Quantcast

144000 ko su i šta Biblija govori o njima

Jovan Prezviter

Ističe se
Poruka
2.644
Evo vidim da se povela tema o 144000 pa bih želeo da na ovm blogu pišemo o njima tj. da vidimo šta Biblija uči o njima. Izvor informacija nam je Otkrivenje 7 i 14 pa da vidimo šta Biblija kaže po tom pitanju. Ovde treba razrešiti nekoliko dilema. Najpre da li je broj simboličan ili doslovan zatim da li su to doslovni Jevreji ili Jevreji u duhovnom smislu, zatim kada se radnja događa tj. da li neposrednio prilikom Hristovog dolaska ili pre Hristovog dolaska i da li je ono pevanje simbolično ili doslovno. U svakom slučaju ima argumenata i za jednu i za drugu opciju.

Naveo bih sada neke od karakteristika:
1.U Otkrivenju 7,1-8 nabrajaju se plemena Izraeleva neveđćemo kasnije svako ponaosob.

2.U stihu 9 vidimo veliko mnoštvo koje u haljinama belim.

3.U stihu 10 viču zajedno da je spasenje u Bogu i jagnjetu.

4. U stihovima 13-17 navodi se da su to oni koji pobegoše od nevolje velike i da su dobili haljine bele i da će ih jagnje pasti na izvore žive vode

5. Jagnje je na gori Sionu i ime Oca nebeskog napisano na čelima 144000, Otkrivenje 14,1

6. 144000 pevaju pesmu koju niko ne može drugi pevati, stih 3

7. Opis moralne čistote 144000 i njihovog duhovnog prvenaštva, stih 4.5

Ovo su nekih 7 glavnih karakteristika 144000 ali pored toga ima još mnogo činjenica koje treba uklopiti i vremenski i u smislu pravilnog razumevanja da li simbola da li doslovnosti.

Pa hajde da pokušamo i neka nas Bog vodi u ovom razmišljanju.
 

Jovan Prezviter

Ističe se
Poruka
2.644
Ono što bih za početak istakao u vezi vremena kada se ovo dešava, prema Otkrivenju 7, ovo se dešava na Zemlji jer postoji "zapečaćivanje", Otk 7,2 a zatim u stihu 3 navodi se da "četiri anđela" čekaju da izliju na Zemlju svoj gnev i da to ne čine dok se ne zapečate 144000. Dakle, ovi događaji se dešavaju na Zemlji pre Hristovog dolaska...najverovatnije neposredno pred. U poglavlju 14 pak stoji da je "jagnje" tj. Hristos na "gori Sionskoj". Izraz na gori Sionskoj zapravo označava mesto gde je Bog prisutan tamo gde On deluje i gde su oni koji poznaju Božiju istinu i Božiju volju. Recimo Sion se pominje kao mesto obraćenja Božijeg naroda:"I tako će se spasiti sav Izrailj, kao što je napisano; doći će od Siona izbavitelj i odvratiće bezbožnost od Jakova", Rimljanima 11,26. Pavle ovde citira proroka Isaiju koji govori o velikom obraćenju Izraela.

Dakle, mesto odakle Bog deluje jeste duhovni Sion. Očigledno je da su ovih 144000 na mestu odakle Bog deluje i radi. Događaji su dakle na Zemlji pre Hristovog dolaska.

Međutim, Otkrivenje 14,3 kao da malo nam unosi zabunu jer tamo stoji da pesma koju pevaju 144000 pevaju "pred prestolom". Ako su na gori Sionu tj. na Zemlji odakle Bog deluje kako onda mogu biti i pred prestolom? Ovu dilemu pak može da nam razreši stih 2 koji kaže:"I čuh glas s neba kao glas voda mnogih; i čuh glas groma velikoga; i čuh glas gudača koji guđahu u gudsle svoje", stih 2. a zatim sledi stih 3:"I pevahu kao novu pesmu pred prestolom i pred četiti životinje i pred starešinama; i niko ne može naučiti pesmu, osim onih 144000 koji su otkupljeni sa Zemlje", stih 3. Dakle, 144000 su na Sionu a njihova pesma je ta koja odzvanja pred prestolom Božijim..kao da se nebo otvorilo i sa Siona se čuje pesma onih 144000 koju čuju starešine, četirti životinje. Jedino se tako može razumeti njihov boravak na Sionu i pesmu koja se čuje pred prestlom.

