Pomoc u vezi Auto gordian knot programa
Prikazujem rezultate 1 do 5 od 5

Tema: Pomoc u vezi Auto gordian knot programa

 1. #1
  Obećava
  Učlanjen
  01.06.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  76
  Reputaciona moć
  46

  Question Pomoc u vezi Auto gordian knot programa

  Moze li neko da mi pomogne u vezi koriscenja AGK programa,kako se u stvari prebacuje DVD film u AVI odnosno DIVX format,posto mi danas bas nesto nije islo,a tek sam ga skinuo sa neta..HVALA UNAPRED!!! 2. #2
  Zainteresovan član ljubomir47 (avatar)
  Učlanjen
  01.04.2004.
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  272
  Reputaciona moć
  53

  Podrazumevano Re: Pomoc u vezi Auto gordian knot programa

  Ovaj tekst,autora Dinka Martinovića,skinut sa www.inet.hr ,trebalo bi da ti pomogne:
  "Treba odmah napomenuti da kao autor ove stranice ne podržavam ilegalno kopiranje DVD filmova. DivX koristite za backup (sigurnosne kopije) DVD-ova koje ste legalno kupili, DVD-ova koje ste sami snimili ili pak TV programa snimljenog pomoću TV kartice.

  Auto Gordian Knot sjajan je program za konverziju DVD-a u DivX ili XviD. Sa njime dolazi praktički sve što vam treba (osim samog DivX kodeka - program je testiran sa verzijom 5.2.1 - kojeg možete skinuti ovdje). Sve potrebne opcije nalaze se unutar jednog prozora tako da je njegovo korištenje izuzetno jednostavno i sjajno prilagođeno početnicima. Preporuča se neko računalo novije generacije, jer vrijedi pravilo: što snažnije računalo to će čitav postupak kraće trajati. Oni koji su pak navikli na punokrvni Gordian Knot koji pruža veću fleksibilnost u radu mogu ovdje pročitati detaljne upute u .pdf formatu. A sada, krenimo na posao!

  Auto Gordian Knot

  Glavni prozor programa za ovu je prigodu podijeljen u tri različito obojana dijela radi lakšeg snalaženja. Polazimo od opcije Input File u dijelu prozora označenom crvenim okvirom. Tu određujete ulaznu datoteku. Najčešće će to biti DVD, ali može biti i neka .mpeg datoteka ako ste video snimali kamerom ili preko TV kartice. Dalje nastavljamo kao da ste izabrali DVD. Potrebno je odabrati optički uređaj u koji ste ubacili DVD medij, te otvoriti VIDEO_TS i unutar njega odabrati .IFO datoteku koja predstavlja film. Najčešće će to biti VTS_01_0.IFO (vidi sliku). Da ste odabrali pravu datoteku znat ćete ako pogledate Video info (zadnja linija u dijelu prozora označenog crvenim okvirom) i to najprije po dužini trajanja (Lenght). Druga opcija unutar crvenog okvira je Output File (izlazna datoteka) i tu određujete disk odnosno particiju gdje ćete spremiti konačnu video datoteku. Preporučljivo bi bilo imati particiju na kojoj je slobodnog prostora barem 10 GB.
  Prelazimo na dio glavnog prozora koji je označen plavom bojom. Prva opcija je Audio Track(s). Po defaultu bit će odabran prvi audio zapis (DVD naime u pravilu ima više od jednog audio zapisa) i u 99% slučajeva to će biti zapis koji vam treba, a ako sumnjate uvijek možete odabrati neki drugi audio zapis. U plavom okviru desno nalazi se opcija Subtitle Track(s) gdje ćete odabrati titlove - hrvatske, naravno.
  Slijedi dio glavnog prozora koji je za ovu prigodu označen zelenom bojom i opcija Select output size. Tu određujete veličinu izlazne datoteke. Ukoliko želite zadržati originalni 5.1 (AC3) zvuk i imati kvalitetnu sliku moja preporuka je da uvijek kao Predefined size odaberete 2CDs (1400Mb). S druge strane, ako vam nije bitno zadržati originalni zvuk već ga želite prebaciti u .mp3, vrijedi pravilo; ako film traje do 1 sat i cca 40 minuta, možete ići i na 1 CD (700 Mb), a ukoliko je duži od toga obavezno idite na dva CD-a jer ćete inače značajno degradirati kvalitetu slike. Ukoliko u DivX/XviD prebacujete neki zapis koji ste snimili kamerom ili sa TV kartice onda možete odabrati i Custom size te sami odrediti veličinu odredišne datoteka u megabajtima. Opcija Target quality (in percantage) kojom biste odredili koje će kvalitete u postotku od izvorišne datoteke biti odredišna datoteka čini mi se najmanje praktičnom s obzirom da je kod nje nemoguće predvidjeti konačnu veličinu odredišne datoteke, tako da sumnjam da ćete ju koristiti. Jedino što vas na to može ponukati jest činjenica da se ovom opcijom provodi jednoprolazno enkodiranje koje traje dosta kraće od dvoprolaznog koje se provodi kod ostalih opcija te da vam veličina izlazne datoteke nije bitna.
  Dolazimo tako i do naprednih opcija. Desno od zelenog okvira nalazi se Advanced Settings klikom na koju će vam se otvoriti ovaj prozor.

