KOLIKO JE ISPLATIVO????
Prikazujem rezultate 1 do 24 od 24

Tema: KOLIKO JE ISPLATIVO????

  1. #1
    Obećava
    Učlanjen
    14.05.2003.
    Lokacija
    Novi Sad
    Poruke
    86
    Reputaciona moć
    54

    Podrazumevano KOLIKO JE ISPLATIVO????

    Koliko je to silno znanje naprimer C++ isplativo. I sta ako nemas zavresen neki faks za programiranje ili slicno, a znas da radis izuzetno dobro. Kako uopste da se probijes. Kakvi su to poslovi koje programer moze da dobije ??? PUNO PITAM, ALI TO JE DA BI VISE ZNAO !!!



  2. #2
    Poznat Incognito (avatar)
    Učlanjen
    17.07.2003.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    8.035
    Reputaciona moć
    133

    Podrazumevano

    Ovako... ja sam sa nesvrsenom srednjom skolom uzimao vise para na C++-u nego hirurzi sa 20 godina iskustva na VMA... Pa ti vidi koliko je isplativo...

    U kompjuterskim vodama nema mnogo osvrtanja na 'standardnu' edukaciju... Tu te pitaju da li znas nesto da radis, a ne koji si faks zavrsio... Ako znas, i dokazes to, nece te niko pitati za faks i sta vec...

    Ali potrebno je puno odricanja... neces poceti da mlatis pare nakon mesec dana... Prvo godinama pises besplatne stvarcice, pomazes ljudima na forumima i sl. dok te neko ne zapazi... A onda se trudis kao konj da dokazes da vredis... I posle sve ide lako...

    Srecno...

  3. #3
    Guest

    Podrazumevano

    Pa nije bash tako incognito kao sto kazes, recimo pre faxa ja sam znao odlicno i C/C++ pa onda na faxu sam naucio mnogo finesa koje kasnije u radu dosta znace i koriste. Primera radi IPC i threadovi. to ce se jako malo naci po knjigama a mnogo znaci i koristi se dosta.

  4. #4
    Početnik
    Učlanjen
    06.11.2003.
    Lokacija
    Novi Sad
    Poruke
    32
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano ...

    To je tacno da se na faxu nauce korisne "sitnice", ali naravno to ne znaci da ne moras da ucis i dodatno (da trosis svoje slobodno vreme uceci samostalno sa puno entuzijazma). Na zalost, imamo mnogo svrsenih fakultetlija koji su ucili programiranje, u programiranju nemaju nikakvog iskustva, izvucice ti bilo koju matematicku formulu iz glave, nikada ti nece napraviti aplikaciju, a nazivaju se programerima jer, naravno, imaju diplomu. Fakultet moze pomoci oko dobijanja poslova (drzavne ustanove, banke...) gde je po zakonu o zaposljavanju bitna kvalifikacija.

    Znaci, kao sto Incognito kaze: odricanje, godine, konj i... mlatis pare.

    Zaj..... ali isplati se.

  5. #5
    Obećava
    Učlanjen
    14.05.2003.
    Lokacija
    Novi Sad
    Poruke
    86
    Reputaciona moć
    54

    Podrazumevano

    A na koji nacin dobijas neki posao, i o kolikim konkretno parama govorite ???

    Znam da zvucim pohlepno, ali to pitam jer me stvarno zanima kakav je materijalni status programera koji ne rade za banke i drzavne firme, nego rade preko neta kao placenici ( po narudzbinama potencijalnih klijenata ).

  6. #6
    Poznat Incognito (avatar)
    Učlanjen
    17.07.2003.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    8.035
    Reputaciona moć
    133

    Podrazumevano

    Dok sam radio kao freelancer, umeo sam da izvucem i po $3000-$4000 mesecno... I to sa relativno malo rada... Medjutim, problem u freelancing-u je to sto ima meseci kad ne uzmes nista...

    Onda sam radio 6 meseci po ugovoru, za $2000 mesecno... ali bar sigurno... A onda shvatim da kad radis od kuce, nikad ne iskoristis pune potencijale... I tako ja prekrsim obecanje dato sebi da nikad, ni pod kojim uslovima, necu raditi za 'domacu' klijentelu... I 'zaposlim' se ja u List Computers-u, za $#@^#^ 500€ mesecno, pa posle to padne na 400€... I posle nekog vremena ja ne dobijem bez malo 3 meseca platu... I naravno, odustanem... Srecom sam freelance-ovao za to vreme, inace bi bilo gusto... Ali eto, jos uvek pokusavam da oporavim moje finansije od tih 6-7 mracnih meseci s' pocetka ove godine....

