10 biblijskih zapovesti u potpunosti

Сале

dolazi
VIP
Poruka
74.064
- Ја сам Господ Бог твој, који сам те извео из земље Мисирске, из дома ропскога.

Немој имати богова других до мене.

- Не гради себи лика резанога, нити какве слике од твари које су горе на небу или које су доље на земљи или које су у води испод земље.

Немој им се клањати нити им служити, јер сам ја Господ Бог твој, Бог ревнитељ, који на синовима походим безакоња отаца њиховијех до трећега и до четвртога кољена, онијех који мрзе на ме,

А чиним милост на тисућама онијех који ме љубе и чувају заповијести моје.

- Не узимај узалуд имена Господа Бога својега, јер неће пред Господом бити прав ко узме име његово узалуд.

- Држи дан од одмора и светкуј га, као што ти је заповједио Господ Бог твој.

Шест дана ради, и свршуј све послове своје.

А седми је дан одмор Господу Богу твојему; немој радити никакога посла ни ти ни син твој ни кћи твоја ни слуга твој ни слушкиња твоја, ни во твој ни магарац твој, нити које живинче твоје, ни дошљак који је код тебе, да би се одморио слуга твој и слушкиња твоја као и ти.

И памти да си био роб у земљи Мисирској, и Господ Бог твој изведе те оданде руком крјепком и мишицом подигнутом. Зато ти је Господ Бог твој заповједио да светкујеш дан од одмора.

- Поштуј оца својега и матер своју, као што ти је заповједио Господ Бог твој, да би се продуљили дани твоји и да би ти добро било на земљи, коју ти даје Господ Бог твој.

- Не убиј.

- Не чини прељубе.

- Не кради.

- Не свједочи лажно на ближњега својега.

- Не пожели жене ближњега својега, не пожели куће ближњега својега, ни њиве његове, ни слуге његова, ни слушкиње његове, ни вола његова, ни магарца његова, нити ишта што је ближњега твојега.

dakle ovo treba da se odnosi na ceo ljudski rod?

- Ја сам Господ Бог твој, који сам те извео из земље Мисирске, из дома ропскога.

- Не гради себи лика резанога, нити какве слике од твари које су горе на небу или које су доље на земљи или које су у води испод земље.

Немој им се клањати нити им служити, јер сам ја Господ Бог твој, Бог ревнитељ, који на синовима походим безакоња отаца њиховијех до трећега и до четвртога кољена, онијех који мрзе на ме,

- Не узимај узалуд имена Господа Бога својега, јер неће пред Господом бити прав ко узме име његово узалуд.

А седми је дан одмор Господу Богу твојему; немој радити никакога посла ни ти ни син твој ни кћи твоја ни слуга твој ни слушкиња твоја, ни во твој ни магарац твој, нити које живинче твоје, ни дошљак који је код тебе, да би се одморио слуга твој и слушкиња твоја као и ти.

И памти да си био роб у земљи Мисирској, и Господ Бог твој изведе те оданде руком крјепком и мишицом подигнутом. Зато ти је Господ Бог твој заповједио да светкујеш дан од одмора.

- Поштуј оца својега и матер своју, као што ти је заповједио Господ Бог твој, да би се продуљили дани твоји и да би ти добро било на земљи, коју ти даје Господ Бог твој.

- Не убиј.

- Не чини прељубе.

- Не кради.

- Не пожели жене ближњега својега, не пожели куће ближњега својега, ни њиве његове, ни слуге његова, ни слушкиње његове, ни вола његова, ни магарца његова, нити ишта што је ближњега твојега.

Ne, ovo se odnosi samo na jevrejski narod...

Ne, ovo se odnosi samo na jevrejski narod...
Sveto jevanđelje po Luki glava18:

20. Zapovijesti znaš: Ne čini preljubu; ne ubij; ne ukradi; ne svjedoči lažno; poštuj oca svojega i mater svoju.

21. A on reče: Sve sam ovo sačuvao od mladosti svoje.

22. A kada to ču Isus, reče mu: Još ti jedno nedostaje: prodaj sve što imaš i razdaj siromasima; i imaćeš blago na nebu: pa hajde za mnom.