  Napredne opcijeUkoliko vam se ne da, niti se ne morate zamarati ovim naprednim opcijama, no barem pročitajte do kraja i procijenite sami želite li koristit neke od njih ili ne. Opcijom Output resolution settings određujete rezoluciju odredišne datoteke. Najbolje bi bilo ostaviti uključenom opciju Auto width, a evo što znače ostale: Minimum width znači da se film neće enkodirati u rezoluciji manjoj od one koju ste označili, a ako bude moguće pokušat će se i sa većom rezolucijom. Maximum width znači da se film neće enkodirati u rezoluciji većoj od one koju ste odredili, a opcijom Fixed width podesit ćete da se film enkodira u točno određenoj rezoluciji. Treba naglasiti da se u svim ovim slučajevima radi o horizontalnoj rezoluciji.
  Slijedeća je opcija Output audio type. Odabirom opcije Auto dobit ćete .mp3 zvuk kvalitete 128 kbps. Želite li sami odrediti kvalitetu zvuka (npr. 160 ili 192 kbps) odaberite opcije VBR MP3, kbps ili CBR MP3, kbps ovisno o tome želite li varijabilni ili konstantni bitrate. Preostalu opciju Original (AC3/DTS/MPA only) odabrat ćete ukoliko želite sačuvati originalni zvuk. Što se tiče zvuka, prebacujete li neku dramu, komediju i sl. možete odabrati neku od opcija za .mp3 zvuk, no ako se radi o akcijskom ili SF filmu koji ima mnoštvo efekata radije sačuvajte originalni zvuk i obavezno kao veličinu odredišne datoteke odaberite 2 CD-a.
  Stigli smo i do odabira kodeka (Codec). Na raspolaganju su vam XviD kodek (koji dolazi sa samim programom) te DivX kodek kojeg morate zasebno instalirati. Po defaultu je odabran XviD kodek. Kojeg ćete koristit stvar je vaše osobne preferencije - oba daju vrlo dobre rezultate premda neki tvrde da je XviD nešto bolji (osobno to nisam primijetio, možda ako komprimirate film na 1 CD).
  Tu je još i opcija Subtitle options koja sadrži neke napredne opcije koje se tiču titlova. Zanimljivija nam je opcija Use external subtitles. Nju ćete odabrati ako želite imati odvojene titlove u zasebnoj datoteci. No u tom slučaju mogli biste imati problema kod reprodukcije u linijskim DVD playerima koji podržavaju DivX, osobito onima starije generacije. Opcija Display only forced subitles ne služi, kako bi se to moglo činiti, da bi se AGKnot prisililo da ubaci titlove u film već za prikaz samo specijalnih titlova (npr. u Gospodarima prstenova - prijevod vilenjačkog jezika). Stoga na ovu drugu opciju možete u potpunosti zaboraviti, dok onu prvu možete eventualno iskoristiti ukoliko imate nekakvih problema sa titlovima, za početak je ipak nemojte uključivati.

  Kada ste gotovi sa podešavanjima kliknut ćete na tipku Add Job. Ukoliko u DivX/XviD prebacujete samo jedan film ili neki drugi video zapis, možete kliknuti na Start i postupak će započeti. Želite li enkodirati više zapisa (npr. više epizoda neke serije), vratite se na početak i ponovite postupak te ćete Start kliknuti tek kada završite sa svim video zapisima. I to bi bilo to. Postupak će potrajati ovisno o dužini video zapisa i snazi vašeg računala od cca 3 pa do cca 10 sati na slabijim računalima. Želite li da se računalo ugasi po završetku posla uključit ćete opciju Shutdown when done.

