30 godina poslije

Ne živiš ti u nikakvom svijetu činjenica, nego u svom zatvorenom svijetu koji si ti sam sebi stvorio.
Kakve sad moje odgovornosti? Što sad lupetaš? Što si sad umislio?

Prostačkim kvalifikacijama na račun neistomišljenika ne relativizuješ njegove tvrdnje već priznaješ da nemaš arggumente koji bi ih dematovali.

Prostačkim kvalifikacijama na račun neistomišljenika ne relativizuješ njegove tvrdnje već priznaješ da nemaš arggumente koji bi ih dematovali.
Koje prostačke kvalifikacije? Kad ti kažem da lupetaš gluposti to je činjenica, a ne prostačka kvalifikacija. A činjenica je zato jer ti o situaciji, prilikama, koje su danas, odgovaraš s nečim što je bilo pred 80 godina i govoriš mi da sam ja kriv za to pred 80 godina. Stari moj, ti živiš u nekom svom svijetu, a čini mi se i dobar dio vas, gdje se prošlost, sadašnjost i budućnost isprepliću.
Prijateljski savjet ti je da se vratiš u stvarnost.

Distanca od 30 godina je premalo za ocenu tih događaja.Istoričari će posle proteka odgovarajućeg vremenskog razma verovatno zaključtii da je Titova Jugoslavija u svojoj konstrukciji.u svojim kostima nosila odlične pretpostavke za etničke sukobe.
U momentu kad se Jaltski poredak u Evropi urušio više nije bilo smetnji za otpočinjanje oružanih neprijateljstava.

Ne zaboravi učlanjenje u nato.
Prvo sam bio veliki zagovornik NATO- a ali šta ja znam više, tj ne znam više nudi li NATO sigurnost ili nesigurnost🤔🤔 Jutros rano s plaže gledam taj nosač aviona, sigurno su mnogi impresionirani njegovom snagom i veličinom ali ja ne, ja gledam kako se ne uklapa medju brodice, jedrilice i trajekte. A i po gradu sama ta ološ s nosača šarenih boja i većinom niti 1.70 m. Prošli put kad je bio nosač posada pokrala zlatniciu, sad kako je to završilo🤔 Još su vrlo nepristojni prema domaćim djevojkama, traže prostitutke i droge. Di budu piloti i oficiri🤔🤔

Koje prostačke kvalifikacije? Kad ti kažem da lupetaš gluposti to je činjenica, a ne prosta;ka kvalifikacija.

Nazivati činjenice glupostima je nešto što krasi i vaše cvijeće koje ste posejali ovde u pocesu prinudne repopulacije Srbije u kome je tokom titoističke ere oterano nekoliko miliona autohtonih Srba i dovedeno bar toliko ako ne i više kolonizatora pokupljenih s koca i konopca sa prostora recimo zapadnog Balkana.

To što ti pišeš je i njihova taktika, proglasiti činjenice gupostima što je bezočan prostakluk.

A činjenica je zato jer ti o situaciji, prilikama, koje su danas, odgovaraš s nečim što je bilo pred 80 godina i govoriš mi da sam ja kriv za to pred 80 godina. Stari moj, ti živiš u nekom svom svijetu, a čini mi se i dobar dio vas, gdje se prošlost, sadašnjost i budućnost isprepliću.
Prijateljski savjet ti je da se vratiš u stvarnost.

Pre 80 godina Srbija je opljačkana od strane Brozove horde a elita joj je istrebljena u genocidu 1944. u kome je ubijeno bez suđenja 200 000 najviđenijih Srba. Sa druge strane ustaškom vrhu nikada nije ni suđeno niti je bio kažnjen na bilo koji drugi način. Povrh svega, titoisti su u Srbiji instalirali svoje kadrove koji su uspostavili nasledni vladavinu pa tako danas u vrhu vlasti imamo i jednu mentalno zaostalu osobu poreklom iz hrvatske čiji je đed bio jedan od ustaških preletača koji su 1944. ubijali i otimali vile po Dedinju.

Tako da vam je badava što su vas primili u eu jer niste u stanju da se civilizujete.

