10 najlepših reka na svetu

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
289.971
1.Nil
The-Nile-696x435.jpg

Reka Nil je najduža reka u Africi i jedna je od najpoznatijih reka na svetu. Nil se prostire u 11 zemalja dok teče kroz Tanzaniju, Ugandu, Ruandu, Burundi, Demokratsku Republiku Kongo, Keniju, Etiopiju, Eritreju, Južni Sudan, Sudan i Egipat. Obale Nila obrubljene su fantastičnim istorijskim mestima. Reka je bila izvor navodnjavanja hiljadama godina i ostaje značajan put za transport i trgovinu.

2.Okavango
The-Okavango.jpg


Reka Okavango izvire u visoravni Angole pre nego što se uliva 1.000 mi (1.600 km) u deltu Okavango u Bocvani. Okavango se ističe među glavnim rečnim sistemima po tome što ne ispušta svoje vode u more. Sezonski rečni tokovi ulaze u deltu i šire se stvarajući ogromnu unutrašnju plavnu ravnicu

Rezultat je ogroman procvat biljnog i životinjskog sveta. Tipično, padavine u angolskom visoravni u januaru troše skoro mesec dana putujući do regiona delte pre nego što se rašire u naredna četiri meseca. Ova godišnja oseka i oseka uzrokuje da delta Okavango nabuja do tri puta svoje trajne veličine i da privuče jednu od najvećih godišnjih koncentracija divljih životinja u celoj Africi.

3.Rajna
The-Rhine.jpg

Rajna je jedna od najvažnijih reka Evrope i jedna od najlepših. Potičući u švajcarskim Alpima, Rajna teče kroz nekoliko velikih evropskih gradova pre nego što se na kraju uliva u severoistok.

Ona čini deo švajcarsko-lihtenštajnske, švajcarsko-austrijske, švajcarsko-nemačke i francusko-nemačke granice i vekovima je igrala vitalnu ulogu u trgovini i trgovini. O dugoj istoriji plovidbe duž Rajne danas svedoče brojni impresivni zamkovi i utvrđenja postavljena duž njenih obala. Kao iu slučaju Dunava, rečna krstarenja su popularan način istraživanja Rajne. Oni mogu da se kreću od popodnevnih ili jednodnevnih krstarenja do višednevnih krstarenja koja pokrivaju ceo deo reke od Bazela do Roterdama.

4.Amazon
The-Amazon.jpg

Reka Amazon je najveća reka na svetu po zapremini drenaže. To je ogroman i dinamičan vodeni sistem koji se provlači kroz amazonsku prašumu, jedno od najvažnijih i najkrhkijih staništa na svetu.Reka je dom za preko 5.600 poznatih vrsta riba, uključujući arapaimu, jednu od najvećih vrsta slatkovodnih riba na svetu, koja može da dostigne dužinu do 15 stopa.

5. Gang
The-Ganges.jpg

Gang je jedna od najpoznatijih reka na svetu. Potičući visoko u zapadnim Himalajima u indijskoj državi Utarakand, Gang se napaja brojnim himalajskim pritokama i formira treći po veličini rečni sistem na svetu po stopi protoka.

Količina vode koja teče kroz Gang čini je spasom za milione ljudi koji zavise od nje za svoje svakodnevne potrebe. Hindu vernici smatraju Gang svetim i obožavaju reku kao boginju Gangu. Možda nigde ovaj aspekt Ganga nije očigledniji nego u indijskom gradu Varanasiju. Varanasi je dom nekih od najvažnijih hramova u hinduizmu, uključujući hram Kaši Višvanat. Varanasi je važno mesto hodočašća za hinduiste.

6. Zambezi
The-Zambezi.jpg

Četvrta po dužini reka u Africi, Zambezi, poznata je po svom najpoznatijem obeležju, Viktorijinim vodopadima. Vodopadi, koji se prostiru na granici između Zambije i Zimbabvea u južnoj Africi, smatraju se najvećim slojem vode koja pada na svetu. Na lokalnom jeziku Lozi, njihovo ime je Mosi-oa-Tunia ili „Dim koji grmi“.