  No, Auto Gordian Knot ima i skrivene opcije do kojih se dolazi kombinacijom tipki Ctrl + F9, a koje vam omogućuju još malo detaljnije podešavanje. Objasnit ću ih ukratko.

  Skrivene opcijeOpcija Force encoding sound in mono mp3 ima vrlo ograničenu mogućnost primjene. Mogla bi eventualno poslužiti kod stvarno starih filmova jer sumnjam da itko želi mono zvuk u današnjim filmovima.
  Opcija Force cartoon mode for XviD može pridonijeti nešto detaljnijoj slici kod animiranih filmova (crtića) i to samo ako ih prebacujete u XviD.
  Opcija Force normal IVTC... je nešto što bi doista trebalo razumjeti da bi ste znali kada je primijeniti, baš kao i opcija Force deinterlacing..., a s obzirom da će čak i profesionalci ove opcije rijetko koristiti početnici ih mogu mirne duše sasvim zanemariti.
  Slijedeća opcija Encode Credits with different settings možda je i najkorisnija od svih. Ona vam omogućuje da odjavnu špicu (koja se uglavnom sastoji od bijelih slova na crnoj podlozi) enkodirate u nižoj kvaliteti nego ostatak filma i na taj način još malo poboljšate kvalitetu slike samog filma. Ukoliko se odlučite koristiti ovu opciju upišite unutar Frame Calculatora vrijeme početka odjavne špice (ili pod Starting Frame - ako znate točan broj sličica na kojem počinje odjavna š****), a u rubriku Quality upišite postotak kvalitete (možete ga slobodno ostaviti na 20). Pazite da ste pod Framerate odabrali točan broj sličica u sekundi za film (kod filmova u Hrvatskoj to je najčešće 25.000fps) a onda kliknite na tipkicu Calc kada će se u polje Starting Frame upisati izračunati broj sličica za početak odjavne špice. Uključivanjem opcije Greyscale odjavna š**** biti će enkodirana u crno-bijeloj tehnici što će osigurati još mrvicu prostora za bolju kvalitetu samog filma. Na ovaj način kod dužih odjavnih š**** možete uštedjeti i do 40 MB što nije zanemarivo.
  Opciju Tune auto crop parameters koristit ćete ukoliko Auto crop opcija po svojim defaultnim postavkama ne radi kako treba (tj. ne uklanja u potpunosti crni okvir oko filma ili pak uklanja previše filmskog materijala). Threshold određuje osjetljivost Auto crop opcije tako da ukoliko njegovu vrijednost namjestite na nulu onda ste tu opciju sasvim onemogućili. Ovo će vam rijetko trebati. Eventualno je moguće da je npr. uvod filma (neki logo) u full screen-u (dakle na punom ekranu) dok je sam film u wide screen-u (sa crnim rubovima sa strane). U tom slučaju opcijom Starting frame for autocrop određujete od koje sličice će autocrop biti primijenjen (dakle, preskočit ćete onaj uvodni dio koji je full screen). "
  ...sledi nastavak...

 3. #3
  Zainteresovan član ljubomir47 (avatar)
  Učlanjen
  01.04.2004.
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  272
  Reputaciona moć
  53

