jakih ili ne, u to moze svasta da se stavi...a siguran sam da su ti cipovi jaci i od motorolice 6800 koja svasta moze da radi...
Slazem se sa tobom u potpunosti i to nije nikakva tajna.
Cemu ta sigurnost kad ne znas kakave su tehnicke karakteristike chipa koji se sprema za ugradnju u licne karte!?
Na kraju krajeva, ja nisam obavezan da imam mobilni telefon.
pa i ja koristim XP, ne vidim kako je to bitno....
To jeste bitno! Vlada Republike Nemacke koristi Linuks OS zato sto im je izmedju ostalog poznat
programski kod. Vidis, oni ne koriste tehnologiju koja im je nepoznata.
Imas raznih distibucija linuksa i mozes da biras. Linuks je dobuo na popularnosti zbog "otvoreno koga". I podatke koje imas u racunaru "cuvace" ti upravo Linuks.
Ako te zaista zanima ova tema Ti ces se raspitati o svemu ovome?
Na kraju krajeva nisam obavezan da koristim racunar.
+++
Sada ces Ti reci pa ni chipovi u LK nisu obavezni. U pocetku je planirano da oni budu obavezni, a kasnije kad je javnost saznala sta joj drzava doslovce sprema iza ledja drzava je malo popustila. Ko garantuje da to u buducnosti nece biti obavezno? Treba samo istrajati sa pritiscima i opasnost ce biti odklonjena.
kako nema?
imaces sistem koji ce biti tako uredjen da ce odredjena grupa koristnika imati pristup odredjenim informacijama. lekar ce moci da procita ovo, kondukter ono, a pandur nesto trece. I najvaznije ce biti to da ce pristup svim podacima biti takoreci trenutan, i to je cela prica.....
Ja ne zelim da legalizujem pljacku naroda, bar sam delimicno u mogucnosti da to sprecim. I ti imas tu priliku!
Danas svaki policajac koji me zaustavi na ulici gotovo trenutno moze da se upozna sa tim ko sam, sta sam i odakle sam. To isto vazi i za lekara, konduktera... Ne znam samo po kojoj racunici cemo mi ustedeti 100 miliona evra i kako ce nam se to isplatiti. A rizik je realan!
Sledeci problem je bezbednost podataka. Pokazalo se u Engleskoj i Americi, zemljama koje najvise na svetu ulazu u bezbednost, da sistem ne moze biti siguran.U Srbiji i da ne govorim. I zasto bi se nesto uvodilo sto je u startu nepouzdano.
Od koga cemo u buducnosti nabavljati opremu za ceo ovaj cirkus? Da nije to drazava koja nam dobroga nemisli?
Da je ceo ovaj sistem dobar uvodile bi ga "demokratije" sirom sveta. U kojoj zemlji se koriste chipovane LK? Zasto mi treba da budemo narod za jedan eksperiment drzave/a koja nam zna se sta misli/e....?
Ko ima pameti neka prosudi chiji su argumenti jaci, a ja ih imam jos.