2020. će biti godina RAZVOJA I NAPRETKA!

Šta mislite koliki će rast realno biti

  • 1%

    glasova: 7 35,0%
  • 2%

    glasova: 3 15,0%
  • 3%

    glasova: 3 15,0%
  • 4%

    glasova: 3 15,0%
  • 5%

    glasova: 4 20,0%
  • 6%

    glasova: 0 0,0%
  • 7%

    glasova: 2 10,0%

  • Ukupno glasova
    20

TONOLAN

Buduća legenda
Poruka
27.722
Svetska banka: moguć dugoročan rast od sedam odsto
četvrtak, 19.12.2019. u 20:00

Srbija može da ostvari dugoročan rast od sedam odsto godišnje uz novi ambiciozni program reformi, koji bi joj omogućio da za deset godina udvostruči BDP, navode stručnjaci Svetske banke (SB), koji su juče medijima i stručnoj javnosti predstavili Ekonomski izveštaj o Srbiji „Nova agenda za privredni rast Srbije”.

Linda van Gelder, direktorka Svetske banke za zapadni Balkan, rekla je na konferenciji za novinare da je Srbija pred izazovom, jer iako trenutne stope rasta povećavaju dohodak građana, ipak im ne omogućavaju da brzo dostignu prosečni životni standard u EU.

Ona smatra da je realno da Srbija ostvaruje rast od sedam odsto godišnje i da su za to potrebne nove reforme, koje bi otklonile prepreke i povećale produktivnost i konkurenciju.
Po njenim rečima, Srbija je već sprovela program ambicioznih reformi, a sada kada usporava rast u globalnoj privredi, trebalo bi da sprovede smeo program koji bi omogućio rast na duži rok, a koji bi bio usmeren na povećanje investicija i njihove produktivnosti, kao i program kojim se podstiče pristup bolje plaćenim poslovima.

Pre dva dana o tome su stručnjaci Svetske banke razgovarali sa predsednikom Srbije i premijerkom i Van Gelderova kaže da je Vučić zatražio da tim ove međunarodne finansijske institucije tesno sarađuje sa premijerkom i vladom na izradi akcionog plana za privredni rast Srbije.

– Tražio je da dođemo ponovo pre kraja decembra da mu damo dodatne informacije o aktivnostima. Do sada je realizovano nekoliko važnih reformi, kao što je jačanje sistema za upravljanje javnim investicijama.

To može da stvori brži i bolji rast u narednoj godini – rekla je direktorka Svetske banke za zapadni Balkan.
Galina Andronova Vinslet, menadžer globalne prakse u SB, navela je bi se uz godišnji privredni rast od pet odsto dohodak po glavi stanovnika udvostručio tek za 14 do 15 godina. Na pitanje novinara da li je neka zemlja u Evropi u periodu posle Drugog svetskog rata imala stopu rasta od sedam odsto u kontinuitetu, ona je odgovorila odrično. Ali to ne znači da Srbija ne može da ga dostigne, rekla je. Po njenim rečima, dobar primer kontinuiranog visokog privrednog rasta je Poljska, koja u poslednjih 25 godina nije imala nijednu epizodu recesije, kao i baltičke zemlje.

Novinare je interesovalo i da li su stručnjaci Svetske banke uzeli u obzir činjenicu da su iduće godine u Srbiji redovni izbori, na šta je Stiven Ndegva, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji, rekao da su to delimično uzeli u obzir, da izbori obično usporavaju ekonomske aktivnosti, ali je i naglasio da je veoma bitno da se prihvati nova agenda.

– Izbori su u demokratiji stvar koja se prirodno dešava, ali oni daju i priliku za razgovore o ovakvim velikim reformama. Oni ne moraju da budu remetilački faktor, nego neka vrsta mobilizacije i prilika da se stvori konsenzus u društvu da treba sprovesti novu agendu – rekao je Ndegva.

Vodeći ekonomista u SB Ekaterina Vostroknutova rekla je da će tek u ovoj godini Srbija dostići nivo BDP-a iz 1990. godine, da se privredni rast u poslednjih nekoliko godina ubrzao i iznosio između tri i četiri odsto, kao i da je nezaposlenost smanjena.

– Sproveli smo simulaciju na osnovu modela da vidimo šta bi se desilo kada bi Srbija imala ambiciju da dostigne Nemačku za 20 godina, izračunali koja je stopa rasta za to potrebna i utvrdili smo da bi ta stopa rasta bila sedam odsto – rekla je ona. Izvori rasta su više javnih i privatnih investicija, unapređenje kvalifikacija radnika, povećanje produktivnosti i izvoza, pospešivanje konkurencije i efikasnosti, kao i finansiranje firmi u ekspanziji.

Prema nalazima iz izveštaja Svetske banke, mikro, mala i srednja preduzeća imaju najveći potencijal za rast, ali istovremeno najmanji pristup izvorima finansiranja. Takođe, izvoznici su u proseku dvostruko produktivniji od ostalih preduzeća, a povećanje izvoza sa 50 na 80 odsto BDP-a podstaklo bi privredu.

Navode da je samo mala grupa firmi nosilac rasta zaposlenosti, a takozvane brzorastuće firme čine tek pet odsto firmi u Srbiji i doprinele su sa 77 odsto otvaranju novih radnih mesta. Smanjenje prisustva države u ekonomiji, posebno putem smanjenja državnog udela u vlasništvu ili ukidanjem pogodnosti koje uživaju državna preduzeća, umanjilo bi prepreke konkurenciji, a kako procenjuju u SB, moglo bi da doprinese uštedi od najmanje jedan odsto BDP-a.

Takođe, navodi se da bi drastično smanjenje državne pomoći između jedan i 1,5 odsto i preusmeravanje tih sredstava u produktivnije svrhe, kao što su javne investicije, povećalo rast. Radi održavanja visokih stopa rasta, u SB procenjuju da je potrebno ostvariti ukupnu vrednost investicija, i javnih i privatnih, od najmanje 25 odsto BDP-a godišnje, pri čemu bi javne investicije činile pet odsto BDP-a.

http://www.politika.rs/sr/clanak/444347/Svetska-banka-moguc-dugorocan-rast-od-sedam-odsto
 
Mali: Budžet za 2020. godinu prekretnica u našoj ekonomskoj politici

Beograd -- Poslanici Narodne skupštine Republike Srbije danas su usvojili Zakon o budžetu za 2020. godinu.

Izvor: B92 četvrtak, 28.11.2019. | 11:32

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali kaže da je budžet razvojni i izbalansiran, i usmeren na rast životnog standarda i investicija.

Budžetom su predviđeni ukupni prihodi od 1.314,5 milijardi dinara i rashodi u visini od 1.334,7 milijardi dinara, a predviđeni deficit je 20,2 milijardi dinara, odnosno 0,3 odsto BDP-a.

"To je velika i važna vest za građane Srbije. Ovaj budžet predstavlja prekretnicu u našoj ekonomskoj politici, sa merama fiskalne konsolidacije smo završili, teške, ali hrabre mere su iza nas. Budžet za 2020. godinu podrazumeva veće plate u javnom sektoru, veće penzije za 5,4 odsto, ogromne investicije u našu javnu infrastrukturu, putnu, železničku, dakle za Moravski koridor, ostale auto-puteve. Mi smo u proteklih pet godina izgradili preko 320 kilometara novih auto-puteva", rekao je Mali.

On je naglasio da se nastavlja sa takvom politikom, jer previđeno je, kako kaže, nikada više novca za ulaganje u zdravstvo, prosvetu, Fond za nauku.

"Dakle, reč je o potpuno izbalaniranom, uravnoteženom budžetu, koji je usmeren na podizanje životnog standarda građana Srbije sa jedne strane, a sa druge strane, ka ubrzanju našeg ekonomskog rasta", rekao je Mali.

Ministar navodi da ohrabruju cifre i brojke, da smo u trećem kvartalu ove godine imali stopu rasta, po fleš proceni, od 4,7 odsto, dok se očekuje da će za celu godinu biti 3,8 odsto, a možda čak i više od toga.

"Dakle, naša ekonomija raste sve brže, projektovali smo četiri odsto za 2020. godinu, u nadi da će biti još veći rast. Više stope rasta za nas znače i bolju situaciju u budžetu, više prostora za penzije, za plate, za nove investicije, a sve to polako, ali sigurno, smanjuje stopu nezaposlenosti u našoj zemlji i podiže životni standard", objasnio je Mali.

On je istakao da se očekuje da prosečna plata u decembru ove godine bude preko 500 evra, te da polako, ali sigurno, idemo ka boljem životnom standardu, kao i da je Srbija na pravom i stabilnom putu ekonomskog razvoja.

"Budžetom za 2020. godinu predviđena su povećanja plata i penzija, ali i rekordna izdvajanja za kapitalne investicije, koje će podstaći dalji rast BDP. Zakonima se omogućava i rasterećenje privrede, kroz olakšice, koja će joj dati mogućnost da bude još atraktivnija i konkurentnija i da doprinese većem privrednom rastu u 2020. godini", rekao je Mali.

U budžetu za 2020. godinu izdvojeno je 295,4 milijardi dinara za plate, kao i 581,2 milijarda dinara za penzije za najstarije, koje će od januara biti veće za 5,4 odsto.

Više će se ulagati i u obrazovanje i inovacije, pa se tako nastavlja modernizacija obrazovnog sistema, a za projekat "Povezane škole i digitalne udžbenike" planirano je oko četiri milijarde dinara. Kao podrška razvoju nauke, udvostručena su sredstva za Fond za nauku na milijardu dinara.
 
Drugovi i gospodo evo prodje sveti Nikola i polako čekamo Novu 2020. godinu.
Vreme leti, život prolazi a ja se osećam sve bolje. Ko da sam u najboljim godinama :super:

Zamolio bih prvo moderatore da ne menjaju naslov teme jer me prijatno asocira na moju čuvenu temu:

"2018. će biti godina RAZVOJA I NAPRETKA"


Samo da napomenem da smo te godine zabeležili rast od 4,3 do 4,5% zavisno od toga ko ga kako računa.
--------------------------------------------------------------------------------------------
Sledeće 2020. ja sam siguran, pa skoro 100%, da će rast biti 4,5%+
--------------------------------------------------------------------------------------------
Ko ume neka postavi onu tabelu pa da glesamo :D
Do sada i za 2018. i 2019. ja sam uvek pogadjao.
Daće Svevišnji da pogodim ponovo.
 
Malo je.Potencijal je mnogo veći,samo se pokrenuti za poso.
Drugovi i gospodo evo prodje sveti Nikola i polako čekamo Novu 2020. godinu.
Vreme leti, život prolazi a ja se osećam sve bolje. Ko da sam u najboljim godinama :super:

Zamolio bih prvo moderatore da ne menjaju naslov teme jer me prijatno asocira na moju čuvenu temu:

"2018. će biti godina RAZVOJA I NAPRETKA"


Samo da napomenem da smo te godine zabeležili rast od 4,3 do 4,5% zavisno od toga ko ga kako računa.
--------------------------------------------------------------------------------------------
Sledeće 2020. ja sam siguran, pa skoro 100%, da će rast biti 4,5%+
--------------------------------------------------------------------------------------------
Ko ume neka postavi onu tabelu pa da glesamo :D
Do sada i za 2018. i 2019. ja sam uvek pogadjao.
Daće Svevišnji da pogodim ponovo.

Па шта шекате !

Одајте где сте лову и рад уложили па да се остале и остали са форума обогате .... не материјално

већ духовно кроз возвиженије и подигаго устојеније Сербије нам ....
 
Zamolio bi pesimiste, rezignirane, ožalošćene i frustrirane članove da odustanu od učešća na ovoj temi.
Malo elana, optimizma molim ...
Ево оптимизма.
Да ли ће 2020 године почети да се производе летећи аутомобили у Србији?
За колико процената ће порасти број посета бугарских туриста?
Када ће сви грађани Србије имати докторат и лиценцу за извоз оружја из "Крушика"?
 

Back
Top