40 godina albuma "Abbey Road"

Dust

Domaćin
Banovan
Poruka
4.184
26. septembra 1969., u radnjama u Velikoj Britaniji, našlo se de facto poslednje studijsko ostvarenje slavne "liverpulske četvorke", nazvano jednostavno- "Abbey Road"- po studiju gde su "Bitlsi" snimili veliku većinu pesama. Ovo je meni lično njihov omiljen album- svakako "Sgt. Pepper" je originalniji, "Rubber Soul" i "Revolver" su jasniji odraz ere 60-ih, "White Album" je zahtevao više pojedinačnog truda... Ali što neko reče, sveća je najsvetlija kad se gasi- "Bitlsi" su se raspadali u vreme rada na ovom albumu, otprilike u vreme kada je objavljivan, Lenon i Makartni su se u kancelariji "Apple"-a teško posvađali i Lenon je objavio da napušta grupu. Makartni je objavio raspad 9. aprila 1970. godine, nedelju dana pre izlaska albuma "Let it Be", koji je zvanično poslednji album, iako većina materijala datira od januara 1969., dakle, pre "Abbey Road"-a.
Ipak, pravilnije je reći da je "Let it Be" poslednji album "Bitlsa", jer poslednji snimci za taj album datiraju od 2-3. januara 1970., kada su Makarni, Harison i Star ("Tritlsi") bez Lenona radili pesmu "I Me Mine", i gitarsku solažu za "Let it Be". Tako da je za "Abbey Road" najpravilnije, iako najkomplikovanije reći da je pretposlednji album po objavljivanju, a poslednji po organizaciji projekta.
"Bitlsi" su ovim albumom dospeli na vrh top liste, ali su ih nakon 13 nedelja skinuli Stonsi sa svojim "Let it Bleed". Nažalost, čak 4 albuma ne uključujući ovaj su se našla u 10 najboljih po izboru magazina "Rolling Stone", a to su ona četiri koja sam naveo gore.
http://en.wikipedia.org/wiki/Rolling_Stone's_500_Greatest_Albums_of_All_Time
Ipak, ovaj album sublimira, zaokružuje i najavljuje raspad grupe, jer, kako su rekli u snimcima za "Antologiju" sami "Bitlsi", bilo je više nego jasno da on predstoji.
http://sr.wikipedia.org/wiki/Abbey_Road_(албум)
http://en.wikipedia.org/wiki/Abbey_Road_(album)

Mada nije da "Bitlsi" nisu mislili o toj činjenici: album je najpre trebalo da se zove "Everest", na to ih je inspirisala činjenica da je Džef Emerik pušio tu markuz cigareta, ali i da je to zaista trebalo da bude njihova kulminacija, vrhunac! Čak su spremili i omot sa Himalajima u pozadini.
Međutim, nekima se ta ideja ipak nije dopala, pa je odlučeno da album bude posveta studiju u kome je gotovo punu deceniju nastajala magija...

O boze, otidoh do Abbey Road-a par dana nakon cuvenog 8. avgusta i covece, toliko je ljudi bilo da sam bila odusevljena:D
Evo kako bi to izgledalo danas
img1766x.th.jpg

Sam album mi nije najomiljeniji, Rubber Soul, White Allbum i ostali mi vise leze,mada mislim da je Here comes the sun jedna od najboljih stvari koje su uradili.Veliki datum u svakom slucaju!

Poslednja izmena:
Tako je! Dobra je i A-strana, ali taj medley, počev od genijalnog klavirskog motiva "You Never Give me Your Money" kao da sublimira ono što su "Bitlsi" uradili za tih nekoliko godina.

Da upravo si, na taj medley sam i mislio, fenomenalan je.

Mada i ako im je bio poslednji studijski album i znali su da je kraj nije im bilo teško da snime Abbey Road album, to je vemo interesantno o tome je pričao Paul McCartney 1980.godine (The McCartney Interview) i rekao je da im je najteže bilo da snime Beli Album 1968. godine.

Poslednja izmena:
Da upravo si, na taj medley sam i mislio, fenomenalan je.