Naravno, to je sasvim u skladu sa određenim tekstovima u Pismu koji kada navode neke događaje na Zemlji kazu da se čuju na nebu. Tako 144000 "pevaju pesmu" koja je drugačija od svih i koju samo oni mogu razumeti.

Evo ukratko mog razmišljanja na osnovu Pisma po pitanju mesta gde se ovo odigrava i vremena...naravno o vremenu još ćemo detaljnije. Pozivam svakaga ko bude učestvovao u diskusiji da iznosi Biblijskse citate i argumentaciju a posebno da čita za sebe Otkrivenje 7 i 14 i uz Božiju pomoć da nam se razreši
 

south railroad

Primećen član
Poruka
912
Licno ne volim ili jos bolje, ne zelim da ulazim u razmatranja prorocanstava iz Otkrivenja. Sveti oci dobronamerno savetuju da se ne treba tek tako upustati u njihovo tumacenje, jer su pisana u velikom duhovnoscu i telesno, plitko tumacenje moze odvesti coveka u mnoge zablude. To jasno i vidimo u ova vremena jer nemajuci nista drugo na cemu bi americki ``proroci`` zidali svoje organizacije, oni su se bas uhvatili svih mogucih biblijskih prorocanstava i prepravili ih po svojoj meri.

Sve sekte koje su nastale zadnjih par stotina godina, nastaju iz prilagodjenih prorocanstava. JS iz Otkrivenja, Adventisti iz Danila i Otkrivenja.... i mnogi drugi na istoj osnovi. Ako imaju nesto zajednicko, to im je to.

Evo recimo sta sveti Jovan Bogoslov kaze ko spada u plemena Izrailjeva i na koga se ona odnose:

-из племена Јудина дванаест хиљада са печатом.
Значење имена дванаесторице старозаветних патријараха:
Јуда се преводи као „исповедање“ (εξομολογησις), и оно одликује оне што се спасавају исповедањем Христа, Који је (по телу) потекао из племена Јудиног.

7; 5 – из племена Рувимова дванаест хиљада;
Рувим значи „син виђења“ (ορασεως υιος), чиме се означавају они који су чистотом срца задобили духовно виђењe

7; 5 из племена Гадова дванаест хиљада;
Гад значи „искушење“ (πειρασμος) и то су они који су се, слично Јову, прославили подношењем искушења.

7; 6 – Из племена Acupoea дванаест хиљада;
Асир или „блаженство“ (μακαρισμος) указује на оне који су због доличног живота наследили господарско блаженство и удостојили се владарског стајања са Христове десне стране, показавши се као синови светлости и дана.

7; 6 – из племена Нефталимова дванаест хиљада;
Нефталим, тј. „молитва“ (προςευχη) означава оне привезане за Бога непрестаном молитвом.

7; 6 – из племена Манасијина дванаест хиљада;
Манасија или „заборав“ (επιλησμοσυνη) то су они који ради љубави (чежње) према Богу напуштају све оно што је иза њих, па и очинске домове.

7; 7 – Из племена Симеунова дванаест хиљада;
Симеун или „послушање“ (υπακοη) означава оне који су оправдани (δικαιουμενοι) због покорности Божијим заповестима.

7; 7 – из племена Левијева дванаест хиљада;
Леви, тј. „примљени“ (προσειλλημενος) указује на оне које је Христос примио у живот достојан свештеника. Леви је постављен на осмо место, јер се истинско свештенство открило након осмог дана од васкрсења.

7; 7 – из племена Исахарова дванаест хиљада;
Исахар тј. „награда“ или „плата“ (μισθος) означава оне који су од Бога награђени због врлинског живота.

7; 8 – Из племена Завулонова дванаест хиљада;
Завулон или „станиште (обитавалиште) моћи“ (κατοικητηριον δυναμεως) или „миомирис“ (ευωδια); означава оне који су обитавањем (настањивањем) Христовим оснажени за страдање и тиме постали Христов миомир (2. Кор. 2; 15).

7; 8 – из племена Јосифова дванаест хиљада;
Јосиф или „умножавање, додавање, прилагање“ (προσθεσις) указује на оне који, према речи Господњој, заједно са Царством небеским, као својеврстан додатак добијају и све што је неопходно за овоземаљски живот.

