POLITIKA, KOSMET i REALNOST
Prikazujem rezultate 1 do 9 od 9

Tema: POLITIKA, KOSMET i REALNOST

 1. #1
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  11.04.2006.
  Poruke
  234
  Reputaciona moć
  45

  Podrazumevano POLITIKA, KOSMET i REALNOST

  Dobar komentar. Ne treba obracati paznju na onaj defetizam koji sire B92, razne NVO i ostali koji su na budzetu Sorosa i stranih vlada.


  http://www.nspm.org.yu/Debate/2006_KOS_mj_realnost1.htm

  Miloš Jovanović

  POLITIKA, KOSMET i REALNOST

  «Kosovo je realno izgubljeno», «Pogledajte objektivno stanje, Kosovo je već nezavisno», «Srbija ima suverenitet nad Kosovom koliko i nad Madagaskarom» - samo su neki od komentara koji su se mogli čuti u proteklom periodu u izjavama pojedinih srpskih političara kao i zvaničnika velikih sila, koji, pozivajući se na princip realnosti kao očigledno najjednostavnije i najlogičnije merilo za donošenje političkih odluka, žele da dokažu da je nezavisnost Kosmeta neminovnost kao što su i zakoni zemljine teže. Ako ostavimo po strani retoričke figure i intelektualne prečice poput paralele Nenada Čanka o srpskom suvernitetu nad Kosmetom i Madagaskarom (na Kosmet gradjani Srbije mogu da uđu sa ličnom kartom što nije slučaj sa putovanjem na Madagaskar – razlika apsolutno nije nevažna), argument koji se zasniva na principu realnosti, naizgled besprekoran, mnogo je složeniji i ne implicira uvek najracionalnije rešenje. Tri ozbiljna argumenta se protive ideji o svemoći prinicipa realnosti.

  Prvo, tačno je da na međunarodnoj sceni, koja ne poznaje centralno zakonodavno telo kao ni centralni sudski organ, a ponajmanje mehanizam za izvr š enje sankcija čija je realizacija ostavljena samim akterima, princip realnosti t.j. efektiviteta ima specifičnu težinu. Činjenica je takođe da na Kosmetu nema srpske vojske i policije i da SCG kao država ne ispoljava na toj teritoriji nijedan atribut svoje suverenosti. Međutim to Kosmet ne čini nezavisnim! Bez priznanja velikih sila Kosmet neće biti nezavisan jer efektivitet sam po sebi nije uvek bio dovoljan da legalizuje određenu situaciju. Primer severnog dela Kipra koji je od 1974. godine pod efektivnom turskom kontrolom i gde je proglašena Turska Republika severnog Kipra koja nikada nije priznata i koja nije nezavisna i suverena država dovoljno dobro ilustruje činjenicu da efektivitet ne mora da predstavlja presudan faktor. Isto, na obrnut i mnogo te ž i način, pokazuje i priznanje Bosne i Hercegovine 1992. godine od strane međunarodne zajednice u trenutku kada na terenu ta država jednostavno nije postojala. Sličnih primera, gde realnost nije služila kao jedini ili odlučujući kriterijum za donošenje političke odluke, odnosno, gde je realnost prosto zaobiđena, je mnogo, od neuspele iako efektivne secesije Bijafre 1967. godine do efektivnog ali ne i pravno sankcionisanog postojanja Republike Srpske kao države. Osim što “realnost” nije sinonim ni za legalnost ni za sudbinsku neminovnost , postoji kod pozivanja na ovaj princip i jedan drugi ne manje značajan problem.

