250 GODINA OD RODJENJA MOCARTA !

Iron man

Zainteresovan član
Poruka
208
Otkako me nema na ovom forumu nekih mesec dana zbog manjka vremena, povremeno pregledavam teme. Neverovatno je da za to vreme, ovaj forum je vise nego zasicen temama o muzickim "otpacima" poput Korna, System Of Downa, Darella i njima slicnih.
Tuzno je sto malo ljudi zna da je 27. januara pre tacno 250 godina u Salcburgu rodjen Volfang Amadeus Mocart, jedan od najvecih muzicara u istoriji covecanstva. Da ne govorim o muzickoj "neinformisanosti" i neslusanja bar nekih dela klasicne muzike. Verovatno ce se ipak naci manjina koja ce napisati nesto o ovom velikom kompozitoru i izloziti svoja misljenja o delima koja su na njih ostavila najveci utisak.Neka ovo bude tema, o klasicnoj muzici uopste, dakle pisite ovde o svim kompozitorima, isticite svoja
misljenja...

www.mozartproject.org

http://hr.wikipedia.org/wiki/Wolfgang_Amadeus_Mozart
[ kratka biografija (hrvatski) ]
 

Fleur

Zainteresovan član
Poruka
332
Ih pa nemoj da si bas tako na kraj srca Gvozdeni ;) Ljudima je dopusteno da cine sta zele zar ne? Bilo bi dosadno kad bi svi slusali jednu vrstu muzike, nosili istu odjecu, pricali istim jezikom? Ja sam sva za individualnost.... Ja sebe (a ni druge) ne ogranicavam na samo jednu vrstu muzike pa makar to bila i klasika. No to nije tema. Da se vratimo na Mozarta.
Uzivam najvise u njegovim koncertima (narocito onim za duvacke instrumente). Posebno mi je drag concerto za flautu i harpu (nemam pri sebi tacan naziv).
Od ostalih djela klasike ne volim Cajkovkog (koji je opste voljen i poznat). A volim Mahlera narocito njegove simfonije (a posebno Simfoniju broj 3).
Eto dosta od mene, da ne davim. :roll: Pozdrav
 

Top