10 Starinskih Saveta i Trikova da Vaš Dom izgleda Božićno

Poruka
7.293
Vreme je novogodišnjih i Božićnih praznika, pa evo nekih lepih ideja koje mogu poslužiti kao inspiracija da ih učinimo još lepšim i radosnijim.. bilo ove godine ili neke naredne..
:jelka:z:bv::ukras5:

(izvor: iBelieve.com)

sl-01.JPG

1. Jaslice

Meke, bele obline svake figure rođenja Hrista graciozno pričaju priču o prvoj Božićnoj noći. Ta scena je pripadala mojoj baki, koja je volela Božić i Isusa više nego bilo ko drugi u mom životu. Beba Isus ima mali kružni komad blistavog zlatnog venca oko svoje glave, i nikakva količina super jakog lepka više neće držati anđeoski oreol na mestu, ali priča koju svaki lik priča ostaje ista. Moja mama je čekala Božić da stavi bebu Isusa u njegove jasle. Ponekad smo dodavali jednu po jednu figuru u danima koji su prethodili Božiću.

Možda i vi imate posebna sećanja vezana za jaslice, prenete od ljudi koji su se preselili na nebo. Ako ne, razmislite o dodavanju ili kreiranju ove scene, koja će svakako ostati relevantna bez obzira koliko je sama priča o rođenju Isusa stara. Priča o Božiću je najnežnija priča o ljubavi koja će ikada biti. Beba u jaslama bila je u potpunosti Bog i u potpunosti čovek. Svaki lik u jaslicama, božanstveno postavljen, da bismo nesumnjivo znali ko smo i Čiji smo.

sl-02.JPG

2. Jelka

Božićna jelka je staromodna tradicija koju mnogi još uvek drže. Sećam se našeg ogromnog veštačkog drveta sa vencem i šljokicama koje su ga prekrivale od vrha do dna, i tradicionalnog odlaska na farmu božićnih jelki koje smo započeli kada smo moja braća i sestre i ja bili u osnovnoj školi. Naš posao je bio da okitimo drvo kokicama i brusnicama, a sećam se bolnih uboda na prstima koje smo moja braća i sestre i ja pretrpeli usput! Posle Božića, preneli bismo jelku u naše dvorište i gledali kako ptice jedu naš venac.

Kada sam osnovala svoju porodicu, moj muž je insistirao da ispod našeg drveta bude voz, još jedna staromodna tradicija. Moj zet je dodao svoju tradiciju pronalaženja kiselog krastavca: ukras od kiselog krastavca koji se krije negde na drvetu mora se pronaći pre nego što se otvori prvi božićni poklon. Bilo da se radi o mirisu svežeg bora ili uključivanju presvet(l)og drveta - prihvatite i nastavite svoje omiljene tradicije. Dodajte i neke nove usput. Stari božićni filmovi su fantastični kao primer za staromodni dekor za božićno drvce.

sl-03.JPG

3. Iščekivanje događaja

Posebna sezona iščekivanja Hristovog dolaska na Božić, koja počinje četiri nedelje pre Božića. Za to vreme mnogi otvaraju posebne božićne kalendare i dnevnike, kako bi slavili svaki dan bliže Božiću. Kada su moja deca bila mala, doživeli smo zimu koja im je poklonila jedanaest snežnih dana iz škole zaredom! To vreme je završilo kao blagoslov..

"Istina u šljokicama" (to je jedna njihova knjiga - prim. Đurđija) nas je vodila kroz svaki dan Iščekivanja sa stihom iz Božićne priče i domaćim ukrasom koji je predstavljao. Moje ćerke, tada pet i sedam, volele su svoje novo okićeno drvce i još uvek se raduju što će svake godine ponovo izvući te ukrase. Bilo da je to samo kartonski kalendar ispunjen ukusnom čokoladom svakog dana, ili parče drveta sa vratima koja se verno otvaraju sa iznenađenjem svakoga dana - ova staromodna tradicija je divan način da se proslavi dar Hristovog rođenja.

sl-04.JPG

4. Šolja toplog kakaa

Ovog Božića je u globalna pandemija. Život nije kao što je pre bio u ovo doba godine, pun božićnih zabava, koncerata i proslava sa prijateljima i porodicom. Šolja toplog kakaoa sa brdom rastopljenog marshmallow-a na vrhu je staromodan način da se utešite uprkos teškim događajima koje svi doživljavamo ovog Božića.

