110 godina od Sarajevskog atentata

Namestili ga njegovi srbima na tacni.
Austrougarska je mnogo pre toga donela odluku da uništi Srbiju da svojom nezavisnošću ne bi davala ideje porobljenim narodima a Nemačka je nezavisno od toga oportunistički rešila da ide u rat protiv Francuske i Rusije jer je imala trenutnu vojnu nadmoć za koji nije bila sigurna da će trajati.

1908. je za vreme dogovaranja zajedničke akcije oko aneksije Bosne i Hercegovine i proglašenja formalne nezavisnosti Bugarske Ferdinandu I bilo otvoreno stavljeno do znanja da K und k ima nameru da uništi Srbiju kao državu i anektira njenu teritoriju.

Bar nismo pokorno čekali da nas siledžija prvi udari.

Postojao je interes Austrije a možda i Britanije da izbije svetski rat. Kao i sve kod nas, ništa nije izrođeno iz ovog naroda, niti da se narod sam zbog nečeg pobunio (čak 500 godina pod Turcima Srbi prstom nisu mrdnuli), već je crni Gavrilo dobio pare da ukoka Ferdinanda.Sad da li od Austrije ili Britanije neka dokažu istoričari i forenzika.Mladi kreten nas je zbog svojih ličnih niskih inteteresa uvukao u gotovo istrebljenje.Kao što su do hapšenja Mladiću poručivali srpski političari da se preda i da ne drži svoju državu i svoj narod kao taoce, dosta više ovo važi za Gavrila Principla.Ne vidim apsolutno ništa herojski i pametno u njegovom suludom potezu.Obzirom da mu na duši leži trećina srpske populacije koja je zahvaljujući njemu poginula ili na drugi način stradala, lik ne zaslužuje pominjanje, spomenike ni ulice po gradovima Srbije
Paranoidna konstrukcija zbog koje zaslužuješ trajni ban sa ovog podforuma.

Nije Srbin bio najpametniji niti je imao plan. Izgubio je 1/3 stanovništvaq. Ali je ,kao i uvek, imao muda. vi niste imali ništa. osim procedure kako služiti gospodaru. Tako ste i Srbina dočekali cvećem i junačkom pesmom. Guglaj ako je ne znaš
K und k je još 1906. počela sa razradom planova za potpuno uništenje Srbije: bili bi napadnuti ovako ili onako.

Ljudi potpuno gube iz vida da je nemačko držanje sprečilo Austrougarsku da napadne Srbiju još odmah posle srpske pobede u Prvom balkanskom ratu: pobeda Srba nad Turcima je dala nadu svim porobljenim narodima u tamnici K und k.

Sva tumačenja tipa “mi smo to sami” su lična viđenja ljudi koji tumače istoriju čisto na osnovu ideološkog opredeljenja i svog zdravog razuma pa onda drugima nameću naratiiv koji oni nenamerno usvajaju: o istorijskim činjenicama se ne razmišlja, one moraju da se ustanove - austrijske arhive su previše jasne - ratni planovi za uništenje Srbije prvom prilikom su pravljeni od 1906, a o tome se u Beču diskutovalo još u XIX veku.

1719636582309.png

Ne znaš ništa. Zofi je bila nepriznata jer nije bila plemićkog porekla. Boli patka Habzburge ko je kakve nacionalnosti sve dok je bogat i ima plavu krv. Njihov brak je bio morganatski i takav brak se u to vreme nije priznavao.

Na osnovu čega tvrdiś da je Franz Ferdinand bio masovni ubica kad se zna da nikoga nije ubio?

I Sofija je bila kćerka češkog plemića, ali nedovoljno "dostojna" za prestolonaslednika zbog čega je bila konstatno šikanirana i maltretirana u toj porodici ubica, zločinaca, siledžija i sadista.

Franc Ferdinand je ubijao životinje sa takvom mahnitošću i odsustvom empatije da bi se to danas moglo okarakterisati kao simptom Sadističkog poremećaja ličnosti.

Obzirom da mu na duši leži trećina srpske populacije koja je zahvaljujući njemu poginula ili na drugi način stradala, lik ne zaslužuje pominjanje, spomenike ni ulice po gradovima Srbije

Svima koji ovako nešto tvrde poništiti sve diplome počev od osnovne škole. Postoji razlika između povoda i uzroka Prvog svetskog rata. To se uči u osnovnoj školi. Toliko je atentata bilo u istoriji čovečanstva, ali nijedan nije prouzrovao svetski rat. Čak i da je Sarajevski atentat prourokovao rat, masovna ubistva civila leže na duši koljača koji su ih ubijali, odnosno austrougarske soldateske.