    Sad radim kao 'pripravnik' (na 3 meseca) za $1000 mesecno... Kad taj period prodje, ako im se dopadne moj ucinak, dobijam finu full-time poziciju, standardnu americku programersku platu ($60-$100k / year u zavisnosti od ucinka u 'test' periodu), H1B multiple-vacancy vizu... Ma milina... Ali se treba izdrzati (a ja nisam trenutno zadovoljan svojim ucinkom)...

    Eto, tako ti odprilike stoje stvari u programerskim vodama... Bez uvijanja...

    Ali sam zato radio 3 godine bukvalno dzaba, i stvarao svoje ime... Sad samo pocinjem da ubirem plodove mog dugogodisnjeg zalaganja...

    A naravno, i dan danas freelance-ujem kad god imam za to vremena... Extra money uvek dobro dodje...

    Inace, mozda za naseg 'obicnog' coveka ovakve cifre zvuce prevelike, ali zaista nisu... Zbog posla sam non-stop na net-u i to preko $#@^$# dial-up-a, ume dobar deo plate da ti ode na telefonske racune (sto zbog neta, sto zbog stalnog komuniciranja s' njima, slanje faksova i sta vec... a Telekom bas lepo dere), odrzavanje compa, softver...

    Eto, stavi lepo sve na papir, pa vidi koliko je isplativo...

  7. #7
    Obećava
    Učlanjen
    14.05.2003.
    Lokacija
    Novi Sad
    Poruke
    86
    Reputaciona moć
    54

    Podrazumevano

    Imam resenje za tebe

    KABLOVSKI NET

  8. #8
    Obećava
    Učlanjen
    14.05.2003.
    Lokacija
    Novi Sad
    Poruke
    86
    Reputaciona moć
    54

    Podrazumevano

    Dobro to su sasvim OK. parice ali ti radis u C++ ( mozda gresim).

    E pa vidis ja sam napravio kardinalnu gresku ( po nekim misljenjima ) jer sam poceo da ucim VB 6 umesto C++ ili Jave.

    Da li je i po tvom misljenju VB stvarno toliko neisplativ i los ili sta? Ili je to mozda vezano za to sto svi koji su mi rekli da je Vb los rade u C++. Javi, Delphi-u ...

  9. #9
    Poznat Incognito (avatar)
    Učlanjen
    17.07.2003.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    8.035
    Reputaciona moć
    133

    Podrazumevano

    Citat Original postavio Tony
    Imam resenje za tebe

    KABLOVSKI NET
    To resenje meni jos uvek nije dostupno... A inace, ako uzmem u obzir kvalitet i cenu istog u BG-u, meni je i jevtiniji i bolji dial-up...

    A tih 100-ak € koje platim za phone (samo zbog neta, ne racunam troskove medjunarodnih poziva i sta vec), ne prave mnogo razlike u globalnom planu...

  10. #10

    Podrazumevano

    Cuo sam da je programiranje igara najisplativije danas sto se tice C++ -a. Sta vi mislite o tome?
    Incognito, koju vrstu software-a radis?

  11. #11
    Poznat Incognito (avatar)
    Učlanjen
    17.07.2003.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    8.035
    Reputaciona moć
    133

    Podrazumevano

    Citat Original postavio Sasha_Sc
    Cuo sam da je programiranje igara najisplativije danas sto se tice C++ -a. Sta vi mislite o tome?
    Incognito, koju vrstu software-a radis?
    Generalno nije previse isplativo... Moze se isplatiti ako se nadjes u timu koji unajmi Blizzard, Interplay, EA Sports ili neka druga poznatija izdavacka kuca, koja svoje igre prodaje na ime, a ne po samom kvalitetu istih... Ali dok stignes dotle... Prosek godina ljudi koji rade na razvoju igara u Americi (po proslogodisnjoj statistici) je verovao ili ne 44... Dakle, retko ko upadne tamo bez bar 20 godina iskustva...

