1.Mart svetski dan komplimenta

Manga Hilux

Stara legenda
Poruka
84.276

Svetski dan komplimenata: Iskrene reči koje mogu da usreće ljude​

Ideja potiče od Holanđanina koji je želeo da napravi Najpozitivniji dan na svetu
Možete li da se setite kada ste poslednji put dobili iskreni kompliment? Ne forme radi i da se ispuni neprijatna tišina ili onako kao što se radi na društvenim mrežama, već od srca. Sigurno vam je to ulepšalo dan i osećali ste se posebno.

Studije su pokazale da će ljudi koji dobijaju komplimente i pohvale na poslu sigurno poboljšati svoj rad, za razliku od onih koji samo trpe kritike. Isto važi i za decu u školi. Pored toga, davanje i primanje komplimenata poboljšava socijalnu interakciju i nivo sreće.
141924_board-2470544-1280-300x200.jpg

Davanje komplimenata je moćno i lako sredstvo. Ali imajte na umu da su prazni komplimenti besmisleni, pa je najbolje da komplimenti budu iskreni.
Za Svetski dan komplimenata je zaslužan Holanđanin Hans Portvliet. Nakon što je početkom 2000-ih pokrenuo inicijativu u svojoj zemlji, pomislio je i da bi bilo dobro napraviti „Najpozitivniji dan na svetu“.
141925_board-2470559-1280-300x200.jpg

Njegova ideja je bila da svaka osoba izdvoji vreme i trojici ljudi pokloni kompliment. Na taj način, svaki grad i država bi povećali nivo sreće. I što je najvažnije, svako može da učestvuje. A kad budete samo malo razmislili, shvatićete da imate i više od troje ljudi kojim treba da se zahvalite. Tu su, pre svega, vaši roditelji, partneri, deca, kolege, prijatelji…Ne zaboravite i vredne prodavačice, ljubazne taksiste, požrtvovane lekare i medicinske sestre. Setite se i svojih učitelja i profesora. Lista je prilično dugačka.
Gospodine Portvilet na svojoj Internet stranici, worldcomplimentday.info, poziva da komplimenti i zahvalnice bude samo u rečima, ne u poklonima. Za razliku od komercijalizovanih dana, ovaj je potpuno besplatan i svako može da se uklopi, bez izdvajanja novca.
A te divne i iskrene reči koje budete uputili ljudima će njima mnogo značiti. I sami znate kako se vi osećate kada vam neko uputi nekoliko lepih reči.

Poslednja izmena:
Mene komplimenti stavljaju u neku nezavidnu poziciju gde uvek osećam da treba da ih prebacim na nekog drugog.
"Haljina ti je mnogo lepa!"
" O, hvala onom ko je šio, i sama mislim tako. Zato sam je kupila!"

"Imaš lepe oči."
" Povukla na mamu. Hvala mami!"

"Lepo govoriš!"
"Zahvaljujući piscima... kao npr. bla-bla...
Imala sam i sjajne nastavnike koji su me motivisali da rečima baratam prema svom osećaju."

"Dopadaš mi se kao osoba."
"...
...
...
:eek:Hej, hej... take it easy, that is... too much for me!"

Nisam u areni kao kod Rimljana da očekujem palac gore ili dole dok se gladijatori trve sa zverima, niti na taj način funkcionišem u odnosu na druge.
Kompliment je u redu, ali većina komplimenata je upućeno na nešto što osobu mimoilazi i prevazilazi. Nije to njen teren da kompliment oseti kao vid podrške, već kao... sve nešto radi reda, da se šlihtamo jedni drugima, da podilazimo, da kroz komplimente kupujemo nečiju naklonost.

istinski kompliment je onaj kada ga darujemo , da tačno _darujemo, od srca i kada to istinski mislimo , zašto biti škrt na rečima ako vidimo nešto lepo ili dobro urađeno , u ova luda vremena, kada samo ljubomora caruje, vremenom smo zaboravili da je pohvala znak pažnje i priznanje nekome
zašto je tako teško kazati lepu reč

istinski kompliment je onaj kada ga darujemo , da tačno _darujemo, od srca i kada to istinski mislimo , zašto biti škrt na rečima ako vidimo nešto lepo ili dobro urađeno , u ova luda vremena, kada samo ljubomora caruje, vremenom smo zaboravili da je pohvala znak pažnje i priznanje nekome
zašto je tako teško kazati lepu reč
ekstra si 👍

Mene komplimenti stavljaju u neku nezavidnu poziciju gde uvek osećam da treba da ih prebacim na nekog drugog.
"Haljina ti je mnogo lepa!"
" O, hvala onom ko je šio, i sama mislim tako. Zato sam je kupila!"

"Imaš lepe oči."
" Povukla na mamu. Hvala mami!"

"Lepo govoriš!"
"Zahvaljujući piscima... kao npr. bla-bla...
Imala sam i sjajne nastavnike koji su me motivisali da rečima baratam prema svom osećaju."

"Dopadaš mi se kao osoba."
"...
...
...
:eek:Hej, hej... take it easy, that is... too much for me!"

Nisam u areni kao kod Rimljana da očekujem palac gore ili dole dok se gladijatori trve sa zverima, niti na taj način funkcionišem u odnosu na druge.
Kompliment je u redu, ali većina komplimenata je upućeno na nešto što osobu mimoilazi i prevazilazi. Nije to njen teren da kompliment oseti kao vid podrške, već kao... sve nešto radi reda, da se šlihtamo jedni drugima, da podilazimo, da kroz komplimente kupujemo nečiju naklonost.
predivna si ❤️

Želim da budem divna i da zaradim taj kompliment, ali...
prosto znam da nisam dorasla i dostojna, ali hvala!

Ti si velikodušan, i moj prijatelj od početka bivstvovanja na Forumu. Dakle, i veran ideji, i pouzdan, i istrajan, i među onima koji prvi pruže ruku. Hvala ti jer se i dalje čitamo. Ne moramo po pitanju svega da se složimo, ali... Tebe je stvarno vredelo upoznati/čitati!
Mislim tako od reči do reči, mada prelazi u patetiku, patos... :zcepanje:

Back