Nazivati činjenice glupostima je nešto što krasi i vaše cvijeće koje ste posejali ovde u pocesu prinudne repopulacije Srbije u kome je tokom titoističke ere oterano nekoliko miliona autohtonih Srba i dovedeno bar toliko ako ne i više kolonizatora pokupljenih s koca i konopca sa prostora recimo zapadnog Balkana.

To što ti pišeš je i njihova taktika, proglasiti činjenice gupostima što je bezočan prostakluk.

Pre 80 godina Srbija je opljačkana od strane Brozove horde a elita joj je istrebljena u genocidu 1944. u kome je ubijeno bez suđenja 200 000 najviđenijih Srba. Sa druge strane ustaškom vrhu nikada nije ni suđeno niti je bio kažnjen na bilo koji drugi način. Povrh svega, titoisti su u Srbiji instalirali svoje kadrove koji su uspostavili nasledni vladavinu pa tako danas u vrhu vlasti imamo i jednu mentalno zaostalu osobu poreklom iz hrvatske čiji je đed bio jedan od ustaških preletača koji su 1944. ubijali i otimali vile po Dedinju.

Tako da vam je badava što su vas primili u eu jer niste u stanju da se civilizujete.
Stari moj, oprosti što ti moram ovo reći, ali jbg, glup si!
Opet ti kažem, živiš u nekom svom paralelnom svijetu, u prošlosti i nemaš veze sa sadašnjosti. Žao mi je, ali vidim da je bilo kakva argumentirana rasprava s tobom nemoguća. Opet ponavljam, ja nemam nikakve veze s događajima pred 85-80-75 godina, tako da, žao mi je što to ne možeš shvatiti.

Kao što rekoh, vređanje sagovornika je odraz prostakove inferiornosti u polemici.
Kao što rekoh, ne možeš shvatiti što ja pričam, živiš u svom svijetu, u prošlosti, izrazito usko shvaćanje svijeta i realnosti. Ne iznosiš nikakve činjenice u vezi ničega, a i ono što kažeš nema nikakve veze s ničim, ali eto smatraš da si ti u pravu. Kažem bilo kakva rasprava s tobom je nemoguća, a i s onima sličnim tebi, a takvih je većina vas na ovom forumu.

Za tebe svakako jeste nemoguća.

Za nekog ko nije bahata neznalica svakako jeste moguća.
Aha, dakle, na pitanje gdje je Hrvatska danas, 30 godina nakon raspada SFRJ i 10 godina nakon ulaska u EU, ti počneš pričati o ustašama i nacistima i događajima pred 80 godina!
Pa da, logično. Vidi se da si prava osoba za razgovor na temu i da barataš s činjenicama! 😁😂

Aha, dakle, na pitanje gdje je Hrvatska danas, 30 godina nakon raspada SFRJ i 10 godina nakon ulaska u EU, ti počneš pričati o ustašama i nacistima i događajima pred 80 godina!
Pa da, logično. Vidi se da si prava osoba za razgovor na temu i da barataš s činjenicama! 😁😂
Ova tema se ne bavi isključivo hrvatskom već celokupnim prostorom Balkana.

A gdje je hrvatska?

Pa kao što reče Čvarak, dočekuje napaljene marince na rivi u Spalatu.

Ova tema se ne bavi isključivo hrvatskom već celokupnim prostorom Balkana.

A gdje je hrvatska?

Pa kao što reče Čvarak, dočekuje napaljene marince na rivi u Spalatu.
Pa rekao sam ti. Hrvatska je tamo gdje joj je mjesto. U zajednici europskih država. U EU, u Schengen-u, uveli smo euro i članica smo NATO saveza. Opet ponavljam, točno smo tamo gdje trebamo biti, gdje nam je mjesto!

Za početak 80 godina poslije, da podjemo kronološkim redom. Prije nekoliko dana čitam dnevne novine u kavani, najvišeme zanima članak o 80-išnoj obljetnici bitke na Sutjesci, Nije ovo o 1943-oj nego o 2023-oj, u 2023-oj na Tjentištu su ogromne slike Draže Mihajlovića četničkog vodje iz WW2 čie snage su partizani razboili na Sutjesci. Uz Dražu tu su i Ratko Mladić i Radovan Karadžić, ratni zločinci iz ovoga rata osudjeni od strane suda UN-a. Partizanska borba je ispala uzaludna, nacionalisti su ipak pobijedili.

