3D grafiti i Street art

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nisam uspela da pronađem temu o uličnoj umetnosti, pa reko' da je započnem nekako..
Dakle, govorimo o umetnosti koja je nastala na javnom mestu. Ovaj vid umetničkog izraza je postao popularan osamdesetih godina prošlog veka. Uglavnom su prva asocijacija grafiti za čije se stvaranje koristi sprej, međutim tu su i mnogi drugi načini za ulepšavanje zidova, trotoara, bandera, vagona, kanti itd: nalepnice, šablonski grafiti, mozaik, plakati, skulpture... U XXl veku su pastali popularni yarn bombing (''oblačenje'' najrazličitijih objekata u šarene štrikane ili heklane ''navlake''), instalacije i video dizajn. Od jednostavnih natpisa na zidovima, koji obično u sebi nose političku poruku, izraz nezadovoljstva, potpis grupe ili pojedinca, preko raznih oblika strit arta, stižemo i do impozantnih umetničkih murala.
Gradovi u kojima je strit art doživeo procvat su Njujork, Teheran, Kejptaun, Pariz, Sao Paolo, London, Melburn
Jedan od najpoznatijih umetnika koji se ovim bave je Banksi. Počeo je sa klasičnim grafitima, da bi zatim otkrio umetnost šablona i postao primećen. Stvara najčešće u Londonu, a pravi identitet ovog umetnika nije sasvim poznat.

Mene lično fascinira ta ideja o žvrljanju po ulici. Treba imati hrabrosti ostaviti svoje delo na milost i nemilost gomili drugih ljudi, kiši, snegu i ostalim s******
'Ajde, nemojte me ispaliti sada, osećam se k'o na pismenom :lol: Pišite o ljudima koji se ovim bave, dajte svoja mišljenja ili možda vaše radove, kačite vama zanimljive slike.....
 
3D street art je fascinantna, ali samo iz jednog, određenog ugla posmatranja. :)

Obožavam da gledam tako uređene ulice..


Ali nažalost, takva umjetnost kod nas nije rasprostranjena.
Jednom sam jedino u Sarajevu vidjela nešto slično, i to u samom centru, iznenadilo me je. Slikala sam, ali kvalitet slike nije neki, izvinjavam se. :mrgreen:

DSC00552_zpse632f246-1.jpg
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top