19 godina od napada na Dubrovnik

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Predivan pogled na Dubrovnik

files.php
 
Б.Д: Све је почело на дубровачком ратишту, где сам током 1991. боравио девет месеци у саставу Друге оперативне групе. Затим сам од августа '93. до 31. јануара '94. био на херцеговацчком ратишту. Од 6. фебруара '95. налазио сам се у Призрену, у 549. бригади, прво као начелник штаба, а од '97. и као њен командант. Ту ме је дочекао рат '99.
С: Много се у Хагу говорило о дубровачком ратишту. Чак је и генерал Јокић признао да је крив за гранатирање Дубровника. Имали сте низ примедби на понашање Јокића. О чему се ту ради?
Б.Д: Све о Дубровнику је фарса и лаж. Тачно је да је било дејстава и по старом језгру Дубровника, и по још неким деловима града. На својим картама, ратним, а и туристичким, уцртао сам тачно где су се налазили положаји Хрвата. Ти положаји су стално мењани. Користили су минобацаце "чарли", који су били на камионима, тако да су често улазили у заштићено језгро и из њега дејствовали по положајима ЈНА. Друга карактеристика, ЗНГ је користио хотеле. На горњим спратовима су смештали избеглице, а ЗНГ би дејствовао са доњих спратова. Стално су нас засипали минобацачким гранатама и мецима разних калибара. Уз то, били смо сведоци њиховог наоружавања с мора, иако је постојао ембарго на увоз оружја.
С: Ко их је наоружавао?
Б.Д: Ако је Шеста америчка флота држала блокаду, јасно је да је наоружавање Хрвата од стране САД прећуткивано. Наоружавали су их многи.
С: Приче Јокића, Стругара и осталих, разликују се од Ваше?
Б.Д: И ту је ствар јасна. Јокића лично знам, на дубровачком ратишту био ми је командант. Једно време нисам хтео с њим да се срећем. Међутим, када је отишао у Хаг, учинио сам све да му помогнем. Више сам пута с њим разговарао у Београду, док се бранио са слободе. Жестоко сам му замерио што је признао кривицу, и на тај начин довео у безизлазан положај Стругара и све оне који су с њим оптужени. Пошто сам му помагао око документације, уз помоћ које је могао да се одбрани, несхватљиво ми је његово образложење признања, да документацију није добио на време. Посебно га је погодило, што његови потчињени, њих петорица, које ми је навео по имену, нису хтели да се појаве као сведоци одбране. То га је, каже, преломило да призна кривицу, мада је могао да се одбрани. Јер, и међународно ратно право каже: сви обележени објекти, попут болница, хотела и других, који су заштићени, уколико се користе за војне потребе и дејства из њих - престају да буду заштићени. То је у Дубровнику био случај.

Божидар Делић,Пензионисани генерал
 
bruka je pomislit da država prodaje otoke, i da će ih neko odnit

Pa tvoji vise nisu, gde god da su, celu obalu ionako kupise stranci, jel imate uopste bilo sta svoje? Kad dodje americka NAVY da istrese radioaktivni otpad i gowna posade u Splitsku luku, zapevajte "Danke Deutschland", da gowna u ritmu i dobrom raspolozenju plutaju lepim, plavim i cistim Jadranom
 
niti si ga imao niti ces ga imat. razlika je da si moga slobodno doć ko na svoje, al nema više

Не знам само ко је кога ту захебао...
Али буде ми јасно кад се сетим оних силних хрватских билборда по Београду од којих су ми сузе навирале на очи (кад срце каже лето, каже Јадран....)
 
Pa tvoji vise nisu, gde god da su, celu obalu ionako kupise stranci, jel imate uopste bilo sta svoje? Kad dodje americka NAVY da istrese radioaktivni otpad i gowna posade u Splitsku luku, zapevajte "Danke Deutschland", da gowna u ritmu i dobrom raspolozenju plutaju lepim, plavim i cistim Jadranom
jok tvoji su. nego jesi iša danas pozdravit nam predsjednika
http://www.oslobodjenje.ba/?id=11365
 
Svrha "Dubrovnika" bila je uvlačenje Crne Gore u srbski glib. Uspjelo im je, ali to je bila Pirova pobjeda - to je bilo prvo otrježnjenje ne samo Crnogoraca već i onijeh zv Srba iz Crne Gore. Najzad su razumjeli s kim i u što su se upleli i tad je zacrtan put nezavisnoj Crnoj Gori. Koštalo je to dubrovačke sramote, ali morali smo bit kažnjeni za predhodne gluposti.
Za Dubrovčane:
"Sa Lovćena vila kliče
Oprosti nam Dubrovniče!"

Za Srbe:
"Spuštavah se ja na vaše uže
umalo se uže ne pretrže.."
 
jok tvoji su. nego jesi iša danas pozdravit nam predsjednika
http://www.oslobodjenje.ba/?id=11365

:lol:

ti stvarno verujes da su ostrva kad ih jednom prodas jos uvek tvoja???

Probaj da se kreces na jednom od njih nakon sto je dobilo novog vlasnika, pa da vidis kako te tvoja policija tera odatle

Smesno je kako vi zaista verujete da imate kao neku nezavisnu drzavu, a majstorija EU i sveta je kako su uspeli da vas ubede u to

Fukare
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top