4 nivoa svesti - Iz knjige Scott S. Peck: “Put kojim rijetko putujemo”

Eh da, ja sam 5, stepen na prelazu izmedju genija i boga licno. Ja, Cak Noris, i jos 12 miliona Nebeskih (including dijaspora).
------------------------------
Dajte ljudi, ovde ste sakriveni pseudonimom, ovde ne morate lagati. Niko Vas ne poznaje i ne moze da proveri.
Ne moze zemlja Srbija da ponese 80% populacije sa ocenom 4. Bilo ih je, kazu, blizu 8%, a onda su dosli ratovi.
i Atlantida je tako potonula.

Nepotrebno je lagati forumase .
A krajnje je glupo, nezrelo i nepotrebno lagati sebe.
Kao sto je prosek forumskih kita 28cm. Jes, al drven. Koga i zasto lazete? Kome to koristi?

Tema je dobra, ali su vam ogledala kriva. Jadno je sebe potcenjivati, ali je pogubno zazmuriti nad svojim manama.
Prosetajte ulicama, videcete ljude koji, ili nekud jako zure, ili vuku noge i gledaju u asfalt jedva metar ispred sebe.
Autobusi su puni neuroticara i osoba sa raznoraznim poremecajima licnosti.
Neokupani smrde. Ne zbog nestasice vode ili sapuna, nego vremena. Zato sto posle tursku seriju ide veliki brat skroz do leganje.

A mozda niste razumeli uvodni tekst jer je na hrvatskom, pa ste napamet odgovarali?

Poslednja izmena:
kako bi to bilo lepo da si zaista sakriven ovde!

ali danas svi imaju internet. znaci i tvoja riba... i prijatelj s posla.. i bivsa ljubav... simpatija... momak
ono virtuelni svet je sve manje tajna.

fejsbuk je to lepo resio pa ti ogranicis koliko hoces.
a ovde je otvoreno polje duvaju vetrovi pa ebiga ... moli se bogu da neka tvoja budalastina ne napravi havariju

jedino ako nemas neke ne znam kakve tajne.. al kome je sve jasno u zivotu mislim da ni nema neku preteranu potrebu za ovim?

a verovatno znate i za gurdjijeva... kkao se to uklapa?

ono to je mozda jedino pravo... bas zato sto ga je lako odbaciti... i zato sto je tesko remeti...
el ima neki privatni gurdjijev... za mene

:(... ali tako lako nadjes sarlatana

4. put... ko oce da cita malo vise evo npr put ka cudesnotm

http://www.ivantic.net/gurdjijev.htm
http://gurdjijev-drustvo.org/ ... ovi su valjda ok a ne znam sta je gurdjijev srbija... ovi su pravi
vidi se kako su zeznuti... ono nekad je istina gorka a laz slatka

a verovatno znate i za gurdjijeva... kkao se to uklapa?

ono to je mozda jedino pravo... bas zato sto ga je lako odbaciti... i zato sto je tesko remeti...
el ima neki privatni gurdjijev... za mene

:(... ali tako lako nadjes sarlatana

4. put... ko oce da cita malo vise evo npr put ka cudesnotm

http://www.ivantic.net/gurdjijev.htm
http://gurdjijev-drustvo.org/ ... ovi su valjda ok a ne znam sta je gurdjijev srbija... ovi su pravi
vidi se kako su zeznuti... ono nekad je istina gorka a laz slatka
Pa njegova podela svesti se potpuno razlikuje od ove iz knjige I Scott S. Peck: “Put kojim rijetko putujemo”.
Evo citata iz knjige "U potrazi za čudesnim", gde on opisuje 4 stanja svesti kod čoveka:

"Postoje 4 stanja svesti koja su moguća za ČOVEKA (naglasio je reč čovek). Ali, običan čovek, a to znači, čovek broj jedan, broj dva i broj tri, živi samo u dva najniža stanja svesti. Dva viša stanja svesti su za njega neuhvatljiva, i mada on može imati ponekad odbljeske tih stanja, on nije sposoban da ih razume i o njima sudi sa tačke gledišta stanja u kojima se uobičajeno nalazi. Dva uobičajena, to jest, najniža, su prva stanja svesti, SPAVANJE, drugim rečima pasivno stanje u kome čovek provede trećinu ili veoma često polovinu svog života. Drugo, je stanje u kome čovek provede drugu polovinu svog života, u kome šeta ulicama, piše knjige, razgovara o uzvišenim stvarima, uzima učešća u politici, ubija, koje smatra aktivnim i zove ga 'čista svest' ili 'budno stanje svesti'. Izraz 'čista svest' ili 'budno stanje svesti' se čini kao da je dat neozbiljno, pogotovu kada shvatite šta bi ČISTA SVEST u stvarnosti trebalo da bude i kakvo je zapravo stanje u kome čovek živi i dela.

Treće stanje svesti je SAMO-SEĆANJE ili samo-svest ili svest jednog bića. Obično se smatra da mi posedujemo to stanje svesti ili da ga možemo imati ako želimo. Naša nauka i filozofija su previdele činjenicu da MI NE POSEDUJEMO to stanje svesti i da mi ne možemo da je stvorimo u sebi samo odlukom ili željom.

Četvrto stanje svesti naziva se OBJEKTIVNO STANJE SVESTI. U ovom stanju čovek može videti stvari ONAKVE KAKVE ONE JESU. Odbljesci ove svesti se takode dešavaju čoveku. Od svih pojmova, religiozni su oni u kojima se pokazuju mogućnosti stanja svesti ove vrste i naziva se 'prosvetljenje' i raznim drugim imenima, ali se ono ne može opisati rečima.

Međutim jedini pravi put do objektivne svesti je kroz razvoj samo-svesti. Ako bi običan čovek bio veštački doveden do stanja objektivne svesti i potom vraćen nazad u svoje uobičajeno stanje ne bi se ničega sećao i mislio bi da je izvesno vreme izgubio svest. Međutim u stanju samo-svesti čovek može imati odbljeske objektivne svesti i sećati je se. Četvrto stanje svesti u čoveku znači sasvim drugačije stanje bića; ono je rezultat unutrašnjeg rasta i dugog i teškog rada na sebi. Međutim treće stanje svesti stvara prirodno pravo čoveku KAKAV JE, i ako ga čovek nema, razlog je samo u pogrešnim uslovima njegovog života. Može se bez preterivanja reći da se u sadašnjem trenutku, treće stanje svesti dešava u čoveku samo u odbljescima a kao manje više stalno stanje postiže se samo pomoću specijalne obuke. Za većinu ljudi, čak i veoma obrazovanih, osnovna prepreka za postizanje samo-svesti je u tome što ONI misle DA JE POSEDUJU, to jest, da poseduju samo-svest i sve što ide uz nju; individualnost u smislu postojanog i nepromenljivog Ja, volju, sposobnost DA ČINE, i tako dalje. Očigledno je da čovek neće biti zainteresovan ako mu kažete da dugotrajnim i teškim radom može postići nešto što, po njegovom mišljenju, on već ima. Naprotiv, on će misliti, ili da ste ludi ili da hoćete da ga prevarite zbog neke lične dobiti.
Dva viša stanja svesti — 'samo-svest' i 'objektivna svest' — su povezani su radom VIŠIH CENTARA u čoveku."

Back