  Naime, realnost je uvek rezultat određenog odnosa snaga. Taj odnos snaga je podložan promenama i po definiciji poseduje jednu dinamičku crtu koja je teško pomirljiva sa imperativom stabilnosti i mira u svetu. Svaka “poražena strana” uvek može da se trudi da realnost promeni, jer zasnovano na odnosu snaga a ne na pravnim principima - ništa nije zauvek rešeno. Kako ništa nije rešeno, pitanje je samo volje aktera da li će se borba nastaviti. Dati primat odnosu snaga znači dati primat in fine upotrebi sile kao krajnjem načinu da se odnos snaga promeni. Danas, kada je Kosmet u pitanju, odnos snaga povoljan je kosmetskim Albancima. Sutra već, možda neće tako biti. Iz ovog razloga, ni lideri Kosmetskih Albanaca ne bi smeli, znajući šta Kosovo i Metohija znače za srpski narod, da odbacuju, čini se, tako olako, svaku ideju o pravom kompromisnom rešenju.

  Konačno, realnost nije samo materijalne prirode i to zaboravljaju svi oni koji se danas toliko trude da objasne da zbog realnosti Kosmet treba da bude nezavisan. Previđaju se ovde faktori koji imaju veliki značaj u politici kao što su percepcije, simbolika i osećanja. Radi se naravno o subjektivnim i nematerijalnim stvarima ali ih to ne čini manje realnim. Drugim rečima, realnost je da danas Srbija ne upravlja Kosmetom, ali je realnost i percepcija kod Srba da bi nezavisnost Kosmeta predstavljala nepravdu. Realnost je da zvaničnici velikih sila šalju signale po kojima Kosmet treba da dobije nezavisnost, ali je realnost i da srpski zvaničnici istu neće prihvatiti. Kada bi Srbija bila spremna da se svim sredstvima bori protiv enventualne nametnute nezavisnosti Kosmeta i to bi bio deo realnosti koju bi kako velike sile tako i Albanci hteli-ne hteli morali uzeti u obzir. Sve se ove stvari ne smeju gubiti iz vida kada se pominje princip realnosti.

  Zbog toga je vrlo važno shvatiti da pitanje Kosmeta zahteva iznijansiran i mnogo složeniji pristup od puko nasilničkog i intelektualno obogaljenog pozivanja na «realnost» koja tobože ukazuje kristalno jasno na neminovnost nezavisnosti Kosmeta. Takvo korišćenje principa realnosti samo je deo psihološko-propagandnog rata koji ima za cilj da slomi volju protivnika. Ova borba, kao i svaka borba je bitka volje, u kojoj će pobediti ona strana koja protivnika ubedi u neminovnost sopstvene pobede. Pozivanje na princip realnosti je samo u funkciji tog ubeđivanja i ničeg više. 2. #2
  Primećen član
  Učlanjen
  06.12.2005.
  Pol
  ženski
  Poruke
  987
  Reputaciona moć
  53

  Podrazumevano Re: POLITIKA, KOSMET i REALNOST

  Predlazem da svi vi koji se zalazete za ideju Kosova kao neotudjivog dela Srbije lepo spakujete kofere i odete na vase cenjeno Kosovo, a mi ostali cemo iz ljudske solidarnosti da se zalazemo za vasa osnovna ljudska prava na medjunarodnoj sceni. Boricemo se do poslednjeg daha, isterivati nebeske istine decenijama, a vi tamo da sedite i budete srecni jer spavate na svetoj srpskoj zemlji.

 3. #3
  Primećen član Coke (avatar)
  Učlanjen
  24.03.2006.
  Poruke
  556
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: POLITIKA, KOSMET i REALNOST

  Vec sam ostavljao ovaj tekst koji sam nasao u Danasu.