7; 8 – из племена Венијаминова дванаест хиљада оних са печатом.
Венијамин значи „син страдања, син бола“ (υιος οδυνης) или син дана, или син деснице; указује на оне који испуњавају број спасених услед жалости срца, или на Јевреје који су поверовали и избегли римско ропство или пак, што је најтачније, на Јевреје који се при свршетку света спасавају вером, јер и апостол каже: део Израиљаца отврдну, док не уђе пун број незнабожаца и тако ће се спасти caв Израиљ (Рим. 11; 25 – 26).

Може се, уосталом, прихватити и једно и друго. Подједнак број спасених из сваког племена указује, по мом мишљењу, на умножавање (πολυπλασιασμος) апостолског семена, јер број дванаест, узет дванаест пута и помножен са хиљаду даје онај број спасених који су били ученици семена, услед свог човекољубља палог на земљу, из којега је поникло мноштво разноликих плодова васељенског спасења.
 

Jovan Prezviter

Ističe se
Poruka
2.644
Slažem se da je Otkrivenje veličanstvena knjiga i njeno tumačenje iziskuje dosta truda, napora, vere i ljubavi prema napisanome. Zato treba biti oprezan svakako. S tim što nam ona želi reći što šta pa je zato i napisana. Zato nam je dužnost da je proučavamo ali uz molitvu, razumevanje i uopšte poznavanje Pisma. Knjiga Otkrivenea zahteva sublimirana znanja ostalih knjiga Pisama Tore i Jevanđelja(Stari i Novi Zavet). Ima puno simbola aključ za razumevanej leži u razumevanju karaktera samih simbola kroz celokupno poznavanja Pisama. Zato mudri duhovnici i preporučuju da se ona oprwezno tumači jer podrazumevaju da mnogi ne poznaju dovoljno Pismo i da ga zato mogu pogrešno protumačiti. No, to ne znači da se ne dotičemo jer nam sam Gospod Isus na početku knjige i kaže da je ovo:"Otkrivenje Isusa Hrista" koje dade njemu Bog da "pokaže slugama svojim šta će biti". Zato svaki Isusov sluga treba da traži ono što mu Gospod Isus hoće reći kroz ovu veličanstvenu knjigu.

Svakako nastavljamo analuizu 144000...i meni je ova tema zaista zahtevna i nimalo laka. Verujem da ćemo dugo i dugo ovu temu dopunjavati svojim razmišljanjima na temelju Pisma. Uz božiiu pomoć.
 

Jovan Prezviter

Ističe se
Poruka
2.644
U Otkrivenju se spominje pečat koji će svako od tih izabranih da nosi; da li je u pitanju Solomonov pečat i koja je simbolika tog pečata?
Ovo zapečaćivanje očigledno ima poseban značaj za one koji budu zapečaćeni. Samo zapečaćivanje je pre događaja kada četiri anđela imaju zadatak da "kvare zemlju, more, drveće", Otkrivenje 7.2. Znači pred jedan važan događaj. On se dakle ne dešava pre. Da li su upitanju sedam poslednjih zala to moramo ispitati u daljem proučavanju ali svakako važan je događaj pa je potrebno da ovih 144000 budu zapečaćeni ili zaštićeni. To jeste zapravo kontekst celog događaja...upravo dok ovo pišem meni se ova ideja sada javlja. Pogledajmo zapravo da se ovo zapečaćivanje događa neposerdno pred ovaj važan događaj. E sad ako je kontekst zapečaćivanja zapravo "zaštita" i "priprema" ovih 144000 za ove događaje mene vuče na analogiju sa Izraelom pred polazak iz Egipta. Znamo svi da su Izrelci dobili zadatak da pomažu dovratnike svoga praga pre nego što je Bog učinio pomor prvenaca. Svaka Izraelska kuća čiji su dovratnici bili pomazani krvlju je izbegla ovaj pomor, 2. Mojsijeva 12 (*molim one koji ne znaju za ovaj događaj da pročitaju u 2. Mojsijevoj 12 i da uporede). Dakle, ovde bi se moglo raditi o nečem sličnom tj. sličnom u smislu izbegavanja nevolja koje će pogoditi svet a 144000 će biti zaštićeni.

