10 automobila su doneli najveći gubitak proizvođačima

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
195.373
I bogati plaču, a i najugledniji su imali promašaje, mada kad pogledamo listu ima ih i koji su sasvim lepo prošli na tržištu. Ipak, zarada je nešto drugo.

Ovih 10 automobila su doneli najveći gubitak proizvođačima po proizvedenom primerku​


Nisu svi automobili na ovoj listi doživeli tržišni neuspeh, ali je gubitak za automobilske kompanije bio ogroman, pa bi ih mnogi čelnici najvećih proizvođača rado zaboravili kada se priča o ekonomskoj računici.
promašaji.jpg


Prvi na listi je daleko najveći ekonomski gubitaš za brend – prva generacija Smart ForTwo, dok je Bugatti Veyron model s najvećim odnosom ekonomske štete po proizvedenom primerku.

Ceo projekat Smart ForTwo prouzrokovao je štetu od 3,35 milijarde evra, ili 4.470 evra štete po svakom od 749.000 prodatih primeraka.
Uprkos solidnom komercijalnom uspehu i novim generacijama koje su došle posle njega, troškovi istraživanja i razvoja prve serije bili su preveliki u poređenju sa prodajom. Tako je Smart prouzrokovao Mercedesu minus od 3,35 milijarde evra.

Kad je stigao na tržište, prosečna cena Smarta trebala je da bude 13.470 evra, a ne 9.000 evra, kako bi se postigla rentabilnost, ali tada ga niko ne bi kupio. Sa druge strane, hiperautomobil Bugatti Veyron, proizveden je u samo 400 primeraka (i još 50 posebnih verzija), ali je stvorio gubitak VW koncernu od 1,79 milijardi evra. To znači da je ionako veoma skupi Veyron prodat zapravo ispod cene, jer je iznos trebalo da bude barem 4.617.500 evra!
Na ovoj listi nalazi se i Mercedes A-Klase prve generacije koji pokazuje da jednačina „uspešan automobil = garantovana dobit“ ne važi uvek.

Prva generacija Mercedesove A-Klase prodata je u gotovo 2 miliona primeraka, međutim „u blagajni“ Mercedesa se našao manjak od 1,7 milijardi evra, ili 1.440 evra po proizvedenom primerku. Ovom modelu je štetu donela činjenica da je Mercedes nakon početka prodaje morao u svaki primerak da ugradi ESP sistem (što košta), jer se auto na čuvenom „testu severnog jelena“ prevrnuo na krov.
Na listi su i modeli poput Volkswagen Phaetona, Peugeota 1007, Renault Vel Satisa, Audija A2 i modela Jaguar X-Type, ali najzanimljiviji je slučaj VW Phaetona koji je u prodaju krenuo početkom milenijuma i predstavljao je vrhunac marke koju je Volkswagen lansirao u luksuznu klasu uz Audi i Mercedes, ali uz nižu cenu. Međutim, takvo pozicioniranje „narodnog brenda“ nije dovelo do dobrog odziva kod klijentele modela visoke klase.
Prosečna cena vodećeg modela VW-a trebala je da bude blizu 100.000 evra kako bi se svi troškovi razvoja i proizvodnje modela rasporedili na 72.000 proizvedenih primeraka kako bi bili „na nuli“.
Ali, za 100.000 evra već ste mogli da kupite BMW, Audi i Mercedes sa kvalitetnom opremom i snažnim motorima. Pored toga, iz današnje perspektive ovaj izuzetan model sa vrhunskim motorima – 4.0 V8, 6.0 W12 i 5.0 V10 TDI – bio je manje tražen, a najviše su se prodavali modeli sa 3.2 i 3.6 V6, kao i sa 3.0 TDi motorima. Ni Renault sa Lagunom druge generacije nije bolje prošao, jer su na svakom prodatom primerku Francuzi trpeli gubitak od 3.550 evra, ili ukupno 1,54 milijardi evra.