Polica sa kakaom u mojoj kući je postavljena pored blistave kućice od medenjaka koju mi je poklonila moja svekrva i često razmišljamo o njenom toplom i stalnom osmehu dok pravimo našu šolju vrućeg kakaoa. Moje ćerke su dovoljno stare da uključe električni bokal i naprave šolju božićnog kakaa u svojoj omiljenoj prazničnoj šolji. To je mala stvar koja greje njihova srca.

sl-05.JPG

5. Pevajte pesme i gledajte klasične filmove

Kada sam bila dete, moja mama je okupljala moju sestru, naše prijatelje i rođake i mene da se pevamo po komšiluku. Izlizane stranice pesmarica bile su umrljane kakaom i krile su mrvice kolačića u naborima. Radovali smo se što ćemo svake godine puštati te pesme, ali pevanje tih pesama na bogosluženju za Badnje veče ostalo mi je omiljeno. Moje ćerke i ja počinjemo da puštamo božićnu muziku po kući čim prođe "Noć veštica". Ima nešto u tim tekstovima i melodijama koje ispunjavaju naš dom Božićnim duhom.

Iako je stari VHS snimak moje bake odavno nestao, još uvek gledam „Beli Božić“ svake godine. Bio je to njen omiljeni božićni film i sećam se da je potpisivala pesme. Kao dete nisam mnogo volela film, ali odrastajući sam ga zavolela, kao i uspomene koje sam delila sa svojom bakom svakog Božića. Postoji mnogo klasičnih filmova i čitavih kanala danas - koji osvetljavaju ekran božićnim ukrasima i pričama o pomaganju drugima i proslavljanju ovog praznika. Što starije, to bolje.

sl-06.JPG

6. Ukrasite prostor

Moje ćerke su mi dokazivale iz godine u godinu da nikada nismo prestari za pravljenje pahuljica od papira. Moji uvek ispadnu kvadratnog oblika i uvek se smeju. To je jednostavan i staromodan način ukrašavanja. Lepo izgledaju na prozorima, božićnim jelkama i mantilima. Još jedna staromodna tradicija koja se u nekim četvrtima još uvek poštuje su svetila. Napravljene od bokala za mleko sa odsečenim vrhom i svećom koja svetli u dnu, oni se smeštaju pored prilaza i trotoara tokom božićne sezone.

Sećate se onih staromodnih filmova? Oni služe kao odlične reference za staromodne ukrase. Veliki deo retro dekora vratio se u prodavnice. Božićna sveća daje svetlost. Sveže zelenilo je odličan način da kući date staromodan osećaj za Božić, iznutra i spolja. Kutije za cveće izgledaju prelepo sa zelenilom i ukrasima ili mašnama, kao i kaminske mantile. Osim toga, miris bora unutar doma je osvežavajući i sladak.

sl-07.JPG

7. Božićna svetlosna turneja

Tuga zbog ograničenja usled pandemije podsetila me je na ono što je moja porodica radila kada smo bili mlađi. Svake godine, moj tata bi se vozio do centra Klivlenda, samo 10 minuta od naše kuće, da pogledamo svetla postavljena na bočnim stranama nebodera. Kada smo bili mali, svaka zgrada u centru je izgledala ogromno, a neki od svetlosnih displeja su bili animirani. Bilo je magično videti kako je terminalska kula osvetljena i javni trg ukrašen za Božić.

Na putu kući, vozili bismo se kroz svaki kvart u gradu, gledajući razne božićne svetlosne ukrase. To je zabavna tradicija koju smo moj muž i ja nastavili u našoj porodici, vozeći se po lokalnim četvrtima uz vrući kakao i slušajući božićnu muziku. Izađite i obiđite svetla ovog Božića. Skupite se za božićnu šetnju gradom ili se vozite uz božićne pesme koje sviraju u pozadini. Svetla nas podsećaju na pravu svetlost sveta. U godini kada stvari ponekad izgledaju tako mračne, podsetimo se božićnim svetlima na Jedinu pravu Svetlost koja donosi život svima.

sl-08.JPG

8. "Drvo rukavica"

Svake godine, moja mama bi se postarala da imamo rukavice koje ćemo da stavimo na "drvo rukavica" u našoj crkvi. Kad smo deca, mi ne shvatamo uvek sav posao i ne pomažemo ljudima u trudu tokom sezone praznika da daju pomoć onima kojima je najpotrebnija. To je važan posao, a "drva rukavica" su mali i važan deo toga. Tople ruke su veliki poklon nekome ko nema par rukavica u hladnim zimskim mesecima.