Da li ovde ima još pitanja, slobodno. Hajde zajedno da pokušamo da dođemo do veličanstvenih istina Pisma:)
 

coco bill

Poznat
Poruka
7.516
Nisi razumeo moje pitanje; kad sam pitao za simboliku pečata, mislio sam na duhovnu simboliku, ne na doslovnu, istorijsku...
Spomenuo sam Solomonov pečat jer on nosi duhovnu simboliku. Pokušaću da objasnim na šta sam mislio.

Postoji smbolika kojom se izražava Solomonovo slovo i Solomonov pečat. Solomonovo slovo je predstavljeno pentagramom. Poznato je da čovek ima pet centara iz kojih deluje: centar mišljenja ili intelektuaalni centar, centar osećanja ili emocionalni centar, centar kretanja ili motorični centar, instiktivni centar i seksualni centar.

U slučaju da se jedan centar razvije više od drugih, rezultati su nepovoljni, odnosno, razvija se jednostran tip čoveka, nesposoban za dalji razvoj. Ali ako čovek usaglasi rad svih pet centara, on tada zaključava pentagram u sebi (Solomonovo slovo) i postaje završen tip fizički savršenog čoveka (nešto kao Jovan krstitelj u Bibliji).

Potpuno i pravilno funkcionisanje svih pet centara ga dovodi u jedinstvo sa višim centrima u sebi (viši emocionalni i viši intelektualni centar) što uvodi princip koji nedostaje i stavlja čoveka u direktnu vezu sa objektivnom svešću i objektivnim znanjem (biblijski - na izvor žive vode).

Tada čovek postaje šestokraka zvezda, to jest, ranije zatvoren u krug nezavisnog života i potpunog u samom sebi, on postaje izolovan za strane uticaje ili slučajne stresove; on je ugradio u sebe Solomonov pečat.

Ja mislim da taj pečat nose 144000 izabranih iz Jovanovog Otkrovenja
 

Jovan Prezviter

Ističe se
Poruka
2.644
Nisi razumeo moje pitanje; kad sam pitao za simboliku pečata, mislio sam na duhovnu simboliku, ne na doslovnu, istorijsku...
Spomenuo sam Solomonov pečat jer on nosi duhovnu simboliku. Pokušaću da objasnim na šta sam mislio.

Postoji smbolika kojom se izražava Solomonovo slovo i Solomonov pečat. Solomonovo slovo je predstavljeno pentagramom. Poznato je da čovek ima pet centara iz kojih deluje: centar mišljenja ili intelektuaalni centar, centar osećanja ili emocionalni centar, centar kretanja ili motorični centar, instiktivni centar i seksualni centar.

U slučaju da se jedan centar razvije više od drugih, rezultati su nepovoljni, odnosno, razvija se jednostran tip čoveka, nesposoban za dalji razvoj. Ali ako čovek usaglasi rad svih pet centara, on tada zaključava pentagram u sebi (Solomonovo slovo) i postaje završen tip fizički savršenog čoveka (nešto kao Jovan krstitelj u Bibliji).

Potpuno i pravilno funkcionisanje svih pet centara ga dovodi u jedinstvo sa višim centrima u sebi (viši emocionalni i viši intelektualni centar) što uvodi princip koji nedostaje i stavlja čoveka u direktnu vezu sa objektivnom svešću i objektivnim znanjem (biblijski - na izvor žive vode).

Tada čovek postaje šestokraka zvezda, to jest, ranije zatvoren u krug nezavisnog života i potpunog u samom sebi, on postaje izolovan za strane uticaje ili slučajne stresove; on je ugradio u sebe Solomonov pečat.

