1000 Zašto - 1000 Zato (o religiji i Bogu)

Ja ne isključujem mogućnost da se desio neki lokalni potop(npr.Nil se u starom veku svake godine izlivao u isto vreme).Ono što ja odbijam da prihvatim jeste globalni potop,jer postoji zilion problema u vezi sa tom idejom.

iz perspektive čoveka i zdravorazumske logike postoji nebrojeno problema, ali potop je pokrenuo Bog, a njemu ništa nije nemoguće

Opet,slazem se da su prirodne katastrofe bile,to ne poricem!
Namece mi se jos jedno pitanje!Da li je moguce da od svih ljudi koji tada zivese na Zemlji,jedino je Noe bio pravi vernik?Da li to znaci da ce pre nekog sledeceg potopa,biti vise Nojevih barki,sobzirom da sada na Zemlji zivi veliki broj vernika?

neće biti budućeg potopa, Bog je to obećao Noju nakon izlaska iz barke

Molila sam na pocetku teme,bez filozifije!
Ovde nema filozofije! Mi na ljudskom nivou ne mozemo razumeti taj fenomen...Ali ako je Tvorac u stanju da nas stvori,..nije Mu nikakav problem da usmeri zivotinje u brod.
Takodje, Bog je razdvoio Crveno more...to je za nas 'cudo'..ti ces reci to je laz...ali mi tamo pronalazimo brojne dokaze, na dnu mora su pronadjene kocije, kosti konja i dr. dokazi koji nedvosmisleno govore o cemu je tu rec.
Dakle nije primio samo parove,vec koliko god ih doslo,usli su u barku?
Kako si sad ovo zakljucila? Vec sam ti rekao da su usli samo osnovni tipovi zivotinja, nije potrebno da sve vrste budu spasene....jer od jedne vrste konja imamo magarce, zebre...Ti si me pitala za dinosauruse, da li su usli u barku, ja ti kazem da jesu.
Bas bih videla jednog kolibrija u stanju hibernacije! A za mesozdere je poveo stado ovaca,koje je opet morao negde smestiti!?I znas li ti koliko jede jedan slon dnevno?
Ne znam koliko si upoznata, ali kolibri tokom noci ispoljavaju mnoge odlike hibernacije. Opet ponavljam, ako uzmemo u obzir hibernaciju, mesojedima ne treba ne znam ja koja hrana. Ovo par citata o hibernaciji: “Hibernacija sisara je zanimala mnoge od ranijih zoologa, i pojedinacna istrazivanja po tom predmetu su vrsena bar u toku zadnjih 100 godina. Ipak, osnovni uzroci tog stanja i dalje su misterija.”
Marston Bejts: “Nase znanje o ovom mehanizmu je veoma nepotpuno, mozda zato sto predstavlja oblast na granici izmedju fiziologije i ekologije, pa su ga otuda obe nauke zanemarivale. Razlicite teorije su predlagane kako bi se objasnila hibernacija, i izgleda verovatno da kontrolni stimulusi mogu da variraju kod razlicitih zivotinja.”
A evo sta kaze jedan evolucionista, Dzozef Vud: “Evolucija daje deo odgovora kada naglasava ‘prilagodjavanje‘. Ali zasto, u datom slucaju, ta prilagodjenost umesto druge? Tesko da je to samo zbog toga da bi svet bio zanimljiviji. Ali, to je upravo ono sto ona cini.”

Iako sebe deklarisem kao ateistu,ogavno mi je i pomisliti da sa rodjakom budem u vezi!!!
Citala sam "Porodicu"od Maria Puza,gde otac,inace kardinal,posmatra cak prvi odnos svoje cerke i sina!Moj mozak i shvatanja su u tom pogledu poprilicno zaostala,i ovako nesto ne razumem!Bio crkveni ili drzavni zakon,krv je krv,i ne treba je mesati!

по неком закону мораш се водити, зна се где води безакоње. а да ли је тај закон у складу са етиком, моралом то су исто појмови о којима се вековима полемише.
јесте огавно, али из сваке теорије ми смо сви на свету рођаци, тако да ти и муж сте рођаци, само је питање које сте колено

Piramide sam na moju veliku srecu,imala prilike da posetim,i zaista je fascinantno videti ih u celoj njihovoj velicini!Nauka mora jos mnogo toga otkriti,ne bi li se dobili mnogi odgovori,samo po pitanju piramida!

слажем се.
Opet,slazem se da su prirodne katastrofe bile,to ne poricem!
Namece mi se jos jedno pitanje!Da li je moguce da od svih ljudi koji tada zivese na Zemlji,jedino je Noe bio pravi vernik?Da li to znaci da ce pre nekog sledeceg potopa,biti vise Nojevih barki,sobzirom da sada na Zemlji zivi veliki broj vernika?
није сваки верник верник
ако је Библија тачна (а ја верујем да је тако) онда неће бити потопа више јер је тако речено.

ali pronađeni su ostaci ljudskih kostiju i egipatske ratne opreme na mestu na kome se prema Svetom Pismu dogodio prelazak. Kako drugačije objasniti nalaze?

