10 najpoznatijih zabranjenih knjiga u trenutku kada su se pojavile:

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
345.750
1. Ljubavnik Lejdi Četerli - Dejvid Herbart Lorens

2. Hrabri novi svet - Oldus Haksli

3. Rakova obratnica -Henri Miler

4. Lolita - Vladimir Nabokov

5. Uliks- Džejms Džojs

6. Na zapadu ništa novo- Erih Marija Remark

7. Životinjska farma- Džordž Orvel

8. Lovac u raži- Džerom Dejvid Selindžer

9. Plodovi gneva- Džon Stajnbek

10. Američki psiho -Bret Iston Elis
 
Evo npr. sta na Vikipediji pise za knjigu *Plodovi gneva* (objavljena 1939.) - *Према The New York Times, то је била најпродаванија књига из 1939. године, а до фебруара 1940. штампано је 430.000 примерака. Истог месеца, освојила је Националну награду за књигу, омиљену белетристику из 1939. године, за коју су гласали чланови Америчког удружења продаваца књига. Убрзо је добио Пулицерову награду за белетристику, а издање за оружане снаге је доживело два штампања.*
Istovremeno - *Године 1939. књига је забрањена у Канзас Ситију, Мисури и округу Керн у Калифорнији. Такође је спаљена од стране Јавне библиотеке у Источном Сент Луису у Илиноису и забрањена јој је јавна библиотека у Бафалу у Њујорку.*

Tako da je jasno da ta prica o *zabranjenosti* nema veze sa stvarnim zabranama (od sudskih/drzavnih organa) - knjiga je bila NAJPRODAVANIJA i stampana u stotinama hiljada primeraka a *zabranjivale* su je neke lokalne biblioteke i sl.

Ili - *Na zapadu nista novo*? Zasto bi bilo ko zabranjivao antiratni, humanisticki roman? (doduse posle vise godina od objavljivanja zabranili su ga nacisti kad su bili na vlasti u Nemackoj... ali nije valjda da to iko uzima za relevantno?)


Slicno je i sa ostalim navedenim knjigama sa ove liste - tako da je ovo neko tipicno kvazinovinarsko letnje izmisljavanje :mrgreen: *vesti* (kad se nema sta drugo)...
 
Poslednja izmena:
Nemaš potrebe za ovim..informacija je tacna.Knjige su bile zabranjivane

1. Biblija


Najčitanija knjiga na svijetu ima preko 450 verzija. U USSR- u je bila zabranjena preko 30 godina. U Etiopiji zabrana je na snazi od 1986. godine. Pošiljka od 40 hiljada primjeraka za jednu školu u ovoj državi zadržana je na neodređeni period.


2. Zov divljine - Džek London


Ovaj avanturistički roman američkog književnika bio je zabranjen u Njemačkoj 12 godina jer se knjiga smatrala previše radikalnom.


3. Uliks - Džejms Džojs


Modernistički roman slavnog irskog pisca bio je zabranjen skoro 10 godina u Ujedinjenom Kraljevstvu zbog izraženih seksualnih tema.


4. Američki psiho - Bret Iston Elis


Ovo književno djelo koje je podijelilo kritičare, u Australiji je zabranjeno od 1991. Naime, zabranjena je prodaja, knjiga se može kupiti samo upakovana.


5. Da Vinčijev kod - Den Braun


U Libanu je zabranjena od 2004. godine jer su je katoličke vođe proglasile uvredljivom za hrišćanstvo.


6. Životinjska farma - Džordž Orvel


Ovaj satirični roman zabranjen je u Kubi, Keniji, Kini i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, dok je u Rusiji zabrana prekinuta 1980. goine. Neki od razloga su kritikovanje komunizma, sadržaj koji je u suprtotsnoti od islamskih vrijednosti, dok u Kini knjiga je zabranjena na engleskom jeziku.​
 
Majstor i Margarita, Mihail Bulgakov

Priča o tome kako je ipak uspela da bude izdata knjiga “Majstor i margarita” je savršen primer izvrnute poslovice “ko se pera lati, od mača strada”. Nakon uspeha brojnih predstava, jedna je otišla predaleko, bar po mišljenju Sovjetskog režima. “Ljubičasto ostrvo” (1929) je izazvalo tako burnu rekciju da je ta predstava odmah zabranjena, a karijera njenog tvorca, Mihaila Bulgakova, uništena.
U strahu od gorih sankcija, Bulgakov je spalio prvu verziju Majstora i Margarite, i tražio vizu da emigrira u Francusku.
Zahtev je odbijen, a naglašeno mu je ukoliko pokuša da napusti zemlju biće – ubijen. Njegova žena Jelena Šilovskaja ga je ohrabrila da uprkos svemu napiše roman, koji je konačno završio 1940, samo nekoliko nedelja pre smrti.
Njegova žena je tek posle 25 godina uspela da objavi roman, koji je bio cenzurisan (sa 12 posto originalnog teksta ukonjenog). Ilegalne verzije su kružile (kopije nalik pamfleta koje su se zvale “samizdat”), dok je konačna verzija, koju sada deca čitaju u školama, izdata tek 1989.
 