Ja mislim da taj pečat nose 144000 izabranih iz Jovanovog Otkrovenja
A to si mislio. Pa pozdravljam tvoje razmišljanje no uz svo poštavanje tvog stava mislim da se ne radi o tom pečatu. Ovde je simbolika...niti se stavlja bukvalan pečat na čelo niti se radi o pentagramonu. Pre svega "pečat" Božiji moramo gledati u kontekstu ostalog Pisma. Evo kako se dolazi do ovog razumevanja. Apostol Pavle ne jednom mestu u Pismu ukazuje na "pečat Duha Svetoga" tj. one koji su zapečaćeni ovim pečatom. On ukazuje da se tu radi o delovanju Duha Svetoga na vernike i da ih taj Duh menja u njihovim životima da se preobraze prema slici Božijoj tj. da budu po volji Božijoj i poštuju Njegov Zakon. E sada kada poznajemo ovaj princip u Pismu sada nam je lakše da razumemo šta pojam "pečat Božiji" ima u kontekstu 144000. On bi prema ovoj Biblijskoj analogiji morao imati kontekst potpunog predanja Božijoj volji ovih 144000 i delavanja Božijeg na njima. Da je to tako i da se odnosi na njihovu moralnu karakteristiku jasno je iz Otkrivenja 14,4.5. Da sada kada skolpimo kockice, jasno je da ovo zapečaćivanje ima kontekst potpunog predanja Jehovi i moralni kontekst. Zašto recimo čelo? Pa čelo je simbol moralnih odluka koje svaki čovek donosi. Oni imaju ovaj "pečat" tj. Duha Svetog odnosno Jehove.

Da li je ovo ima smisla u kontekstu onoga što smo rekli da se 144000 pripremaju da izbegnu zla koaj dolaze na ovaj svet? Da, jer kao što su Jevreji mazali dovratnike krvlju jagnejta(simbol Hristove krvi) tako su 144000 opravdani u Hristu tj. Njegovom svetom krvlju i sa druge strane zapečaćeni kao narod Božiji koji ne treba da prolazi ove nevolje jer na njima Duh koji ih štiti.

Ali dobro je što iznosiš svoj stav..svakako će nam pomoći u nekom kontekstu. Pozdrav.
 

bakonja

Buduća legenda
Moderator
Poruka
42.265
https://svetosavlje.org/tumacenje-otkrivenja/21/

"...7; 8 – из племена Јосифова дванаест хиљада;

Јосиф или „умножавање, додавање, прилагање“ (προσθεσις) указује на оне који, према речи Господњој, заједно са Царством небеским, као својеврстан додатак добијају и све што је неопходно за овоземаљски живот.

7; 8 – из племена Венијаминова дванаест хиљада оних са печатом.

Венијамин значи „син страдања, син бола“ (υιος οδυνης) или син дана, или син деснице; указује на оне који испуњавају број спасених услед жалости срца, или на Јевреје који су поверовали и избегли римско ропство или пак, што је најтачније, на Јевреје који се при свршетку света спасавају вером, јер и апостол каже:
део Израиљаца отврдну, док не уђе пун број незнабожаца и тако ће се спасти caв Израиљ (Рим. 11; 25 – 26).
Може се, уосталом, прихватити и једно и друго.
Подједнак број спасених из сваког племена указује, по мом мишљењу, на умножавање (πολυπλασιασμος) апостолског семена, јер број дванаест, узет дванаест пута и помножен са хиљаду даје онај број спасених који су били ученици семена, услед свог човекољубља палог на земљу, из којега је поникло мноштво разноликих плодова васељенског спасења.
Нека се зна и то да се племе Даново не помиње са осталима стога што ће се из њега родити антихрист.
Уместо њега, помиње се племе Левијево, које је у почетку било свештеничко и није улазило у број других племена.
Значење имена даје могућност да се свакоме од њих да неко тумачење, што је и учињено.
Јосиф се помиње уместо свог сина Јефрема.
Наведени број сматра се једнаким броју древних јеврејских родоначелника (φυλαρχοι) и дванаесторици апостола који су, како је речено, уместо њих постављени за кнезове по cвoj земљи (Пс. 45; 16), кроз које се спасавају Јевреји расејани по целом свету..."...
 

ISTRAZIVAC9

Veoma poznat
Poruka
12.763
Slažem se da je Otkrivenje veličanstvena knjiga i njeno tumačenje iziskuje dosta truda, napora, vere i ljubavi prema napisanome. Zato treba biti oprezan svakako. S tim što nam ona želi reći što šta pa je zato i napisana. Zato nam je dužnost da je proučavamo ali uz molitvu, razumevanje i uopšte poznavanje Pisma. Knjiga Otkrivenea zahteva sublimirana znanja ostalih knjiga Pisama Tore i Jevanđelja(Stari i Novi Zavet). Ima puno simbola aključ za razumevanej leži u razumevanju karaktera samih simbola kroz celokupno poznavanja Pisama. Zato mudri duhovnici i preporučuju da se ona oprwezno tumači jer podrazumevaju da mnogi ne poznaju dovoljno Pismo i da ga zato mogu pogrešno protumačiti. No, to ne znači da se ne dotičemo jer nam sam Gospod Isus na početku knjige i kaže da je ovo:"Otkrivenje Isusa Hrista" koje dade njemu Bog da "pokaže slugama svojim šta će biti". Zato svaki Isusov sluga treba da traži ono što mu Gospod Isus hoće reći kroz ovu veličanstvenu knjigu.