Toliko o Sutjesci, sada o Neretvi. Najveći grad na Neretvi je Mostar kojeg sam danas posjetio. Iskustvo je bilo zanimljivo, zapravo pomalo nadrealno. Počevši od Međugorja prema kojem po vrelom suncu hodaju hodočasnici s krunicama da bi uskoro čuo molitve hodža s minareta pomiješanog s zvonjavom s katoličkih crkava, kuksuzni aparmani i srušene zgrade iz rata.. U starom gradu isto zanimljivo, hodaju istom ulicom mladi turisti goli do pasa i turistkinje samo u grudnjaku, i žene u burkama. Pažnju mi privukli plakati o nekom komadantu ABIH koji je poginuo pri deblokadi Mostara 30.06. Pojma nisam imao kakva je to bila deblokada i guglam mu ja ime i vidim da je to bila akcija ABIH protiv HVO-a koji je držao položaje oko Mostara. U istočnom Mostaru heroj, nekoliko ulica dalje ratni zločinac, nadrealno :worth: :worth::worth: Pri povratku prema Splitu primjetio sam u mjestu Grude nekakve ratne grafite i doslovno stotine zastavica nekadašnje tvorevine "Herceg Bosne", uz nekoliko divovskih istih takvih zastava.Ali to je sve ništa prema onome vidjenim na teritoriju RH, članice EU-a. Nekakav divovski crni plakat s hrvatskim vojnikom ispod kojega između ostaloga piše i "Za dom spremni", inače odnedavno zabranjen pokliču u RH.

I di smo 30 godina poslije? Izgleda na nekom lošem mistu:think:
30 godina kasnije smo tamo gdje smo trebalo biti još 1918. godine, daleko preko 100 godina ranije - svatko u svojoj kućici gdje možemo režat na miru jedni protiv drugih i to je sve, jer protiv velikih ne možemo i njih moramo svi slušati. Samo nam je dozvoljeno režanje jedni na druge. :kafa:

nema vise nezavisne drzave hrvatske
sad su vam gospodari rostildovi evropski birokrati u Briselu
toliko se ste zla napravili ,srba poklali i protjerali zbog sna o ndh
ali ndh sapatom pade
dakle sve je bilo uzalud
bolje da ste ostali u jugoslaviji ,imali ste mnogo vecu autonomiju a hrvati kao narod su prosparirali
zvali ste srbe okupoatorima a sad cete u eu vidjeti sta je pravi okupator
raselice vas diljem eu izmjesati sa ostalim evropskim narodima a naseliti pakistane,indijce
za 100 god ce se pricati bili jednom nekad pokatolceni Srbi koji su sebe nazivali Hrvatima
Pišeš gluposti! Male države i narodi, a to su svi na Balkanu, osim eventualno Grka, ne mogu imati puni suverenitet, niti neovisnu vanjsku politiku. Srbija nije u EU pa gdje joj je taj, tobožnji, suverenitet? Velike sile su joj lupale sankcije, izgladnjivale narod, bombardirale mostove, uzele nekadašnju južnu pokrajinu, natjerale da istope "višak" naoružanja, osudile političke i vojne vođe na višegodišnje zatvorske kazne, svakodnevno joj naređuju zamjenici podzamjenika što mora činiti... Strašna vam je neovisnost! :roll: Više je neovisno tek rođeno novorođenče, nego Srbija.

Ваистину ме није брига где сте ви.

Битно је једино да, на срећу, преко 30 година нисмо заједно.

Него, један детаљ у посту ми запао за око: Нису партизани разбили четнике на Сутјесци, него на Неретви, мало раније те 43-ће године.

На Сутјесци су се партизани борили углавном противу Хeрватах.
I ti si napravio grešku. Na Sutjesci su se borili Hrvati, ali u partizanima - protiv Nijemaca.

Nad vama nije izvršena denacifikacija jer vas je zemo Broz iz ustaša kolektino učlanio u partizane 1944. kako bi ste izbegli zasluženu kaznu.