  Kako razmrsiti kosovski Čvor

  Da Srbija bude pobednik

  Mašan Stanković

  Peti oktobar je svakako bio "prekretnica u srpskoj politici" ali uobičajeno značenje koje se daje toj frazi predstavlja još jedno mazanje očiju srpskoj javnosti. Peti oktobar je za Srbiju bio šansa da suštinski promeni pravac kojim se kreće. Međutim umesto toga Srbija je odlučila da promeni jednog čoveka, misleći da ako na njega svali svu krivicu, ona ostaje čista i ostaje joj još samo da sačeka veći standard, putovanja, šoping ture po Italiji i život kakvog se seća iz vremena "grobnice srpskog naroda". Izostalo je ono najvažnije: izostala je spremnost da se promeni sistem. Međutim, pod tim sistemom ne treba podrazumevati samo državni sistem i institucije, već najpre treba gledati sistem vrednosti. Onda kada je srpskom društvu data druga šansa da odbaci anahrone ideje koje je prihvatilo 15 godina ranije ono je, verujući pri tom da svet njemu duguje zahvalnost što se odreklo Miloševića, to odbilo i odlučilo da mu je lakše da zažmuri i veruje da će, ako bude dovoljno dugo ignorisalo svoje probleme, oni nestati sami od sebe.
  Logično se nameće pitanje: sa kakvim kapitalom Srbija ulazi u svoju budućnost?
  Pokušaj implementiranja zastarelih koncepata doveo je do raspada zemlje, pet ratova u deset godina, diktature, iseljavanja dela visokoobrazovanog stanovništva, više stotina hiljada izbeglica, uništenog sistema vrednosti, promovisanja kič kulture, nacionalnih elita koje čine: mafijaši, ideolozi njihovog uspeha iz akademije i njihov moralni kišobran iz crkve.
  U godini kada će se najverovatnije ući u rešavanje statusa Kosova, pred Srbijom stoji pitanje kakav stav ona treba da zauzme u rešavanju tog problema.
  Odgovor nije težak, ako u obzir uzmemo sva tri moguća rešenja: 1. Ostanak Kosova u sastavu Srbije - neizvodljivo, s obzirom na to da velika većina stanovnika Kosova to ne želi. 2. Podela Kosova - neprihvatljiva opcija za međunarodnu zajednicu koja neće dozvoliti da se kreiraju etničke granice. 3. Nezavisnost Kosova - jedino moguće rešenje koje ne odgovara samo onima bez kojih se može ostvariti.
  Ako se pogledaju stavovi najvećih stranaka prema Kosovu, vidi se da i DS i DSS i SRS nude istu ideju, a razlike su jedino uočljive u njihovom tumačenju te ideje. Oni se utrkuju u tome ko će više istaći to da nezavisnost Kosova nije prihvatljiva, a istovremeno ne nude rešenje za problem Kosova. Razlog tome je to što niko od njih nema plan koji bi mogao da ponudi, jer bi svaki plan uključivao suočavanje sa realnošću, sa činjenicom da će neko od njih morati da prizna nezavisnost Kosova. Međutim u okolnostima gde se svi oni nalaze u začaranom krugu u kome udovoljavaju narodu pričama kako je nezavisnost Kosova "neprihvatljiva" svaka izjava u tom pravcu bi predstavljala izdaju. Srbija je danas talac nesposobnih političkih elita čiji se jedini sukobi vode oko uticaja dok građanima nude istu suštinu.
  Ironija je to što oni koji se zalažu za ostanak Kosova u sastavu Srbije nemaju nikakve akcije usmerene ka tome da se to i ostvari. Akcije u tom smeru treba pre svega da budu usmerene prema onima koji žive na Kosovu, a koji ne žele takvo rešenje. Niko od onih koji se zalažu sa ostanak Kosova unutar Srbije nije predložio akcioni plan koji bi albanskoj zajednici ponudio vlast kroz autonomiju pokrajine, srazmeran broj poslanika u republičkom parlamentu broju građana Srbije albanske nacionalnosti, srazmeran broj mesta na univerzitetima u Srbiji itd. To govori da u Srbiji ne postoji iskrena želja da Kosovo ostane u sastavu Srbije već samo želja da se vrati stanje pre 1999.