Poslednja izmena:
Erih Marija Remark – Na zapadu ništa novo (1928)

Mnoge knjige su našle na nacističkim lomačama 1933. godine. To uključuje i one značajnih pisaca i mislioca poput Kafke, Tomasa Mana i Alberta Ajnštajna. Međutim, nijedna nije bila tako kritična prema Nemačkoj iz doba Prvog svetskog rata kao „Na zapadu ništa novo“. Nacionalsocijalisti, pa čak i brojni vojnici i pisci koji nisu bili politički orijentisani prema nacistima, smatrali su je nepatriotskom. Ono što se ovim grupama i pojedincima nije dopalo u knjizi je upravo ono što je čini tako ubedljivim prikazom pravih užasa ratovanja.
 
Vladimir Nabokov – Lolita (1955)
„Lolita“ je knjiga čija je reputacija često zamaglila njen stvarni sadržaj. Dešavalo se da mnogi koji odluče da pročitaju ovaj roman očekujući da će biti užasnuti ili uznemireni, na kraju budu razočarani. No, zbog svoje kontroverzne teme ljubavi i požudi jednog odraslog čoveka prema tinejdžerki, knjiga je ubrzo nakon izlaska bila zabranjena u Velikoj Britaniji i Francuskoj
 
"Rakova obratnica", Henri Miler (1934) - Govori o životu Milera u Parizu, o periodu dok još nije bio proslavljeni pisac. Pišući u prvom licu, pisao je o svojim seksualnim apetitima i razgovoru o sličnim aktivnostima sa svojim kolegama. Zašto je zabranjena? “Rakova obratnica” nije knjiga, rekli su iz Okružnog suda u Pensilvaniji Takođe, knjigu su okarakterisali kao “septičku jamu, kanalizaciju i kao prikupljanje svega što je trulo”.
 
Džejms Džojs – Uliks (1920)

Budući da se radi o naročito teškoj knjigi za čitanje, mnogima su promakle reference na masturbaciju u jednom od poglavlja Džojsovog remek-dela. To nije sprečilo da ovo poglavlje bude proglašeno opscenim od strane sudova nakon što je objavljeno u književnom časopisu. Možda je cenzorima bilo toliko teško da shvate ovu knjigu. Verovali su da bi slična tematika mogla biti i u drugim poglavljima. Roman je bio na listi zabranjenih u SAD i Velikoj Britaniji tokom većeg dela 1930-ih.
 
Džon Stajnbek: "Plodovi gneva"

Najcenjeniji roman američkog pisca razbesneo je mase nakon izlaska zbog opisa ruralne sirotinje i bio je zabranjen u raznim delovima SAD-a, uključujući Kanzas i Kaliforniju.
Aha ... a takodje i u *istocnom Sent Luisu* i u *javnoj biblioteci u Bafalu, Njujork*.

Ali zato - *Према The New York Times, то је била најпродаванија књига из 1939. године, а до фебруара 1940. штампано је 430.000 примерака. Истог месеца, освојила је Националну награду за књигу, омиљену белетристику из 1939. године, за коју су гласали чланови Америчког удружења продаваца књига. Убрзо је добио Пулицерову награду за белетристику, а издање за оружане снаге је доживело два штампања.*

Zapravo - ova tema je odlicna za analizu smeca koje prave danasnji tzv. *novinari* (kako falsifikuju, selektivno plasiraju *informacije*, skrivaju celu sliku o fenomenu o kome kobajagi pisu i sluze se sl. sredstvima za zapravo dezinformisanje i dovodjenje u zabludu citalaca)

Zato njihove proizvode u stampanom obliku skoro niko vise i ne kupuje... a uskoro ce svi prestati i da citaju bilo sta na elektronskim *medijima*
 
I tako dalje..pa sledeci put prvo se informisi pre nego hejtuješ temu ili ono sto neko napise
Erih Marija Remark – Na zapadu ništa novo (1928)

Mnoge knjige su našle na nacističkim lomačama 1933. godine. To uključuje i one značajnih pisaca i mislioca poput Kafke, Tomasa Mana i Alberta Ajnštajna. Međutim, nijedna nije bila tako kritična prema Nemačkoj iz doba Prvog svetskog rata kao „Na zapadu ništa novo“. Nacionalsocijalisti, pa čak i brojni vojnici i pisci koji nisu bili politički orijentisani prema nacistima, smatrali su je nepatriotskom. Ono što se ovim grupama i pojedincima nije dopalo u knjizi je upravo ono što je čini tako ubedljivim prikazom pravih užasa ratovanja.
A za tebe je RELEVANTNO to sto su nacisti nesto *zabranili*??? Sto sam vec i napisao pre tebe (post br. 5) i sto bi i videla da citas sta neko drugi pise...
Ili sto nesto zabrane islamski fundamentalisti i sl. ludaci???

Pa, ako tako gledas, skoro da NEMA onda knjige koja nije negde *zabranjena* - kod nekih ekstremista... Kakav je to argument?

I, najvaznije, - ja ne hejtujem temu nego raskrinkavam kako necasno rade danasnji *mediji* koji proizvode ovakve smehotresne *novinarske* tekstove ciji je tipican primer ovo sto si plasirala ovde kao temu
 
The Color Purple / Boja purpura by Alice Walker

Zabranjena zbog: "uvredljivog jezika" i "vulgarnosti"

Kroz niz pisama koje su slale više od dvadeset godina, dvije Afroamerikanke, sestre Seli i Neti, ostaju povezane kroz prostor i vrijeme u Džordžiji ranog dvadesetog vijeka. Ova knjiga je prekrasan portret sestrinstva, nade i otpornosti u suočavanju s ličnim bolom, borbom, porodičnim i seksualnim zlostavljanjem
 
„Čiča Tomina koliba‟ Harijet Bičer Stou

Ne samo da je zabranjena tokom Američkog građanskog rata u Konfederativnim Američkim Državama zbog svoje poruke protiv ropstva, „Čiča Tomina koliba‟ je bila zabranjena i u Rusiji od strane Nikolaja I zbog svoje ideje o jednakosti. Ne strahujte, narode, kažite nam šta tačno mislite.
 
Džerom Dejvid Selindžer – Lovac u žitu (1951)

Interesantna stvar u vezi „Lovca u žitu“ je što je to istovremeno najviše puta zabranjivana knjiga i druga knjiga koja se najviše uči u američkim školama. Branioci ovog romana vide ga kao komentar na frustracije i muke tinejdžerskog života. Ipak su cenzori u njemu videli sve, od uzročnika ubistava i samoubistava, pa do komunističke propagande. Ono što cenzori nisu uspeli da shvate, međutim, jeste da će zabrana knjige zbog prikaza tinejdžerskog bunta samo naterati buntovne tinejdžere da je traže još više.
 
Kada su cvetale tikve, Dragoslav Mihailović

Priča o beogradskom bokseru i njegovoj tužnoj sudbini čula se daleko u bivšoj Jugoslaviji. Predstava rađena po knjizi doživela je pet izvođenja 1968. kada je naglo povučena. Autor kaže da je Tito lično naložio da se predstava skloni, a knjige su bile povučene iz prodaje. Mihailović, koji je i sam bio 20 meseci na Golom otoku, dodirnuo se te teme u knjizi iako nikada konkretno nije pomenuo ovaj zloglasni logor za političke neistomišljenike.

O Golom otoku se nije govorilo, tako da je bilo kakvo direktno ili indirektno pominjanje bilo previše umetničke slobode. Dugo zabranjena, ova knjiga je do danas izdata u 20 izdanja, a sada je i preporučena lektira za drugi razred gimnazije.
 
Aha ... a takodje i u *istocnom Sent Luisu* i u *javnoj biblioteci u Bafalu, Njujork*.

Ali zato - *Према The New York Times, то је била најпродаванија књига из 1939. године, а до фебруара 1940. штампано је 430.000 примерака. Истог месеца, освојила је Националну награду за књигу, омиљену белетристику из 1939. године, за коју су гласали чланови Америчког удружења продаваца књига. Убрзо је добио Пулицерову награду за белетристику, а издање за оружане снаге је доживело два штампања.*

Zapravo - ova tema je odlicna za analizu smeca koje prave danasnji tzv. *novinari* (kako falsifikuju, selektivno plasiraju *informacije*, skrivaju celu sliku o fenomenu o kome kobajagi pisu i sluze se sl. sredstvima za zapravo dezinformisanje i dovodjenje u zabludu citalaca)

Zato njihove proizvode u stampanom obliku skoro niko vise i ne kupuje... a uskoro ce svi prestati i da citaju bilo sta na elektronskim *medijima*
Mnoge knjige koje su bile zabranjivanje iz raznoraznih razloga , kasnije su postala remek dela književnosti..
 

Back
Top