Sam Zambezi prelazi 1.599 mi (2.575 km) dok teče od svog porekla u Zambiji kroz istočnu Angolu, duž severoistočne granice Namibije, severne granice Bocvane, a zatim duž granice između Zambije i Zimbabvea do Mozambika, od gde se na kraju uliva u Indijski okean. Zeleni pejzaži duž Zambezija podržavaju bogatu floru i faunu, uključujući nilske konje, guštere, bivole, zebre, žirafe, slonove i brojne vrste ptica. Ovo pomaže da Zambezi postane jedna od najboljih rečnih destinacija na svetu za istraživanje prirode i posmatranje divljih životinja.

7.Futaleufú
The-Futaleufu.jpg

Futaleufu je reka koja se napaja glečerom koja izvire iz Patagonije u Argentini, protiče kroz južne Ande i uliva se u jezero Jelčo u Čileu.

Neravan planinski teren i uski topovi pomažu u stvaranju nekih od vrhunskih svetskih uslova za rafting. Futaleufu je poznat po brojnim brzacima duž čileanskih delova. Svake godine se na reci održava nekoliko velikih događaja na divljim vodama. Poznat po svojim zadivljujućim tirkiznim vodama, Futaleufu nije samo destinacija za avanturističke sportove, već je idealan i za entuzijaste na otvorenom, posebno za muhare, kajakaše, planinare i planinare. Izvorište reke nalazi se u Nacionalnom parku Los Alerces u Argentini, koji je pod zaštitom Uneska.

8.Colorado
The-Colorado.jpg

Iako nije tako poznata kao reka Misisipi, reka Kolorado je, po našem mišljenju, mnogo veličanstvenija. Potičući od Stenovitih planina u američkoj državi Kolorado, reka Kolorado teče jugozapadno kroz Jutu, Arizonu, Nevadu i Kaliforniju pre nego što pređe u Meksiko i uđe u Kalifornijski zaliv.

Kolorado je glavni izvor vode za veći deo jugozapadnih Sjedinjenih Država, uključujući glavne centre stanovništva poput Los Anđelesa. Kolorado je idealan za nautičare, raftere i ribolovce. Reka je poznata po svojim impresivnim brzacima, spektakularnom prirodnom pejzažu i po tome što ima neke od najboljih ribarskih voda u čitavim Sjedinjenim Državama. Znamenita mesta duž reke Kolorado uključuju jezero Mid, jezero Pauel, Veliki kanjon i branu Huver.

9. Yangce
The-Yangtze.jpg

Reka Jangce je najduža reka Azije i treća po dužini reka na svetu. U potpunosti se nalazi u Kini.

Potičući visoko na tibetanskoj visoravni, moćni Jangce teče neverovatnih 6.300 km pre nego što se uliva u Istočno kinesko more. Poznat kao Chang Jiang (zhǎng jiāng) na mandarinskom kineskom, njegovo ime se prevodi jednostavno kao „Duga reka“. Jangce je glavni izvor hidroelektrične energije. Brana Tri klisure na Jangceu je najveća hidroelektrana na svetu. Gradovi i naselja duž Jangcea bili su svedoci važnih događaja u dugoj istoriji Kine.

10.Dunav
The-Danube.jpg

Zajedno sa Rajnom, Dunav je verovatno najpoznatija reka kontinentalne Evrope. Poreklom iz nemačkog regiona Švarcvalda, Dunav teče 2.850 km pre nego što se uliva u Crno more.

To je druga najduža reka u Evropi posle Volge i prolazi kroz glavne evropske prestonice uključujući Beč, Budimpeštu, Beograd i Bratislavu. Krstarenja rekom Dunav svrstavaju se među najugodnije opcije za evropski odmor i predstavljaju fantastičan način da doživite lepotu Dunava. Ako je ovo na vašoj listi za putovanja, od srca preporučujemo delove koji obuhvataju Beč, Bratislavu i Budimpeštu.
link
 
Poslednja izmena:

Khun Buca

Obećava
Poruka
89
Koji su parametri za ovenjivanje lepote reke, pogotovu ovih koje su vecinom ogromne? Ja sam bio na 5 od pomenutih i “fotografija” najlepse, ako je to Nil posto je na 1 mestu, mi je sumnjiva i deluje da je neka kompjutetska animacija jer se ne sećam da je reka baš tako tik uz piramide. Deluje neprirodno čak i za jak zum.
Gang lepa reka?!! Baš na potezu oko Varanasija u njoj plutaju mrtve krave i mrtve trudne žene, izmedju ostalog, da ne pominjem bacanje ostataka kremiranih indivuda. Da li je fascinatno mesto na reci baš tu - jeste ali da je lepo, brate, nije.
Ako se pod lepim više mislilo na važne ili od značaja reke gde je onda “mighty” Misisipi?
 

Antihejter

Domaćin
Poruka
4.476
Koji su parametri za ovenjivanje lepote reke, pogotovu ovih koje su vecinom ogromne? Ja sam bio na 5 od pomenutih i “fotografija” najlepse, ako je to Nil posto je na 1 mestu, mi je sumnjiva i deluje da je neka kompjutetska animacija jer se ne sećam da je reka baš tako tik uz piramide. Deluje neprirodno čak i za jak zum.
Gang lepa reka?!! Baš na potezu oko Varanasija u njoj plutaju mrtve krave i mrtve trudne žene, izmedju ostalog, da ne pominjem bacanje ostataka kremiranih indivuda. Da li je fascinatno mesto na reci baš tu - jeste ali da je lepo, brate, nije.
Ako se pod lepim više mislilo na važne ili od značaja reke gde je onda “mighty” Misisipi?
Gospode bože.
 

Khun Buca

Obećava
Poruka
89
A da ne bude da serem evo i slike o onome što sam rekao za Gang.
Ovo su zaista mrtva tela koja plutaju tu medju vama i sad šta su i ko su ne znam ali s obzirom da se ne kremiraju trudne žene, samoubice, ne znam, neka deca valjda i još ko pustite si mašti na volju. Ja cenim da su trudnice, dosta su tela bila "nabrekla", mada hoće to i od same vode.

DSC_3625.jpg
 

Khun Buca

Obećava
Poruka
89
Ako ovakve stvari možete da "progutate", kao i to da se u reku baca pepeo i uopšte posmtni ostatci upravo kremiranih ljudi, dok samo 20-ak metara nizvodno kupači u reci istom tom vodom peru zube, grgore i ispiraju svoja suva grla, Varanasi je MAGIČNO MESTO na ovoj našoj kugli zemaljskoj. Ja jesam putovao dosta u mom životu ali je Varanasi tu baš na reci jedno od najfascinantnijih tačaka na kojoj sam bio. Najviše zbog energije i atmosfere koja nije da je samo osećaj, kako je to obično, nego ovde takoreći možete da je uhvatite rukom. Ali, naravno, i zbog prizora i scena koje možete da vidite svugde oko vas koje se odvijaju kao u najboljem Felinijevom filmu ali na Indijski način. Mislim svaka čast Raj Kapooru ali Felini je ipak Felini.

U prilog tome evo jos nekoliko sličica uslikanih u oktobru 2009 godine. Sve su naravno moje a ako ikada postavim fotku koja nije moja naravno da ću dati kredit fotografu.😜 Autorska prava su nebitna, svima osim autoru.
DSC_3566.jpg

DSC_3591.jpg

DSC_3667.jpg

DSC_3683.jpg

DSC_3596.jpg

DSC_3593.jpg
 

Top