12-godisnjica istrebljenja Srba u zapadnoj Krajini

ilkebgd

Primećen član
Poruka
855
U organizaciji Odbora za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske u utorak počinje obeležavanje stradanja Srba u zapadnoj Krajini u 1995. godini.

Pomoćnik ministra za resor boračko-invalidske zaštite Republike Srpske (RS) Radomir Graonić rekao je da su pripadnici Hrvatske vojske i Armije BiH u udruzenom zločinačkom pohodu sa ciljem istrebljenja Srba iz 13 zapadnokrajiških opština 1995. godine spalili i uništili mnoga sela i gradove, proteravši u egzil više stotina hiljada Srba sa ovih prostora i ubivsi vise hiljada. Sluzbeno su do sad evidentirane 824 zrtava, ali je taj broj u stvari nekoliko puta veci.

"Problem je u procesuiranju jer je za tužbu protiv Hrvatske potrebno da tužbu podnese država BiH, a ne RS kao entitet", istakao je Graonić, dodajući da nadležne institucije u RS nastoje da ukažu da je BiH dužna da u punom kapacitu zastupa i opštine u RS, a ne samo deo jedne teritorije BiH.

Prema njegovim rečima na osnovu prikupljenih podataka

1. u opštini Grahovo Srbi su proterani iz 33 naselja, od čega je 31 naselje u potpunosti spaljeno i uništeno, a evidentirano je 27 žrtava.

2. U Glamoču Srbi su proterani iz 53 naselja, dok su 43 naselja u potpunosti spaljena i uništena, a otkriveno je jedno stratište sa 66 srpskih žrtava", rekao je Graonić.

3. U Drvaru Srbi su proterani iz 38 naselja, od kojih je 37 potpuno uništeno, a evidentirano je 45 srpskih žrtava.

4. u Ključu Srbi proterani iz 55 naselja, dok je 25 naselja spaljeno, a otkrivena su i dva stratišta sa 38 srpskih žrtava.

5. U Mrkonjić Gradu Srbi su proterani iz 36 naselja, 35 naselja je spaljeno i uništeno, a otkrivena su i četiri stratišta sa 221 žrtvom, dok je samo u jednu jamu bačeno 183 srpska civila", istakao je Graonić.

6. u Petrovcu Srbi proterani iz 35 naselja, 33 naselja je spaljeno i uništeno, a u jednom stratištu je pronadjeno 66 srpskih žrtava, dok se procenjuje da se na tom području koje je bilo pod kontrolom Armije BiH potražuje oko 200 žrtava.


7. u Sanskom Mostu Srbi su proterani iz 65 naselja, 35 naselja je uništeno, dok su u dva stratišta evidentirano 110 žrtava.

8. U Šipovu, Srbi su proterani iz 40 naselja koja su i spaljena, a u jednom stratištu su pronađene 32 žrtve.

9-12 U Bosanskoj Krupi evidentirano je 10 , u Jajcu 90, u Kupresu četiri i u Livnu 80 srpskih žrtava

Graonić je podsetio da opština Mrkonjić Grad ima pripremljenu dokumentaciju o zločinu nad Srbima i pričinjenoj materijalnoj šteti na području ove opštine.

Prema Programu obeležavanja stradanja Srba u 13 zapadnokrajiških opština u prostorijama Skupštine opštine Mrkonjić Grad biće održan okrugli sto o ovoj temi, u sklopu kojeg će biti prikazan autentični dokumentarni film o zločinima Hrvatske vojske na ovom području.
 

Back
Top