Mada i ako im je bio poslednji studijski album i znali su da je kraj nije im bilo teško da snime Abbey Road album, to je vemo interesantno o tome je pričao Paul McCartney 1980.godine (The McCartney Interview) i rekao je da im je najteže bilo da snime Beli Album 1968. godine.
Pa ima logike: 1968. su u studio ušli razočarani u Maharešija, tek su počele svađe, dok su 1969. ušli rasterećeni, znajući da nemaju šta da izgube, i niko se nije trudio da izaziva svađu, mada zaboravlja se jedan detalj: naime, baš nakon jednog snimanja za "Abbey Road" negde u avgustu, Lenon, Harison i Star su Makartniju pod nos stavili da potpiše ugovor sa Alanom Klajnom, što on nije hteo, jer je Li Istmen, njegov tast, bio druga alternativa. To je praktično značilo da je Makartni stavio veto, jer kod Bitlsa se sve odlučivalo jednoglasno otkada je umro Epštajn. Zapravo, ako bih ja morao da izaberem datum kada su se "Bitlsi" raspali, to bi bio 20. oktobar 1969., kada je Lenon rekao ostalima: "Želim razvod".

Pa ima logike: 1968. su u studio ušli razočarani u Maharešija, tek su počele svađe, dok su 1969. ušli rasterećeni, znajući da nemaju šta da izgube, i niko se nije trudio da izaziva svađu, mada zaboravlja se jedan detalj: naime, baš nakon jednog snimanja za "Abbey Road" negde u avgustu, Lenon, Harison i Star su Makartniju pod nos stavili da potpiše ugovor sa Alanom Klajnom, što on nije hteo, jer je Li Istmen, njegov tast, bio druga alternativa. To je praktično značilo da je Makartni stavio veto, jer kod Bitlsa se sve odlučivalo jednoglasno otkada je umro Epštajn. Zapravo, ako bih ja morao da izaberem datum kada su se "Bitlsi" raspali, to bi bio 20. oktobar 1969., kada je Lenon rekao ostalima: "Želim razvod".

Da bilo je i toga i to se ponovilo za album Let it Be odnosno desilo se i ranije kada je Paul McCartney trebao da pristane ako se dobro sećam šta sam pročitao da remiks za pesme treba da uradi Phil Spector na šta Paul McCartney nije rado pristao, pa je mnogo godina kasnije izdat ponovo taj album kao Let It Be Naked...
http://en.wikipedia.org/wiki/Let_It_Be…_Naked

Lennon je hteo još 1966. godine da napusti Bitlse čim su prestali da idu na turneje, ali nije imao hrabrosti da to uradi, to može da se čuje iz intervju albuma
Heart Play – Unfinished Dialogue.Izdat je kasnije zbog ubistva Lennon-a kao što je izdat kasnije i Milk & Honey album.

john%20lennon%20heart%20play.jpg

http://imaginepeace.com/news/archives/3613

interview.jpg

http://www.mcbeatle.de/macca/a/interview.html

nažalost ova dva intervju albuma iz 1980. godine ostala su izdata samo na pločama na kaseti ili CD-ju nisu nikad izdata.

Poslednja izmena:
Da bilo je i toga i to se ponovilo za album Let it Be odnosno desilo se i ranije kada je Paul McCartney trebao da pristane ako se dobro sećam šta sam pročitao da remiks za pesme treba da uradi Phil Spector na šta Paul McCartney nije rado pristao, pa je mnogo godina kasnije izdat ponovo taj album kao Let It Be Naked...
http://en.wikipedia.org/wiki/Let_It_Be…_Naked

Lennon je hteo još 1966. godine da napusti Bitlse čim su prestali da idu na turneje, ali nije imao hrabrosti da to uradi, to može da se čuje iz intervju albuma
Heart Play – Unfinished Dialogue.Izdat je kasnije zbog ubistva Lennon-a kao što je izdat kasnije i Milk & Honey album.

john%20lennon%20heart%20play.jpg

http://imaginepeace.com/news/archives/3613

interview.jpg

http://www.mcbeatle.de/macca/a/interview.html

nažalost ova dva intervju albuma iz 1980. godine ostala su izdata samo na pločama na kaseti ili CD-ju nisu nikad izdata.

