23. godišnjica zločinačke agresije USA i NATO pakta na Jugoslaviju.

Watchman

Elita
Poruka
20.060
Da se podsetimo.
Pre 23 godine je zločinačka organizacija, bez odobrenja SB počela bombardovanje suverene države SRJ.
U neselektivnim napadima besomučno je uništavana civilna infrastruktura, bolnice, škole, industrijski objekti, mostovi, bombardovani su gradovi, pijace.
Korišćena je municija sa visokim sadržajem osiromašenog uranijuma radi čega je i danas ogroman porast obolelih od raznih tipova kancera.


(Twiter nije izvor, tema je autorska)
 

Watchman

Elita
Poruka
20.060
FOkh4s2XMAUdu-S
 

Khal Drogo

Poznat
Poruka
8.433
Пре 23 године НАТО извршио агресију на Србију

Пре 23 године НАТО извршио агресију на Србију​


677z381_4-623c1cdb074c0.jpg

Нови Сад 1999. (Wikipedia)
Данас се навршава 23. годишњица агресије НАТО на Србију, односно тада Савезну Републику Југославију, која је почела 24. марта 1999. године, а трајала је 78 дана.
Формално, наредбу је, без одобрења Савета безбедности УН, што је био преседан, тадашњем команданту савезничких снага, генералу САД Веслију Кларку, издао генерални секретар НАТО Хавијер Солана.

Кларк је доцније у књизи „Модерно ратовање” написао да је планирање ваздушне операције НАТО против СРЈ „средином јуна 1998. увелико било у току” те да је завршено крајем августа те године, преноси Танјуг.
НАТО агресији претходиле су неискрене наводно понуде међународне заједнице. Лествица захтева, како је потврдила и Медлин Олбрајт, подизана је свакодневно, како би Србија била оптужена да није прихватила споразум.
Према Владиславу Јовановићу, идеја о бомбардовању већ тада је била стара десетак година, још од времена када је Боб Дол у Приштини обећао независност. Бил Клинтон, тада председник САД, делегацији америчких Срба рекао је да оно што је понуђено Милошевићу ни он не би потписао. Сличан коментар је доцније изнео и Хенри Кисинџер.
САД су током Хладног рата извршиле више од 40 војних интервенција широм света, а после 1991. сличних војних акција је било неупоредиво више.
СРЈ је нападнута као наводни кривац за хуманитарну катастрофу на Косову и Метохији (непосредни повод били су догађаји у Рачку, односно оправдање) као и неуспех преговора о будућем статусу покрајине који су вођени у Рамбујеу и Паризу .
У стварности, била је то подршка терористичкој организацији косметских Албанаца, тзв. ОВК, која је до тада већ починила бројне злочине.
Након што је Скупштина Србије потврдила да не прихвата одлуку о страним трупама на својој територији и предложила да снаге Уједињених нација надгледају мировно решење сукоба на Косову и Метохији, НАТО је 24. марта 1999. у 19.45 часова започео ваздушне ударе крстарећим ракетама и авијацијом, на више места у Србији и Црној Гори.
Деветнаест земаља НАТО започело је бомбардовање са бродова у Јадрану, као и из четири ваздухопловне базе у Италији.
aleksinac.jpg