  Međutim, čak i da postoji takav akcioni plan, za njega je kasno jer je sav kredit za suživot unutar Srbije potrošen u sukobima. Onda kada je trebalo o tome pričati više je prijalo da se peva "Oj Srbijo iz tri dela, ponovo ćeš biti cela". Danas sudbina Kosova najmanje zavisi od Srbije. Toga je svesna i vlast u Srbiji, međutim ne postoji volja da se realnost prihvati. Umesto toga danas je u Srbiji ideologija krvi i tla dostigla svoj vrhunac. Vrhunska vrednost i ključno pitanje su teritorije. U svemu tome ljudi i njihovi životi baš kao i budućnost kako Srbije tako i Kosova ostaju u drugom planu. Vladina predsednica koordinacionog centra Sanda Rašković-Ivić udahnula je "novi život" praznoj floskuli "više od autonomije manje od nezavisnosti" i pokazala da su oni koji su pričali da je to "opis trenutnog stanja, a ne plan" bili u pravu. Prema njoj Kosovo treba da dobije izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast, a da za uzvrat Srbiji ostane zvanično suverenitet nad Kosovom. Zar nije to upravo ono što danas imamo? Ostaje još samo da Koštuničine političke vedete proglase još jednu pobedu nad "NATO agresorom" i pozovu narod na ulice da proslavi "očuvanje Kosova". Srpska ironija se ponavlja: danas, kao i 90-ih, oni koji se najviše pozivaju na Srbe donose im najveću nesreću.
  Još tragičnije je to što se oni koji bi trebalo da predstavljaju progresivne snage u srpskom društvu uklapaju u to sivilo. Tako je centralno mesto u poseti Kosovu predsednika Tadića predstavljala podela zastava što najbolje pokazuje da su kosovski Srbi za političare u Srbiji jeftin izvor političkih poena među nacionalističkim glasačima kojih ima u velikom procentu i da nacionalističkim snagama koje parazitiraju na nestabilnim situacijama, strahu i mržnji ovakva situacija na Kosovu najviše odgovara.
  Interes Srbije je da se situacija na Kosovu razreši što pre kako bi Kosovo moglo da uđe u brzu izgradnju građanskog društva i kako bi Srbija skinula taj balast i počela da leči svoje rane kojih će nakon suočavanja sa nezavisnošću biti mnogo više nego danas. Nacionalistički talas će prekriti Srbiju, ali će se i stišati vrlo brzo baš kao što se nakon 17. marta demonstriralo i štrajkovalo sve do vikenda, a onda je izgubljen "motiv". Ostaće dugotrajne posledice koje će se reflektovati u srpskom društvu.
  Zaključak koji se iz svega ovoga može izvući jeste da je umesto praznih fraza i manipulacija nacionalnim osećanjima danas Srbiji potrebna nova politika koja bi bila istinski raskid SAMILOŠEVIĆEVIM vremenom, politika koja bi u svoje središnje mesto stavila čoveka, građanina i njegove potrebe, a koja ne bi pojedinca podređivala kolektivitetu ili interesima političkih "elita". Ta politika bi uvažavala realnost i na realnosti gradila budućnost Balkana. Ona ne bi na priznavanje nezavisnosti Kosova gledala kao na istorijski poraz srpskog nacionalnog bića već kao na evolutivnu pobedu srpskog društva koje je u datim okolnostima uspelo da iskorači i pruži ruku prijateljstva albanskom narodu. Samo ukoliko prvi preuzmemo inicijativu, stičemo kredit da branimo legitimne interese na Kosovu, a ti interesi su: jednaka prava za sve građane Kosova, odlučne akcije protiv onih koji šire mržnju prema srpskoj i drugim manjinama, politička prava za Srbe koja bi bila garantovana kako na lokalnom nivou tako i u parlamentu Kosova, dvojezičnost i još mnoge druge stvari koje će doprineti tome da Kosovo i Srbija sutra izgrade partnerske odnose i ulaskom u EU i definitivno ukinu granice. Jedino tako Srbija može biti pobednik.
  Odvajanje Kosova i stanje ljudskih prava na njemu, predstavlja veliki poraz kako za Srbiju, tako i za albansku zajednicu, ali i za Evropu. Za Srbiju i albansku zajednicu zato što su pokazale da ne mogu da nađu recepte za suživot ni na prelazu u 21. vek već se granice među njima moraju i dalje postavljati etnički. Za Evropu zato što se sva ta dešavanja odigravaju na njenoj teritoriji i zato što je deo "kolevke civilizacije" postalo poprište jednog od najkrvavijih etničkih i verskih sukoba.
  Najveći strah svakoga ko želi dobro Srbiji danas može biti taj da Srbija večito ostane loš primer kojim će najrazvijenije nacije plašiti one pred kojima stoje problemi kako će izgledati ako se sa tim problemima ne budu nosili na adekvatan način. Srbija može sledeće desetine ili možda i stotine godina provesti kao strašilo za one koji sumnjaju da je civilizacija put kojim treba ići.