Sve mi se nešto čini da je pre dve godine rezdat. Ovaj Lenonov stil iz 1980., bez "lenonki", svedoči da se on na kraju ipak malo "vratio korenima". Ne znam za to da je Džon 1966. godine hteo da napusti "Bitlse". Znam da je Pol bio taj koji je bio skloniji tome: na "Antologiji", kad su reporteri redom pitali "Bitlse" da li se grupa raspada, krajem 1966., oni su odgovorili- Džon- "Ne", Ringo: "Ne", Džordž: "Ne", Pol: "MISLIM da ne". Poenta je da su Pol i Džordž Martin u tom intermecu od leta do zime 1966., radili muziku za neki film, i Pol se prvi put tu samostalno istakao kao kompozitor. Film (kome nažalost ne mogu da se setim imena) bi i dan danas imao dobru prođu, tako kažu, a sam Pol je tada počeo da se ističe kao pravi frontmen grupe, a mnogi su ga krišom ubeđivali da bi mnogo bolje prošao bez "Bitlsa", koje je pregazilo vreme. Međutim, on je verovao da grupa može da reformiše svoj stil, i bio je u pravu. Taj "reformisani stil" je potrajao nešto duže od godinu dana.

Sve mi se nešto čini da je pre dve godine rezdat. Ovaj Lenonov stil iz 1980., bez "lenonki", svedoči da se on na kraju ipak malo "vratio korenima". Ne znam za to da je Džon 1966. godine hteo da napusti "Bitlse". Znam da je Pol bio taj koji je bio skloniji tome: na "Antologiji", kad su reporteri redom pitali "Bitlse" da li se grupa raspada, krajem 1966., oni su odgovorili- Džon- "Ne", Ringo: "Ne", Džordž: "Ne", Pol: "MISLIM da ne". Poenta je da su Pol i Džordž Martin u tom intermecu od leta do zime 1966., radili muziku za neki film, i Pol se prvi put tu samostalno istakao kao kompozitor. Film (kome nažalost ne mogu da se setim imena) bi i dan danas imao dobru prođu, tako kažu, a sam Pol je tada počeo da se ističe kao pravi frontmen grupe, a mnogi su ga krišom ubeđivali da bi mnogo bolje prošao bez "Bitlsa", koje je pregazilo vreme. Međutim, on je verovao da grupa može da reformiše svoj stil, i bio je u pravu. Taj "reformisani stil" je potrajao nešto duže od godinu dana.

Bitlsi imaju jedan nezavršen film iz 1966. godine Paperback Writer, a za McCartney-ja neznam za koji je film radio muziku.
Sigurno je to za Lenona, slušao sam Heart Play i kaže na tom intervju albumu da je hteo da napusti grupu odmah kada su prestali sa turnejama, samo što nije imao hrabrosti da to uradi tada.
Znam da je Harrison uradio za Wonderwall (Wonderwall Music) film muziku 1968. godine,Lennon je snimio 1966. godine film u Španiji How I Won The War i tamo je i napisao pesmu Strawberry Fields a Paul McCartney je snimio (komponovao) muziku za film The Family Way 1967. godine (upitanju je ozbiljna klasična muzika).

Interesantno je da je 1968. godine za vreme snimanja Belog Albuma, Ringo nestao neko vreme i onda je posetio i Lenona i McCartney-ja i rekao im je da on i nije pravi član grupe Bitlsa da nema nikakvu vrednost i da napušta grupu.
Ringo je pričao o tome kako su ga svi i Lenon,McCartney i Harison ubeđivali da je on najbolji Rok en Rol bubnjar, Lenon mu je poslao i telegram i svi su ga dočekali sa cvećem.Ringo je tada isto bio u nekoj krizi, bio je mišljenja da je bezvredan i da nije čak ni pravi član grupe Bitlsa.

