3 BOCE=1 EVRO

kristiansand

Veoma poznat
Poruka
10.393
Nisam znao gde da okačim ovu temu i pitanje,
EKONOMIJA mi deluje najbliže.

Norveška.
Poneseš 3 prazne plastične boce od 1,5l ili 2l, uđeš u supermarket.
Sa leve strane na ulazu uvek stoji mašina za sakupljanje plastiččnog otpada.
Ubaciš te flaše unutra
i mašina ti izbaci 10 norveških kruna tj. 1 evro???.

Šta me interesuje dakle.

1.
KOLIKO PLASTIČNIH boca treba da sakupim u Srbiji da bih dobio 1 evro.
Ili bar KOLIKO KILOGRAMA, TONA otpadne plastike u Srbiji vredi 1 evro?.
Znam da ovde nema tih mašina ali MISLIM da ima otkupa plastičnog otpada na veliko.

2.
Ako recimo sakupim otpada za 50 evra.
Da li po otpad dolazi neko ili moram sam da ga nosim na mesto sakupljanja?.

Ovde ce ti biti skuplji prevoz do sabirnog mesta nego sto ces dobiti zauzvrat.
Resenje je prosto kad kupujes u ceni je posebno iskazana ambalaza kad predajes te se pare tebi vracaju.

Picking and cleaning...

Zivis u Norveskoj?
Pocetak odgovora ti je tu, drugacije trziste i drugaciji uslovi istog, kao i kultura.

U dinarima se placa, to je prvo, i sitno se placa, mozda par desetina dinara po kilogramu plastike koju prihvataju na reciklazu.
Ima po Internetu puno nekih reciklaznih centara i objava, pa pogledaj. Pretrazi Web Reciklaza plastike Srbija.

https://cenazlata.org/reciklaza-i-otkup-plastike-cene-i-sve-sto-treba-da-znate/

pet.jpg

Pomozi prirodi, i zaradi koji dinar/euro.

Poslednja izmena:
Nema toga u Srbiji. Ovaj primer je za otkup iz obradjenog otpada.
Ecomafija je probala sa tim sakupljanjem na gradjanskom nivou postavljajuci kante,
ali konkurencija im dodatno napravi posao ubacivanjem drugog otpada.
Posto i jedni i drugi ne placaju poreze i ne registruju se takav nacin ne funkcionise.

U ovom primeru gde proizvodjaci plastike otkupljuju otpad ne otkupljuje se pojedinacni otpad nego vec sortirani
sto zahteva sakupljanje, sortiranje, prevoz i naravno prostor gde bi se to radilo, a kada sve to obezbedis dodje ti inspektor kriminalac
sa vec spremnim resenjem o kazni i naredjenju da sve to uklonis.
Banda jos uvek vlada na principima "sto gore to bolje", jer gradjani nigde ne treba da budu sigurni, ako ne placaju "porez" kriminalu koji je sasvim proizvoljan.

Zasto im drzava ne stane na put?
Ne moze, jer drzava to su oni, pravosudje je to koje stiti mafiju, a pravosudje je zasnovano na moralu, pa predsednici sudova postavljeni od strane pravosudnog saveta ili "grupe sudija koja vlada pravosudjem" ili "pravosudni strucnjaci" nikom ne polazu racun i mogu da postave najgore ljude koji zatim direktivom odredjuju ko ce suditi i sta ce suditi. Drzava tu nema uticaja, jer se brane slobodom pravosudnog donosenja odluka, pa prakticno izabrana vlast
ne odlucuje kako ce raditi pravosudje, vec neka kriminalna grupa.

Ukratko, tamo je cena flase uracunata u cenu proizvoda (vode, soka...). Kad vratis flasu na reciklazu, automat ti vrati tvoje pare. Slicno kao kod nas sa kaucijiom za staklene boce.

Тако је само ти врати новац. Међутим многи скупљају флаше по улицама и смећу и тако фино зарађују. Знам да у Немачкој су ми рачунали стакленке пива од 8 до 25 центи. На рафу уз цену одмах пише PFAND.. и знаш колико ћеш добити.

Poslednja izmena:
Zanimljivi su komentari nekih skoro svetskih ljudi na ponasanje ljudi u srbiji.

Dakle, otisao potpuno nesvestan srbin, a jos pre neki polusrbin u inostranstvo i video kako konje potkivaju ogromnim potkovicama.
Resio on da to uvede u svoje selo kao patent i obogati se. Dodje njemu prvi komsija da mu potkuje konja iako je cena tog potkivanja i potkivanja
kod starog kovaca 3 puta skuplja, ali svet je svet.:) Medjutim, kada konj primeti dzombastu potkovicu okrene se i uz primedbu" magarci jedni nosite vi te potkovice.", ode da pase travu nepotkovan.

Sta je poenta price, ali i teme. Mnogi su bas taj otkup probali da sprovedu u dobroj nameri i sa ekonomskim interesom.
Medjutim, pored ulaganja u reklamu i apela na cistocu, svi se okrecu drzavi da ih ona finansira, jer ceo lanac pocinje i zavrsava na
svesti koja zeli bez rada da stvara velike profite iskljucivo zasnovane na prevarama. Nevazno da li je prevara drzave ili cigana.
Tako da vrlo brzo troskovi prevazidju zaradu.

Nisam znao gde da okačim ovu temu i pitanje,
EKONOMIJA mi deluje najbliže.

Norveška.
Poneseš 3 prazne plastične boce od 1,5l ili 2l, uđeš u supermarket.
Sa leve strane na ulazu uvek stoji mašina za sakupljanje plastiččnog otpada.
Ubaciš te flaše unutra
i mašina ti izbaci 10 norveških kruna tj. 1 evro???.

Šta me interesuje dakle.

1.
KOLIKO PLASTIČNIH boca treba da sakupim u Srbiji da bih dobio 1 evro.
Ili bar KOLIKO KILOGRAMA, TONA otpadne plastike u Srbiji vredi 1 evro?.
Znam da ovde nema tih mašina ali MISLIM da ima otkupa plastičnog otpada na veliko.

2.
Ako recimo sakupim otpada za 50 evra.
Da li po otpad dolazi neko ili moram sam da ga nosim na mesto sakupljanja?.

U Norveškoj je cena amblaze u ceni prizvoda bila to plastikaxili staklo...sve je +ambalaža pa ti ostavi na ulici ako želiš neko ce sigurno da pokupi.. Cak su i na kantama za smeće napravljena mesta za ambalažu da se kupi . Tako je u celoj Skandinaviji..

Sendt fra min BLA-L29 med Tapatalk

Back