Ja nikada nisam uspeo da prebrojim samo deset. A nisu u bibliji numerisane.
Будући да у хебрејском тексту не постоји нумерација ни нека друга јасна подела заповести, те није лако одредити њихов број, до традиционалног броја од десет заповести у различитим се предајама долази на различите начине. Особито је та разноликост присутна међу разним хришћанским заједницама
Vikipedija

Десет Божјих заповести у протестантској, еванђеоској и назаренској цркви​

уреди
Многе хришћанске религије користе исти текст Десет Божјих заповести који користи Православна црква (друга књига Мојсијева - двадесета глава и пета књига Мојсијева - пета глава). Овамо спадају протестанти (англиканци, лутерани, калвинисти, методисти), еванђеоске цркве (баптисти и пентакостална црква) и анабаптисти (назарени и други). Када користе скраћени текст, то је такође исти текст који користи Православна црква.
Ниједна од ових религија, осим адвентиста, не практикује суботу као дан одмора.

Међу протестантима и међу еванђеоским хришћанима постоји већи број свештеника и теолога који сматрају да хришћани више нису под Мојсијевим законом, па да самим тиме ни Десет Божјих заповести за њих нису битне. Насупрот томе, други истичу да су сви делови Мојсијевог закона обавезни за хришћане, укључујући ту и прописе Треће књиге Мојсијеве о каменовању преступника, те прогону и убијању пагана и јеретика. Трећа група верује да је Христос склопио нови савез са својим следбеницима, али да је при томе јасно одредио шта се од старог савеза мења а шта се не мења.

- Не убиј.

- Не чини прељубе.

- Не кради.

Falsifikator jeste falsifikator,on po difoltu ili krati ili dodaje !!!
S kojim pravom si se osudio da menjas zapisano na kamenim plocama koje je ispisao licno Stvoritelj dodajuci ono sto je zapisano na drugom mestu :

Ovo dakle ne stoji na kamenim plocama,to si ti dodao s namerom da diskreditiras 10 Bozje zapovesti.

Mmmmmm u Bibliji često piše kako nije, a onda nam uvek neko protumači onako kako jeste. Hvala ti.
Evo ti jednog izvestaja o tome kako Isus gleda na ovo pitanje pa si onda sam donesi zakljucak:

Luka 10,29-37:
"...A on šćadijaše da se opravda, pa reče Isusu: a ko je bližnji moj?
A Isus odgovarajući reče: jedan čovjek silažaše iz Jerusalima u Jerihon, pa ga uhvatiše hajduci, koji ga svukoše i izraniše, pa otidoše, ostavivši ga pola mrtva.
A iznenada silažaše onijem putem nekakav sveštenik, i vidjevši ga prođe.
A tako i Levit kad je bio na onome mjestu, pristupi, i vidjevši ga prođe.
A Samarjanin nekakav prolazeći dođe nad njega, i vidjevši ga sažali mu se;
I pristupivši zavi mu rane i zali uljem i vinom; i posadivši ga na svoje kljuse dovede u gostionicu, i ustade oko njega.
I sjutradan polazeći izvadi dva groša te dade krčmaru, i reče mu: gledaj ga, i što više potrošiš ja ću ti platiti kad se vratim.

Šta misliš dakle, koji je od one trojice bio bližnji onome što su ga bili uhvatili hajduci?
A on reče: onaj koji se smilovao na njega. A Isus mu reče: idi, i ti čini tako..."

iz aviona se vidi
najzanimljivija je ova zadnja
ne poželi od bližnjega
znači možeš od tuđinaca šta hoćeš :D

Не свједочи лажно на ближњега својега.
Jel to znači da na daljeg možemo da lažemo?
Сваки човек је наш ближњи. Ето, и то сам вам решио. :);)

drugim rečima odnosi se sve samo na Jevreje
očigledno freske i skulpture su zabranjene Jevrejima....nego kakve su to tvari u vodi ispod zemlje koje ne smeju da se slikaju ili vajaju? demoni žive u podzemnim vodama?

Back