Bilo je još solo projekta članova grupe Lenon je imao 3 albuma eksperimentalne muzike,Harison je imao isto jedan album isto je upitanju eksperimentalna muzika.
Neverujem da su se zbog solo projekata koje su imali raspali kao grupa a stil su uvek menjali i da su ostali kao grupa sigurno bi barem do 1975. godine bili među najboljima.

Yoko Ono je glavni krivac što su se Bitlsi raspali ona je dala i podršku a imala je i veliki značaj za Lenona i on nikad više nije uspeo da se odluči za Bitlse i da ostavi Yoko Ono u kreativnom smislu.Još 1972. godine Lenon je rekao da postoji mogučnost ponovo da se okupe kao grupa i da je sve ružne stvari zaboravio i da je več bio u dobrim odnosima sa Paul McCartney-jem.
Lenon je morao da bira ili Yoko Ono ili Bitlsi, 1980. godine je rekao da su Bitlsi bili za njega škola a da se on ne bi vratio rado u školu, 1973. godine kada je dao svoju pesmu I'm The Greatest Ringo Starr-u da je snimi za svoj album Ringo u studiju su bili Ringo,Lenon,Harison i Yoko Ono kada su snimali tu pesmu.Ringo i Harison su bili oduševljeni a pogotovu Harison kada je rekao nešto kao hajde da napravimo grupu, Lenonu je bilo veoma neprijatno jer je shvatio da mora da bira između Bitlsa i svoje žene Yoko Ono.
Ipak se odlučio da ostane i da radi na muzici i drugim projektima sa Yoko Ono nego da se vrati Bitlsima.
Pošto su svi hteli ponovo da se okupe a falio im je samo Lenon ja ipak mislim da je ona bila glavni razlog i za raspad grupe i razlog što više nikad nisu obnovili grupu, barem dok je Lenon bio živ.

Poslednja izmena:
Bitlsi imaju jedan nezavršen film iz 1966. godine Paperback Writer, a za McCartney-ja neznam za koji je film radio muziku.
Sigurno je to za Lenona, slušao sam Heart Play i kaže na tom intervju albumu da je hteo da napusti grupu odmah kada su prestali sa turnejama, samo što nije imao hrabrosti da to uradi tada.
Znam da je Harrison uradio za Wonderwall (Wonderwall Music) film muziku 1968. godine,Lennon je snimio 1966. godine film u Španiji How I Won The War i tamo je i napisao pesmu Strawberry Fields a Paul McCartney je snimio (komponovao) muziku za film The Family Way 1967. godine (upitanju je ozbiljna klasična muzika).

Interesantno je da je 1968. godine za vreme snimanja Belog Albuma, Ringo nestao neko vreme i onda je posetio i Lenona i McCartney-ja i rekao im je da on i nije pravi član grupe Bitlsa da nema nikakvu vrednost i da napušta grupu.
Ringo je pričao o tome kako su ga svi i Lenon,McCartney i Harison ubeđivali da je on najbolji Rok en Rol bubnjar, Lenon mu je poslao i telegram i svi su ga dočekali sa cvećem.Ringo je tada isto bio u nekoj krizi, bio je mišljenja da je bezvredan i da nije čak ni pravi član grupe Bitlsa.

Bilo je još solo projekta članova grupe Lenon je imao 3 albuma eksperimentalne muzike,Harison je imao isto jedan album isto je upitanju eksperimentalna muzika.
Neverujem da su se zbog solo projekata koje su imali raspali kao grupa a stil su uvek menjali i da su ostali kao grupa sigurno bi barem do 1975. godine bili među najboljima.