  Autor je student završne godine Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju u Beogradu

 4. #4
  Iskusan Duh Sekire (avatar)
  Učlanjen
  27.06.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  斧神
  Poruke
  6.638
  Tekstova u blogu
  19
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Re: POLITIKA, KOSMET i REALNOST

  Ne daj se Mašane.
  Samo rokaj!!!
  „Ko ne voli Dabić Rašu, popušio karu našu“ Kustendorf

 5. #5
  Primećen član Major_TOM (avatar)
  Učlanjen
  21.03.2006.
  Poruke
  794
  Reputaciona moć
  50

  Podrazumevano Re: POLITIKA, KOSMET i REALNOST

  Citat Original postavio Duh Sekire
  Ne daj se Mašane.
  Samo rokaj!!!
  Ako si mu reko.........argumentovano..do djadja........... :wink:

 6. #6
  Iskusan Duh Sekire (avatar)
  Učlanjen
  27.06.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  斧神
  Poruke
  6.638
  Tekstova u blogu
  19
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Re: POLITIKA, KOSMET i REALNOST

  Има озбиљних индиција да је Coke тај Машан, баш као и Eraserhead. Нешто као др Џекил и мистер Хајд. Јер Coke се пази да овде не вређа (форумска политика је таква), а онај Eraserhead је већ престигао Нејаког Укија. Иначе, могуће да је и овде пре има хајдовску инкарнацију у лику Hayek (Selma), али је Богу хвала банован.

  Иначе, откуд Coke-ту сад да копира овај текст који је објављен у "Данасу" пре више од месец дана???

  п.с. Мој коментар је посвећенједном другом Машану. Оном Бушковићу из Зете, који није поверовао да ће ФК Зета у Лигу шампиона, е само да Црна Гора буде суверена
  „Ko ne voli Dabić Rašu, popušio karu našu“ Kustendorf

 7. #7
  Primećen član Major_TOM (avatar)
  Učlanjen
  21.03.2006.
  Poruke
  794
  Reputaciona moć
  50

  Podrazumevano Re: POLITIKA, KOSMET i REALNOST

  Poceo sam da kuckam odgovor ,na ovaj totalno diletantski i glupavo - satro- filozofski tekst, postavljen kao tema...................

  I onda , reko, : sto da se zamaram ,kucajuci demanti ljudima kojima , zaista ne vredi, sto je hiljadu puta dokazeno......obrazlagati da je trava zelena, nebo plavo..oni zele da trava bude ljubicasta, a nebo zeleno..
  I nema te sile koja ce ih razuveriti u to.

  Dakle, od sada, ce mi poslastica biti da citam odgovore na pitanje:

  Gospodo, vi koji svakoga ko sagledava realnu situaciju na Kosovu, sirom otvorenih ociju ,i bistra uma, nazivate svakojakim imenima.....MOLIM VAS...