Последица бомбардовања Алексинца (Фото Д. Јевремовић)
Најпре су гађани противваздушушна одбрана и други објекти Војске Југославије, и то у Приштини, Батајници, Београду (Раковица, Стражевица), Младеновцу, и другде.
Према подацима Министарства одбране Србије током ваздушне агресије НАТО убијено је 2.500 цивила, међу њима 89 деце и 1.031 припадник Војске и полиције. Према истом извору, рањено је око 6.000 цивила, од тога 2.700 деце, као и 5.173 војника и полицајаца, а 25 особа се и данас води као нестало.
Према наводима српских стручњака, до 10. јуна забележено је 18.168 авио полетања. По НАТО изворима, налета је било 38.004, од тога 10.484 ватрених дејства, док су остало била извиђања, авакси, танкери. У дејствима је у прво време учествовало дневно око 70 борбених авиона, да би доцније тај број био и око 400 свакодневно.
Ратни губици НАТО у људству и техници никада нису обелодањени. Тадашње власти у Београду су тврдиле да је оборено више десетина летелица, што никада није потврђено.
Руска агенција АПН објавила је да је НАТО изгубио преко 400 војника и преко 60 летелица, док је амерички председник Бил Клинтон навео у говору 10. јуна 1999. да НАТО није претрпео „никакве жртве”.
У Музеју ваздухопловства у Београду чувају се остаци срушених авиона Ф-117, Ф-16, беспилотних летелица, крстарећих пројектила.
Летелица Ф 117, такозвани „невидљиви” до тада симбол супериорности америчке технологије, завршила је у њиви у атару сремског села Буђановаци. Готово да нема града у Србији који се током 11 седмица агресије није нашао на мети. НАТО је извршио 2. 300 удара и бацио 22. 000 тона пројектила, међу којима 37. 000 забрањених касетних бомби и оних пуњених обогаћеним уранијумом. Осим напада са бродова у Јадрану, као и из четири ваздухопловне базе у Италији, операције су извршаване из база у земљама Западне Европи и САД.
Разорен је велики део инфраструктуре, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе, храмови, односно цркве и манастири. Разорено је око 50 одсто производних капацитета Србије. О материјалној штети која је нанета током НАТО агресије изнети су различити подаци.
slika.jpg

(фото Д. Јевремовић)
Тадашње власти у Београду процениле су је на приближно стотину милијарди долара, група економиста Г17 проценила је штету на 29,6 УСА долара.
У бомбардовању је уништено и оштећено 25. 000 стамбених објеката, онеспособљено 470 километара путева и 595 километара пруга. Оштећено је 14 аеродрома, 19 болница, 20 домова здравља, 18 дечјих вртића, 69 школа, 176 споменика културе и 44 моста, док је 38 разорено.
Разорена је амбасада Кине у Београду 7. маја 1999. Зграда РТС у Београду уништена је 23. априла. Погинуло је 16 особа и исто толико рањено. Здање РТ Војводине, тада Телевизија Нови Сад погођена је срушена 3. маја 1999, на Међународни дан медија.
Уништена је трећина електроенергетског капацитета земље, бомбардоване су две рафинерије у Панчеву и Новом Саду, а снаге НАТО су први пут употребиле и такозване графитне бомбе за онеспособљавање електроенергетског система. Последице по здравље становништва и еколошке последице практично су немерљиве.
После тешких преговора и притисака, бомбардовање је окончано потписивањем Војно-техничког споразума у Куманову 9. јуна 1999, да би три дана потом почело повлачење снага СРЈ са Косова и Метохије. Споразум је одредио повлачење војно безбедносних снага СРЈ са Косова и Метохије, и успостављање УНМИК-а, мисије Уједињених нација. Пошто је генерални секретар НАТО-а 10. јуна 1999. издао наредбу о прекиду бомбардовања, последњи пројектили пали су на подручју села Кололеч (недалеко од Косовске Каменице), у 13.30 сати. Био је то 79. дан НАТО агресије на Србију (СРЈ).
Тог дана Савет безбедности УН усвојио је Резолуцију 1244, у покрајину је упућено 37.200 војника у саставу мисије КФОР, из 36 земаља, са задатком да чувају мир, безбедност, као и да обезбеде повратак избеглих.
Прије 23 године злочиначка НАТО алијанса извршила је бруталну агресију на једну у њиховим изопаченим умовима неподобну земљу, са намјером да казни за непослушност један поносан народ који се дрзнуо не слушати слијепо ултиматуме глобалног силника, ултиматуме којима се отимао том народу највриједнији део земље, колијевка српске државе.
Како и пише у тексту чланка који сам риложио у спојлеру, у бестијалном разарању уништено је и оштећено 25. 000 стамбених објеката, онеспособљено 470 километара путева и 595 километара пруга. Оштећено је 14 аеродрома, 19 болница, 20 домова здравља, 18 дечјих вртића, 69 школа, 176 споменика културе и 44 моста, док је 38 разорено.
Тадашње српске власти процијениле су штету на стотину милијарди долара.
У монструозном кажњавању непослушне земље, НАТО-зликовци убили је 2.500 цивила, међу њима 89 деце и 1.031 припадника Војске и полиције Србије.
Данас неки (наивни) залуђеници промовишу да Србија треба бити део те злочиначке алијансе, алијансе која је тако бестијалноу ништавала Србију. А ту је и питање колико је реално да неко ко ти је такву неправду и такво зло учинио у неком будућем времену уради било шта добро.
Срби и Српкиње имају обавезу подсјетити се на тај ужас и то страдање мале и поносне земље. Због сјећања на малу Милицу Ракић и све невине жртве на заборав права немају.
 
