47. корејско упозорење

Kristian.Bogdanovic

Ističe se
Poruka
2.440
47. корејско упозорење

Ситуација на Корејском полуострву коначно може да престане бити контролисана. Министар народних оружаних снага Северне Кореје Ким Јон Чхун је гласно изјавио о спремности да почне свети рат уз коришћење нуклеарног оружја против Републике Кореја.

Шта стоји иза те тираде и како се она може третирати? – питали смо експерта Института оријенталистике Дмитрија Мосјакова.

Нажалост, веома је тешко третирати ову изјаву са гледишта колико је она реална. Северна Кореја је затворена земља. О унутрашњим политичким процесима те земље може се само нагађати према неким сигналима. У сваком случају, то је забрињавајућа изјава.

Надајмо се да је изјава северокорејског министра реторичка, као и изјаве неких јужнокорејских политичара о могућности превентивног напада на Северну Кореју. Међутим, та реторика има озбиљну основу, - сматра стручњак из Института Далеког Истока Ким Јанг Вунг.

Обе стране приписују једна другој намере о нападу. Свака је у неку руку у праву. Када суседна држава близу границе 47. пут ове године има војне вежбе, онда Северњаци вероватно имају право да претпоставе да Амриканци и Јужњаци спремају напад. Вежбе су проба напада. С друге стране, узимајући у обзир да је Северна Кореја лансирала ракете, пробала нуклеарно оружје, Јужна Кореја претпоставља да Севрна Кореја планира нешто да учини. Због тога обе стране покушавају да покажу да је свака од њих у стању да се брани.

Подозривост, како сведочи развој догађаја, резултира инцидентима.

Ескалација војних припрема изазива све већу напетост на полуострву. Да би зауставиле тај процес заинтересоване стране вероватно морају да испоље уздржаност. У противном случају развој ситуације у том региону може да постане непредвидљив.

I drugi teks vezan za ovu temu je:

Ситуација на Корејском полуострву блиска почетку рата

Ситуација на Корејском полуострву је блиска почетку рата. То је изјавио амбасадор Северне Кореје у РФ Ким Ен Џе. Данас ја услед непрекидних војних вежби и лудих провокација од стране САД и јужнокорејских власти ситуација на Корејском полуострву је у веома експлозивном стању, када у сваком моменту може да почне рат, - рекао је он на пријему у амбасади Северне Кореје у Москви. Шеф северокорејске дипломатске мисије у Москви је високо оценио напоре руских власти, усмерене на очување мира и стабилности на Корејском полуострву.

Tekstovi su skinuti sa Glasa Rusije
 

Back
Top