  Dajte neki smislen, ili bilo kakav predlog, kako da Srbija resi problem Kosova , i kako zamisljate, mirnu reintegraciju pokrajine, sa sve 2 miliona shiptara, u Srpske institucije sistema....

  Svako odgovor, postujem, jer ce mi pomoci da shvatim u kakvoj sam, eventualno zabludi,
  samo molim, da me ne bombardujete promenom situacije u Svetu....koja ce, garant , biti na nasu korist....

 8. #8
  Zainteresovan član Witch-king of Angmar (avatar)
  Učlanjen
  20.02.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд
  Poruke
  402
  Reputaciona moć
  48

  Podrazumevano Re: POLITIKA, KOSMET i REALNOST

  Citat Original postavio Major_TOM
  Poceo sam da kuckam odgovor ,na ovaj totalno diletantski i glupavo - satro- filozofski tekst, postavljen kao tema...................

  I onda , reko, : sto da se zamaram ,kucajuci demanti ljudima kojima , zaista ne vredi, sto je hiljadu puta dokazeno......obrazlagati da je trava zelena, nebo plavo..oni zele da trava bude ljubicasta, a nebo zeleno..
  I nema te sile koja ce ih razuveriti u to.

  Dakle, od sada, ce mi poslastica biti da citam odgovore na pitanje:

  Gospodo, vi koji svakoga ko sagledava realnu situaciju na Kosovu, sirom otvorenih ociju ,i bistra uma, nazivate svakojakim imenima.....MOLIM VAS...

  Dajte neki smislen, ili bilo kakav predlog, kako da Srbija resi problem Kosova , i kako zamisljate, mirnu reintegraciju pokrajine, sa sve 2 miliona shiptara, u Srpske institucije sistema....

  Svako odgovor, postujem, jer ce mi pomoci da shvatim u kakvoj sam, eventualno zabludi,
  samo molim, da me ne bombardujete promenom situacije u Svetu....koja ce, garant , biti na nasu korist....
  Да нам преци(и не само наши већ и грчки и бугарски) нису чекали промену односа снага сви би говорили турски и клањали се у правцу Меке.

 9. #9
  Veoma poznat fosilvaso (avatar)
  Učlanjen
  29.08.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  zagreb
  Poruke
  13.586
  Reputaciona moć
  185

  Podrazumevano Re: POLITIKA, KOSMET i REALNOST

  Citat Original postavio Major_TOM
  [B]Poceo

  Dajte neki smislen, ili bilo kakav predlog, kako da Srbija resi problem Kosova , i kako zamisljate, mirnu reintegraciju pokrajine, sa sve 2 miliona shiptara, u Srpske institucije sistema....
  treba ukinuti autonomiju pokrajine Kosovo, Kosovare proglasiti manjinom, za početak...
  Naime, ne mogu biti konstitutivni u Srbiji jer IMAJU matičnu državu Albaniju.....
  Sve je apsolutno u totalitarnom režimu!

Slične teme

 1. Kako ? se brani KOSMET!?
  Autor kalama u forumu Politika
  Odgovora: 39
  Poslednja poruka: 27.03.2008., 12:42
 2. Kosmet za putovanje
  Autor Jumbolino u forumu Putovanja
  Odgovora: 44
  Poslednja poruka: 02.01.2008., 18:32
 3. Nezavisni Kosmet
  Autor Мали Радојица u forumu Politika
  Odgovora: 11
  Poslednja poruka: 26.09.2007., 13:18
 4. RUSIJA-SRBIJA-KOSMET...
  Autor Istocni Vetar u forumu Politika
  Odgovora: 16
  Poslednja poruka: 28.11.2006., 23:44
 5. Kosmet
  Autor Kazanova u forumu Politika
  Odgovora: 29
  Poslednja poruka: 30.03.2005., 00:55

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •