30 godina poslije

Cro_čvarak

Iskusan
Poruka
6.473
Za početak 80 godina poslije, da podjemo kronološkim redom. Prije nekoliko dana čitam dnevne novine u kavani, najvišeme zanima članak o 80-išnoj obljetnici bitke na Sutjesci, Nije ovo o 1943-oj nego o 2023-oj, u 2023-oj na Tjentištu su ogromne slike Draže Mihajlovića četničkog vodje iz WW2 čie snage su partizani razboili na Sutjesci. Uz Dražu tu su i Ratko Mladić i Radovan Karadžić, ratni zločinci iz ovoga rata osudjeni od strane suda UN-a. Partizanska borba je ispala uzaludna, nacionalisti su ipak pobijedili.

Toliko o Sutjesci, sada o Neretvi. Najveći grad na Neretvi je Mostar kojeg sam danas posjetio. Iskustvo je bilo zanimljivo, zapravo pomalo nadrealno. Počevši od Međugorja prema kojem po vrelom suncu hodaju hodočasnici s krunicama da bi uskoro čuo molitve hodža s minareta pomiješanog s zvonjavom s katoličkih crkava, kuksuzni aparmani i srušene zgrade iz rata.. U starom gradu isto zanimljivo, hodaju istom ulicom mladi turisti goli do pasa i turistkinje samo u grudnjaku, i žene u burkama. Pažnju mi privukli plakati o nekom komadantu ABIH koji je poginuo pri deblokadi Mostara 30.06. Pojma nisam imao kakva je to bila deblokada i guglam mu ja ime i vidim da je to bila akcija ABIH protiv HVO-a koji je držao položaje oko Mostara. U istočnom Mostaru heroj, nekoliko ulica dalje ratni zločinac, nadrealno :worth: :worth::worth: Pri povratku prema Splitu primjetio sam u mjestu Grude nekakve ratne grafite i doslovno stotine zastavica nekadašnje tvorevine "Herceg Bosne", uz nekoliko divovskih istih takvih zastava.Ali to je sve ništa prema onome vidjenim na teritoriju RH, članice EU-a. Nekakav divovski crni plakat s hrvatskim vojnikom ispod kojega između ostaloga piše i "Za dom spremni", inače odnedavno zabranjen pokliču u RH.

I di smo 30 godina poslije? Izgleda na nekom lošem mistu:think:

Pa evo da ja malo odgovorim. 32 godine kako nisam bio ni u Bosni ni u Hrvatskoj. Za to vreme obisao sam pola sveta.
I nemam neko veliko uverenje da bih se osecao bezbrizno i na jednom i na drugom mestu da idem sad.

Da ne pricam o tome kako pre recimo 35 + godina sam sasvim bezbrizno putovao po celoj bisoj jugi i uzivao u svim tim mestima, i sa svim tim ljudima. Sad? Ne znam sta da mislim.

Za početak 80 godina poslije, da podjemo kronološkim redom. Prije nekoliko dana čitam dnevne novine u kavani, najvišeme zanima članak o 80-išnoj obljetnici bitke na Sutjesci, Nije ovo o 1943-oj nego o 2023-oj, u 2023-oj na Tjentištu su ogromne slike Draže Mihajlovića četničkog vodje iz WW2 čie snage su partizani razboili na Sutjesci. Uz Dražu tu su i Ratko Mladić i Radovan Karadžić, ratni zločinci iz ovoga rata osudjeni od strane suda UN-a. Partizanska borba je ispala uzaludna, nacionalisti su ipak pobijedili.

Toliko o Sutjesci, sada o Neretvi. Najveći grad na Neretvi je Mostar kojeg sam danas posjetio. Iskustvo je bilo zanimljivo, zapravo pomalo nadrealno. Počevši od Međugorja prema kojem po vrelom suncu hodaju hodočasnici s krunicama da bi uskoro čuo molitve hodža s minareta pomiješanog s zvonjavom s katoličkih crkava, kuksuzni aparmani i srušene zgrade iz rata.. U starom gradu isto zanimljivo, hodaju istom ulicom mladi turisti goli do pasa i turistkinje samo u grudnjaku, i žene u burkama. Pažnju mi privukli plakati o nekom komadantu ABIH koji je poginuo pri deblokadi Mostara 30.06. Pojma nisam imao kakva je to bila deblokada i guglam mu ja ime i vidim da je to bila akcija ABIH protiv HVO-a koji je držao položaje oko Mostara. U istočnom Mostaru heroj, nekoliko ulica dalje ratni zločinac, nadrealno :worth: :worth::worth: Pri povratku prema Splitu primjetio sam u mjestu Grude nekakve ratne grafite i doslovno stotine zastavica nekadašnje tvorevine "Herceg Bosne", uz nekoliko divovskih istih takvih zastava.Ali to je sve ništa prema onome vidjenim na teritoriju RH, članice EU-a. Nekakav divovski crni plakat s hrvatskim vojnikom ispod kojega između ostaloga piše i "Za dom spremni", inače odnedavno zabranjen pokliču u RH.

30 god poslje
Hrvati koji se nikad nisu pomirili sa jugoslavijom i sanjali nezavisnu drzavu Hrvatsku
Oni isti koji su pjevali Bit ce zore, bit ce dana. suti sine jednom znat ces, samo rasti, docekat ces
Oni koji su izvodili teroristicke akcije tokom sfrj i izavzali rat devedesetih i nasilnu secesiju od Jugosalvije etnicki ocistili 2 miliona Srba 30 god poslje usli u EU izgubili nezavisnost ,izgubili nacionalnu valutu kunu ,odselili u Njemacku i Irsku a umjesto Hrvata i Srba dolaze i naseljvaju taj prostor crnoputi ljudi iz Bangladesa i Pakistana

30 godina poslije nema više balvana na cestama oko Knina,nema više pjesmuljaka tipa "Šalji Slobo salate",nema više pravljenja ljepšeg i starijeg Dubrovnika,nema više zatvorene autoceste kroz zapadnu Slavoniju,nema više mrcvarenja i danonoćnog razaranja Vukovara,nema sirena za zračnu uzbuna a ljudi iz Banngladeša,Nepala,Filipina mirno i vrijedno rade i ne zapišavaju nikakavu sao krajinu..:kafa:

30 god poslje
Hrvati koji se nikad nisu pomirili sa jugoslavijom i sanjali nezavisnu drzavu Hrvatsku
Oni isti koji su pjevali Bit ce zore, bit ce dana. suti sine jednom znat ces, samo rasti, docekat ces
Oni koji su izvodili teroristicke akcije tokom sfrj i izavzali rat devedesetih i nasilnu secesiju od Jugosalvije etnicki ocistili 2 miliona Srba 30 god poslje usli u EU izgubili nezavisnost ,izgubili nacionalnu valutu kunu ,odselili u Njemacku i Irsku a umjesto Hrvata i Srba dolaze i naseljvaju taj prostor crnoputi ljudi iz Bangladesa i Pakistana

Ti crnoputi, tj bolje rečeno smeđoputi iz Bangledaša i Nepala su zapravo prilično pristojni, mogli bi domaći šta god naučit od njih, nije tema ali već🤔😁 U vezi EU- a, to je zapravo jedina dobra stvar što se dogodila Hrvatskoj od 1990- e, benefiti su tako reći nebrojovi, vidit ćemo sad dokle?

30 godina poslije nema više balvana na cestama oko Knina,nema više pjesmuljaka tipa "Šalji Slobo salate",nema više pravljenja ljepšeg i starijeg Dubrovnika,nema više zatvorene autoceste kroz zapadnu Slavoniju,nema više mrcvarenja i danonoćnog razaranja Vukovara,nema sirena za zračnu uzbuna a ljudi iz Banngladeša,Nepala,Filipina mirno i vrijedno rade i ne zapišavaju nikakavu sao krajinu..:kafa:
I misliš da je ovaj put koji smo prešla bio jedini mogući?

