20 cinjenica o Bugarskoj

Bravo bajo!Ali ipak na bugarskoj obali ima i neki drugi stvari:cool:

da, ima.. vi ste vrlo fleksibilni po pitanju prostitucije. mozda bih i dosao u sofiju , bio sam ali brate nigde uz pivo cigara da se zapali...ako znas neko mesto javi.. pa da vas posetim ponovo.. i da.. imali ste 90 tih strasne cigarete . ''slnce'' kao zitan.. nigde ne nadjoh... to je za respekt. naravno za respekt je i to sto ste u bezaniji u ratu sa srbima ostavljali i oruzje, klopu... zato ste vi meni kul likovi... :)

Pomorije nije toliko lepo kao Ada Ciganljija,ali ipak nije lose;)

ja ne znam Aco sta pokusavas sa ovim votabautizom ovde niko ne prica kako je Ada Ciganlija uopste uporediva sa morem mada jos vucem traume iz Pomorja i mogu ti reci da ako bih bas birala lepsa je voda na Adi

ona travuljaga sto se lepi oko nogu iz Pomorja mi je i dalje prva asocijacija na tu rupu

tu ni dron ne pomaze

Poslednja izmena:
Hvala pojedincima na reputaciji ;)

- - - - - - - - - -

Moram nesto da primetim.

Zasto su *******i i nacionalisti sa krste najnekulturnija sorta na forumu? Sta god da postavis neko pljuvanje iako nikog nisi uvredio itd...sprdnja, pljuvacina prozivanje itd. dok ovi prozapadni ipak i ako im se ne svidi ili precute ili nekako kulturica iskazu to?

U cemu je tu stvar moze neko da pojasni? Zasto bes kod ovih ?

ja ne znam Aco sta pokusavas sa ovim votabautizom ovde niko ne prica kako je Ada Ciganlija uopste uporediva sa morem mada jos vucem traume iz Pomorja i mogu ti reci da ako bih bas birala lepsa je voda na Adi

ona travuljaga iz Pomorja, mi je i dalje prva asocijacija na tu rupu

Pa ti uporedivas crnomorskoj obali sa Aruba i Bahama,ja sam bio ironican kao i ti.Mi nismo Aruba,ali sta se tice kvalitet-cene bugarskih letovalista su broj jedan u Evropi.Mislis da je moguce da nadjes u Arubi privatni smestaj za 8 evra,ili stan u hotel 5* za 40-50 evro?

Autorska tema.

1. Bugarska je jedina zemlja u Evropi koja nije promenila ime od kada je prvi put ustanovljena 681. godine.

2. Najstarija zlatna riznica na svetu je pronadjena u Bugarskoj , u 294. grobnice pronadjeno je 3000 zlatnih predmeta starih oko 6000 godina.

3. Bugari pomeraju glavu levo-desno za da, a gore-dole za ne.

4. Bugarska folk pesma “Izlel e Delyu Haydutin” izvodjaca Valya Balkanska je poslata u svemir putem Voyagera 1 kao kolekcija najvecih umetnosti nase civilizacije u slucaju da stupimo u kontakt sa izvanzemaljskom civilizacijom.

5. Lactobacillus Bulgaricus, bakterija koja bugarskom jogurtu daje poseban smek, moze se pronaci samo na teritoriju Bugarske.

6. Bugarska vojska nije izgubila niti jednu zastavu u ratovima.

7. John Vincent Atanasoff je izmislio prvi elektronski digitalni kompjuter.

8. Skoro trecina Bugarske je pokrivena sumama.

9. Ruze koje svetaju u Bugarskoj dolini ruza, cine skoro 85% svetske proizvodnje ruzinog ulja, koja se koristi u parfemima.

10. Bugarska pravoslavna crkva je najstarija pravoslavna crkva.

11. Sa prijemom Bugarske u EU, cirilica je postala trece oficijalno pismo u EU.

12. Prva bacena bomba iz vazduha u istoriji je razvijena od strane vazduplohovstva Bugarske i upotrebljena je 16. oktobra 1912. od Radul Milkova i Prodan Tarakchieva.

13. Krst Rila je drveni krst sa 140 mikroskopskih scena iz Biblije sa više od 1500 figura. Najveći od njih nije veći od zrna riže.

14. Stefka Kostadinova je osvojila skok u vis svetskog prvenstva u Rimu sa senzacionalnim 2,09 metara. Od tada je prošlo 28 godina i nijedna druga žena nije uspela da pobedi ovaj rekord.

15. Još jedan svetski rekord drži Iordanka Donkova na 100 metara sa preponama. Sa vremenom 12.21 min. ovaj rekord nije pobedjen 27 godina.

16. Bugarski glumac Zahari Bacharov ima ulogu plemenskog vođe Lobode u petoj sezoni HBO hit televizijske serije Game of Thrones.

17. UNESCO je 1976. godine proglasio drevni bugarski kalendar najpreciznijim na svetu.

18. Rajna Kasabova je bila bugarski pilot vazduhoplovstva i prva žena na svetu koja je učestvovala u vojnom letu.

19. Vanga je poznata bugarska proročica. Veruje se da su se mnoga njena predviđanja ostvarila.

20. Ćirilično pismo razvijeno je u Prvom bugarskom carstvu tokom 9. veka naše ere u književnoj školi u Preslavu od strane učenika grčke braće Ćirila i Metodija. Bugarski sveti Kliment Ohridski često se povezuje sa stvaranjem ćirilice.

Hvala vam na paznji .

E al i tamo politicka mafija dozvoljava sve za kes,jos 90ih su zatvorili u sofiji cum robnu kucu i do dan danas je ruglo u centru grada

Hvala pojedincima na reputaciji ;)

- - - - - - - - - -

Moram nesto da primetim.

Zasto su *******i i nacionalisti sa krste najnekulturnija sorta na forumu? Sta god da postavis neko pljuvanje iako nikog nisi uvredio itd...sprdnja, pljuvacina prozivanje itd. dok ovi prozapadni ipak i ako im se ne svidi ili precute ili nekako kulturica iskazu to?

U cemu je tu stvar moze neko da pojasni? Zasto bes kod ovih ?

zato sto vole ruse a nece da priznaju da nam je rua uvek uvalio ******. u stvari imas tixog kao tipicnog *******a... iz srpsko opanka... njegove teze su zadnjih 10 godina da rusi imaju standard, da imaju najbolje proizvode.. da su oni koji drze svet na uzici... da svi drhte od njih.. prosto u nasem narodu je ta ruska moc postala mit kao i mit o postojanju svetog vida. koji nikad nije postojao osim u masti.kada kucas sveti vid, dobijas ocne klinike... vidovdan je vestacka tvorevina iz maste prosecnog, konzumenta prica koje plasiraju kvazi naucnici i loze raju. takvih mitoloskih prica imamo na pretek..na primer o napadu galebova i orlova na rinas aerodrom.. - kao leteli su ispod radara... i sta? da te bude sramota njihove gluposti koji tvrde da pored avaxa mogu da lete ispod dometa radarara. avax ima domet koliko znam ceo vazdusni prostor i 280 metara pod morem...

onda imas seriju kralj petar prvi - lekar kralja petra mu 1914 godine kaze, ''vase visocanstvo vi imate AUTOIMUNU bolest.. vase telo stvara Antitela, koja vas inace zdrav organizam ne prepoznaju kao svoj i jedu vas... '' imunologija u svetu u toj terminologiji (ne samo srbiji) - nije postojala...

Dobra tema, pošto je krsta prepuna tema posvećenih zapadnim i južnim susedima koje su više prežvakane i dosadne dobro dođe nešto i o istočnim susedima. Nadam se nečemu i o Rumunima kada tamo nisu protesti.

rumuni su kul. znaju gde im je mesto. za razliku od hrvata, srba i bugara. po meni, najbolje su se ususkali crnogorci. videli gde su pa jbg.. nema vise kurcenja.

Tačke 10. 12. i 17. su netačne na prvi pogled, a za ostale me mrzi da proveravam.

Dakle, balkanske budalaštine.

10. je apsolutno ispravna :

The Bulgarian Orthodox Church (Bulgarian: Българска православна църква, Balgarska pravoslavna tsarkva) is an autocephalous Orthodox Church. It is the oldest Slavic Orthodox Church with some 6 million members in the Republic of Bulgaria and between 1.5 and 2.0 million members in a number of European countries, the Americas, Australia, New Zealand and Asia. It was recognized as an independent Church by the Patriarchate of Constantinople in AD 870, becoming Patriarchate in 918/919 (officially recognized in 927).

https://en.wikipedia.org/wiki/Bulgarian_Orthodox_Church

12 tacka je apsolutno ispravna,osim datum ko je naveden na jedno metso po Julianskom,a na drugo po Gregorianskom kalendaru.

https://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_airliner_bombing_attacks

Poslednja izmena:

The Church of Cyprus (Greek: Ἐκκλησία τῆς Κύπρου) is one of the autocephalous Greek Orthodox Churches that together with other Eastern Orthodox Churches form the communion of the Eastern Orthodox Church. It is one of the oldest Eastern Orthodox autocephalous churches, achieving independence from the Patriarchate of Antioch and All the East in 431.

12 tacka je apsolutno ispravna,osim datum ko je naveden na jedno metso po Julianskom,a na drugo po Gregorianskom kalendaru.

The first ever air raid was conducted during the Italo-Turkish War by Italian forces against the Ottoman province of Libya on November 1, 1911. Giulio Gavotti dropped 1.5 kg of bombs on Ain Zara, a village 8 km west of the capital Tripoli.

The Church of Cyprus (Greek: Ἐκκλησία τῆς Κύπρου) is one of the autocephalous Greek Orthodox Churches that together with other Eastern Orthodox Churches form the communion of the Eastern Orthodox Church. It is one of the oldest Eastern Orthodox autocephalous churches, achieving independence from the Patriarchate of Antioch and All the East in 431.

The first ever air raid was conducted during the Italo-Turkish War by Italian forces against the Ottoman province of Libya on November 1, 1911. Giulio Gavotti dropped 1.5 kg of bombs on Ain Zara, a village 8 km west of the capital Tripoli.

and on 16 October 1912, two aviators performed a reconnaissance flight over the city in an Albatros FIII biplane, dropping also two bombs, which was not only the first military mission performed by a Bulgarian aircraft,but also the first combat use of an aircraft in Europe.

https://en.wikipedia.org/wiki/Bulgarian_Air_Force

Back