28 година од масакра у Добровољачкој улици

Poruka
18.999
Добровољачка улица место опомене и тужних успомена: У Српској обележено 28 година од МУЧКОГ УБИСТВА 42 војника ЈНА у Сарајеву

Код Спомен-крста у Миљевићима у Источном Сарајеву обележено 28 година од стравичног злочина над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву

1588525523921.png

БАЊАЛУКА – Код Спомен-крста у Миљевићима у Источном Сарајеву обележено 28 година од стравичног злочина над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву. Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да ће злочин над недужним официрима и војницима, те цивилним лицима на служби у тадашњој Југословенској народној армији у Добровољачкој улици у Сарајеву, који је уследио након подмуклог рушења договора о њиховом неометаном напуштању Сарајева, заувек остати отворена рана, место сећања и тужних успомена.

- У протеклих 28 година сваки 3. мај у нама буди тужна сећања на овај несумњиви злочин. Породицама страдалих ништа не може надокнадити губитак њихових најмилијих и то је сурова истина са којом живе, а сви ми морамо да им будемо подршка.

Наставићемо да инсистирамо на томе да се овај злочин не заборави и да се истраје у борби за правду за жртве и њихове породице.Будућност у миру жеља је свих у Републици Српској, али правда и поштовање према жртвама су обавезе на које нико никада не сме да заборави, истакао је Додик.

Он је нагласио да ће Добровољачка улица остати место опомене и трајни сведок да сукоби и ратови никоме ништа нису добро донели, нити се на идеологији злочина може градити цивилизовано друштво.

- Наше опредељење остаје мир и борба за бољи живот. То су приоритети Републике Српске са жељом да се злочини, попут овог који су, рушећи постигнути договор, починили припадници такозване Армије БиХ, више не понове и да будуће генерације живе у миру", нагласио је Додик.

министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић је рекао да је веома важно да се и у овим ванредним околностима ода почаст војницима ЈНА, које су побиле муслиманске паравојне формације пуцајући на колону која је по договору муслиманског лидера Алије Изетбеговића и команданта Друге армијске области Милутина Кукањца требало мирно да напусти Сарајево.

- До сада овај злочин није добио судски епилог, мада је по свим формама међународног ратног права евидентно да је почињен ратни злочин над војницима који су по ранијем договору требало да се мирно повуку, нагласио је Милуновић, који је и председник Одбора за његовање традиција ослободилачких ратова.

Милуновић је подсетио да је на апелацију чланова породица убијених војника 2018. године отворена је нова истрага и надам се да ће правосудне институције БиХ овај пут непристрасно да се односе преме свима онима који су починили ратне злочине у БиХ.

Почетком маја 1992. године, злочин над недужним војницима, официрима и грађанским лицима на служби у ЈНА, током договореног мирног повлачења из Сарајева, починили су припадници такозване Армије РБиХ, Територијалне одбране РБиХ и паравојних муслиманских формација којима су командовали осведочени предратни сарајевски криминалци. Иако је безбедност војника гарантовао тадашњи председник Председништва БиХ Алија Изетбеговић, колона ЈНА није безбедно изашла из Сарајева, већ је прекинута и нападнута. У мучком нападу су убијена 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, док их је 207 заробљено.За овај злочин никада нико није одговарао од ратног врха Републике БиХ иако су били оптужени Ејуп Ганић, Јово Дивјак и други ратни лидери у БиХ.

Данас се навршава 28 година од масакра у Добровољачкој улици, када је мучки нападнута колона војника ЈНА од стране Бошњака.

За два дана, 2. и 3. маја, убијено је 42 људи.

До дан данас, нико није одговарао за овај злочин.

Srbi se opet vezuju za i brane JNA?

Imagine my shock.
Овде је проливена српска крв, из заседе нападнути од стране сепаратиста.

Наравно да их се треба сећати, увек.

Овде је проливена српска крв, из заседе нападнути од стране сепаратиста.

Наравно да их се треба сећати, увек.
Dada, jasno, izjednačavanje srpstva i jugoslovenstva. Po običaju. Nije da nisam navikao dosad, ali mi je i dalje nekako jezivo. Biti toliko glup, toliko dugo....ne znam.