30 god poslje

Etnički očistili 2 miliona? Smanji malo doživljaj

Za sada... :per:

I misliš da je ovaj put koji smo prešla bio jedini mogući?
nema vise nezavisne drzave hrvatske
sad su vam gospodari rostildovi evropski birokrati u Briselu
toliko se ste zla napravili ,srba poklali i protjerali zbog sna o ndh
ali ndh sapatom pade
dakle sve je bilo uzalud
bolje da ste ostali u jugoslaviji ,imali ste mnogo vecu autonomiju a hrvati kao narod su prosparirali
zvali ste srbe okupoatorima a sad cete u eu vidjeti sta je pravi okupator
raselice vas diljem eu izmjesati sa ostalim evropskim narodima a naseliti pakistane,indijce
za 100 god ce se pricati bili jednom nekad pokatolceni Srbi koji su sebe nazivali Hrvatima

U limbu koji je zakuvao Josip Broz i njegove crvene ustaše. Zamimljivo je i to da ista un na koju se pozivaš nikada nije osudila njihovo divljanje po Srbiji nakon 1944.

A što se uzaludnosti partizanske borbe tiče,iz perspektive potomstva Brozove divljačke horde ona uopšte nije bila uzaludna jer su svi listom danas milioneri u svim bivšim republikama.

To je ono što ovo mesto čini ne lošim već jezivim.

Ваистину ме није брига где сте ви.

Битно је једино да, на срећу, преко 30 година нисмо заједно.

Него, један детаљ у посту ми запао за око: Нису партизани разбили четнике на Сутјесци, него на Неретви, мало раније те 43-ће године.

На Сутјесци су се партизани борили углавном противу Хeрватах.

Nakon 30 godina smo tamo gdje nam je i mjesto. U zajednici europskih država, gdje nas se poštuje. Članica smo EU, dio Schengenskog prostora, uveli smo euro kao valutu. Tamo smo gdje nam je bilo mjesto od početka. Ima još nekih stvari na kojima treba dosta raditi, kao korupcija, ali čvrsto vjerujem da nam može biti samo bolje. I to da se razumijemo zbog EU, a ne zbog nas samih, jer EU će nas natjerati da radimo neke stvari, koje mi sami ne bi vjerojatno nikad. Tako da, da. Tamo smo gdje trebamo biti!

Nakon 30 godina smo tamo gdje nam je i mjesto. U zajednici europskih država, gdje nas se poštuje. Članica smo EU, dio Schengenskog prostora, uveli smo euro kao valutu. Tamo smo gdje nam je bilo mjesto od početka.

Nad vama nije izvršena denacifikacija jer vas je zemo Broz iz ustaša kolektino učlanio u partizane 1944. kako bi ste izbegli zasluženu kaznu.

Tako da je tačno to što veliš, da vam je mestu u Velikoj Njemačkoj koju takođe do danas nije napustila žal za slavnim danima nacizma.

Nad vama nije izvršena denacifikacija jer vas je zemo Broz iz ustaša kolektino učlanio u partizane 1944. kako bi ste izbegli zasluženu kaznu.

Tako da je tačno to što veliš, da vam je mestu u Velikoj Njemačkoj koju takođe do danas nije napustila žal za slavnim danima nacizma.
Jedino nad kim treba izvršiti denacifikaciju ste vi i Rusija (ova sad pod Putinom).

Recimo da ni mi ni Putin nikada nismo pravili konc logore za decu za razliku od vas.

Kao i ta da su krvnici iz logora za decu kasnije presvučeni u partizane došli 1944. da ubijaju, siluju i pljačkaju po Srbiji.
Ne lupetaj gluposti. Kakve veze ima današnje stanje sa nečim od pred 80 godina? Pravio je Staljin, ubijao sve po kratkom postupku. A i vi ste ubijali sve po kratkom postupku.
A i zna se tko je prelazio u partizane i na čiji poziv. Četnici na poziv kralja Petra, koji je taj poziv uputio preko radio Londona, da ne sarađuju više sa Nijemcima, nego da prijeđu partizanima. Ustaše nisu prelazili u partizane, bar ne u velikom broju. Domobrani jesu.