I na kraju, Fiat Stilo kao najskuplji model u istoriji italijanskog brenda. Stilo je, naime, Fiatu naneo gubitak od 2,1 milijarde evra. Investirali su 900 miliona evra u lansiranje, od čega 700 za njegovu industrijsku proizvodnju i 200 za razvoj. Kako piše Auto Klub, studije izvodljivosti su pokazale da Italijani moraju da prodaju 200.000 Stila godišnje kako bi pokrili visoke troškove razvoja. Na kraju životnog ciklusa nakon 6 godina proizvodnje, proizvedeno je tek 769.000 jedinica umesto 1,2 miliona.

https://nova.rs/auto/ovih-10-automo...itak-proizvodjacima-po-proizvedenom-primerku/

Za Stila me čudi da su baš toliko pukli. Za ostale i ne toliko, posebno Phaeton. Jasno je da onaj ko kešira zaista ozbiljnu lovu ne želi da se njegov auto zove VW makar bio i najbolji na svetu.
 
Sta su ti nasi "novinari", ni tekst koji iskopiraju ne umeju kako tako da prevedu i verno prenesu. Znaci, to nije gubitak po proizvedenom primerku, Smart ForTwo je pravio gubitak proizvodjacu po prodatom primerku 4470 eura, VW Phaeton 28100 a samo 450 proizvedenih Bugatti Veyrona je VW-u donelo gubitak od cak 1,7 milijardi eura pa bi to bio najveci gubitak ikada po proizvedenom primerku.

Originalni tekst <<< Link. Pogledati ovde a ne bezeveze formulisan tekst na Nova.rs
 
Kad pogledas na toj listi najvecih promasaja u autoindustriji omiljeni brend u Srbalja (i ostalih balkanskih naroda) VW ima #3, #6 i #9, pa kad na to dodas i dizel aferu u USA/Canadi i ostatku sveta cudi kako se taj brend i odrzao. Verovatno snazba finansijska podrska nemacke drzave ali i enormno pumpanje cena automobila svih propizvodjaca - citaj: svi paprrrrreno placamo nove automobile.
A i Mercedes Benz je na toj listi promasaja dobar, #1 i #5, Renault i ne cud sa dva modela na toj listi.
 
Imam neke stare kataloge iz 80`-tih i kad vidim cene ono je smesno.
Setite se samo Yuga da je kostao 4000€ nov ili Punta 7000 pa Sandero 7000 a kola od pre 30 i kusur godina su bila jos jeftinija i u markama a kad je dosao euro cena je trebalo da se prepolovi a danas na dobar dan kola kostaju od 15000 pa navise i kad bi se to pomnozilo sa 2 dobili bi strasne cifre koje su vise od duplo vece nego sto su nekad kola kostala. Jeste ima tu sad i brdo opreme ali opet su bas bas preterali.
 
Imam neke stare kataloge iz 80`-tih i kad vidim cene ono je smesno.
Setite se samo Yuga da je kostao 4000€ nov ili Punta 7000 pa Sandero 7000 a kola od pre 30 i kusur godina su bila jos jeftinija i u markama a kad je dosao euro cena je trebalo da se prepolovi a danas na dobar dan kola kostaju od 15000 pa navise i kad bi se to pomnozilo sa 2 dobili bi strasne cifre koje su vise od duplo vece nego sto su nekad kola kostala. Jeste ima tu sad i brdo opreme ali opet su bas bas preterali.
Evo ovde možeš da vidiš koliko je to u današnjim parama ..Nije to otišlo toliko koliko se čini..
Screenshot_20230901_082922_Chrome.jpg
 
Gledao ja jedan mercedes A u eu pre jedno 6-7 godina prodaje čovek prvi vlasnik 120 tkm neispravan anlaser auto stvarno ko nov. Neka smešna cena ja reko da kupim a on mi kaže ma nije ti to za vožnju tuc muc kaže mora motor da se vadi kako bi se skinuo anlaser :rotf: švapsko đubre.
nikad vise nemacki auto. Al to odavno i nije vise nemacki auto. Proizvodi ga treci svet uz radnicku platu od 200 evra......pa ti sad vidi kolki je kvalitet rada.
To sa VW-aferom je podmetnuto iz amerike na koju se upecao VW i tacno od tada pocinje bezpogovorna nemacka podrska americkim politickim interesima.
Tu lezi kljuc nemacke poniznosti pred amerikom.
 

Back
Top