29 година од ослобођења Вуковара

Mackich

Domaćin
Poruka
3.014
vukovaroslobodjen-e1558542411119.jpg


Никада војно изгубљен већ предан касније кроз преговоре, као и много тога другог.
Престоница РСК која ће то једном опет бити.
 

Mackich

Domaćin
Poruka
3.014
РСК је имала две престонице због физичке раздвојености територије-Вуковар и Книн.
Када падне циганско аварско сметлиште звано хрватска биће само једна престоница. Слоба је био слаб на злостављање аваре од стране фратара.
 

MOST6

Elita
Poruka
18.490
Fond za humanitarno pravo predstavio novi dosije o logorima za Hrvate

Kroz logore u Srbiji prošlo 7.000 ljudi

Nakon tromesečne opsade grada, Jugoslovenska narodna armija (JNA) zauzela je Vukovar 18. novembra 1991. godine, uz pomoć srpske Teritorijalne odbrane (TO) i dobrovoljačkih jedinica.

Piše: J. Diković18. novembra 2020. 12.04


“Po zauzimanju grada, JNA je zarobila veliki broj pripadnika hrvatskih snaga i civila, među kojima je bilo ranjenika, žena, maloletnika i starijih osoba, sa namerom da izvrši razmenu za zarobljene pripadnike JNA. JNA je zarobljenike autobusima i kamionima prebacila na teritoriju Vojvodine gde je, već u septembru 1991. godine, bilo formirano nekoliko logora za ratne zarobljenike sa teritorije Hrvatske”, navodi Fond za humanitarno pravo (FHP) u svom najnovijem Dosijeu “Logori za Hrvate na teritoriji Srbije
Prema istraživanju FHP-a, najveći logor formiran u Srbiji bio je u Kazneno-popravnom domu (KPD) Sremska Mitrovica, a postojali su i logori u banatskim selima Begejci i Stajićevo, zatim u kasarni JNA u Aleksincu i Kazneno-popravnom domu u Nišu.

“U Srbiji su postojali i manji prolazni logori i centri u kojima su zatočenici boravili nekoliko dana, da bi zatim bili prebačeni u neke od većih logora. Iako je takvih mesta bilo više, u ovom dosijeu su izdvojeni objekti u Šidu, nastavni centar Vojne policije u Bubanj Potoku i kasarna JNA u Paragovu”, ukazuju u FHP-u.
Kako se objašnjava u dosijeu, na mesta komandanata logora postavljani su oficiri JNA, međutim stvarnu kontrolu nad logorima imala je Uprava bezbednosti Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu.
“Zarobljeni civili i borci su u logorima provodili od par dana do devet meseci. Kroz logore je prošlo oko 7.000, a u njima je duže zadržano oko 3.500 ljudi. Zatočenici logora u Srbiji, naročito oni za koje se sumnjalo da su bili pripadnici Zbora narodne garde (ZNG) ili MUP-a Hrvatske, bili su svakodnevno izloženi psihičkom i fizičkom zlostavljanju, nasilju i torturi od strane oficira i rezervista JNA, pripadnika TO sa teritorije Vukovara, kao i pripadnika milicije Srpske autonomne oblasti Slavonija, Baranja i Zapadni Srem koji su dolazili u logore”, piše u dosijeu.
Kako naglašava FHP, svi logoraši su bili izloženi ponižavanju i izgladnjivanju, a u logorima je evidentirano i seksualno zlostavljanje.
“Najmanje 14 logoraša je umrlo od posledica zlostavljanja ili usled nepružanja adekvatne medicinske pomoći”, navodi se u dosijeu i dodaje da su logoraši svakodnevno odvođeni na ispitivanja, koja su praćena zlostavljanjem.
Logori u Begejcima i Stajićevu zatvoreni su u decembru 1991. godine, kada je deo zatočenika razmenjen, a deo prebačen u logore u Sremskoj Mitrovici, Nišu, Aleksincu i Beogradu. Logor u Nišu zatvoren je u februaru 1992. godine, dok su logoraši u Sremskoj Mitrovici i Vojno-istražnom zatvoru (VIZ) u Beogradu ostali do sredine avgusta 1992. godine kada je organizovana razmena zarobljenika po principu „svi za sve“.
FHP i Udruženje „Vukovar 1991.“ su u maju 2008. podneli krivičnu prijavu Tužilaštvu za ratne zločine u kojoj je imenom, prezimenom ili nadimkom navedeno 54 zapovednika i stražara u logorima u Srbiji, međutim do danas je u Srbiji samo jedna osoba osuđena za zločine počinjene u logorima na teritoriji Srbije.
Iz FHP-a podsećaju da je Haški tribunal teretio Slobodana Miloševića i za formiranje logora za Hrvate u Srbiji i zatvaranje civila i ratnih zarobljenika u istim.
“Ova dela su kvalifikovana kao zločini protiv čovečnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja i teške povrede Ženevskih konvencija. Tužilaštvo je teretilo i Gorana Hadžića za protivpravno zatvaranje u nehumanim uslovima Hrvata i drugih nesrba u nekoliko zatočeničkih objekata u Srbiji. Ovi postupci nisu okončani jer su i Milošević i Hadžić preminuli pre okončanja postupaka”, navodi se u Dosijeu “Logori za Hrvate na teritoriji Srbije” Fonda za humanitarno pravo.