Elem, ja bih sa Hrvatima i balijama pre pucao na JNA nego što bih JNA branio od njih. Da nije bilo Hrvata i Slovenaca lešina Jugoslavije vukla bi se i dan danas po Evropi pod nekim iščašenim imenom tipa DFRJ.

Dada, jasno, izjednačavanje srpstva i jugoslovenstva. Po običaju. Nije da nisam navikao dosad, ali mi je i dalje nekako jezivo. Biti toliko glup, toliko dugo....ne znam.

Elem, ja bih sa Hrvatima i balijama pre pucao na JNA nego što bih JNA branio od njih. Da nije bilo Hrvata i Slovenaca lešina Jugoslavije vukla bi se i dan danas po Evropi pod nekim iščašenim imenom tipa DFRJ.
Ова изјава ме уопште не чуди.

То сам знао и пре, само си сада потврдио осталима.

Ником није суђено за ово.

кад неко пита зашто се догодила сребреница (тј оно стрељање које се несумњиво догодило), може се рећи да је то управо било суђење, између осталог, и за ово...

Poslednja izmena:
Da, srpske komuniste držim za mnogo opasnije neprijatelje od Franje i Alije.
То нису били комунисти, нису само официри били део колоне.

У тој колони су били момци који су служили војни рок, цивили, лекари.

Poslednja izmena od moderatora:

Sta mozes da ucnínis kada si glupak,izuzev da izbegavas kuckanje na forumu.Ovde je apsolutno nebitna nacionalna pripadanost stradalih vojnika JNA.Momci su napadnuti mimo dogovora kao i u Tuzli.Radi se o nevino ubijenim momcima a ne o njihovoj etnickoj pripadnosti,o samom zlocinackom cinu.Ti da nisi glupan kapitalac to bi odavno shvatio

итекако је битна национална припадност ових војника, као што је итекако битна и национална припадност њихових џелата
nije bitna.Ti vojnici su bili vojnici aktuelne drzave i na zadatke su isli kao braca.Da si bio u ratu znao bi da ti nije bitno da li konzervu nareska delis sa Srbinom ili Madjarom koji je mogao da zapali iz JNA ali to nije ucinio

nije bitna.Ti vojnici su bili vojnici aktuelne drzave i na zadatke su isli kao braca.Da si bio u ratu znao bi da ti nije bitno da li konzervu nareska delis sa Srbinom ili Madjarom koji je mogao da zapali iz JNA ali to nije ucinio
нисам мислио на националност појединачних припадника формација тзв арбих и тзв јна, него на суштинску чињеницу да су босанске потурице напале босанске Србе, како је и започео национални рат у бих, нешто раније

Poslednja izmena:
Srbi se opet vezuju za i brane JNA?

Imagine my shock.
Срби су и створили ЈНА.
Шта треба да се одрекнемо милионских жртава?
Српски партизани су ослободили Загреб, Клагенфурт, Трст,...

нисам мислио на националност појединачних припадника формација тзв арбих и тзв јна, него на суштинску чињеницу да су босанске потурице напале босанске Србе, како је и започео рат у бих, нешто раније
ovde se radi o konkretnom dogadaju,gde je bosanske poturice predvodio komunj-ara srpskog porekla

ovde se radi o konkretnom dogadaju,gde je bosanske poturice predvodio komunj-ara srpskog porekla

било је разних конкретних догађаја и примера (нпр хурвата у српској или муслиманској војсци и тако даље у све три комбинације), али је чињеница да се, ако не одмах на почетку - одмах након почетка рата, ради о националном (верском) рату, је била јасна свима осим братско-јединственској јна, која је рат започела као најјача сила на терену, а крај рата није ни дочекала

još jedna tragedija i slika nesposobnoosti JNA...posle ovog se dogodila i ,,tuzlanska kolona"
питање колико је заиста била неспособна, а колико заправо потпуно онеспособљена заосталошћу у накарадној идеологији југословенства

Poslednja izmena:

Back