100 godina Čarobnog brega

adelaidea

Iskusan
Poruka
6.472
Da li je i dalje jednako aktuelan?

1924. Toman Man objavljuje svoje remek delo, 5 godina kasnije dobiće Nobelovu nagradu za književnost.

Sam Man je, kao toliki intelektualci svog vremena, bio entuzijastičan na početku Velikog rata, duboko poražen na njegovom kraju. Društvene prilike tog vremena mogu se posmatrati u samom romanu.

Wird aus diesem Weltfest des Todes … einmal die Liebe steigen?

https://www.dw.com/en/german-novel-magic-mountain-thomas-mann-100-years-v2/a-70862654

Da li je i dalje jednako aktuelan?

1924. Toman Man objavljuje svoje remek delo, 5 godina kasnije dobiće Nobelovu nagradu za književnost.

Sam Man je, kao toliki intelektualci svog vremena, bio entuzijastičan na početku Velikog rata, duboko poražen na njegovom kraju. Društvene prilike tog vremena mogu se posmatrati u samom romanu.

Wird aus diesem Weltfest des Todes … einmal die Liebe steigen?

https://www.dw.com/en/german-novel-magic-mountain-thomas-mann-100-years-v2/a-70862654
Препоручујеш?

Pocinje jako dosadno, i to se oteze unedogled, zato ga nisam procitala, a kako sada vidim, nazalost. Dok Budenbrokovi su interesantni i to jesam.

Eto prilike da ipak budem strpljiva i da ga jednom procitam, nisam znala da je za to delo dobio Nobelovu nagradu.

Sećam se da sam tu knjigu čitala krajem jednog leta, uveče, na terasi, ušuškana u ležaljku sa zakačenom mini lampicom (tad sam kupila tu super spravicu) - sa uživanjem.

Klavdija Šoša (ne Klaudija, i ne Septembrini !) koja sedi za finim stolom i nemarno se zabavlja dok gnjavi sredinu hleba i pravi oblike.
🥰

Sjećam se da sam u nekom kratkom vremenskom razdoblju bio pročitao Čarobni brijeg i Džojsov Portret umjetnika u mladosti. Prilično sam se šokirao kad sam shvatio da je Džojsova knjiga objavljena čak nekih osam godina ranije, jer mi je djelovala pedeset godina modernije.
Čarobni brijeg je velik i značajan roman, ne samo za istoriju književnosti, nego i istoriju ideja i kulture, ali koliko će se kome dopasti je stvar ličnog ukusa, kao i sve ostalo.

Sjećam se da sam u nekom kratkom vremenskom razdoblju bio pročitao Čarobni brijeg i Džojsov Portret umjetnika u mladosti. Prilično sam se šokirao kad sam shvatio da je Džojsova knjiga objavljena čak nekih osam godina ranije, jer mi je djelovala pedeset godina modernije.
Čarobni brijeg je velik i značajan roman, ne samo za istoriju književnosti, nego i istoriju ideja i kulture, ali koliko će se kome dopasti je stvar ličnog ukusa, kao i sve ostalo.
Ovo nije tema o Džojsu, ali hvala na doprinosu :)

Čudi me da i dalje nema ekranizacije, baš mi deluje filmski/serijski adaptabilno.
Ima dosta filozofskog dijaloga, opisa, misli a malo drame s to je teško za dramatizaciju.
Ja se i ne sećam šta se ma kraju desilo sa Šošom i glavnim junakom, muvali su se, i to se nešto razvuklo. Uopšte je drugu knjigu razvukao, kao da nije znao kako da završi, šta da uradi sa svojim junacima.

Ima dosta filozofskog dijaloga, opisa, misli a malo drame s to je teško za dramatizaciju.
Ja se i ne sećam šta se ma kraju desilo sa Šošom i glavnim junakom, muvali su se, i to se nešto razvuklo. Uopšte je drugu knjigu razvukao, kao da nije znao kako da završi, šta da uradi sa svojim junacima.
Ma da, sve je razvučeno, a mislim da se završava tako što Hans na kraju završi u rovu, što je rešenje koje mi se nije svidelo. Kako god, mislim da bi mogao da se napravi lep pejzažni ambijent od te lokacije i predela sa onom njemačkom mitel-europa estetikom, npr Fasbinder da ga režirao dok je bio živ. Malo hororičnih primesa, kao u Varioli, jer sanatorijum.. i to je to.

Не. Добио ју је за Буденброкове.
:)
Hvala, znaci "ima bata bubeg":fdlan::idea:
:lol: tj. ja. Pogledah na mah na internetu i nadjoh ovo:
Screenshot 2024-12-01 at 20-30-56 tomas man carobni breg - Google претрага.pngScreenshot 2024-12-01 at 20-30-45 tomas man carobni breg - Google претрага.png
Strasno sta rade da bi povecali prodaju.

U raspravama između Setembrinija i Nafte uvek sam bio na Naftinoj strani. :D

Inače što se tiče samog romana, to je bez sumnje veliko delo, ali ipak ga ne bih stavio na svoju listu omiljenih knjiga, pre bi se tu našle Manove Ispovesti varalice Feliksa Krula. Man je prilično staromodan pisac, iako je stvarao u 20. veku njegovo pisanje više pripada 19. veku.

Može, naravno, ali je deplasirano ako su već jasne smernice teme. Nisam temu otvorila da pričamo o Prustu, npr, već konkretno o Čarobnom bregu, konkretno u ovom trenutku, 100 godina i koji dan kasnije.
Dobro, ali ja nisam pisao o Džojsu, nego o Manu poredeći ga sa Džojsom. Sasvim konkretno sam napisao da u ovom trenutku Čarobni brijeg meni djeluje pedeset godina starije od Džojsove literature nastale u istom periodu.
Kako uopšte pisati o velikoj literaturi bez stavljanja u neki književni kontekst, bez poređenja sa savremenicima, prethodnicima, sljedbenicima...

Dobro, ali ja nisam pisao o Džojsu, nego o Manu poredeći ga sa Džojsom. Sasvim konkretno sam napisao da u ovom trenutku Čarobni brijeg meni djeluje pedeset godina starije od Džojsove literature nastale u istom periodu.
Kako uopšte pisati o velikoj literaturi bez stavljanja u neki književni kontekst, bez poređenja sa savremenicima, prethodnicima, sljedbenicima...
Razumem, samo sam htela da više pričamo o sociopolitičkom kontekstu, nego o tehnici pisanja, ali okej, možete i o tome.

U raspravama između Setembrinija i Nafte uvek sam bio na Naftinoj strani. :D

Inače što se tiče samog romana, to je bez sumnje veliko delo, ali ipak ga ne bih stavio na svoju listu omiljenih knjiga, pre bi se tu našle Manove Ispovesti varalice Feliksa Krula. Man je prilično staromodan pisac, iako je stvarao u 20. veku njegovo pisanje više pripada 19. veku.
Setembrini ti je Ćirilov, a ovaj drugi Jerotić etc

Back