Yoko Ono je glavni krivac što su se Bitlsi raspali ona je dala i podršku a imala je i veliki značaj za Lenona i on nikad više nije uspeo da se odluči za Bitlse i da ostavi Yoko Ono u kreativnom smislu.Još 1972. godine Lenon je rekao da postoji mogučnost ponovo da se okupe kao grupa i da je sve ružne stvari zaboravio i da je več bio u dobrim odnosima sa Paul McCartney-jem.
Lenon je morao da bira ili Yoko Ono ili Bitlsi, 1980. godine je rekao da su Bitlsi bili za njega škola a da se on ne bi vratio rado u školu, 1973. godine kada je dao svoju pesmu I'm The Greatest Ringo Starr-u da je snimi za svoj album Ringo u studiju su bili Ringo,Lenon,Harison i Yoko Ono kada su snimali tu pesmu.Ringo i Harison su bili oduševljeni a pogotovu Harison kada je rekao nešto kao hajde da napravimo grupu, Lenonu je bilo veoma neprijatno jer je shvatio da mora da bira između Bitlsa i svoje žene Yoko Ono.
Ipak se odlučio da ostane i da radi na muzici i drugim projektima sa Yoko Ono nego da se vrati Bitlsima.
Pošto su svi hteli ponovo da se okupe a falio im je samo Lenon ja ipak mislim da je ona bila glavni razlog i za raspad grupe i razlog što više nikad nisu obnovili grupu, barem dok je Lenon bio živ.

Veoma lepo napisano, ali pozvaću se na jednog svog profesora. Kada smo se mi, muzičari (koji se bavimo "ozbiljnom" muzikom), počeli da pričamo o "Bitlsima", i moj drug je rekao: "A je li, profesore, zašto su se "Bitlsi" raspali?", on je kao iz topa odgovorio: "Zbog kinte!". Zaista, njima je, kad pogledamo poslovne rezultate, negde 1968. godine krenulo loše, nisu imali profesionalne pravnike i menadžere da im vode "Apple", uveli su podeljeno vlasništvo, sa konsenzusom prilikom odlučivanja...
Ako ćemo iskreno, iako je poslednji kročio u te vode, Makartni je bio najveći profesionalac, i jedini se pokraj Džordža Martina trudio i da se doškoluje za kompozitora i producenta (čast Harisonu i njegovoj indijskoj muzici), tako da je to bila prava simbioza, a ja to cenim, kao neko ko je u tim vodama...
A Joko Ono je posebna priča, ali njena uloga, što se raspada grupe tiče, svela se na činjenicu da je ubila svaku profesionalnost u "pravom geniju `Bitlsa`"- Lenonu. On je tada ostavio LSD, i spao na "downerse" i heroin, od njih se jedva izlečio 70-ih (interesantno, ali "Bitlse" niko ne doživljava kao narkomansku grupu, iako su imali jasnu psihodeličnu fazu), što je ubilo svaku kreativnost u njemu. Sa druge strane, Joko Ono mu jeste nudila "izlaz" kroz eksperimentalne albume, a on to jeste video kao spas- za njega su "Bitlsi" umrli krajem 1969., dok je sam rekao da su za Pola "Bitlsi" bili gotovi tek oko Nove godine 1970.
Sad, malo je poznato da su se svi "Bitlsi" privatno okupljali na nekim tajnim zajedničkim letovanjima 1973., znači I POL, dok Lenon nije bio sa Joko. Tada se rodila ideja o ponovnom okupljanju:
, ali još jedna Lenonova naprasita odluka (koje je, po meni donosio, jer mu mozak nije bio čist od sve te hemije) bila da se vrati Joko. To je, naravno, ubilo svaku šansu da se ponovo okupe, jer je ona iz korena mrzela "Bitlse"...

Bilo je i drugih okupljanja koja su fascinantna, kada su na svadbi Eric Clapton-a napravili iznenađenje i svirali zajedno Paul,Ringo i Harrison neznam iz kog razloga nije bio i Lennon prisutan.

eric.jpg

Da nije Lennon ubijen 8. decembra 1980 vec sledece godine 1981 par meseci kasnije na svadbi Ringo Starr-a sa Barbarom Bah njegovom drugom ženom opet su Paul,Ringo i Harrison svirali zajedno.

ringo-starr_1236660c.jpg

A samo su se jednom u studiju našli Paul i Lennon 1974. godine u Los Anđelesu u Burbank studiju kada je Hari Nilson snimao album.