  Podrazumevano Re: Pomoc u vezi Auto gordian knot programa

  Evo nastavka:
  "Ako ste mijenjali ove opcije uvijek pogledajte kako film izgleda klikom na tipku Preview u prozoru Auto Gordian Knota kako biste bili sigurni da niste odrezali previše filma.
  Opciju Override input AR koristit ćete samo ukoliko je film od strane Auto Gordian Knota kod automatskih postavki pogrešno prepoznat kao 4:3 ili 16:9 tako da ovdje to ručno možete ispraviti. Ovo će se dogoditi rijetko kada.
  Opcija Reduce FPS... korisna je samo kod HDTV-a, dakle možete na nju potpuno zaboraviti, a ionako se njeno korištenje (čak i kod HDTV-a) preporučuje samo ako točno znate što radite.
  Želite li biti sigurni da će program kod enkodiranja koristit samo algoritme za izoštravanje slike, bez obzira na sve, koristit ćete opciju Force sharp.... Napominjem da ova opcija važi samo za XviD.
  Opcijom Tune KernelDeInt... podešavate osjetljivost filtera koji se koristi kad u izvorišnoj datoteci imate isprepleteni (interlaced) video, a na slici se pojavljuje puno artefakata. I na ovu opciju možete gotovo zaboraviti jer će se to dogoditi vrlo, vrlo rijetko, ali eto, tek da znate da postoji.
  Opcija Force ITU resize method tiče se službenog standarda za mijenjanje veličine DVD filmova u hardverskim playerima. Softverski playeri (PowerDVD i WinDVD npr.) koriste različite standarde. S obzirom da za ovu opciju nema nekih univerzalnih postavki koje bi važile u svim slučajevima ni oko nje se ne morate uopće zamarati.
  Za opciju Display VCF... autori programa preporučuju da je držite isključenom pa je nemojte uključivati.
  Opcija Resizes and places burnt-in subs... vrlo je korisna i zapravo bi morala biti uvijek uključena ako titlove uvijek "zapržite" na slici. Ona se brine o tome da se titlovi na slici pozicioniraju na originalnom mjestu na kojem se nalaze i na DVD-u. Problem može nastati ako su titlovi smješteni na crnom okviru kojeg opcijom autocrop odrežete (spominjali smo to u recima iznad), pa imajte to na umu. To i je razlog zašto ova opcija nije po defaultu uključena. Dakle, želite li je koristiti prvo se uvjerite gdje se nalaze titlovi.
  Opcija Correct color if needed, kako joj i ime kaže ispravit će prikaz boje u odredišnom zapisu ukoliko za to bude potrebe. Dakle, program će koristiti korekciju boja samo ukoliko za time bude potrebe (korištenje korekcije boja može produžiti trajanje enkodiranja). Ova opcija je po defaultu uključena pa je takvom i ostavite.
  Slijedeća opcija Detect and force 4:3... također je uključena po defaultu i takvom je i ostavite. Brine se o tome da se video koji je omjera između 1.25 i 1.4 pravilno odreže na omjer 4:3 kako ne biste imali crnih rubova kada ga gledate na televizoru.
  Posljednja opcija Enable standalone support tu je da vam pripomogne kod bolje kompatibilnosti kod samostojećih linijskih DVD playera. Oni su uglavnom bazirani ili na ESS ili na MTK/Sigma chipsetu. Ovu opciju uključite samo ukoliko iskusite kakve probleme kod gledanja XviD/DivX filmova na samostojećim playerima, a u protivnom je ne uključujte.

  Toliko o Auto Gordian Knotu koji je, ako zanemarimo ove napredne opcije koje će trebati samo malom broju korisnika, zaista maksimalno jednostavan za korištenje i odlično prilagođen početnicima. Za one koji su navikli na standardni Gordian Knot ponovo napominjem da ovdje mogu pronaći detaljne upute u .pdf formatu. Inače, i sam Auto Gordian Knot dolazi sa izvrsnim vodičem napisanim na engleskom jeziku pa vjerujem da će se svatko kome engleski jezik nije prepreka snaći u programu bez problema."

 4. #4
  Obećava
  Učlanjen
  01.06.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  76
  Reputaciona moć
  46

  Podrazumevano Re: Pomoc u vezi Auto gordian knot programa

  Zahvaljujem se na ovom zaista iscrpnom i korisnom odgovoru.Mislim da ce mi ovaj program koristiti i kasnije,pa cak iako se pojave neki drugi problemcici u vezi njegovog rada.Jos jednom PUNO HVALA I POZZ!!!

 5. #5
  Zainteresovan član ljubomir47 (avatar)
  Učlanjen
  01.04.2004.
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  272
  Reputaciona moć
  53

  Podrazumevano Re: Pomoc u vezi Auto gordian knot programa

  Nema na čemu,tu i jesmo da se medjusobno pomažemo.Pozdrav.

Slične teme

 1. Interesantno pitanje u vezi POTRABLE programa
  Autor NICS u forumu Softver
  Odgovora: 20
  Poslednja poruka: 19.09.2007., 11:29
 2. Problem sa Auto Gordian Knot-om
  Autor RedDragon u forumu Softver
  Odgovora: 30
  Poslednja poruka: 06.03.2006., 20:45
 3. znali ko kao se koristi auto gordian knot?
  Autor trocadero u forumu Softver
  Odgovora: 4
  Poslednja poruka: 19.04.2004., 15:19

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •