Sta mislite, koliko je jednom prosecnom, savremenom coveku moguce da ispostuje svih 10 zapovesti, obzirom na siroku lepezu iskusenja koja mu se svakodnevno njise pred nosem?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
itaka.s:Sta mislite, koliko je jednom prosecnom, savremenom coveku moguce da ispostuje svih 10 zapovesti, obzirom na siroku lepezu iskusenja koja mu se svakodnevno njise pred nosem?
Kissko:itaka.s:Sta mislite, koliko je jednom prosecnom, savremenom coveku moguce da ispostuje svih 10 zapovesti, obzirom na siroku lepezu iskusenja koja mu se svakodnevno njise pred nosem?
Pitase Hrista, koje su znaci glave zapovedi, jer ucinilo jim se, da on ne govori bas po onome sto bese njihvim praocima preneo Mojsije.... I Hrist jim rece: (Marko, 12/28-34))
...
28. И приступи један од књижевника који их слушаше како се препиру, и виде да им добро одговара, и запита Га: Која је прва заповест од свих?
29. А Исус одговори му: Прва је заповест од свих: Чуј Израиљу, Господ је Бог наш Господ једини;
30. И љуби Господа Бога свог свим срцем својим и свом душом својом и свим умом својим и свом снагом својом. Ово је прва заповест.
31. И друга је као и ова: Љуби ближњег свог као самог себе. Друге заповести веће од ових нема.
32. И рече Му књижевник: Добро, учитељу! Право си казао да је један Бог, и нема другог осим Њега;
33. И љубити Га свим срцем и свим разумом и свом душом и свом снагом, и љубити ближњег као самог себе, веће је од свих жртава и прилога.
34. А Исус видевши како паметно одговори рече му: Ниси далеко од царства Божјег.
itaka.s:Hajde da sada malo preformulisem pitanje.Ostavimo po strani zapovedi i hriscansku terminologiju.Ostavimo po strani cak i religiju i sve sto ima veze sa njom.Ono sto mene interesuje je sledece:koliko je tesko danasnjem coveku da sacuva svoje principe,svoje stavove(koji odgovaraju nekim potvrdjenim sistemima vrednosti) u vreme kada je shvatanje morala tako rastegljivo i u vreme kada se ti upravo spomenuti sistemi vrednosti izvrgavaju ruglu.I na koji nacin moze da se zastiti od svega onog sto ga mami, a za sta zna da je pogubno za njega?Uticaji sa raznih strana su toliko mocni da su poceli da potkopavaju i najjace temelje.A nemaju svi potrebnu snagu da se izbore sa tim.
Smederevac:Dans nema coveka koji nije prekrisio makar jednu zapovest. Uzmimo samo <ne pozeli nista sto je tudje>.
Simpson:da da.... kad se samo setim profesorke srpskog jezika ...ops:
Sizif:Ako se niko ne javi, onda se vidimo u paklu.![]()
itaka.s:[
Da, kad smo kod ovoga, voleo bih da se jave oni hrišćani koji nikad nisu prekršili ni jedan od svetih grehova ni zapovesti, da i nas poduče kako da budemo bolji.
Ako se niko ne javi, onda se vidimo u paklu.![]()
Kissko:Niko takav ne postoji. Nije pitanje u tome. Pitanje je u kajanju, dobrim namarama i Božijoj milosti.
itaka.s:Sta mislite, koliko je jednom prosecnom, savremenom coveku moguce da ispostuje svih 10 zapovesti, obzirom na siroku lepezu iskusenja koja mu se svakodnevno njise pred nosem?
Simpson:A da li ste culi za sugestije i autosugestije... To je ono na foru "Ja svaki dan imam sve manju potrebu za cigarama" ako hoces da ostavis pusenje onda ovo ponavljas do besvesti i GARANTOVANO ces prestati da pusis... PRAVILO No.1 kod sugestija je NE KORISTI RECICU NE! To je zato sto ce mozak sugestiju tipa "JA NE PUSIM" uzimati kao "JA PUSIM" prema tome tip sugestije sa NE moze dati samo kontraefekat..
Sve ovo vam pricam da bi skontali kako rade i tih 10 zapovesti koje se zasnivaju upravo na toj recici NE... NE UBIJ! NE KRADI! NE CINI PRELJUBLJE! NE SVEDOCI LAZNO!NE POZELI ONO STO JE TUDJE!
Da li kontate sada? Neko je namerno ili slucajno upravo davao ovakve sugestije da bi one imale kontra efekat... Ovo za NE je NAUCNA CINJENICA a upotreba ove psiholoske zezalice u 10 zakona je nesto vrlo nemoralno....
Recimo da Bog sigurno postoji.I da je sve ono sto rec Bog treba da znaci.
Pa zasto onda dobri Bog svom svojom silom ne otvori nebo i pokaze se , ijednom za svogda resi dilemu.