Tada su pokušali neke pesme da odsviraju zajedno,bio je i Stivi Wonder u studiju ali imali su tehnički problem sa mikrofonom.To je bio prvi i poslednji put da su bili zajedno u studiju i da su snimili nesto zajedno Paul i Džon.

A_Toot_and_a_Snore_in_%2774.jpg

http://en.wikipedia.org/wiki/A_Toot_and_a_Snore_in_'74

Poslednja izmena:
Hippy, dobro je da si tu. Ne znam koliko si u toku sa fenomenom "Paul is dead", ali, nisam do danas primetio, ima ga i ovde:
Kamera se spušta sa Sokratove statue na Pola, Sokrat je osuđen na smrt i popio je kukutu...
Ova okupljanja iz 1973. godine nisu poznata široj javnosti, tek je 1005/06 Mej Peng, Lenonova tadašnja ljubavnica otkrila detalje, mada, možda malo deluje kao da nešto i laže...

Hippy, dobro je da si tu. Ne znam koliko si u toku sa fenomenom "Paul is dead", ali, nisam do danas primetio, ima ga i ovde:
Kamera se spušta sa Sokratove statue na Pola, Sokrat je osuđen na smrt i popio je kukutu...
Ova okupljanja iz 1973. godine nisu poznata široj javnosti, tek je 1005/06 Mej Peng, Lenonova tadašnja ljubavnica otkrila detalje, mada, možda malo deluje kao da nešto i laže...

Film nisu završili ali zato imaju fenomenalne spotove za pesme iz tog perioda mislim na film Paperback Writer.

Znam za tu priču da je Paul McCartney valjda poginuo 1965 ili je druga godina upitanju i da ga je neko drugi zamenio dali su i ime te osobe koja je zamenila Pola, to je bila laž.

A ovo iz 1974. godine tačno tada je bio sa Mej Pang (Izgubljeni Vikend), jeste tačno to se desilo i snimljeno je postoje snimci a postoje i druge osobe koje bi to mogle da potvrde.

Lenona je posečivao Pol više puta posle raspada Bitlsa i bili su u dobrim odnosima.

Poslednja izmena:
Znam za tu priču da je Paul McCartney valjda poginuo i da ga je neko drugi zamenio dali su i ime te osobe koja je zamenila Pola, to je bila laž.

A ovo iz 1974. godine tačno tada je bio sa Mej Pang (Izgubljeni Vikend), jeste tačno to se desilo i snimljeno je postoje snimci a postoje i druge osobe koje bi to mogle da potvrde.

Lenona je posečivao Pol više puta posle raspada Bitlsa i bili su u dobrim odnosima.
Izuzev jednom 1969., oni se zapravo nikada nisu posvađali, to je teška predrasuda: oni su prekinuli poslovne odnose, ali su, kako svi kažu, bili kao rođena braća: malo zavisti, malo ljubavi...
Ali im ovo i nije uspelo:
Prema onome što sam pročitao na Vikipediji, Lenona je baš poneo kokain... Pa nisu uradili ni jedan bolji snimak, iako su imali uz sebe prvoklasnu ekipu (Stivi Vonder,...).
I da, naravno da je bila laž, verovatno su je Lenon i Harison smislili nekom prilikom, ne bi li se našalili, ali potom je to postalo subkulturni fenomen... Prateći njega, postojao je zahvaljujući pesmi "She said" i znatno manje poznat fenomen "Paul was never born"

Poslednja izmena:
Izuzev jednom 1969., oni se zapravo nikada nisu posvađali, to je teška predrasuda: oni su prekinuli poslovne odnose, ali su, kako svi kažu, bili kao rođena braća: malo zavisti, malo ljubavi...
Ali im ovo i nije uspelo:
Prema onome što sam pročitao na Vikipediji, Lenona je baš poneo kokain... Pa nisu uradili ni jedan bolji snimak, iako su imali uz sebe prvoklasnu ekipu (Stivi Vonder,...)

