10 božijih zapovesti - 2000 godina kasnije

Твар је у основи.
misliš tvorac je u osnovi?
Сви смо створени са задатком. Пчеле имају тај задатак и нико их није томе научио. Или можда јесте?
više sa svrhom (ali i zadatak je dobar), niko ni pčele ni pauka ne uči kako da i šta da rade.
jedino čoveku je data kreativnost - ali baš je pogrešno koristi.. sve je kreativan kako da uništi nešto

misliš tvorac je u osnovi?

više sa svrhom (ali i zadatak je dobar), niko ni pčele ni pauka ne uči kako da i šta da rade.
jedino čoveku je data kreativnost - ali baš je pogrešno koristi.. sve je kreativan kako da uništi nešto
Изгледа, да све има своју сврху...
Творац, а сам језик нам говори; задатак јесте сврха (с врха дат, а томе се и тежи - врху), можемо користити и неке друге појмове, па и стране, али најбоље је наше. Пчеле нико не учи, али им је дато да раде то што раде, испуњавају сврху на основу инстикта и нагона, по задатку, да не кажем по програму.

Креативност, тј. креација јесте стварање (и ту је основа - твар, творити). До пре неколико стотина година или до пре само сто година већина људи је живела у природи и с природом. Стварања могу бити природна и вештачка, а човек све више бира вештачка и тиме уништава природни поредак. Уместо природне интелигенције и старих знања, изабрали смо вештачку интелигенцију, науку, храну - живот.

ima skrivenih stvari u jeziku takođe, pogotovo ovom našem (neću hrvate, muslimane i ostale da vređam - drago mi je da možemo svo mi komunicirati ovim, mislim, starim jezikom, ma kako se on zvao)

svrha = s vrha!
ima još mnogo takvih reči a neko ih je pametan stavio u jezik.. toga u drugim jezicima (engleski, nemački, talijanski...) nema!
još se kod nas kaže "nemoj da ubijem boga u tebi" - dakle bog je u nama, to sam i ja nekako zaključio
pa kada se neko uplaši onda se kaže "a jesi se usro".. a kada pogledate u čakre "dupe" je prva čakra koja se blokira strahom...
pa kažu "muka mi je od tebe", a stvarno tako reaguje neka čakra kada neko nepodnošljiv stoji pored vas...
i tako još
ubediti = u bediti = uvesti u bedu...
to je na brzinu što sam se setio

ima skrivenih stvari u jeziku takođe, pogotovo ovom našem (neću hrvate, muslimane i ostale da vređam - drago mi je da možemo svo mi komunicirati ovim, mislim, starim jezikom, ma kako se on zvao)

svrha = s vrha!
ima još mnogo takvih reči a neko ih je pametan stavio u jezik.. toga u drugim jezicima (engleski, nemački, talijanski...) nema!
još se kod nas kaže "nemoj da ubijem boga u tebi" - dakle bog je u nama, to sam i ja nekako zaključio
pa kada se neko uplaši onda se kaže "a jesi se usro".. a kada pogledate u čakre "dupe" je prva čakra koja se blokira strahom...
pa kažu "muka mi je od tebe", a stvarno tako reaguje neka čakra kada neko nepodnošljiv stoji pored vas...
i tako još
ubediti = u bediti = uvesti u bedu...
to je na brzinu što sam se setio
Крије се знање, а језик нам говори и објашњава многе појмове. Битно је знати изворно значење речи, да бисмо пратили како су изведене неке речи из одређеног корена. Други језици (несловенски) су се мењали више, али има и других разлога зашто тога нема. Нпр. енглески има највећи удео речи које су латинске/романске, а језик се сматра германским.

Осим тога, постоји она метафизичка димензија, где ћемо ми рећи: "Нема (живе) душе", а Енглези ће рећи: "There is nobody" - дакле "нема тела".

За страх: уср'о се, упишао се од страха... сишао му страх у ноге, у пете... заледила му се крв у жилама од страха. Зависи какав је и колики страх, колико дуго траје. "Удара" у предео нагона, у репродуктивне органе (полне, органе за размножавање), у слабине.

Да, све су то изрази који описују стања: мука ми је, убедити/убедачити се, наједити (насикирати) се.

С друге стране, нпр.: богат - rich / richе / riccо / reich (енглески, францукси, италијански, немачки). Види се шта је у основи наше речи, и иако реч има више подзначења, ово је основно. У овим наведеним језицима корен речи има сасвим другачије значење.

Наши преци су саздавали језик који им је служио како би били у вези с Богом Творцем Сведржитељом, а они су били људи природе. Уопште, човек је биће природе, али се одродио поприлично.

Наши преци су саздавали језик који им је служио како би били у вези с Богом Творцем Сведржитељом, а они су били људи природе. Уопште, човек је биће природе, али се одродио поприлично.
jeste, to je unašem jeziku tako ostalo,
mislim da su latinski jezici posledica njihove želje i volje za imperijom (zapovedanjem, imperativ...) , pa su tako i jezik preradili da ljudi koji ga govore(jezike latinskog porekla), te reči im ništa ne znače...

Осим тога, постоји она метафизичка димензија, где ћемо ми рећи: "Нема (живе) душе", а Енглези ће рећи: "There is nobody" - дакле "нема тела"
totales drugačije koncipirani latinski jezici, recimo oni bi rekli
"devil is in the detail", a mi bi "sreća je u malim stvarima"

Истражи мало шта је учио Платон.
Hriscanstvo je (kao i mnogi drugi) maznuo Platonovu zamisao da je bice - sustina ovog sveta - izvdvojena. Vas bog je izvan ovog sveta.
Razlikujete se od Platona u tome sto su njegove "ideje" bezlicne dok ste vi svom bogu dali licnost.
Nego ne rece, ako bog nije stvorio ideje ko je to uradio?

Back