I sve ce biti sjajno ,svi ce verovati u Njega ,ups pa vise niko ne mora da veruje jer On postoji,i svi ce postovati 10 Bozijih zapovesti i otici u raj, i zli i dobri.
Ali On to nece da uradi,sto je i logicno jer kako da znako je ko ako nas ne stavi na test. I samo kroz iskusenje mozes da spoznas sebe i druge.Lako je biti hrabar na recima , i sam Sveti Petar se triput odrekao Hrista da bi spasio goli zivot.
tek kad se nadjesu nevolji prorade najgore stvari u tebi.
Poz.
cancel:Recimo da Bog sigurno postoji.I da je sve ono sto rec Bog treba da znaci.
Pa zasto onda dobri Bog svom svojom silom ne otvori nebo i pokaze se , ijednom za svogda resi dilemu.
I sve ce biti sjajno ,svi ce verovati u Njega ,ups pa vise niko ne mora da veruje jer On postoji,i svi ce postovati 10 Bozijih zapovesti i otici u raj, i zli i dobri.
Ali On to nece da uradi,sto je i logicno jer kako da znako je ko ako nas ne stavi na test. I samo kroz iskusenje mozes da spoznas sebe i druge.Lako je biti hrabar na recima , i sam Sveti Petar se triput odrekao Hrista da bi spasio goli zivot.
tek kad se nadjesu nevolji prorade najgore stvari u tebi.
Poz.
Simpson:...O BOZE SACUVAJ STA JE SA OVIM LJUDIMA[/b]
Алjона:А шта, опрости, jе са нима?Simpson:...O BOZE SACUVAJ STA JE SA OVIM LJUDIMA[/b]
Simpson:cancel:Recimo da Bog sigurno postoji.I da je sve ono sto rec Bog treba da znaci.
OK
ONDA PROBAJ DA PREFORMULISES JEDNU ZAPOVEST NA SRPSKOM A DA PRI TOM NE KORISTIS RECCU "NE" NA PRIMER NE UBIJ!
NECE VALJDA DA BUDE "JA SVAKI DAN IMAM SVE MANJU POTREBU ZA UBIJANJEM."
A TVOJ PRIMER SA PUSACEM MOZE DA SE PRIMENI SAMO NA UBICU ZA OSTALE SE MOZE PRIMENITI ISTO KAO I "JA SVAKI DAN IMAM SVE MANJU POTREBU ZA PUSENJEM." ZA NEPUSACE.
UOSTALOM ,NAOVOM FORUMU I UOPSTE, LICEMERJE ONIH KOJI NE VERUJU PA MISLE DA SU PAMETNIJI OD BOGA JE NESNOSNO.
RAZMISLI SAMO AKO NEKO KAZAE "NASAO SAM GRESKU U BOZIJIM RECIMA" KOLIKO JE TO BESMISLENO.
Kakvo je licemerje misliti da si pametniji od Boga? Licemerje je, koliko znam, misliti jedno a raditi drugo. Mislim da ti se omaklo, ili je u pitanju novi tip licemerja?cancel:LICEMERJE ONIH KOJI NE VERUJU PA MISLE DA SU PAMETNIJI OD BOGA JE NESNOSNO.
I sam nisi svestan koliko si u pravu. To je isto kao reći "našao sam grešku u Deda Mrazovim rečima."cancel:RAZMISLI SAMO AKO NEKO KAZAE "NASAO SAM GRESKU U BOZIJIM RECIMA" KOLIKO JE TO BESMISLENO.
cancel:ONDA PROBAJ DA PREFORMULISES JEDNU ZAPOVEST NA SRPSKOM A DA PRI TOM NE KORISTIS RECCU "NE" NA PRIMER NE UBIJ!
cancel:NECE VALJDA DA BUDE "JA SVAKI DAN IMAM SVE MANJU POTREBU ZA UBIJANJEM."
A TVOJ PRIMER SA PUSACEM MOZE DA SE PRIMENI SAMO NA UBICU ZA OSTALE SE MOZE PRIMENITI ISTO KAO I "JA SVAKI DAN IMAM SVE MANJU POTREBU ZA PUSENJEM." ZA NEPUSACE.
UOSTALOM ,NAOVOM FORUMU I UOPSTE, LICEMERJE ONIH KOJI NE VERUJU PA MISLE DA SU PAMETNIJI OD BOGA JE NESNOSNO.
RAZMISLI SAMO AKO NEKO KAZAE "NASAO SAM GRESKU U BOZIJIM RECIMA" KOLIKO JE TO BESMISLENO.
Simpson, argumenti ne igraju ulogu kada je vera u pitanju, SHVATI VEĆ JEDNOM! :wink:Simpson:JEVREJSKI BOG JEVREJSKI BOG JEVREJSKI BOG ... JEVREJSKI BOG SHVATI VEC JEDNOM!