Млада Босна ? Данас Босна и не постоји, морала је да буде креирана у унији са Херцеговином, која сутра може да се одвоји, има РС која такође може да се одвоји и има хрватску мањину која такође има де факто аутономију унутар ХБ, где и кучићи лају на хрватском.
Срби из Босне мрзе тај географски идентитет, а муслимани се идентификују са Бошњом, Бошњацима, сутра Бошњакистаном или како се већ буде звала њихова Исламска Држава.

Срби и Аустријанци су после тог рата изашли као губитници, а лоше су прошли и Мађари, Италијани и Руси, једино Хрвати и неке западне земље су профитирале од тог рата, мислим на територије.

Ubistvo okupatora nije terorizam.
@Frtajler je poznati forumaski podrzavalac borbe protiv okupatora pogotovo kada je u pitanju ukrajina i situacija u donbasu.

on sigurno razume cin mladog gavrila i borbe protiv kolonista i okupatora.
e sad sto su njegovi pretci lizali pedu tom okupatoru i vrsili pogrom nad srbima posle toga u sarajevu i sirom ovoih prostora kako u prvom sv ratu tako i u drugom on se toga sa iskrenim prezirom gnusa zar ne ?

@Frtajler je poznati forumaski podrzavalac borbe protiv okupatora pogotovo kada je u pitanju ukrajina i situacija u donbasu.

on sigurno razume cin mladog gavrila i borbe protiv kolonista i okupatora.
e sad sto su njegovi pretci lizali pedu tom okupatoru i vrsili pogrom nad srbima posle toga u sarajevu i sirom ovoih prostora kako u prvom sv ratu tako i u drugom on se toga sa iskrenim prezirom gnusa zar ne ?
Lizao si ti šule Turcima 500 godina pa se ne hvališ time :lol:

Srpski vladari:

Murat | 1360-89.
Bayazid | 1389-1402.
Mustafa 1402-13.
Mehmed I 1413-21.
Murat I| 1421-44.
Mehmed I| 1444-46.
Jusuf | 1446-51.
Mehmed III 1451-81.
Bayazid I| 1481-1512.
Selim | 1512-20.
Suleyman | 1520-66.
Selim I| 1566-74.
Murat III 1574-95.
Mehmed III 1595-1618
Mustafa | 1618-19.
Osman | 1619-22.
Mustafa I| 1622-23.
Murat IV 1623-40.
Ibrahim 1640-48.
Mehmed IV 1648-87.
Sulejman || 1687-91
Ahmed | 1691-95
Mustafa III 1695-03
Ahmed II. 1803-30
Mahmud | 1730-54
Osman || 1754-57
Ahmed III 1757-74
A. Hamid 1774-89
Selim III 1789-07
Mustafa IV 1807-08
Mahmud |I 1808-39
A. Madzid 1839-61
A. Aziz. 1861-76
Murat V. 1876-76
A. Hamid I| 1876-78

:ok:

Srpski vladari:

Murat | 1360-89.
Bayazid | 1389-1402.
Mustafa 1402-13.
Mehmed I 1413-21.
Murat I| 1421-44.
Mehmed I| 1444-46.
Jusuf | 1446-51.
Mehmed III 1451-81.
Bayazid I| 1481-1512.
Selim | 1512-20.
Suleyman | 1520-66.
Selim I| 1566-74.
Murat III 1574-95.
Mehmed III 1595-1618
Mustafa | 1618-19.
Osman | 1619-22.
Mustafa I| 1622-23.
Murat IV 1623-40.
Ibrahim 1640-48.
Mehmed IV 1648-87.
Sulejman || 1687-91
Ahmed | 1691-95
Mustafa III 1695-03
Ahmed II. 1803-30
Mahmud | 1730-54
Osman || 1754-57
Ahmed III 1757-74
A. Hamid 1774-89
Selim III 1789-07
Mustafa IV 1807-08
Mahmud |I 1808-39
A. Madzid 1839-61
A. Aziz. 1861-76
Murat V. 1876-76
A. Hamid I| 1876-78

kakve to sad veze ima sa mojim postom ? tipicno trolanje i spamovanje pasa i ustasa kada nemaju argumente.

dakle stovani borce protiv okupatora , poznata je tvoja bezerezervna i iskrena podsrka borbi ukrjaine protiv okupatora.
iz te otvorene i besopostedne podrske ja sam siguran da si ti najveci pdorzavalac dela mladog gavrila!

Jer tvojim venama i prsticima po tasaturi tece krv dokazanog borca protiv okupatora u junackoj podrsci ukrjainskom narodu u nastojanju da se oslobodi ruskog okupatora.
priznacete cenjeni forumasu da okupatori nemaju nacionalnost i ne smeju imati. okupator je okupator.

zato sam ubedjen da niko na ovom forumu poput Vas postovani frti ne moze da sagleda i razume i svim srcem pdorzi delo mladjasnoga gavrila! NIKO!

