NVO tuzila Vecernje Novosti jer pisu o zlocinima nad Srbima!
Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 65

Tema: NVO tuzila Vecernje Novosti jer pisu o zlocinima nad Srbima!

 1. #1
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  11.04.2006.
  Poruke
  234
  Reputaciona moć
  45

  Podrazumevano NVO tuzila Vecernje Novosti jer pisu o zlocinima nad Srbima!

  Ovo je samo u Srbiji moguce. Raznorazne NVO sekte treba zabraniti, ili ih izvesti u sud, jer sto te NVO sekte i B92 radi po Srbiji, to se ne bi tolerisalo ni u jednoj normalnoj zemlji.


  NEVLADINA ORGANIZACIJA PODNELA TUŽBU PROTIV NOVINARA ŽELJKA VUKOVIĆA ZBOG TEKSTA O RATNOM ZLOČINU NAD SRPSKIM DEČAKOM.

  Slobodan, Biljana i Elfeta

  Prvi greh, koji mi na dušu stavlja Komitet, nađen je u činjenici da sam obelodanio da je Slobodanov svirepi dželat bila Albanka Elfeti Veseli

  Piše: Željko Vuković

  Stvarno, više me ništa od njih ne može iznenaditi – rekoh sam sebi nakon što pročitah vest da je predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava, Sonja Biserko, apelovala na međunarodnu zajednicu da podrži tužbu BiH protiv Srbije za genocid.

  I taj svoj apel ovako argumentovala i opravdala: „To je jedan od uslova za suočavanje Srbije s nedavnom ratnom prošlošću. To je i uslov za normalizaciju odnosa u regionu i za pravilnu interpretaciju ratova na prostoru bivše Jugoslavije”.
  Ali, već sutradan me opet iznenadiše: ovaj put predsednica Komiteta za ljudska prava, Biljana Kovačević Vuco. Naime, javiše mi da me, Okružnom sudu u Beogradu, tužio njen Komitet!

  Razloge našli u mom tekstu „Dečak i njegova kuca”, objavljenom u Večernjim novostima, 13. novembra 2005. godine. A zarad boljeg razumevanja onog što sledi, preporučujem čitaocima da ovde stanu sa čitanjem i prvo pročitaju taj sporni tekst (vidi antrfile).

  Dva greha

  Elem, da nastavim, taj Komitet tvrdi da tekst koji ste upravo pročitali „predstavlja direktan govor mržnje baziran na etničkim predrasudama, iako formalno uperen protiv onih koji se bave zaštitom ljudskih i manjinskih prava”.
  Prvi greh, koji mi na dušu stavlja Komitet, nađen je u činjenici da sam obelodanio da je Slobodanov svirepi dželat bila Albanka Elfeti Veseli. Tri tužiteljke koje zastupaju tužbu Komiteta – uz Vučo, i njene dve saradnice, advokati Mirna Kovačević i Natalija Šolić, naime, tvrde da sam „zloupotrebio tragediju srpskog dečaka”, i da sam o njoj pisao samo da bi „potvrdio užasni stereotip, koji vlada u javnom mnenju o zverskom ponašanju Albanaca”.

  Drugi greh, našle su u mome odgovoru na pitanje koje su mi postavljali oni koje je potresla tragična dečakova sudbina. A pitali su me: a šta bi se desilo da je, kojim slučajem, nesrećni dečak bio musliman ili Albanac, a njegov dželat Srpkinja?
  Odgovorio sam: „Znam da ne bi vladao muk. Nevladine žene i mediji u Beogradu, zaduženi i dobro plaćeni da prevaspitavaju i sa prošlošću suočavaju srpski narod, digli bi sigurno svoj glas... Dečak je ubijen samo zato što mu je ime Slobodan Stojanović, a iz istog razloga su prema njegovom stradanju ravnodušni upravo oni kojima je pripalo da po sudnicama, seminarima, tribinama i medijima dele pravdu za zločine počinjene u ratnoj ostavinskoj raspravi bivših Jugoslovena”.

  Te moje reči tužiteljkama su dokaz da demonizujem „nevladine žene”, da je moj tekst „opasan jer otvara prostor za samovlasno presuđivanje”...

  One, pri tom, ne osporavaju tačnost mojih reči.

  Razumljivo, jer muk i ravnodušnost nevladinih istinoljubaca i delilaca pravde povodom dečakove tragedije - nije moguće osporavati. Ma koliko takvo ponašanje bilo u skladu sa novim jednoumljem koje priznaje samo podobne istine. I ma koliko bila simbolična i cinična činjenica da se ne traži kazna za ubicu Elfetu Veseli, već za onoga koji je pisao o njenom stravičnom zločinu. Dakle, za govor mržnje proglašava se pisanje o zločinu počinjenom iz mržnje i ćutanju o takvom zločinu.

  Van pameti i morala

  Potom, a u reakciji na moj tekst u Novostima od 22. januara, u kojem sam obelodanio da me je Komitet tužio - tri Komitetove zastupnice tvrde da u inkrimisanom tekstu nisam „informisao o događaju, već o zverskom ponašanju Albanaca” – van svake su pameti i morala, i u to se može lako uveriti svaki normalan i dobronameran čitalac.
  A zašto sam naveo da je Slobodanov ubica Albanka? Dva su razloga.

  Prvi: da to nisam učinio, čitaoci bi lako mogli da padnu u logičnu i potencijalno opasnu zabludu da je reč ili o muslimanki-Bošnjakinji ili nekoj mudžahedinki iz arapskog sveta, pošto je reč o kraju u kojem gotovo isključivo živi srpski i bošnjački živalj, a u ratu ga pohodili mudžahedini.