Da cak je i Stiva ponudio, snimljeno je, mada nije uživao u kokainu on je u jednom interviju rekao da je samo probao i da nikad više nije uzimao kokain, možda se to baš tada desilo.Nije mu uopšte odgovarao izgleda zbog kratkog efekta koji ima.

Da cak je i Stiva ponudio, snimljeno je, mada nije uživao u kokainu on je u jednom interviju rekao da je samo probao i da nikad više nije uzimao kokain, možda se to baš tada desilo.Nije mu uopšte odgovarao izgleda zbog kratkog efekta koji ima.
Pa, teško da ćemo naći neke čistunce među svima njima. Ali evo, vratimo se na samu temu, "Abbey Road", ako možda izuzmemo pesmu "I Want You", nije inspirisan drogom. Ali generalno, čak i pre "Bitlmanije", članovi grupe su "uživali" neke stvari. 1965., Hendriks im je dao marihuanu, nešto kasnije te godine, Lenon i Harison su u kući njihovog zubara prvi put probali LSD, i tako drogirani završili na nekoj žurci. Makartni je u dodir sa LSD-om došao tek početkom 1967., i odmah se pohvalio medijima, čime su "Bitlsi", da izviniš na izrazu, izgubili nevinost. Ali, ruku na srce, ako izuzmemo marihuanu, koju je do 80-ih sporadično pušio, Makartni se prvi skinuo sa svih tih stvari, Lenon je prešao na teže droge, Harison je valjda isto ostao na marihuani, kao i Star...

Pa, teško da ćemo naći neke čistunce među svima njima. Ali evo, vratimo se na samu temu, "Abbey Road", ako možda izuzmemo pesmu "I Want You", nije inspirisan drogom. Ali generalno, čak i pre "Bitlmanije", članovi grupe su "uživali" neke stvari. 1965., Hendriks im je dao marihuanu, nešto kasnije te godine, Lenon i Harison su u kući njihovog zubara prvi put probali LSD, i tako drogirani završili na nekoj žurci. Makartni je u dodir sa LSD-om došao tek početkom 1967., i odmah se pohvalio medijima, čime su "Bitlsi", da izviniš na izrazu, izgubili nevinost. Ali, ruku na srce, ako izuzmemo marihuanu, koju je do 80-ih sporadično pušio, Makartni se prvi skinuo sa svih tih stvari, Lenon je prešao na teže droge, Harison je valjda isto ostao na marihuani, kao i Star...

U Hamburgu su im davali Preludin a oni su uzimali i Amphetamine uz pivo, kasnije su od Boba Dilana dobili odnosno upoznali se sa kanabisom, upitanju je Hašiš jer kako je Lenon rekao jednom u Liverpulu se teško nalazila Marihuana.Kanabis su redovno koristili i u studiju i za vreme ručka ili pre snimanja filma Help npr. u taksiju na putu za studio a LSD da od njihovog zubara Džon i Harrison a bile su i njihove žene sa njima stavio im je u kafu nisu znali odnosno nisu tražili.

Paul McCartney je odbijao da uzima kada su mu Lenon i Harison kasnije ponudili LSD.

Evo šta kaže Džon o tome stvarno je poučno da drugi ne bi radili takve stvari, mada je on imao i ozbiljnih kampanja koje su bile protiv droge hteo je da utiče na omladinu da se klanja tog poroka.

Ovo je opis njegovog prvog tripa.

Neznam dali se McCartney pohvalio ili je kako su rekli da je taj novinar insistirao na tome dali je uzeo ili ne, oni su se pravdali da su istakli da nežele da se to objavi.

U ovom opisu ima i priče o pesmi She Said She Said koja se prvo zvala He Said He Said (ali to znam iz drugih izvora nepriča o imenu pesme u ovom interviju).

Nisam siguran za njih a pogotovu za Harrisona ali mislim da je McCartney prešao na kokain kao i Ringo ali ponavljam nisam za ostale tri članove siguran.
Znam ipak za McCartney-ja da ga je jednom njegova žena zamolila na najfiniji način dali bi hteo da prestane sa kokainom i da to uradi odmah.

Poslednja izmena:

Back