Svakako nastavljamo analuizu 144000...i meni je ova tema zaista zahtevna i nimalo laka. Verujem da ćemo dugo i dugo ovu temu dopunjavati svojim razmišljanjima na temelju Pisma. Uz božiiu pomoć.
Iz celoga Otkriveja treba da prihvatis sledece:
3-ca glava
21,9
22,17
Otkrivenje ni mnogo umniji ljudi ne mogu da protumace,a znace onaj kome Bog otvori duhovne oci.
Halleu YAH
 

Jovan Prezviter

Ističe se
Poruka
2.644
Iz celoga Otkriveja treba da prihvatis sledece:
3-ca glava
21,9
22,17
Otkrivenje ni mnogo umniji ljudi ne mogu da protumace,a znace onaj kome Bog otvori duhovne oci.
Halleu YAH
Govorimo o Otkrivenju 7 i 14. A 3, 21 i 22 glava je nešto drugo.:)


No, da dopunim dalje ono što sam razumeo uz Božiju pomoć.

Verujem sve više(ne kažem još uvek sigurno) da su 144000 doslovni Jevreji. To sam zaključio jer se nakon nabrajanja 144000 iz plemena Jevreja navodi sledeći stih."Potom videh, i gle, narod mnogi, kojega niko ne može izbrojati, od svakog jezika i kolena i naroda i plemena, stajaše pred prestolom i pred Jagnjetom, obučeni u haljine bele, i palme u rukama njihovim", Otkrivenje 7,9. Pošto se ovde jasni razgraničava nacionalnost velikog mnoštva i ovih 144000 jasno je da su jedni Jevreji a drugi nisu. Ne bi se pravila ta razlika na ovaj način da se radi o simbolici.

Dakle, ako su ovo Jevreji jasno je da se njihov dolazak Hristu događa u vreme "zapečaćivanja" i pre velike nevolje tj sedam zala iz Otkrivenja 15. Očigledno je da će Mesijanski pokret među Jevrejima da odigra značajnu ulougu u njihovom obraćanju ali i u njihovom svedočanstvu za Boga. Verujem da Bog daje posebne blagoslove Jevejskom narodu posebno kada su obraćeni u Hristu. Pavle kaže sledeće:"Jer kad je odmet njihov primirenje svetu, šta bi bilo primljenje, osim život iz mrtvih", Rimljanima 11,15. Dakle, njihovo primljenje u zajednicu Hrišćana je ogroman blagoslov poput "život iz mrtvih". Meni to ukazuje da zapravo ovo silno obraćenje Jevreja u veru apostola koji su takođe bili Jevreji pri kraju vremena jeste neposredno pred "vaskrs mrtvih pravednih" koje će uslediti priilikom Hristovog drugog dolaska.

Jednostavno Otkrivenje nas ovom slikom o 144000 iz plemena Izraela hoće uputiti na Jevreje od kojih potiče vera i zakon i samo hrišćanstvo. Oni će odigrati značajnu ulogu pred Drugi dolazak Isusa Hrista kada prihvate Jevanđelje i sa ogromnom silom privedu posao rada za Gospoda kraju. Uz naravno, veliko mnoštvo vernih iz drugih naroda sa kojim će zajedno doprineti propovedanju Jevanđelja za svedočanstvo svim narodima a pre sedam poslednjih zala koja će uslediti kao kazna onima koji su odbacili ovu važnu vest.
 

Jovan Prezviter

Ističe se
Poruka
2.644
Ali nece samo jevreji preziveti velike nevolje.
Naravno, i veliko mnoštvo će preživeti i izbeći nevolje. Ali su ovih 144000 izdvojeni..tako je volja Božija.

