1000 dindzi za novu licnu kartu

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa to ćeš i dobiti. Želja ispunjena.

За нову личну карту - 1000 динара

НОВИ САД - Грађани ће плаћати укупно 1000 динара за издавање нове личне карте са биометријским подацима, наводи се у правилнику о цени обрасца и трошковима техничке израде личне карте, објављено је у најновијем "Службеном гласнику".

Цена обрасца личне карте износи 774 динара, а трошкови техничке израде личне карте износе 226 динара, наводи се у правилнику и прецизира да се ти трошкови плаћају приликом подношења захтева за издавање овог документа.

Заштитни елементи на обрасцу личне карте су микроштампа, ОВИ - оптичке променљиве боје за графички приказ у облику штита са четири оцила бридовима окренутих ка вертикалној греди крста...

Заштитни елементи су и ирис штампа, УВ нити, УВ штампа, кинеграм и МЛИ зона, наводи се у правилнику.

http://www.rtv.co.yu/sr_ci/vesti/drustvo/drustvo/2008_01_28/vest_48793.jsp

Zelja mi nije ispunjena!

Yebli ih biometrijski podatci.

Zasto treba moj dokument da nosi otisak palca i snimak roznjace? Jesam tajni agent?

Najjace od svega jeste to sto ce sve te podatke cuvati tako dobro obezbedjene, znajuci birokrate svih fela, da ce biti laganica ukrasti ih, menjati ih, menjati podatke na kartama, sta bilo, i ladno se predstavljati kao ja, ti, ili Petar Kralj.

I sta smo onda dobili celim poduhvatom?

@dakica
Jeste, samo ne pratiš, što je neobično za nekoga ko ima ...pa, posebne stavove o čipovanoj lk.
Pre par meseci Jočić je objavio da će se čip ugrađivati samo uz saglasnost.
To je potvrđeno i u današnjoj vesti :
"Na poleđini će biti rubrike JMBG, država rođenja, mesto i opština rođenja, prebivalište i adresa, te prostor za digitalnu sliku otiska prsta, prostor za mašinski čitljivu zonu i prostor gde se, uz saglasnost vlasnika, može ubaciti čip."
http://www.blic.co.yu/drustvo.php?id=28412

Eto, misli ova država i na građane obolele od teorije zavere.

ОК, и у чему је проблем!?
Нигде не пише да сада одмах сви треба да мењамо личне карте.
А, за мењање лк се и иначе плаћа такса, додуше сада је око 300-400 динара.

Pa vidi, ako bogata drzava sa ni sam ne znam koliko miliona ilegalnih imigranata, terorista, Bog te pita koga sve nema stvarnu potrebu da uvodi biometrijsku identifikaciju... zasto Srbija oseca tu potrebu?

Ne volim brate da budemo avangarda, znas. Volim da se neko drugi malo opece sa raznoraznim genijalnim budalastinama, da se kroz njihove greske vidi sta i kako treba, pa onda i mi tako.

A šta je to toliko drugačije od dosadašnjih, osim što su postupak i formati modernizovani. I do sada smo davali otiske prstiju i fotografije i to je bilo na raspolaganju državnim službenicima i mogli su laganica da se ukradu, menjaju...
I kako se niko ne buni za podatke kad vadi kreditnu karticu ili vizu?
Btw. skoro je bilo u vestima da će britanska viza biti biometrijska.

U Engleskoj od drugog rata vec nemaju licne karte, i strasno se protive uvodjenju slicnih gluposti kao sto su ove.

Koliko je meni poznato oni nikad nisu ni imali licne karte.

@dakica
Jeste, samo ne pratiš, što je neobično za nekoga ko ima ...pa, posebne stavove o čipovanoj lk.
Pre par meseci Jočić je objavio da će se čip ugrađivati samo uz saglasnost.
To je potvrđeno i u današnjoj vesti :
"Na poleđini će biti rubrike JMBG, država rođenja, mesto i opština rođenja, prebivalište i adresa, te prostor za digitalnu sliku otiska prsta, prostor za mašinski čitljivu zonu i prostor gde se, uz saglasnost vlasnika, može ubaciti čip."
http://www.blic.co.yu/drustvo.php?id=28412

Eto, misli ova država i na građane obolele od teorije zavere.

Ja sam napisao sledece:

Pogledajte film na YouTubu "Elektronski logor - Elektronske licne karte".

Ja samo zelim licnu kartu i pasos bez chipa.

Licna karta bez chipa onda mora biti jeftinija!

(...)strana sadrži i beskontaktni čip koji se ne vidi i on u sebi sadrži podatke koji su odštamani na stranici. http://www.blic.co.yu/drustvo.php?id=28412

Zelim pasos bez chipa, jer ima zemalja koje nam ne traze tu obavezu. Bio sam svojevremenom u EU i sad bih zeleo neke druge zemlje da upoznam... Ti ugradjuj ako hoces, stim da ti ta usluga ne bude ponudjena kao gratis nego da ti se dodatno naplati. Isto to da vazi i za licnu kartu!

I da li si ti odgledala film na YouTubu koji sam predlozi da pogledate? Koja je tu navedena cinjenica neistinita ?

ОК, и у чему је проблем!?
Нигде не пише да сада одмах сви треба да мењамо личне карте.
А, за мењање лк се и иначе плаћа такса, додуше сада је око 300-400 динара.

