10 najboljih jela na planeti

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
44.620
Barem po CNN-u :lol:

1. Kari masaman (Curry Massaman), Tajland
2. Pica napolitana (Pizza Napoletana), Italija
3. Čokolada, Meksiko
4. Suši (Sushi), Japan
5. Pekinška patka
6. Hamburger, Nemačka (:think:Nemačka? )
7. Penang asam laksa (Penang assam laksa), Malezija
8. Tom jum gong (Tom yum goong), Tajland
9. Sladoled, u celom svetu
10. Pileća muamba, Gabon

Interesantno da se u komentarima apsolutno niko ne slaže, što je naravno normalno jer je ovo maximalno subjektivna atvar, em ljudi i pored sve globalizacije i dostupnosti kuhinja celog sveta skoro u svakoj metropoli, nisu sve probali sigurno. Konkretno jeo sam ovde "vodeći" musaman kari i pomenuo ga u svom tajlandskom putopisu na putovanjima među ostalim jelima i iako je dobro i interesantno jelo naročito zbog kokosovog mleka ali ne bi mi bio ni među prvih trideset.

Svoju ću sastaviti naravno a interesuje me koliko se razlikujemo pošto smo ipak sa istog kulunarskog prostora da vidimo koliko ćemo se preklapati ;)

Moja lista:

1. Čorbast pasullj sa suvim rebrima (Srbija)-(uz obavezni svež hleb i salatu od mladog kupusa) mislim da ne moram dodatno da obrazlažem
2. Giros (Grčka)- u pola noći da me probudiš mogu da ga jedem, jedno od jela koje ne može da mi dosadi
3. Bahn Mi sendvič (Vijetnam)- probao ga prošle godine i dalje ga sanjam.... simfonija ukusa koja se teško opisuje
4. Pizza(razne kombinacije) (Italija)- ko još picu ne voli :lol:
5. Juneći gulaš u vinu (Mađarska)
6. Karađorđeva šnicla(Srbija) - kao predstavnik našeg mesišta nešto što realno po kafanama najčešće naručujem
7. Pad Thai(Tajland) -biser tajlandske ulične hrane, nešto što jednostavnom obožavam i kao i giros mogu da ga jedem svaki dan i da mi ne dosadi
8. Sarma (Srbija)- sezonski realno ali sa nestrpljenjem čekam jesen svake godine dok mi ne dosadi krajem januara :lol: ne znam nekoga ko ode odavde u a da ne pomene sarmu kada treba kući navratiti
9. Musaka (Grčka) - volim jednostavno
10. Azijske supe(Vijetnam,Tajland,Kina,Japan)- od ramena,preko tom jum,pho bo, vonton ....harmonija ukusa i savršenstvo. svaki put kada probam neku novu varijantu po jugoistočnoj aziji raspametim se...čast goveđoj vojvođanskoj ali ovo je ipak nivo više

Mogao bi ovako unedogled ali da kažemo da i po učestalosti i po želji da ih konzumiram tokom godine ovo je realno ono što bi mi bilo top 10

A vi izvolite :)

Brate, CNN... Šta da se tu očekuje, realno...:hahaha:

Hajde i ja da stavim top listu jela :mrgreen:

1. Sendvič

Ovo je vrsta jela koje se može prosto i brzo napraviti, a dozvoljava visoku dozu kreativnosti u smislu kombinacija. Sendviči dolaze u varijantama najprostijih do najkomplikovanijih, a ono što se najviše ceni jeste sposobnost ovog jela da zasiti. U našem narodu se i dalje podrazumeva brzom hranom, ali sendvič to ne mora biti. Idealno, sendvič može doći i u varijanti salate. Može biti i sa kuvanim pečurkama. Može biti i sa sirom i uljem. Može se ispržiti. Može se zapeći.
Sendviči su najbolji način za bilo kog gurmana da eksperimentiše u pokušaju da se pronađe najidealnija varijanta koja zadovoljava sva čula. Od ugriza u mekan beli hleb na kom krckaju krastavčići ili zelena salata do natopljenog bavarskog hleba koji se natopio sokovima ispržene slanine i rovitih jaja, pa sve do kombinacija delikatesnih sireva, majoneza, kečapa, senfa i ostalih dodataka, namaza i komponenti za sendvič. Jedan od najtipičnijih sendviča je šunka sendvič koji u sebi sadrži pavlaku, zelenu salatu, šunku, kačkavalj i paradajz. Često se podgreva. Ovo jelo je popularnije kod omladine, pogotovo školaraca, ali ga i odrasli se često mogu videti kako klopaju sendvič.

2. Pljeskavica (sa kioska)

Tipično srpsko jelo koje ima mitološki status u Srbiji. Najslađe je uvek bilo kupiti pljeskavicu u sred grada, uveče, na kiosku brze hrane, nakon koncerta, utakmice ili nekog drugog izlaska. Pogotovo u društvu. Na kioscima se nude raznovrsni prilozi za pljeskavicu, a varijante samog jela se svrstavaju u nekoliko grupa. Postolji punjena pljeskavica, gurmanska, leskovačka, lovačka, ljuta, mala, srednja, velika, džambo, slonovo uvo itd. Prilozi su gotovo uvek sezonske sorte, osim začina koji mogu da dođu u varijanti tucane paprike, ''ljutog'', pavlake, senfa, kečapa (češće domaćeg), majoneza, bibera, soli, kupusa, paradajza, zelene salate, krastavčića, luka itd. Od vrste hleba uvek zavisi. Ponekad postoji opcija lepinje, a ponekad opcija somuna. Neko pravi domaće, neko naručuje. Ovo je jedno od retkih jela koje odlično ide uz limenku gaziranog soka. U restoranima pljeskavice često dolaze punjene kajmakom ili u drugim kombinacijama, a prava je retkost pronaći solidnu pljeskavicu koja ima specifičan ukus. ZA prave gurmane potrebno je obići mnoga mesta i pojesti mnogo pljeskavica usput.

Nastaviće se

Bez nekog naročitog reda:

- Steak Bearnaise (FR/USA)
- Sarmice od zelja + kiselo mleko (Turska - Labada sarması)
- Philly cheese steak (USA)
- Prebranac sa ljutom kobajom (Šumadija)
- Mozzarella di Bufala Campana (ili Burrata) + Prosciutto crudo (ITA)
- Short Ribs Sous Vide (USA)
- Hrskavi začinjeni krompirići (INT)
- Angus burger (USA)
- T-bone steak (USA)
- Brasato al Barolo (ITA)
- Teletina ispod sača (Šumadija)
- Lamb kofta + naan (Avganistan)
- Reforma torta (YU)
- Pho supa (Vijetnam)

Back