- - - - - - - - - -

.
Osim toga po Pavlu smo i mi neznabosci jevreji.
Jesmo ali Bog ima posebnu misiju sa semenom Izraela u poslednjim danima. U doslovnom smislu. To Pavle i govori u Rimljanima 11.
 

Jovan Prezviter

Ističe se
Poruka
2.644
Mislim da je broj 144000 uzet kao suprotnost broju 666 koji je broj zveri.
Da li je slucajno da je:
144000/6 = 24000
24000/6 = 4000
4000/6 = 666.666666....
Zanimljivo, ali teško potvrđeno Biblijom. Mada si ti te proračune na jedan zanimljiv način sveo.

Međutim, ako bi 144000 bilo suprotnost broju 666 to bi značilo da su samo 144000 suprotavljeni žigu zveri, međutim u Pismu stoji i "veliko mnoštvo" spasenih van tog broja koji se suprote zveri i ikoni njezinoj u poslednjim danima. E vidiš u tom kontekstu onda ne bilo pristojno tvrditi da je 144000 suprotstavljen broju 666 jer onda bi se poništo značaj "velikog mnoštva" koje je na istoj strani kao i 144000. Sa druge strane broj 144000 predstavlja broj ljudi a 666 ne predstavlja broj ljudi već "žig zveri" što je opet nešto drugo. Zato povezanost 666 i 144000 nema dodirnih tačaka.

Pozdrav.
 

Гром

Ističe se
Poruka
2.320
Мислим да 144000 нису дословни јевреји јер писмо каже да су то они који се нису опоганили са женама. А жена представља цркву, што значи да су то они који се нису упрљали са разним црквеним учењима већ иду за Христом куда их он поведе.
Имена дванаест племена представљају одлике карактера тих људи.
Пред други Христов долазак се очекује позни дажд као излиће св. Духа на све људе и да ће тада бити запечаћени Св. Духом.
Св. Дух је дух љубави а љував је духовна крв. Крв Христова, и том крвљу ми треба да помажемо довратке својих духовних кућа, врата свог ума, својј пажњу, да пазимо каквом храном хранимо свој ум и душу.
 

Jovan Prezviter

Ističe se
Poruka
2.644
Мислим да 144000 нису дословни јевреји јер писмо каже да су то они који се нису опоганили са женама. А жена представља цркву, што значи да су то они који се нису упрљали са разним црквеним учењима већ иду за Христом куда их он поведе.
Slažem se sa tobom da su ove "žene" najverovatnije učenja razna nasuprot učenju ispravnom tj. crkva. Međutim, upravo pošto se radi o Jevrejima i to doslovnim to daje dalje smernice na koji način da sagledamo koja je to "žena" u pitanju tj. kom učenju će ova grupa od 144000 doslovnih Jevreja se prikloniti.

Naime, među Jevrejima će se desiti probuđenje u poslednjim danima o tome govori apostol Pavle, Rimljanima 11,25.26:"Jer vam braćo neću zatajiti tajne ove(da ne budete ponositi), da šljepota(zslepljenje) Izraelu pade u djel dok ne uđe neznabožaca koliko treba. I tako će se spasiti sav Izrael, kao što stoji napisano:doći će od Siona izbavitelj i odvratiće bezbožnost od Jakova".

Da li si primetio da Pavle koristi izraz "sav Izrael". Sav ili ceo Izrael jeste "duhovni" Izrael tj. hrišćani nejevreji koji primaju jevanđelje i postaju "duhovni Izrael" ali i "doslovni Izreal" tj. oni po telu Jevreji koji naravno prime Jevanđelje. Zato se spasava "sav Izrael" i onaj duhovni i onaj doslovni. To upravo aludira na poslednje dane tj. 144000 doslovnih Jevreja i "veliko mnoštvo" duhovni Izrael. Ove dve grupe u poslednjim danima pred 7 poslednjih zala će objaviti vest Jevanđelja da bi upozorili svet na poslednju krizu oličenu u 7 poslednjih zala. Ko odbije tu vest biće pogođen sa sedam zala.

Vest koja će biti objavljenja svetu pred sedam zala i njena slava i svedočanstvo su opisani kroz vest jednog anđela:"I posle ovoga videh drugog anđela gde silazi sa neba, koji imaše oblast veliku i zemlja se zasvetli od slave njegove,Otkrivenje 18,1.