Ali postoji i toliko drugih načina da pomognete onima kojima je pomoć potrebna. Kutije za cipele pune potrepština i poklona za one koji imaju manje sreće, ostave za hranu i crveno zvono koje u ovo doba godine zvoni ispred mnogih izloga. Pozvani smo da volimo svoje bližnje. Pravljenje plana za darivanje za Božić ispunjava naše domove Božićnim duhom. Zajedničko pakovanje kutija za pomoć i dar drugima, prikupljanje donacija iz svoje ostave i ormara za jakne i kapute - uvode pravi smisao ove praznične sezone.

sl-09.JPG

9. Tradicionalni božićni recepti

Bez obzira da li nastavljamo sa starim receptima ili otkrivamo i dodajemo nove, mirisi koji se šire iz naše kuhinje stvaraju staromodnu božićnu atmosferu. Moja mama je pravila planine božićnih kolačića, a ja sam krenula njenim stopama. Neki od recepta kolačića stari su decenijama, a svake godine isprobavamo novu vrstu.

Sad su i moje ćerke deo tima za pravljenje božićnih kolača, praveći najrazličitije vrste kolačića – i stare i nove recepte – i za poslužavnike kolača i poklone komšiluku, i za punjenje naše sopstvene tegle za kolače. Pošto smo ove godine u pandemiji, poslužavnici kolača i deljenje kolačića nisu potrebni i idealni, pa sam odlučila da otvorim dvanaest dana božićnih kolačića. (Iskreno, moja ostarela leđa se više toliko ne raduju pravljenju svih tih kolačića odjednom!)

Zadržite mirise i ukuse Božića.. i razmislite o pokretanju nekih vlastitih slatkih tradicija ako ih nemate za prenošenje.

sl-10.JPG

10. Proslavite dvanaest dana Božića

Dvanaest dana Božića počinje na Božić, a završava se na Bogojavljenje, kojim se slavi dolazak mudraca (Tri kralja) da vide novorođenog Mesiju. Dok smo odrastali, ostavljali bismo jelku i sve ukrase sve dok ne prođe dvanaest dana Božića. Nije se žurilo sa pospremanjem i prelaskom na sledeći praznik.

Dan nakon Božića može se osećati pomalo bledunjavo u svetlu svih iščekivanja koja prethode Božiću, ali njegovo produžavanje nam omogućava da ponovo kalibrišemo svoje misli i da zapamtimo istinsko značenje Božićne sezone. Bez svih fanfara, ukrasa i tradicionalnih recepata - Božić je i dalje Božić. Hristovo rođenje pokrenulo je lanac događaja koji su promenili našu večnu sudbinu! Proslavljanje dvanaest dana Božića nam omogućava da još malo uživamo u Hristovom rođenju. On je, zaista, najveći dar.

Nadam se da je ovo pomoglo da se pokrenu neke ideje i izazove nostalgija za stvaranjem onog starinskog osećaja u našim domovima ovog Božića. Držimo se onih koji su nam dragi, bilo da možemo fizički da budemo sa njima ili ne, i odbijmo da izgubimo iz vida bebu rođenu u jaslama. Car nad kraljevima, Mesija, Emanuilo, Sin Božiji, probio je atmosferu i postao potpuno Bog i potpuno čovek. On u potpunosti saoseća sa onim što je biti čovek. Iako su ove godine mnoge stvari drugačije - On ostaje isti, i uvek je sa nama.

Narodna predviđanja na Badnji dan

– Ako na Badnji dan bude oblačno, biće rodna godina.
– Ako se na Badnji dan nakupi dosta pepela na badnjaku koji gori na ognjištu, veruje se da će zima biti jaka sa dosta snega.
– Ako varnice iz badnjaka iskaču same iako niko ne džara po vatri, veruje se da će biti dosta meda.

Česnica je božićni hljeb koji zauzima centralno mjesto ovog praznika i božićne trpeze.
Naziv česnica potiče od reči “čest”, koja je stara reč za “deo”, “komad”, ali i od reči “čestitost”, koja bi trebalo da bude najvažnija osobina ne samo oko praznika. Običaji nalažu da se česnica umijesi ujutru na Božić, a ne unapred, na Badnji dan!

Tako se u česnicu, stavljaju, novac, komadić badnjaka, žito, glogovo drvo i slično, a inače novac je najpoželjniji :D

česnica.jpg

Česnica je božićni hljeb koji zauzima centralno mjesto ovog praznika i božićne trpeze.
Naziv česnica potiče od reči “čest”, koja je stara reč za “deo”, “komad”, ali i od reči “čestitost”, koja bi trebalo da bude najvažnija osobina ne samo oko praznika. Običaji nalažu da se česnica umijesi ujutru na Božić, a ne unapred, na Badnji dan!

Tako se u česnicu, stavljaju, novac, komadić badnjaka, žito, glogovo drvo i slično, a inače novac je najpoželjniji :D

Pogledajte prilog 1080796
U nasim krajevima se pravi cesnica od kukuruznog brasna,t.j. proja.

Back