Ti ces se kad dodje vreme pobuniti protiv obaveznog za sve gradjane chipovanja licnih karti :) Ko hoce da mu se chipuje licna karta neka to obaska i plati, a ne da vam bude besplatno.

Nisam. I sta je to za kreditne kartice?

Nije valjda bre da vam i Visa i Diners uzimaju otiske prstiju? Hahahahaha mada ne bi me cudilo.

Dobro, oni ne uzimaju otisak, ali te usput pitaju, tj. anketiraju o svemu i svačemu. Znaš onako podlo, bankarski, zvanično, on popunjava obrazac pa te pita npr. u kolikom stanu živiš, sa kim živiš, imaš li decu....ne znam koliko i kakvih pitanja ima, ja sam presekla u početku. :D
Šta tek sve daš od podataka da bi dobio neku vizu.....

I stvarno mi je glupo kad se ljudi bune protiv lk kao zbog mogućnosti praćenja, a svi šetaju mobilne telefone koji mogu da te lociraju u +/- 10m i niko ne odbija najnovije modele.

Koliko je meni poznato oni nikad nisu ni imali licne karte.

Ja sam napisao sledece:

Licna karta bez chipa onda mora biti jeftinija!

(...)strana sadrži i beskontaktni čip koji se ne vidi i on u sebi sadrži podatke koji su odštamani na stranici. http://www.blic.co.yu/drustvo.php?id=28412

Zelim pasos bez chipa, jer ima zemalja koje nam ne traze tu obavezu. Bio sam svojevremenom u EU i sad bih zeleo neke druge zemlje da upoznam... Ti ugradjuj ako hoces, stim da ti ta usluga ne bude ponudjena kao gratis nego da ti se dodatno naplati. Isto to da vazi i za licnu kartu!

I da li si ti odgledala film na YouTubu koji sam predlozi da pogledate? Koja je tu navedena cinjenica neistinita ?

Ti ces se kad dodje vreme pobuniti protiv obaveznog za sve gradjane chipovanja licnih karti :) Ko hoce da mu se chipuje licna karta neka to obaska i plati, a ne da vam bude besplatno.
Izvini, a šta je sad tvoj problem? Jel' ti želja ispunjena? Jeste.
A sad bi i popust?
Možda i to dobiješ, čekaj da započne postupak, ovo je samo prva informacija.
Film sam gledala, doduše samo 1. deo, i meni je to glupa teorija zavere.

Ma i to je negativno.

Nemam poverenja u drzavu (ne nasu, bilo koju) i ne zelim da svaka kancelarijska susa zna sve o meni, o mogucnostima manipulacija i da ne govorim. Neko ti ukrade bankarsku sifru ili ovu za krstu, recimo - ocas posla je promenis. Sta ces kad ti neko mazne podatke o otisku prsta, menjas prst? Osecam da je potencijal za stetu i prevaru ogroman, daleko veci od sadasnjeg, a koristi ne vidim.

Znas kako ovde obavljaju proveru identiteta po bankama i sl? Isto ta neka pitanja - babino devojacko, datum rodjenja macke, itd, ali kad moras da dokazes ko si, traze ti da im doneses neki racun koji ti je stigao na adresu, po mogucstvu od struje ili komunalija.

Ma i to je negativno.

Nemam poverenja u drzavu (ne nasu, bilo koju) i ne zelim da svaka kancelarijska susa zna sve o meni, o mogucnostima manipulacija i da ne govorim. Neko ti ukrade bankarsku sifru ili ovu za krstu, recimo - ocas posla je promenis. Sta ces kad ti neko mazne podatke o otisku prsta, menjas prst? Osecam da je potencijal za stetu i prevaru ogroman, daleko veci od sadasnjeg, a koristi ne vidim.

Znas kako ovde obavljaju proveru identiteta po bankama i sl? Isto ta neka pitanja - babino devojacko, datum rodjenja macke, itd, ali kad moras da dokazes ko si, traze ti da im doneses neki racun koji ti je stigao na adresu, po mogucstvu od struje ili komunalija.

A što misliš da je potencijal za prevaru veći od sadašnjeg? Isti podaci, isti centralizovan sistem, samo što je digitalizovano.

Pa upravo zato.

Sto su podatci lakse dostupniji utoliko su i laksi za manipulacije. Malo je teze upasti u opstinu i skrabati po knjigama novorodjenih i te fore, a sad ce biti pesma.

Misliš, lakše će biti hakerisati novu bazu podataka, nego ovu sadašnju?
Nisam ubeđena.
A i sumnjam da će se birokratija odreći "papirne" baze. Kako onda da ti naplate kojekakve izvode iz matičnih knjiga par puta godišnje? ;)

Pa mislim, da.

U Engleskoj bio skandal sad pre neki mesec jer je neki cata smrdljivi u vozu izgubio CD sa podatcima par miliona ljudi - sve te fore, kako ti se zvala baba-tetka, ko ti je bila prva uciteljica, sve je bilo tu. Bio skandal, onda se bunio jedan neverovatan seronja, ovdasnji TV lik Paksman da je to, kao, naduvano, nema tu opasnosti, bla bla, evo on ce da ostavi ime oca i te fore u javnosti, i niko mu nece moci nista, sistem je jak, ne moze to tako...

Sutradan mu jave iz banke da su uspostavili one mesecne uplate u dobrotvorne svrhe sto je nalozio. A nije nalozio, nego neko to ladno za njega uradio sa tim podatcima sto ih je dao.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back