https://www.danas.rs/drustvo/kroz-logore-u-srbiji-proslo-7-000-ljudi/
 

eremita

Zaslužan član
Poruka
117.195
vukovaroslobodjen-e1558542411119.jpg


Никада војно изгубљен већ предан касније кроз преговоре, као и много тога другог.
Престоница РСК која ће то једном опет бити.
Када рвати после Јасеновца и протераних и побијених стотине хиљада Срба из РСК данас тртљају о наводним "злочинима Срба" то делује
КАО ВРХУНСКИ ЦРНИ ХУМОР...............
 

AleksaJ

Elita
Poruka
23.432
Када рвати после Јасеновца и протераних и побијених стотине хиљада Срба из РСК данас тртљају о наводним "злочинима Срба" то делује
КАО ВРХУНСКИ ЦРНИ ХУМОР...............

Сем ЦРНОГА хумора друго се и не може од ЦРНОкошуљаша оћекиват , не ?
 

KraNp

Poznat
Poruka
7.883
Вуковар је без потребе разаран. То су радили дебили из ЈНА. То се могло узети за 15 дана као што се и УЗЕЛО кад је неко паметан сео и решио ту фарсу да заврши. А не да Хрвати сад серру и праве неке своје митове од нечега што је реално било лак посао обзиром на оружје које је имала ЈНА.
 

MOST6

Elita
Poruka
18.490
Вуковар је без потребе разаран. То су радили дебили из ЈНА. То се могло узети за 15 дана као што се и УЗЕЛО кад је неко паметан сео и решио ту фарсу да заврши. А не да Хрвати сад серру и праве неке своје митове од нечега што је реално било лак посао обзиром на оружје које је имала ЈНА.

Da je bio lak posao, ne bi to tako završilo. Bili ste nesposobni da ga osvojite i još ste "uspjeli" učiniti od Vukovara grad-mučenika, čime ste se zauvijek obrukali, a nama, unatoč teškim gubicima i žrtvama, pomogli da vas svijet prepozna kao agresore i zločince. Jbg, srpske vlasti su često bile nepametne. Uvijek sam govorio da je Hrvatima sreća što su srpske političke elite gotovo po pravilu intelektualno ograničene.
 

комшија

Stara legenda
Banovan
Poruka
75.519
1605709098510.png


Vukovar

Da li je pomirenje moguće dok su zločinci na slobodi?

Godišnjica stradanja Vukovara svake godine ponovo aktuelizuje pitanje zločina i kazne. Ove godine, Vukovar je i nova stanica međusobnog priznavanja žrtava koje promovišu premijer Andrej Plenković i SDSS.


default

Hrvatska se priseća žrtve Vukovara, grada kojeg su na današnji dan 1991. godine, nakon višemesečne opsade, okupirale JNA i srpska paravojska. Da li je Vukovar živi grad ili grobnica živih – pitanje je koje se često čuje u raspravama pobornika i protivnika „Kolone sjećanja“ koja se svake godine kreće putem kojim su gazili umorni i uplašeni Vukovarci, bez nade, praćeni vojnicima vojske koju su nekada zvali svojom.

Uz to, na današnji dan, Hrvatska se priseća i masakra u Škabrnji, gde su isti počinioci zverski ubili 84 meštana hrvatske nacionalnosti. Teško breme istorije i tri decenije nakon tih tragičnih događaja opterećuju odnose Hrvatske i Srbije, a u hrvatskoj javnosti često se čuju izjave kako „zločinci i dalje hodaju uz žrtve“, te da „oni koji su ubijali nisu kažnjeni“. Te tvrdnje posebno glasno se izriču na današnji dan, uz navode da pravo pomirenje nije moguće dok se zločin i kazna ne dovedu u ravnotežu.

Javnost nije registrovala presude za Vukovar?

Početkom oktobra u Vukovaru je uhapšeno osam meštana Negoslavaca srpske nacionalnosti, u sklopu istrage pokolja na Ovčari, mestu na kojem su JNA i srpska paravojska pogubile više od 260 ljudi, pretežno hrvatske nacionalnosti. To su bili civili, vojnici, novinari, medicinari i velikim delom ranjenici iz vukovarske bolnice.

Vukovar, 19.11.1991.
Vukovar, 19.11.1991.

Slična hapšenja dogodila su se i u decembru 2018. godine. I dok se tada nagađalo da se radi o Plenkovićevom ustupku neposlušnom gradonačelniku Vukovara Ivanu Penavi, ove godine odmetnuti Penava jasno stavlja do znanja da sve to ima veze s korupcijskom aferom „Janaf“, i da sumnja da se Vukovar još jednom koristi kao dimna zavesa za potrebe dnevne politike.

Bila je to prilika i da predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac, inače koalicioni partner vladajućeg HDZ-a, poruči hrvatskoj javnosti da se ovim hapšenje stvara utisak lažne pravde i krivice koja nije dokazana. Štaviše, Pupovac je konstatovao da hrvatska javnost ne zna da je „pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu više od deset ljudi osuđeno na drakonske kazne za zločin na Ovčari“.

Saradnja Zagreba i Beograda

Naime, Hrvatska i Srbija su 2006. godine potpisale Sporazum o saradnji oko ratnih zločina kojim se premošćuju ustavne barijere neizručivanja svojih državljana drugoj državi, pa su tako značajna suđenja za zločin u Vukovaru održana u Srbiji, a to je hrvatska javnost slabo registrovala. Do sada su donete presude protiv dvestotinak osoba za zločine u Vukovaru, što pred sudovima u Hrvatskoj, što u Srbiji, a ne ni trebalo zaboraviti ni Haški sud koji je, između ostalog, osudio i majora JNA Veselina Šljivančanina.

Nesumnjivo, mnogi su počinioci zločina, posebno oni na najvišim i najnižim vojno-organizacionim nivoima, ostali bez kazne. To frustrira njihove žrtve. Protok vremena znači i sve manje živih svedoka, i sve manje dokaza, što u kombinaciji s lošom saradnjom dveju država vodi ka zaključku da nikada svi zločinci neće biti kažnjeni. Kao što ni sve porodice neće pronaći ostatke svojih nestalih.

Grobovi stradalih u Vukovaru
Grobovi stradalih u Vukovaru

Uz to, kada se govori o poslovično lošem hrvatskom pravosuđu koje ne sudi ratnim zločincima, pretežno se misli na srpske zločince i zločine počinjene nad Hrvatima. No isto tako bi trebalo reći da i brojne srpske porodice iz Vukovara traže pravdu i istinu o svojim članovima odvedenima i nestalima u osvit Domovinskog rata. Ne bi trebalo smetnuti sa uma ni da je Evropski sud za ljudska prava dosuđivao odštete porodicama nestalih koji su tužili Hrvatsku zbog nesprovođenja istraga.

Politika pomirenja bez podrške zvaničnog Vukovara

Ipak, 2020. godina u Hrvatskoj prolazi u znaku politike pomirenja koju na simboličkom nivou forsira premijer Andrej Plenković (HDZ). Tako je potpredsednik vlade Boris Milošević (SDSS), politički predstavnik srpske nacionalne manjine, učestvovao na proslavi „Oluje“ u Kninu. „Mislim da su obeležavanja koja su krenula i njegovim dolaskom u Knin, odlaskom potpredsednika Vlade Tome Medveda (HDZ) u Grubore, mojim odlaskom u Varivode, dolaskom potpredsednika Vlade Miloševića u Vukovar – gestovi koji su važni, vredne i bitni“, rekao je, uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, premijer Plenković.

Rukovodstvo Hrvatske 18. novembra u Vukovaru
Rukovodstvo Hrvatske 18. novembra u Vukovaru

„Dobra je poruka da je i izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Veran Matić, došao u Vukovar i položio venac na Memorijalnom groblju, kao i na Ovčari. To su bitne poruke. Činjenica je da na taj način vlasti Srbije šalju poruku Vukovaru i braniteljima“, rekao je Plenković dan nakon što je Matić kleknuo pred spomen-obeležjem na Ovčari. „Izražavam veliko žaljenje zbog svega onoga što se dogodilo ovom gradu i građanima ovog grada tokom ratnih godina“, rekao je Matić, ocenjujući da zajedničke komemoracije mogu samo da pomognu u traganjima za nestalima.

