjih detalja.
Ne znam šta se tada zbivalo po Hercegovini, ali mi je nevjerojatno da bi on mogao tolerirati ratni zločin. Iako, tko zna, možda jednostavno poludiš. Najbizarnije od svega je što mu kao jedan od najvećih tereta stavljaju rušenje Starog mosta u Mostaru, što spada u humoresku: zamisli zločina, na frontu srušiš most koji koristi vojska :lol:
 

Back
Top