Ne lupetaj gluposti.

Ovakvim obraćanjem sagovornicima koje ne poznaješ samo naglašavaš svoj primitivizam.

Kakve veze ima današnje stanje sa nečim od pred 80 godina?

Nešto što se desilo pre osam decenija i danas odjekuje i oblikuje sudbine svih na Balkanu.

Činjenica da je nekoliko stotina hiljada ustaša i domobrana promenili stranu u poslednjim mesecima rata na prostoru okupirane Kraljevine Jugoslavije dugoročno je dovela da konstantne destabilizacije nakazne države koja je nikla na njenim ruševinama.

Ustaše zakićene petokrakom su možda promenile stranu ali ne i svoje prave ciljeve što je devedesetih dovelo do jezivog raspada nakaradne tvorevine zvane sfrj..

A o tome kako je proustaška udba ovde instalirala naslednu nomenklaturu koja i dan danas pljačka i uništava Srbiju nema potrebe mnogo raspredati jer je uglavnom svima poznata.

Tako da pet decenija direktnog istrebljenja srpske elite, kulturcida, egzodusa obespravljenih Srba iz Srbije kao i stalne neprijateljske politike i huškanja protiv Srba koje je hrvosloenačko komunističko rukovodstvo podržano lično Brozom praktikovalo tokom cele sfrj ere oblikovalo je sve što se danas zbiva na ovim prostorima.

Jer kao što reče Stiven Hoking,. prošlost nas čini onim što jesmo. Zaboravimo li je gubimo identitet.

Pravio je Staljin, ubijao sve po kratkom postupku. A i vi ste ubijali sve po kratkom postupku.

Ubijali su po Srbiji vaši preci a ne Staljin. Njegova kardinalna greška je bila to što je abolirao najprimitivnije naciste ikada viđene odnosno ustaše.

A i zna se tko je prelazio u partizane i na čiji poziv.

Celokupna ustaška bojnica januara 1944. na direktni poziv Josipa Broza i saglasnost ustaških glavešina koje su evakuisane na sigurno.

Četnici na poziv kralja Petra, koji je taj poziv uputio preko radio Londona, da ne sarađuju više sa Nijemcima, nego da prijeđu partizanima. Ustaše nisu prelazili u partizane, bar ne u velikom broju. Domobrani jesu.

Kralj Petar je bio u egzilu i rekao je ono što mu je preporučila Vlada u izgnanstvu. A njoj je to naložila Engleska koja je protažirala Broza i spremala ga za ulogu raskolnika sa sovjetskim blokom.

Cela Vražja ustaška divizija je preletela kod Broza tako da nema svrhe šibicariti na tu temu.

nema vise nezavisne drzave hrvatske
sad su vam gospodari rostildovi evropski birokrati u Briselu
toliko se ste zla napravili ,srba poklali i protjerali zbog sna o ndh
ali ndh sapatom padefirmsma. Napisao sam već
dakle sve je bilo uzalud
bolje da ste ostali u jugoslaviji ,imali ste mnogo vecu autonomiju a hrvati kao narod su prosparirali
zvali ste srbe okupoatorima a sad cete u eu vidjeti sta je pravi okupator
raselice vas diljem eu izmjesati sa ostalim evropskim narodima a naseliti pakistane,indijce
za 100 god ce se pricati ma ili jednom nekad pokatolceni Srbi koji su sebe nazivali Hrvatima
Pa ruku na srce većini koja radi u stranim firmama je bolje nego u hrvatskim firmama. Već sam napisao i napisat ću opet, jedino pozitivno što se dogodilo Hrvatskoj od 1990- je ulazak u EU.

Back