Radio ne radio ista plata pa ovako je bilo kod Josipa Broza Tita...plata treba da se odredjuje prema ucinku koliko si doprineo svojim radom i koliko vredis a ne da li radis isti posao.
Ja imam odredjenu ideju za ovaj REALAN problem. Naravno, mora da se reformise potpuno javni sektor pri tome, ne moze to samo sa platom da se resi.
- pootpustati visak, nekvalifikovane, neradnike, "podobne" i sl.
- povecati plate onima koji ostanu da rade, na neku normalnu meru
- ako nije bas jasno koga otpustiti a koga zadrzati, imam super test. Kazes svakom zaposlenom u nekom odeljenju da napravi spisak od X saradnika od postojecih Y, pri cemu je Y>X, ali pod uslovom da je on sef (zato i pravi spisak) i da je on prvi licno odgovoran za svaku gresku svog podredjenog, koji ce takodje snositi posledice, ali sef ce snositi vece i uvek kada mu pogresi podredjeni. Da vidis kako ce svako znati koga da ostavi ako je njemu glava na tapetu zbog greske tog nekog treceg. I onda samo ostavis one ljude koji dobiju najvise glasova od svih u tom odeljenju, pri cemu svakom od njih das da naprave isti spisak pod istim uslovima. Tako dobijes objektivno ko je dobar, zna, radi, a ko je za sut kartu.
- na kraju, STVARNO PRIMENIS to isto pravilo, i vecu odgovornost das visem rangu, a ne kao do sada obrnuto. ZATO NEKO I JESTE SEF. Pa ce onda sef da se znoji za svoje podredjene, a ne obrnuto. Naravno, treba napraviti normalne mehanizme odgovornosti, ali ovo bi obavezno moralo da se uvede.
- na slican nacin, politicarima jako ograniciti moc odlucivanja, a jako, JAKO povecati odgovornosti, i to bas drasticno.
Ovo je jedan od nacina da se plate i rad normalizuju. Nece to nikad biti idealno u javnom sektoru, ali eto postoje nacini. Postoje tu i nagrade, i kazne itd., pa ce sef, kada je odgovoran za sve u svom odeljenju, dobro da misli koga za sta kaznjava, a koga za sta nagradjuje. I mislim da bi se stvari same prilicno regulisale.
Zapravo, kada bi se jednom napravila cistka, i kada bi ostali normalni i oni koji pristojno (da ne budemo preambiciozni sa nekakvim genijima - dovoljno da budu NORMALNI) rade, a plate se solidno povecale, misim da bi kvalitet rada u javnom sektoru jako porastao, sa tendencijom poboljsanja jer bi ljudi imali motiv i videli da recimo njihov angazman ima tezinu u smislu nagradjivanja, usvajanja dobrih predloga radi unapredjenja i sl. Onda bi se svi trudili, a posao u drzavnoj sluzbi postao bi relativno prestizan ali i mnogo teze ostvariv jer bi se trazio kvalitet.
- - - - - - - - - -
Kako to misliš?
Ja sedim kući i ne radim ništa.
Sedi i neki Narodni poslanik i isto ne radi ništa.
Sedi i Fikus i ne radi ništa od svog posla.
I imaćemo istu platu?
Misli se, naravno, na javni sektor. I ja sam prvo pomislio sto i ti! Los (neprecizan) naslov teme.