Poslednja izmena:

KPCTAHK

Domaćin
Poruka
4.941
AMERIKO, PROKLETA TI BILA –
U ČEMER SE CRNI PRETVORILA !

------------------------------------
Ne pitaj me danas ništa, brate,
Ne spominji bombe nit` granate !
Ne otvaraj okrastale rane,
Ne podsećaj na te bolne dane !

Ameriko, prokleta ti bila –
U čemer se crni pretvorila,
Jedinca si sina mi ubila -
Samo zato što bi Pravoslavac,
Srbin pravi, dični Svetosavac !

Novi Hitler sada pravdu deli
Novi monstrum smrti se veseli
Nove rane nanosi ljudima
Nova srca trga u grudima.

Ameriko, prokleta ti bila,
Koliko si dece ti ubila
Samo zato što slobodu hteše
I jedini greh im baš to beše !

Zašto, Bože, zašto, Hriste Sveti,
Sad sotona celom ljudstvu preti ?
Zašto na krst sada smo raspeti ?
Zašto više ne smemo živeti ?

Ameriko, prokleta ti bila,
Koliko si krvi ti prolila !?
Koliko si iz majčinih krila -
Istrgnula dece i ubila !?

Kad bih mog`o iz sećanja, brate,
Da izbrišem jek NATO granate
Kad bih mog`o svog jedinca sina
Da istrgnem svojim sećanjima.

Ameriko, prokleta ti bila,
Dabogda se u jad pretvorila,
Zašto si mi jedinca ubila !?
Zašto si me baš tol`ko ranila !?
--------------------
Krstan Đ. Kovjenić

NATO - AGRESIJA .jpg
 

KPCTAHK

Domaćin
Poruka
4.941
ЕЈ, ПРОКЛЕТИ НАТО БОМБАРДЕРИ
И АМЕРСКЕ КРВОЛОЧНЕ ЗВЕРИ!

----------------------------------------------
Место среће, ливада у цвећу,
Опет сањах НАТО авионе
Никада их заборавит` нећу
Док одлазим на гроб сину своме.

Гледах Ђинђу како их призива,
Вука како манијачки кмечи
Еј, Србијо мила, да л` си жива
Ехо бомби још по теби јечи.

Еј, проклети НАТО бомбардери
Српске земље ви сте разорили.
Еј, Амери, крволочне звери,
Колико сте деце ви убили ?

Не знам више да л` је сан ил` јава,
Моја душа препуна је муке,
Драги Боже, шта се то дешава
Што сатани падосмо у руке !?

Рекоше нам Клинтон и господа:
»Ви сте криви зато што сте живи
Сви ви што сте од српскога рода
Римски папа хоће ваше крви !«

„Напредњачки“ петоколонаши
По Србији светој мирно ходе
Говоре нам сада да су наши
Јој, Србине, аој, мили роде !

У алеји српских великана
Крај Пашића Ђинђа-минђа лежи
Место Срба сада је сатана,
ДОС-манлијска зверка на нас режи.

АВ-АВ пешко сад нас јавно дели
А ти, брате, ћутиш, трпиш, страдаш
Заборављаш на шта смо се клели
И бољитку некаквом се надаш.

Кукавице не донoсе срећу
»Напредњаци« нису, брате, људи
Дај покај се и упали свећу
Не дај да те представљају луди!

Место среће, ливада у цвећу,
Опет сањах НАТО авионе
Никада их заборавит нећу
Док одлазим на гроб сину своме.
😭
😭
😭


Крстан Ђ. Ковјенић

NATO1.jpg
 

Nikac od Rovina

Iskusan
Poruka
5.122
Evo ga ovaj,jedan od zapadne demokratske fasisticke ekipice,dok je mladji bio...svaki od tih fasistickih fekalija,glede njihovih izjava,su isto smrdili.Salim se smrde i sad.
https://fb.watch/bY4MDe-GD0/
I ovo kaze Putinu ili bilo kome da je agresor,ubica ili sta vec...o pas mater majmunsku ruznu njemu,slicnima njemu i simpatizerima njihovim :kpozdrav:
 

Manastirka

Elita
Poruka
22.115
Nikad zaboraviti ,nikad oprostiti.

Ali kao što su Japanci uradili trebamo i mi.
Nisu nikad zaboravili Hirosimu i Nagasaki ,nikad nisu zaboravili svoje žrtve ,ali su postali saveznici sa dojučerašnjim neprijateljem.Tako su sačuvali narod ,državu i ponos.
A možda jednog dana se osvete i udare kad se ovi ne budu nadali .
Udarili su,...doduše ne Japanci.
Teroristički napad na "Kule bliznakinje", 2001.
Niko nije nedodirljiv!
 

Khal Drogo

Poznat
Poruka
8.433
Овдје имамо подвалу која се Србима перфидно подмеће, и кроз коју се поистовјећује и ставља знак = злочиначких мисија НАТО алијансе диљем свијета укључујући и бестијално разарање Србије 1999. и специјалне руске операције у Украјини.

У Ираку, Авганистану, Либији, Србији не живе неки Американци, Њемци, Енглези и ини па да Амери и придружени саучесници у злочиначким мисијама бране у тој земљи свој народ. На другој страни Руси нити могу нити имају право препустити свој народ у Украјини сатирању и истребљењу, немају право дозволити погром свог народа сличан "Олуји" и погрому Срба у Хрватској 1990их.
НАТО злочиначкој алијанси и Америма водиља су профит и кажњавање непослушних који су се дрзнули не пристати на ултиматуме, Русима је водиља заштита свог народа од погрома.

Грађани Донбаса и других обасти историјске Новорусије не могу бити агресори на својој територији, ту битишу вијековима, подваљени пасјалук идентичан као кад су 1990их прогласили Србе пречане у Српској и РСК агресорима на своја огњишта.

Срби који су прихватили ту мантру пласирану из кухиње оних који су разарали Србију 1999-е или су празноглавци и лаке жртве пропаганде глобалног силоватеља истине или су опасно пошли странпутицом аутошовинизма.
Првима је опроштено, њихов "гријех" је њихова малоумност, другима јок.
 

Nikac od Rovina

Iskusan
Poruka
5.122
Tacno sam znao da ce se standardno neko od upljuvanih glavonozaca ubaciti sa svojim retardlucima tipa relativizacija, poredjenje sa ovim-onim...Rusija nije tema a i poredjenje je nidje veze.Ruski narod koji je najebo u Ukrajini brani Rus a ne neko deseti.Fasizam prema Rusima u Ukrajini se nastavio i ne bi se zaustavio i naravno ulecu opet Rusi i opet ne neko deseti. Koga je to stitila fasisticka natosekta u tadasnjoj SRJ? Koji je to Portugalac,Holandjanin,Noevezanin,
Amerikanac,Belgijanac itd bio fasisticki zlostavljan u tadasnjoj SRJ? I na kraju krajeva,ako su takve moralno-pravedne vertikale,zasto natofasisticke raspale pickice nisu branili Ruse u Ukrajini onda ili pak Ukrajince sada,m? Ostala uvodjenja demokratija po belom svetu da ne spominjemo.Stoga,mrš :kpozdrav:
 

markons82

Elita
Poruka
18.698
ne nije tacno! daj neki link, dokument, snimak o tome!
Sta nije tacno decko? Jeste tacno je daj neki link koji kaze da nije. Znas malko sam te mentalno preratsao pa mogu a te vozam sa tom igrom samo tako...
ako ces i ti da postavis sluku spomenika deca poginule 2015 na istoku Ukrajine, da odmah ogovorim sto sam danas na drugoj temi vec napisao:
Malo je drugacija situacija, 1990 su trazili nezavisnot ( ili tako nesto ) i tada je vecinsko stanovnistvo bilo Rusko, tacnije od samog kraja drugog SR kada su se etnicki Rusi naseljavali tamo... Takodje Ukrajna je napala "separatiste" koji nisu klali, vadili organe i prodavali ih na zapadu... Ako imas dokaze da jesu ( prodavali organe ) slobodno postavi.
Inace sranje na Kosovu je pocelo jos mnogo ranije, da je Tito slusao Rankovica koji je to hteo da resi u par dana, 1999 se ne bi ni desila....
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.