"1000 zašto" vezano za čitanje knjiga

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
290.650
Oduvek sam citala i citala do kasno u noc kada sam sa knjigom obilazila svet i sva ona cudesna mesta i upoznavala cudesne ljude i dogadjaje,
njihove živote,ljubavi, rtadosti i tuge , uspone i padove i uvek posle procitane knjige preispitujem sebe i stvarnost u kojoj živim.
U poslednje vreme manje citam ali citam bez da cu ikada prestati a citam najcesce u sedecem položaju ili u krevetu pred spavanje

Samsonight

Veoma poznat
Poruka
12.081
Audio knjige mi u poslednje vreme mnogo znače jer volim da radim još nešto u toku čitanja, tj. slušanja, a i ne želim više da ih kupujem i skladištim.
U kojoj pozi? :rotf:
Na kolenima, uglavnom, jer još uvek nemam sto za crtanje i krojenje.
Pred spavanje mi nikako nije dobra ideja da otvorim knjigu jer to znači da spavanja neće ni biti, a odavno nisam tinejdžer koji dobro podnosi besane noći.
Kako biram knjige? Recimo da pravim spiskove još od studentskih dana na razne načine. Prvobitno su mi bile važne preporuke profesora, a sad...
Npr. u delu koje čitam/slušam se pomene neko drugo, pa zapišem gde se pomenulo, zašto, od koga...
Čak i u serijama koje gledam se tu i tamo pomene neko književno delo, i obavezno pretražim šta je to, od kog autora i memorišem za kasnije.

quentin

Iskusan
Poruka
5.897
Мишљења сам да књигу ништа не може заменити,па ни е-book.
Pa i elektronska knjiga je knjiga. Knjiga je prevashodno ipak tekst, a ne papir, karton i ona svilena traka kojom označavamo do koje strane smo stigli.
Elektronske knjige su jedna od većih blagodati koje savremena tehnologija donosi. Da ih nema ogroman broj knjiga koje sam rado pročitao ostale bi mi nedostupne.

S druge strane, audio knjige nikad nisam prihvatio. Slušanje nije isto šta i čitanje. Mozak drugačije obrađuje informacije koje čujemo od onih koje pročitamo. Da ne spominjem distrakciju zbog prozodije čitača.

Baudrillard

Zaslužan član
Moderator
Poruka
125.648
Pa i elektronska knjiga je knjiga. Knjiga je prevashodno ipak tekst, a ne papir, karton i ona svilena traka kojom označavamo do koje strane smo stigli.
Elektronske knjige su jedna od većih blagodati koje savremena tehnologija donosi. Da ih nema ogroman broj knjiga koje sam rado pročitao ostale bi mi nedostupne.

S druge strane, audio knjige nikad nisam prihvatio. Slušanje nije isto šta i čitanje. Mozak drugačije obrađuje informacije koje čujemo od onih koje pročitamo. Da ne spominjem distrakciju zbog prozodije čitača.
Upravo tako, iako i ja više volim štampano izdanje, ali često ne možeš doći do neke knjige, tako da su elektronska izdanja odlična.

Poruka
1.584

Stvar percepcije.Kada izaberem knjigu (a i to je nauka za sebe),vise uzivam u istoj ako ispostujem neke svoje obicaje,dakle,ritual.
Recimo,posle rucka ocistim sto,skuvam kafu,piksla,casa voda/sok/vino , odskrinem prozor,navucem zavesu i sednem.Prosto ,poznajem sebe.To mi daje veliki uzitak,komfor.Na kraju krajeva,udubim se,iskljucim pomocu tog rituala.Naravno,pod predpostavkom da je knjiga zanimljiva(meni).
Pokusao sam sve to i sa laptopom,nekako mi vestacko,nesto mi fali ...
Zato mislim da je knjiga najbolja u svom primarnom formatu.Nekima nije ili im je svejedno,sto je ok.

zaluđenik

Domaćin
Poruka
3.408
Sve više čitam e-knjige (usput na telefonu, kod kuće na tabletu 10˝). Tačno je da papirne knjige imaju draž, a tu su i pomenuti rituali, ali na kraju, nemam mesta da skladištim sve knjige koje bih kupio, ovako nađem na netu, pročitam, imam sačuvano.
Prija mi mogućnost e-pub formata da promenim font, veličinu i boju slova, podloge, osvetljenje...
Naravno, kupujem i papirne, ali manje. Ako pročitam knjigu u e-pub formatu i svidi mi se, nabavim papirno izdanje. Ako mi je onako... ok, pročitao sam, idemo dalje.