A ko kaže da biblijska priča nije izmišljena?Dakle iz toga nikako ne sledi da je razdvajanje crvenog mora stvaran dogadjaj.Izmedju njih ne postoji kauzalna povezanost kao što je slučaj sa hipotezama.

A ko kaže da biblijska priča nije izmišljena?Dakle iz toga nikako ne sledi da je razdvajanje crvenog mora stvaran dogadjaj.Izmedju njih ne postoji kauzalna povezanost kao što je slučaj sa hipotezama.

ne tvrdi da je pronalazak tih predmeta siguran dokaz prelaska Jevreja i razdvajanja Crvenog Mora, ali za sada to stoji kao jedino prihvatljivo objašnjenje, s obzirom na mesto na kome su nalazi pronađeni, na dubini i daleko od obale

u smislu objašnjenja sveta, samo sa naukama sa kojima je to potrebno. Npr nema potrebe uspostavljati vezu religije i matematike, religije i hemije.... nisam čuo za noma koncept, šta je to?
Nauka se bavi objašnjavanjem i predvidjanjem fenomena,a vera ontološkim pitanjima.
Naziv NOMA predstavlja skraćenicu od nonoverlapping magisteria-nepreklapajuće oblasti.Prema njoj vera i nauka ne mogu da budu medjusobno sukobljeni zato što se bave različitim oblastima.

Poslednja izmena:
Nauka se bavi metodologijom,dok se Biblija bavi ontološkim pitanjima.
Naziv NOMA predstavlja skraćenicu od nonoverlapping magisteria-nepreklapajuće oblasti.Prema njoj vera i nauka ne mogu da budu medjusobno sukobljeni zato što se bave različitim oblastima-metodologija i ontologija.

ne bih se složio, ili si ti pogrešno razumeo, ili sam koncept barata pogrešnim terminima - nauka se ne bavi metodologijom, metodologija je i sama nauka o načinima sticanja naučnog saznanja. Mauka se bavi saznanjem u nekoj oblasti, a pri tome koristi naučne metode, tj načine izučavanja i dolaska do saznanja. a pri tome i religija može dati svoj doprinos objašnjenjem suštine nekih stvari i pojava koje nauka ne može da objasni

Naziv NOMA predstavlja skraćenicu od nonoverlapping magisteria-nepreklapajuće oblasti.Prema njoj vera i nauka ne mogu da budu medjusobno sukobljeni zato što se bave različitim oblastima-metodologija i ontologija.

Gde NOMA funkcioniše? Prema nekim gledištima, nereligioznost nanosi štetu nauci, jer zbog toga nauka izgleda „strano“ i „nehumano“. I sam Guld navodi prvobitnu ubeđenost svojih kolega da je koncept NOMA iznuđen zbog velikog društvenog uticaja religije i potrebe za pronalaženjem podrške i finansiranja nauke u državi. Morate uočiti da „u ovakvim diskusijama postoji puno intelektualnog nepoštenja“ (V. Provin).

Gde NOMA ne funkcioniše? Manje više, čim se udaljite od te male „kule od slonovače“ (M. M. Ćirković) zvane naučna zajednica. Većina finih ljudi (D. Ugrešić) prihvata argument da su religijske tvrdnje tačne zato što puno ljudi veruje u njihovu istinitost (argumentum ad populum). Najčešće ne žele ili nisu u stanju da uoče neprekidne uplive u ekspertizu nauke od strane religije. U svojoj suštini, NOMA bi podrazumevala deističku poziciju vere – bog je dao prvi impuls i zakone, pa čak i ulio dušu čoveku, a sve se dalje dešava bez njegovog nadzora. Međutim, kada bi bilo koja tradicionalna ili netradicionalna religija prihvatila deizam, zasigurno bi ostala bez posla. Zaista, ne bi bilo nikakve svrhe moliti se nekome ko neće ili ne može da se meša u vaš život. Ova logika naprosto tera religiju da formuliše empirijske tvrdnje. U hrišćanskim ritualima propoveda se postanje za šest dana, vaskrsenje, božansko začeće, postojanje materijalnog sina ili sinova božjih, razna čuda i mnoge slične stvari. U crkvenim procesijama, Biblija, Kuran, Tora, ne čitaju se metaforički, kako predviđa ekspertiza religije u konceptu NOMA. To stvara konfuziju i realno preklapanje u mišljenjima ljudi, pa samim tim i konflikt.

Back