    Ja programiram sve sto se zatrazi od mene... od custom servera, preko dodataka za aplikacije, sve do web develomenta... Kad god se ukaze (povoljna) prilika ja je zgrabim... Sto bi se reklo, ja sam multipraktik programer

  12. #12

    Podrazumevano

    Ja sam bas negde procitao suprotno, da u game industriji rade ljudi od 2-6 godina iskustva. Mozda i gresim

    A ako sam napravim igru, hoce li se to isplatiti?

  13. #13
    Poznat Incognito (avatar)
    Učlanjen
    17.07.2003.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    8.035
    Reputaciona moć
    133

    Podrazumevano

    Citat Original postavio Sasha_Sc
    Ja sam bas negde procitao suprotno, da u game industriji rade ljudi od 2-6 godina iskustva. Mozda i gresim

    A ako sam napravim igru, hoce li se to isplatiti?
    Pazi, sigurno postoje likovi koji i sa malo iskustva na neki nacin upadnu u svet game developmenta, ali su to retki primerci... Imas mnogo dizajnera sa malo iskustva u tim vodama, ali programeri se ipak pazljivije biraju... Pogledaj credits bilo koje igre... Max 10 programera... A dizajnera buljuk... Tako je svuda... Programer je onaj sto sve odradi da sljaka, a 'dosadan' posao (grafika, sitne funkcije i dodaci) se ostavlja dizajnerima, intership programerima i freelancer-ima...

    Ako sam napravis igru koju bi neko zeleo da kupi: svaka cast... Ja se na taj korak jos uvek ne smem odluciti, jer znam da bi mi trebalo bar 2-3 godine da napravim kompletni sistem, a onda da puknem debele pare za dizajnere... A cak i da preguram sve to, opet postoji mogucnost da nista ne zaradim, jer trebas ubediti veliku izdavacku kucu sa renomeom da to izda... Reklama i ime su 60% igre... Isto ti je to kao i sa knjigama... Mozes napisati neverovatno dobar, interesantan, originalan roman, pa da opet on nikada ne ugleda svetlost dana jer nisi mogao da se povezes sa valjanim producentskim kucama...

    Proces pravljenja igre nije kao kod normalnog softvera, jer ovde je u pitanju ipak entertaiment polje... Smisli ti scenario (ili sta vec, zavisi od igre), razvij igru do detalja na papiru, napravi mali demo onoga kako bi to trebalo da bude... Pa onda kuc kuc od vrata do vrata... Tek kad nadjes producenta koji ce to finansirati, ti unajmis ceo tim, i zavrsite igru za godinu dana... E takva igra i ima nekih sansi... Danasnja publika je isuvise zahtevna da bi jedan programer mogao da zadovolji njihove ukuse...

    Srecno...

  14. #14

    Podrazumevano

    Scenario mi je glavni problem, nemam bas mnogo ideja.
    Razmisljao sam o First-Person-Shooteru jer imam te stvari na papiru koje zahteva FPS (mat. formule za kretanje, pucanje, detekciju udara ...). Mada ima jos mnogo toga ...

  15. #15
    Obećava
    Učlanjen
    14.05.2003.
    Lokacija
    Novi Sad
    Poruke
    86
    Reputaciona moć
    54

    Podrazumevano

    Lel moze da se pravi igra pomocu Visual Studia :? Odnosno Vis. Basica

  16. #16
    Me
    Guest

    Podrazumevano

    Teoretski da, cak sam vidjao i neke tekstove na tu temu na net-u...
    Medjutim, glavni problem (pored jos nekih) kod VB-a je sto nije odradjen multithread (bar ne kako treba), pa se majne-vise sve ozbiljnije igrice pisu u C++. Pored toga C++ omogucava pravljenje aplikacija na nizem niou (sto ti daje kontrolu nad mnogo vise stvari), ima mnogo bolju kotrolu resursa sto je kod igrica veoma bitno itd.
    VB se koristi mahom za neke manje Windows client aplikacije, prostije ActiveX kontrole (ocx), gde moze da dodje do izrazaja njegova jednostavnost. Sto se mene tice nikada ne radim u C++ po svaku cenu (kako sto vidim neke programere na ovom forumu koji su prilicno iskljucivi po tom pitanju), vec ako ocenim da moze da se to-nesto odradi i u VB-u ja ga u njemu i odradim, ako ne onda je tu uvek C++. Medjutim opet napominjem da on (VB) definitivno ne moze da se iskoristi uvek, a narocito ne za engine neke ozbiljne igrice.

  17. #17

    Podrazumevano

    Ako mislis na pravu 3D igru koja radi u fullscreenu tesko da bi se neke bolje performanse mogle postici u VB-u. Medjutim postoji DirectX SDK i za VB, pa ti pokusaj.

    Ja licno nikad ne bi radio u VB-u jer sam navikao u C++, mada ni u njemu nisam bas iskusan da bi se moglo reci da sam neki programer.

    Vazna stvar kod pravljenja igre je da se ne treba samo znati programski jezik, potrebna je i matematika, smisao za dizajn od kojeg zavisi i to koliko je igra zabavna i nake druge stvari ...

    Naravno, ako je igra zanimljiva moze se napisati u bilo kom prog. jeziku.

    Pozdrav

  18. #18
    Obećava
    Učlanjen
    14.05.2003.
    Lokacija
    Novi Sad
    Poruke
    86
    Reputaciona moć
    54

    Podrazumevano

    A koliko je isplativo znanje VB-a???? :?

    I da : ja sam u knjizi procitao da se VB ,bas naprotiv, bavi veoma velikim serverima?? I da se "on namece kao fundametalna strateska alatka za poslovne primene" ( ovo je citat iz knjige), te da ga koristi vise od 50% programera u Americi1

  19. #19
    Guest

    Podrazumevano

    Citat Original postavio Tony
    A koliko je isplativo znanje VB-a???? :?

    I da : ja sam u knjizi procitao da se VB ,bas naprotiv, bavi veoma velikim serverima?? I da se "on namece kao fundametalna strateska alatka za poslovne primene" ( ovo je citat iz knjige), te da ga koristi vise od 50% programera u Americi1
    Pisalo na zidu Pi*ka pa jedan slomio ****

  20. #20

    Podrazumevano

    Citat Original postavio Tony
    A koliko je isplativo znanje VB-a???? :?

    I da : ja sam u knjizi procitao da se VB ,bas naprotiv, bavi veoma velikim serverima?? I da se "on namece kao fundametalna strateska alatka za poslovne primene" ( ovo je citat iz knjige), te da ga koristi vise od 50% programera u Americi1
    Pa i ja ponekad radim u VB, jer je ponekad lakshe, Garantovano i tih 50% pisu i u nekim drugim prog. jez.

  21. #21
    Početnik
    Učlanjen
    06.11.2003.
    Lokacija
    Novi Sad
    Poruke
    32
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano ...

    Citat Original postavio Anonymous
    Citat Original postavio Tony
    A koliko je isplativo znanje VB-a???? :?

    I da : ja sam u knjizi procitao da se VB ,bas naprotiv, bavi veoma velikim serverima?? I da se "on namece kao fundametalna strateska alatka za poslovne primene" ( ovo je citat iz knjige), te da ga koristi vise od 50% programera u Americi1
    Pisalo na zidu Pi*ka pa jedan slomio ****
    A koja je to knjiga??? Ja jesam VB programer, ali ne verujem u to sr.nje. Statistika je uvek bila samo statistika. Niko ne moze sa sigurnoscu da tvrdi u nesto sto se ne moze izmeriti (hajde da okupimo SVE programere Sveta, pa da vidimo ko u cemu programira). Znanje SVAKOG jezika je isplativo ako si dovoljno pametan da iskoristis to znanje. Trziste je preveliko da bi se programeri delili na "ko u cemu programira". U glavnom se vode preduge price gde svako dokazuje neki jezik... za..bi ta sr.nja i uci sve sto mozes da naucis (naravno excluduj fortran, cobol...), a da je vezano za nove tehnologije. Samo sa jednim jezikom neces otici predaleko. Bice ti mnogo lakse da nadjes posao i kod nas i napolju.

  22. #22
    Obećava
    Učlanjen
    14.05.2003.
    Lokacija
    Novi Sad
    Poruke
    86
    Reputaciona moć
    54

    Podrazumevano

    VISUAL BASIC 6.0 BINLIJA. Tako se zove knjiga. Vidite ceo problem je nastao kada mi je jedan lik sa foruma rekao da ako naucim VB da posle necu moci preci na C++ naprimer !!?? Ako je tacno to sto je taj lik rekao onjda je ta recenica metafora za:
    moras da se opredelis za jedan jezik i kad ga naucis na njemu i ostajes !!!!! zar ne??

    Pa zato i pitam koliko je koji isplativ, jer ja neki jezik necu da naucim za svoju dusu nego da bih mogao jednog dana da zaradjujem na ime tog znanja.

  23. #23
    Poznat Incognito (avatar)
    Učlanjen
    17.07.2003.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Beograd
    Poruke
    8.035
    Reputaciona moć
    133

    Podrazumevano

    VB je isuvise slab (90% snage mu dolazi iz .dll/.ocx i slicnih biblioteka, koje su pisane najvise u C++) da bi mogao da se koristi za ozbiljne aplikacije kakve su high-profile serveri i sl.

    On ima svoju primenu - kako brzo napraviti neku sitnu aplikaciju, mahom za zabavu...

    I istina je da je tesko preci sa VB-a na bilo sta 'normalno', zato sto ce te VB nauciti tzv. 'losim programerskim navikama', kao sto je npr. nezatvaranje linija... Taj jezik je 'pisan' za laike, i kao takav se treba posmatrati... lak, citljiv, ali ne preterano upotrebljiv... Zato retko ko ce ti preporuciti da prvo ucis njega, zato sto na njemu neces nauciti gotovo nista sto trebas da znas o programiranju...

    Ali nije 'nemoguce' nauciti drugi jezik posle... samo ce biti malko tesko dok se priviknes na robusne programske jezike... Moj razvojni put je isao od BASIC-a i COBOL-a, preko Pascala, C-a i x86 Assembly-ja, do Jave i C++-a... A usput sam naucio jos mali milion manje poznatih jezika...

    Ako mene pitas, C, pa C++... najbolji nacin da naucis sta je programiranje... A nije zgoreg nauciti i Assembly, da shvatis kako kompjuter ustvari radi... Bice ti mnogo lakse upravljati memorijom i optimizovati kod kad jednom to naucis...

    Poz.

  24. #24
    izzicup
    Guest

    Podrazumevano VB igrice

    Citat Original postavio Me
    Teoretski da, cak sam vidjao i neke tekstove na tu temu na net-u...
    Medjutim, glavni problem (pored jos nekih) kod VB-a je sto nije odradjen multithread (bar ne kako treba), pa se majne-vise sve ozbiljnije igrice pisu u C++. Pored toga C++ omogucava pravljenje aplikacija na nizem niou (sto ti daje kontrolu nad mnogo vise stvari), ima mnogo bolju kotrolu resursa sto je kod igrica veoma bitno itd.
    VB se koristi mahom za neke manje Windows client aplikacije, prostije ActiveX kontrole (ocx), gde moze da dodje do izrazaja njegova jednostavnost. Sto se mene tice nikada ne radim u C++ po svaku cenu (kako sto vidim neke programere na ovom forumu koji su prilicno iskljucivi po tom pitanju), vec ako ocenim da moze da se to-nesto odradi i u VB-u ja ga u njemu i odradim, ako ne onda je tu uvek C++. Medjutim opet napominjem da on (VB) definitivno ne moze da se iskoristi uvek, a narocito ne za engine neke ozbiljne igrice.
    Sta "teoretski moze"? Kupi knjigu "BLACK ART OF VISUAL BASIC GAME PROGRAMMING" (pisac:Mark Pruett, izdavac: The Waite Group www.waite.com/waite )
    U knjizi imas source code za od najprostijih igrica do flajt simulatora. Dobijes i CD sa svim projektima. Cena $35.00

Slične teme

  1. Odgovora: 175
    Poslednja poruka: 26.02.2009., 01:25
  2. Isplativo???
    Autor Novak015 u forumu Hardver
    Odgovora: 10
    Poslednja poruka: 26.05.2008., 19:18
  3. jednostavno i dobro isplativo
    Autor duleNS u forumu Tehničke nauke
    Odgovora: 1
    Poslednja poruka: 28.08.2004., 13:59

Pravila za slanje poruka

  • Ne možete kreirati novu temu
  • Ne možete poslati odgovor
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoju poruku
  •