To je delo u kome će učestvovati 144000 doslovnih obraćenih Izraelaca i velikog mnoštva.
 
Poslednja izmena:

ISTRAZIVAC9

Veoma poznat
Poruka
12.763
Prvo treba da pronadjes tih fizickih 144 Hila\jade Hebreja, jer danas samo 10 % posto su semitski jevreji,a ostalo su Khazari.
Drugo, Jovan je imao vizije dok je bio na Patmosu, za ona vremena, sta se danas desava, jer Otkrivenje je mozda i kontraverzno, treba utvrditi sta se uopste ostvarilo za danasnje vreme iz onog vremena, od pre 2000 godina :?:
 

Jovan Prezviter

Ističe se
Poruka
2.644
Bog zna ko je od kog plemena. Možda su se izmešali a mi ljudi ne raspoznajemo ali Bog zna. Njemu ne može promaknuti ništa. Drugo, Bog je obećao da će sačuvati Izrael i to ne treba sumnjati. Zato sa poverenjem možemo verovati ovom proroštvu.

Drugo ovo su događaji pred izlivanje 7 zala. Ako pogledaš 6-to poglavlje ono se završava događajima pred početak "suda".."jer dođe veliki dan gnjeva njegova, i ko može ostati", Otkrivenje 6,17. Tu se završava 6-ti pečat. Zatim od poglavlja 7 opisuje se 144000 i veliko mnoštvo sa svojom ulogo. a onda ide 7-mi pečat opisan u poglavlju 8,1 i tu se završava priča o pečatima a zatim sledi proroštvo o sedam anđela što je zasebna celina. No, taj sedmi pečat označava vreme neposredno pred drugi dolazak Isusa Hrista opisan "tišinom na nebu", Otkrivenje 8,1. Tako da možemo biti sigurni da se to još nije ostvarilo.

A šta se ostvarilo e to je već druga tema. Otkrivenje zaista mnogo ima da kaže o tome i time se bavi u drugim poglavljima. Svakako dosta se i ostvarilo a i ostvariće se i ostalo.
 
Poslednja izmena:

Гром

Ističe se
Poruka
2.320
Slažem se sa tobom da su ove "žene" najverovatnije učenja razna nasuprot učenju ispravnom tj. crkva. Međutim, upravo pošto se radi o Jevrejima i to doslovnim to daje dalje smernice na koji način da sagledamo koja je to "žena" u pitanju tj. kom učenju će ova grupa od 144000 doslovnih Jevreja se prikloniti.

Naime, među Jevrejima će se desiti probuđenje u poslednjim danima o tome govori apostol Pavle, Rimljanima 11,25.26:"Jer vam braćo neću zatajiti tajne ove(da ne budete ponositi), da šljepota(zslepljenje) Izraelu pade u djel dok ne uđe neznabožaca koliko treba. I tako će se spasiti sav Izrael, kao što stoji napisano:doći će od Siona izbavitelj i odvratiće bezbožnost od Jakova".

Da li si primetio da Pavle koristi izraz "sav Izrael". Sav ili ceo Izrael jeste "duhovni" Izrael tj. hrišćani nejevreji koji primaju jevanđelje i postaju "duhovni Izrael" ali i "doslovni Izreal" tj. oni po telu Jevreji koji naravno prime Jevanđelje. Zato se spasava "sav Izrael" i onaj duhovni i onaj doslovni. To upravo aludira na poslednje dane tj. 144000 doslovnih Jevreja i "veliko mnoštvo" duhovni Izrael. Ove dve grupe u poslednjim danima pred 7 poslednjih zala će objaviti vest Jevanđelja da bi upozorili svet na poslednju krizu oličenu u 7 poslednjih zala. Ko odbije tu vest biće pogođen sa sedam zala.

Vest koja će biti objavljenja svetu pred sedam zala i njena slava i svedočanstvo su opisani kroz vest jednog anđela:"I posle ovoga videh drugog anđela gde silazi sa neba, koji imaše oblast veliku i zemlja se zasvetli od slave njegove,Otkrivenje 18,1.

To je delo u kome će učestvovati 144000 doslovnih obraćenih Izraelaca i velikog mnoštva.
Израел значи: онај који је видео Бога. А то нису дословни Израелции него они којима се Бог открио. Духовни Израелци.
 
Top