2002 godine smo imali bolji standard nego danas - DOKAZ

Darth Vader

Buduća legenda
Poruka
26.866
Данас се доста нуди и рекламира то инвестиционо злато. Шта би ти препоручио уместо њега?
Brate ne znam.Pola para mi je u švajcarskim francima a pola u američkim dolarima.
I imam par hiljada evra ovako.To je sve.
Zlato da kupujem pod uslovima pod kojima se nudi u Srbiji i u Hrvatskoj.To.Ne želim i neću.Uslovi su loši!

crnizmaj0

Aktivan član
Poruka
1.637
Naravoucenije zlato je zlato tada i sada
Ovo tvoje *naravoucenije* (da je vrednost - cena zlata konstantna u odnosu na prosek drugih vrednosti) je potpuno pogresna - NETACNA premisa (pretpostavka) i zbog toga ti je i zakljucak nuzno pogresan.
Zato sto nema nikakvog mehanizma kojim se realna vrednost zlata garantovano odrzava konstantnom kroz vreme...vec je to samo mit koji lepo zvuci (i koji prodavnice zlata besomucno eksploatisu u propagandi svog biznisa).
Zlato je, ekonomski (trzisno) gledano samo jedna od roba... Sto je jos gore - to je roba na ciju cenu (cak mnogo vise nego na vecinu drugih *normalnih* roba) skoro potpuno utice arbitrarno (subjektivno) odlucivanje odredjene grupice ljudi (u Londonu) i onu cenu koju oni odrede posle samo manje-vise prihvate berze, prodavnice investicionog zlata, itd. - sve do nas najobicnijih ljudi kao da je to kobajagi zaista neko *trziste* odredilo

Darth Vader

Buduća legenda
Poruka
26.866
Vidi ako si kupio zlato da zaradis na brzaka onda si naivan. Zlato se uglavnom kupuje ako imas mnogo para pa zelis da parkiras bogatstvo. A efekat zarade je eventualan za nekih 5 do 10 godina od kupovine. A ako zelis da za kratko vreme zaradis na zlatu onda si naivan. A bogati kupuju zlato jer tako parkiraju svoje bogatstvo, to jest visak bogatstva jer bolje to nego da kupujes nekretnine jer za nekretnine se placa porez .
Zašto ti je problem da napišeš pod kojim uslovima i cenama se zlato prodaje i kupuje?
Razvij temu i razgovor.

Darth Vader

Buduća legenda
Poruka
26.866
Evo ti kako nas Google špijunira.
Ostavio sam dva posta na ovoj temi i odmah izlazi reklama.
Screenshot_2022-11-28-17-18-01-832_com.android.chrome.jpg

Frederick_

Ističe se
Poruka
2.923
Vidi ako si kupio zlato da zaradis na brzaka onda si naivan. Zlato se uglavnom kupuje ako imas mnogo para pa zelis da parkiras bogatstvo. A efekat zarade je eventualan za nekih 5 do 10 godina od kupovine. A ako zelis da za kratko vreme zaradis na zlatu onda si naivan. A bogati kupuju zlato jer tako parkiraju svoje bogatstvo, to jest visak bogatstva jer bolje to nego da kupujes nekretnine jer za nekretnine se placa porez .

Nekretnine donose zaradu. Placas smesan porez.
Evo, ja placam 480 evra poreza godisnje za stan koji izdajem za 800 evra mesecno. Na tih 800 evra, placam 180 poreza na izdavanje, dakle dobar sam 620 mesecno cisto.
A sama vrednost stana, za samo 2 godine, je porasla za 30%, jer dobrim nekretninama samo raste cena.
Plus, sto na konto svih investicija za stan u kojem zivim, dobijam povracaj pdv-a jer ih knjizim kao trosak za stan koji izdajem.

Zlato je super samo kao poklon nekome, nista drugo.