Cro_čvarak
Iskusan
- Poruka
- 6.473
Za početak 80 godina poslije, da podjemo kronološkim redom. Prije nekoliko dana čitam dnevne novine u kavani, najvišeme zanima članak o 80-išnoj obljetnici bitke na Sutjesci, Nije ovo o 1943-oj nego o 2023-oj, u 2023-oj na Tjentištu su ogromne slike Draže Mihajlovića četničkog vodje iz WW2 čie snage su partizani razboili na Sutjesci. Uz Dražu tu su i Ratko Mladić i Radovan Karadžić, ratni zločinci iz ovoga rata osudjeni od strane suda UN-a. Partizanska borba je ispala uzaludna, nacionalisti su ipak pobijedili.
Toliko o Sutjesci, sada o Neretvi. Najveći grad na Neretvi je Mostar kojeg sam danas posjetio. Iskustvo je bilo zanimljivo, zapravo pomalo nadrealno. Počevši od Međugorja prema kojem po vrelom suncu hodaju hodočasnici s krunicama da bi uskoro čuo molitve hodža s minareta pomiješanog s zvonjavom s katoličkih crkava, kuksuzni aparmani i srušene zgrade iz rata.. U starom gradu isto zanimljivo, hodaju istom ulicom mladi turisti goli do pasa i turistkinje samo u grudnjaku, i žene u burkama. Pažnju mi privukli plakati o nekom komadantu ABIH koji je poginuo pri deblokadi Mostara 30.06. Pojma nisam imao kakva je to bila deblokada i guglam mu ja ime i vidim da je to bila akcija ABIH protiv HVO-a koji je držao položaje oko Mostara. U istočnom Mostaru heroj, nekoliko ulica dalje ratni zločinac, nadrealno

Pri povratku prema Splitu primjetio sam u mjestu Grude nekakve ratne grafite i doslovno stotine zastavica nekadašnje tvorevine "Herceg Bosne", uz nekoliko divovskih istih takvih zastava.Ali to je sve ništa prema onome vidjenim na teritoriju RH, članice EU-a. Nekakav divovski crni plakat s hrvatskim vojnikom ispod kojega između ostaloga piše i "Za dom spremni", inače odnedavno zabranjen pokliču u RH.
I di smo 30 godina poslije? Izgleda na nekom lošem mistu
Toliko o Sutjesci, sada o Neretvi. Najveći grad na Neretvi je Mostar kojeg sam danas posjetio. Iskustvo je bilo zanimljivo, zapravo pomalo nadrealno. Počevši od Međugorja prema kojem po vrelom suncu hodaju hodočasnici s krunicama da bi uskoro čuo molitve hodža s minareta pomiješanog s zvonjavom s katoličkih crkava, kuksuzni aparmani i srušene zgrade iz rata.. U starom gradu isto zanimljivo, hodaju istom ulicom mladi turisti goli do pasa i turistkinje samo u grudnjaku, i žene u burkama. Pažnju mi privukli plakati o nekom komadantu ABIH koji je poginuo pri deblokadi Mostara 30.06. Pojma nisam imao kakva je to bila deblokada i guglam mu ja ime i vidim da je to bila akcija ABIH protiv HVO-a koji je držao položaje oko Mostara. U istočnom Mostaru heroj, nekoliko ulica dalje ratni zločinac, nadrealno

I di smo 30 godina poslije? Izgleda na nekom lošem mistu