Kako i sami isticete, ubistvo okupatora i nije zlocin.

Nisam slucajno pomenuo vas, poznatog borca protiv okupatora na krsti. Apsolutno sam siguran da Vi blagosiljate desnicu ruku gavrila i slobodarsku krv mlade bosne, iz dna duse se gnusajuci svojih predaka koji su po iyvrsenju junackog cina mladog gavrila krenuli u pogorm po sarajevu dao rgijaju nad srbima dobrovoljno i sa zadovoljstvom ruseci imi pljackajuci imovinu.

bez imalo sumnje u Vasu borbu i nenaklonjenost okupatoru ma gde on bio, siguran sam da se jvno ogradjujete od bilo kakve veze sa predcima koji su pogrom nad srbima nastavili u prv sv ratu pa i u drugom sv ratu isticuci se vecim krvolokom od samih okupatora u tim ratovima.

takodje sam siguran da je ovaj spisak koji ste naveli kod vas izazvao prezir prema turskom okupatoru koji je na ovim prostorima odveo 200 000 djecaka u danku u krvi i nacinio ih turcima a mnoge pobio nabijajuci na kolac.

bez ikakve sumnje mi je jasno da Vi kao mryitelj okupatora , razlikujete tiraniju osmanlija nad srbima , od dobrovoljne podrske i povampirenog pogroma vasih potomaka nad srbima posle herojskog cina u sarajevo od strane mladog gavrila.

jer ko ce shvatiti i podrzati borbu protiv okupatora i koloniste ako ne najve'i mryitelj ruske okupacije.

kod Vas naravno nema raspodele na okupatore. Niti cete ikada kao osvedoceni borac za slovbodu podrzavati nemace austrougarske ookupatore a mrzeti samo ruske.

to je prosto nemoguce zar ne ?

ako neko razume i podrzava bezrezervno delo mlade bosne i njenog sina gavrila ja sam ubdjedjen da ste to Vi!

sve razloge stoga imate da sa pravom istetovirate lik gavrila na svoje junacke anti okupatorske grudi!

kao simbol borbe protiv tiranina i kolonizatora!

Srpski vladari:

Murat | 1360-89.
Bayazid | 1389-1402.
Mustafa 1402-13.
Mehmed I 1413-21.
Murat I| 1421-44.
Mehmed I| 1444-46.
Jusuf | 1446-51.
Mehmed III 1451-81.
Bayazid I| 1481-1512.
Selim | 1512-20.
Suleyman | 1520-66.
Selim I| 1566-74.
Murat III 1574-95.
Mehmed III 1595-1618
Mustafa | 1618-19.
Osman | 1619-22.
Mustafa I| 1622-23.
Murat IV 1623-40.
Ibrahim 1640-48.
Mehmed IV 1648-87.
Sulejman || 1687-91
Ahmed | 1691-95
Mustafa III 1695-03
Ahmed II. 1803-30
Mahmud | 1730-54
Osman || 1754-57
Ahmed III 1757-74
A. Hamid 1774-89
Selim III 1789-07
Mustafa IV 1807-08
Mahmud |I 1808-39
A. Madzid 1839-61
A. Aziz. 1861-76
Murat V. 1876-76
A. Hamid I| 1876-78

И шта са тим?

kakve to sad veze ima sa mojim postom ? tipicno trolanje i spamovanje pasa i ustasa kada nemaju argumente.

dakle stovani borce protiv okupatora , poznata je tvoja bezerezervna i iskrena podsrka borbi ukrjaine protiv okupatora.
iz te otvorene i besopostedne podrske ja sam siguran da si ti najveci pdorzavalac dela mladog gavrila!

Jer tvojim venama i prsticima po tasaturi tece krv dokazanog borca protiv okupatora u junackoj podrsci ukrjainskom narodu u nastojanju da se oslobodi ruskog okupatora.
priznacete cenjeni forumasu da okupatori nemaju nacionalnost i ne smeju imati. okupator je okupator.

zato sam ubedjen da niko na ovom forumu poput Vas postovani frti ne moze da sagleda i razume i svim srcem pdorzi delo mladjasnoga gavrila! NIKO!

Kako i sami isticete, ubistvo okupatora i nije zlocin.

