1. januara 2020. pocinje primena pravila „jednake plate za isti posao"

Radio ne radio ista plata pa ovako je bilo kod Josipa Broza Tita...plata treba da se odredjuje prema ucinku koliko si doprineo svojim radom i koliko vredis a ne da li radis isti posao.

Ja imam odredjenu ideju za ovaj REALAN problem. Naravno, mora da se reformise potpuno javni sektor pri tome, ne moze to samo sa platom da se resi.

- pootpustati visak, nekvalifikovane, neradnike, "podobne" i sl.
- povecati plate onima koji ostanu da rade, na neku normalnu meru
- ako nije bas jasno koga otpustiti a koga zadrzati, imam super test. Kazes svakom zaposlenom u nekom odeljenju da napravi spisak od X saradnika od postojecih Y, pri cemu je Y>X, ali pod uslovom da je on sef (zato i pravi spisak) i da je on prvi licno odgovoran za svaku gresku svog podredjenog, koji ce takodje snositi posledice, ali sef ce snositi vece i uvek kada mu pogresi podredjeni. Da vidis kako ce svako znati koga da ostavi ako je njemu glava na tapetu zbog greske tog nekog treceg. I onda samo ostavis one ljude koji dobiju najvise glasova od svih u tom odeljenju, pri cemu svakom od njih das da naprave isti spisak pod istim uslovima. Tako dobijes objektivno ko je dobar, zna, radi, a ko je za sut kartu.
- na kraju, STVARNO PRIMENIS to isto pravilo, i vecu odgovornost das visem rangu, a ne kao do sada obrnuto. ZATO NEKO I JESTE SEF. Pa ce onda sef da se znoji za svoje podredjene, a ne obrnuto. Naravno, treba napraviti normalne mehanizme odgovornosti, ali ovo bi obavezno moralo da se uvede.
- na slican nacin, politicarima jako ograniciti moc odlucivanja, a jako, JAKO povecati odgovornosti, i to bas drasticno.

Ovo je jedan od nacina da se plate i rad normalizuju. Nece to nikad biti idealno u javnom sektoru, ali eto postoje nacini. Postoje tu i nagrade, i kazne itd., pa ce sef, kada je odgovoran za sve u svom odeljenju, dobro da misli koga za sta kaznjava, a koga za sta nagradjuje. I mislim da bi se stvari same prilicno regulisale.

Zapravo, kada bi se jednom napravila cistka, i kada bi ostali normalni i oni koji pristojno (da ne budemo preambiciozni sa nekakvim genijima - dovoljno da budu NORMALNI) rade, a plate se solidno povecale, misim da bi kvalitet rada u javnom sektoru jako porastao, sa tendencijom poboljsanja jer bi ljudi imali motiv i videli da recimo njihov angazman ima tezinu u smislu nagradjivanja, usvajanja dobrih predloga radi unapredjenja i sl. Onda bi se svi trudili, a posao u drzavnoj sluzbi postao bi relativno prestizan ali i mnogo teze ostvariv jer bi se trazio kvalitet.

- - - - - - - - - -

Kako to misliš?
Ja sedim kući i ne radim ništa.
Sedi i neki Narodni poslanik i isto ne radi ništa.
Sedi i Fikus i ne radi ništa od svog posla.
I imaćemo istu platu?

Misli se, naravno, na javni sektor. I ja sam prvo pomislio sto i ti! Los (neprecizan) naslov teme.

Kako to misliš?
Ja sedim kući i ne radim ništa.
Sedi i neki Narodni poslanik i isto ne radi ništa.
Sedi i Fikus i ne radi ništa od svog posla.
I imaćemo istu platu?

ne nego ce istu platu za isti posao i stepen strucne spreme imati medicinska sestra u domu zdravlja i u beogradu i u surdulici crnoj travi lebanu ivanjici

Back