Za ovakvu politiku Plenković nema jednoglasnu podršku javnosti u Hrvatskoj. Štaviše, glavni oponent mu je donedavni HDZ-ovac, spomenuti gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, koji se pridružio Domovinskom pokretu Miroslava Škore. Ali situacija se, bar na simboličnom nivou, kreće nabolje, i deklariše se politička volja za uvažavanjem međusobnih stradanja.

1605709158705.png


Radna grupa istraživanje ratnih zločina osnovana tokom prethodnog Plenkovićevog mandata, kako se saznaje, radi na promeni okvira saradnje Zagreba i Beograda po pitanju ratnih zločina, kako bi se istražni i sudski procesi ubrzali i učinili efikasnijim. Jer, teško je očekivati da će žrtve i njihove porodice spremno da prihvate pomirenje sve dok se susreću sa svojim neosuđenim zlostavljačima i dok se, samo na vukovarskom području, traga za 386 nestalih. Ali i sve dok osuđenici za ratne zločine nesmetano učestvuju u javnom životu, ne kao pokajnici, već kao heroji.
 

Vaša Visost...

Ističe se
Banovan
Poruka
2.449
Vukovar je mrcvaren i pre vise.
Ne znam druga koji nije poginuo ili ranjen tamo. Brat od tetke (sestra babina), posedeo.

A iz kojeg si kraja ?
Zna se po brigadama odakle su Srbijanci najviše stradali tamo, ali ogromne brigade JNA imale su po profesionalnom kadru i ročnicima na služenju roka teritorijalno mješan sastav pa me zanima...


.
 

Mej bregami

Elita
Poruka
24.187
Вуковар је без потребе разаран. То су радили дебили из ЈНА. То се могло узети за 15 дана као што се и УЗЕЛО кад је неко паметан сео и решио ту фарсу да заврши. А не да Хрвати сад серру и праве неке своје митове од нечега што је реално било лак посао обзиром на оружје које је имала ЈНА.
Ajd da je samo Vukovar tako prošao sa srpskim osvajanjem, neko kako to da ni jedno veće selo kamoli grad niste osvojili?
 

cornflakes

Veoma poznat
Poruka
10.125
vukovaroslobodjen-e1558542411119.jpg


Никада војно изгубљен већ предан касније кроз преговоре, као и много тога другог.
Престоница РСК која ће то једном опет бити.

.
Слава и хвала свим борцима који су учествовали у ослобађању тадашњег терористичког гнезда, Вуковара.

.
 

cornflakes

Veoma poznat
Poruka
10.125
Da je bio lak posao, ne bi to tako završilo. Bili ste nesposobni da ga osvojite i još ste "uspjeli" učiniti od Vukovara grad-mučenika, čime ste se zauvijek obrukali, a nama, unatoč teškim gubicima i žrtvama, pomogli da vas svijet prepozna kao agresore i zločince. Jbg, srpske vlasti su često bile nepametne. Uvijek sam govorio da je Hrvatima sreća što su srpske političke elite gotovo po pravilu intelektualno ograničene.
.
Ахххаахахаха, град мученик???

Град злочина и злочинаца у којем је пре доласка ЈНА убијено око две стотине Срба који су под управом Мерчепа једноставно нестајали.

Град злочина у којем је пре доласка ЈНА разарана имовина Срба и заведена страховлада људи најниже врсте.

"Град херој" је и више него заслужио оно што му се десило, колико год се ви правили блесави...

.
 
Poslednja izmena:

KraNp

Poznat
Poruka
7.883
.
Ахххаахахаха, град мученик???

Град злочина и злочинаца у којем је пре доласка ЈНА убијено око две стотине Срба који су под управом Мерчепа једноставно нестајали.

Град злочина у којем је пре доласка ЈНА разарана имовина Срба и заведена страховлада људи најниже врсте.

"Град херој" је и више него заслужио оно што му се десило, колико год се ви правили блесави...

.
Самим тим "Овчара" је логична ко "Дупе и око" !
 

AleksaJ

Elita
Poruka
23.432
Vukovar je mrcvaren i pre vise.
Ne znam druga koji nije poginuo ili ranjen tamo. Brat od tetke (sestra babina), posedeo.

Класично ппланско изнуривање... сопствених ресурса

Да да .... Него већ када показујете 'наше' хајдемо видети 'ваше'...

Чија ли је ЦРЊА

https://www.rtvbn.com/362869/Crnokosuljasi-dobijaju-veliki-kamp

res_362869_1.jpg
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.