Tako da je tačno to što veliš, da vam je mestu u Velikoj Njemačkoj koju takođe do danas nije napustila žal za slavnim danima nacizma.
Ti si malčice neobrazovan, ha? Tito je pobio oko 30-40.000 ustaša, uz to i nevine civile i domobrane na Bleiburgu. Odmah nakon toga radili su prijeki sudovi sve do 1948. godine i na njima su bez iznimaka presuđivane isključivo smrtne kazne protiv ustaških političara i vojnih zapovjednika, među kojima je bilo i visoko istaknutih u režimu NDH-a. Također, Hrvatska je izgubila polovicu teritorija NDH, oduzeto joj je bilo pravo na neovisnu državu i opet je bila utrpana u još jednu Jugoslaviju.

Prema tome, obnovi malo svoje (ne)znanje, barem da ubuduće ispadneš manje smiješan! :kafa:

Opet se tu ne radi o mojoj reči protiv tvoje.

Ono o čemu ja govorim su potvrđene činjenice dok su tvoje parole veoma proizvoljna zamena teza u cilju relativizacije sopstvene odgovornosti.
Dobro ti je napisao. Srbija je zadnjih godina javno i službeno rehabilitirala više ratnih zločinaca koji su kolaborirali s nacistima, dok je SPC kanonizirala barem dvojicu neprihvatljivih za svece, od čega jednog ratnog zločinca (Pop Maca) i jednog antisemitu, Hitlerovog prijatelja i divitelju nacizma (N. Velimirović). Također, mnogi Srbi, uključujući i službene vlasti, slave osuđene ratne zločince i krvnike, od kojih su neki osuđeni i za najteži ratni zločin, onaj genocida. I naposljetku, u Srbiji postoje zakonski registrirane neonacističke organizacije koje djeluju uz prešutno dopuštenje države.

Uzevši sve napisano u obzir, ako ikoga treba denacificirati, to ste onda vi.

Recimo da ni mi ni Putin nikada nismo pravili konc logore za decu za razliku od vas.

Kao i ta da su krvnici iz logora za decu kasnije presvučeni u partizane došli 1944. da ubijaju, siluju i pljačkaju po Srbiji.

To može biti smešno samo izuzetno primitivnim licima.
A što? Kao, tobože, veći je zločin staviti djecu u poseban logor, nego ih strpati u isti zajedno s odraslima u isti logor, kao što su to radili drugi, uključujući i Nijemce? Nisam primjetio da žališ za djecom čiji je život ugasio Miloševićev i Putinov režim. Drugi dio je tvoja fantazija na koju nemam namjeru odgovarati.

Nešto što se desilo pre osam decenija i danas odjekuje i oblikuje sudbine svih na Balkanu.

Činjenica da je nekoliko stotina hiljada ustaša i domobrana promenili stranu u poslednjim mesecima rata na prostoru okupirane Kraljevine Jugoslavije dugoročno je dovela da konstantne destabilizacije nakazne države koja je nikla na njenim ruševinama.

Ustaše zakićene petokrakom su možda promenile stranu ali ne i svoje prave ciljeve što je devedesetih dovelo do jezivog raspada nakaradne tvorevine zvane sfrj..

A o tome kako je proustaška udba ovde instalirala naslednu nomenklaturu koja i dan danas pljačka i uništava Srbiju nema potrebe mnogo raspredati jer je uglavnom svima poznata.

Tako da pet decenija direktnog istrebljenja srpske elite, kulturcida, egzodusa obespravljenih Srba iz Srbije kao i stalne neprijateljske politike i huškanja protiv Srba koje je hrvosloenačko komunističko rukovodstvo podržano lično Brozom praktikovalo tokom cele sfrj ere oblikovalo je sve što se danas zbiva na ovim prostorima.

Jer kao što reče Stiven Hoking,. prošlost nas čini onim što jesmo. Zaboravimo li je gubimo identitet.
Zašto nisi u stanju biti iskren? Ta sakriven si iza ekrana, ne znamo ti pravo ime.

Ti si frustriran što je propao plan Velike Srbije i užasno ti smeta samo postojanje Hrvata i hrvatske države i to nema veze s događajima u Drugom svjetskom ratu. Tako su vas učili i prije njega. Hrvati su vam smetnja da ostvarite svoje maloimperijalne snove na Balkanu i živi podsjetnik da ih nikada neće uspjeti ostvariti. U tome leži tvoj problem i izvor tvoje frustracije.

Back