Nisam slucajno pomenuo vas, poznatog borca protiv okupatora na krsti. Apsolutno sam siguran da Vi blagosiljate desnicu ruku gavrila i slobodarsku krv mlade bosne, iz dna duse se gnusajuci svojih predaka koji su po iyvrsenju junackog cina mladog gavrila krenuli u pogorm po sarajevu dao rgijaju nad srbima dobrovoljno i sa zadovoljstvom ruseci imi pljackajuci imovinu.

bez imalo sumnje u Vasu borbu i nenaklonjenost okupatoru ma gde on bio, siguran sam da se jvno ogradjujete od bilo kakve veze sa predcima koji su pogrom nad srbima nastavili u prv sv ratu pa i u drugom sv ratu isticuci se vecim krvolokom od samih okupatora u tim ratovima.

takodje sam siguran da je ovaj spisak koji ste naveli kod vas izazvao prezir prema turskom okupatoru koji je na ovim prostorima odveo 200 000 djecaka u danku u krvi i nacinio ih turcima a mnoge pobio nabijajuci na kolac.

bez ikakve sumnje mi je jasno da Vi kao mryitelj okupatora , razlikujete tiraniju osmanlija nad srbima , od dobrovoljne podrske i povampirenog pogroma vasih potomaka nad srbima posle herojskog cina u sarajevo od strane mladog gavrila.

jer ko ce shvatiti i podrzati borbu protiv okupatora i koloniste ako ne najve'i mryitelj ruske okupacije.

kod Vas naravno nema raspodele na okupatore. Niti cete ikada kao osvedoceni borac za slovbodu podrzavati nemace austrougarske ookupatore a mrzeti samo ruske.

to je prosto nemoguce zar ne ?

ako neko razume i podrzava bezrezervno delo mlade bosne i njenog sina gavrila ja sam ubdjedjen da ste to Vi!

sve razloge stoga imate da sa pravom istetovirate lik gavrila na svoje junacke anti okupatorske grudi!

kao simbol borbe protiv tiranina i kolonizatora!
Pričao si nešto o lizanju šuleta, nisi li?

Pričao si nešto o lizanju šuleta, nisi li?
ponovo izbegavate Vi kao jedan od najprestiznijih zastupnika na krsti borbe protiv okupatora i bilo kakvog vida kolonije (vidljivo u primeru ukrajine) da podrzite delo mladjasnoga Gavrila koje je sveti primer i oreol borbe protiv okupatora, jer ste upravo Vi rekli da ubistvo okupatora nije zlocin.

o lizanju suleta je licemerno pricati ako se poredi nesto poputp oredjenja dupeta i oka zar ne stovani borce protiv okupatora ? 200 000 otjeith djecaka od majke u najgnusnijem (od strane okupatora i koloniste osmanlijskog cinu) danku u krvi i nije lizanje suleta vec tiranija koja posramljuje ljudski um a ako ensto prsramljuje ljudski um je svakako danak u krvi zar ne stovani borce protiv okupatora ?

zar e to isto kao recimo dobrovoljni pogrom na sve srbe posle herojskog cina gavrila principa od strane vasih potomaka koji nisu imali danak u krvi i nisu oteti i primroani da to cine ?

jedno je danak u krvi i otimacina 200 000 djecaka u krvavoj tirnaiji okupatora iz turske a sasvim drugo dobrovoljno stavljanej na stranu tog okupatora zarad tepsije ribe . siguran sam da se Vi kao zastupnik borbe protiv mrskog okupatora sa prezirom gnusate na postupke svojih predaka iz 1914 a potom tokom prvog sv rata i drugog sv rata.

jel vi znate postovani borce protiv okupatora da niko vase pretke nije natjerao da praave neku fasisiticku agresorsku tvorevinu tipa ndh. I vi ste sigurno ovde na krsti jedan od najvecih pdorzavaoca svakog vida borbe protiv kolonista pa tako i podrzavaoc djela mladjasnog tinejdzera Gavrila Principa i slobodarske organizacije mlada bosna!

niko me ne moze uvjeriti u to (sa obyirom na vase price a ne naklpanja, o borbi protiv okupatora i mrznji prema okupatoru) da Vi postovani frti necete podryavati maldu bosnu i njenog sokola grvaila principa koji je ustao protiv mrskog tiranina i okupatora!

u suprotnom Vi biste bili obican licemjer , koji okupatora vidi u svemu ruskom ili srpskom a nikako u austrouagrskom fasistickom ili nacistickom.

to prosto niej moguce zar ne s obzirom na vasu posvecenost mrznji prema okupatoru u ukrajini.

Autorska tema
110 godina od događaja koji je pokrenuo lavinu drugih događaja i čije posledice ni danas nisu sagledive.
Mislim da se na Zapadu, u Zapadnim zemljama i dalje pokušavaju Srbi i Srbija okriviti za događaj koji je faktički bio formalni povod za početak Prvog svetskog rata. Činjenica je međutim da su Austrougari samo tražili izgovor za napad na Srbiju.

Back