  Drugi razlog: Slobodanov dželat je bio tako svirep, jer se tim ritualnim zločinom dokazivao pred lokalnim Alahovim ratnicima.

  Dakle, nacionalni identitet Elfete Veseli bio je uzrok njene potrebe da bude okrutnija od onih kojima želi da pripada. I zato, da je ona, kojim slučajem, Srpkinja, ja bih to u tekstu naveo.

  U istoj javnoj reakciji tri Komitetove zastupnice, ustvrdiše i da „u istu ravan” stavljam „zločinačko delovanje i rad NVO u Srbiji”. Što je notorna neistina.

  Elem, tvrdnjama da sam širio stereotip o zverskom ponašanju Albanaca, i stavljao ga u istu ravan sa radom NVO u Srbiji – nije moj tekst mesto rođenja, već glave i duše onih koji me tuže i podmeću mi.

  Novo jednoumlje

  Nisam ni prvi ni jedini koji je pisao ili govorio o tragičnoj sudbini dečaka Slobodana. Ali, tim povodom se nikada i niko iz redova „nevladinih žena” i ostalih kvazi-pravdoljubaca i kvazi-prevaspitača celog srpskog naroda - nije oglasio.

  A vrište danima i nedeljama od boli kada im se dojavi za neki „srpski zločin”. A i alarmiraju celi svet kad, recimo, neki mali Srbin negde u Vojvodini opali čvoku nekom ispisniku Mađaru.

  Kako mogu kao ljudi da budu istovremeno tako neosetljivi na jedne, a hiper preosetljivi na druge zločine? I kako tumačiti nespornu činjenicu da su sve zločine na koje su preosetljivi počinili Srbi, a da su u svim zločinima na koje su potpuno neosetljivi – stradali samo Srbi?

  Ja mogu da razumem da su plaćeni da govore samo o tzv. srpskim zločinima. Jest da nije ni ljudski ni moralno tako raditi, ali posao je – posao, a velike pare i sve što one donose - ozbiljno iskušenje. Ali, otkud tolika strast sa kojom obavljaju taj zadatak?
  Kakav to čovek treba da bude pa da ostane ravnodušan na stravično stradanje malog Slobodana? A kakav tek da u priči o njegovom stradanju nađe povod za zlobna podmetanja?

  Naravno, sva gore pomenuta pitanja ni izdaleka ne bi bila tako ozbiljna da te žene i muškarci nisu postali mera stvari za većinu medija. Naročito, onih elektronskih. Uzdižu ih i tretiraju ne samo kao jedine posednike istine i jedine koji vode Srbe i Srbiju u bolju budućnost, već i kao nedodirljive boginje i bogiće.

  Neznanje, nemoral i neprincipijelnost koju iskazuju u svojim svakodnevnim nastupima u medijima – prosto su uvredljivi. Ali, nikada u njihovoj blizini nema nikog ko bi im to rekao. Njihovi neistomišljenici odavno ne dobijaju pozive medija, da ne bi raskrinkavali te lažne znalce i pravdoljupce.

  Na delu je jednoumlje kako se ne pamti ni u Titovo, ni u Miloševićevo vreme. Još samo fali da se raznim sudskim presudama i zvanično zabrani svako pisanje i kazivanje o tim „nevladinim likovima” i njihovim delima, kao i o svemu drugom što bi pokazivalo ili dokazivalo da se srpskom narodu ne daju ista prava kao ostalim. Dakle, sve što ne spada u njihovo jednoumlje, da bude „govor mržnje”.

  Nikada Srbi i Srbija nisu bili poniženiji, uplašeniji, ali i nemoćniji. U tome je i jedina nada... 2. #2
  Domaćin opanak (avatar)
  Učlanjen
  08.01.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Mladenovac
  Poruke
  3.203
  Tekstova u blogu
  60
  Reputaciona moć
  76

  Podrazumevano Re: NVO tuzila Vecernje Novosti jer pisu o zlocinima nad Srbima!

  Jos jedna banana, sad ces da vidis ko ce da se javi .....................

 3. #3
  Iskusan Alekasandar2 (avatar)
  Učlanjen
  25.01.2006.
  Lokacija
  BS "Galactica", on the way to Earth....I hope
  Poruke
  5.548
  Reputaciona moć
  99

  Podrazumevano Re: NVO tuzila Vecernje Novosti jer pisu o zlocinima nad Srbima!

  Pa kupujte "Gorenje" i "Podravku", finansirajte ubice svog naroda!

 4. #4
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  21.02.2006.
  Poruke
  476
  Reputaciona moć
  48

  Podrazumevano Re: NVO tuzila Vecernje Novosti jer pisu o zlocinima nad Srbima!

  МАЈКУ .. ..... СВИМ НЕВЛАДИНИМ ОРГАНИЗАЦИЈАМА
  Poslednji put ažurirao/la Iron Lord : 11.04.2006. u 13:28 Razlog: upotreba radnog glagola

 5. #5
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.462
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: NVO tuzila Vecernje Novosti jer pisu o zlocinima nad Srbima!

  Citat Original postavio opanak
  Jos jedna banana, sad ces da vidis ko ce da se javi .....................
  У чему је Твој проблем опанак, чему овакви коментари, дај. обуци мокасине или лаковане ципеле и.........олади.
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 6. #6
  Domaćin opanak (avatar)
  Učlanjen
  08.01.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Mladenovac
  Poruke
  3.203
  Tekstova u blogu
  60
  Reputaciona moć
  76

  Podrazumevano Re: NVO tuzila Vecernje Novosti jer pisu o zlocinima nad Srbima!

  Mito, ako si citao temu o B92 procitaj sve i ne zatrcavaj se...........

 7. #7
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.462
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: NVO tuzila Vecernje Novosti jer pisu o zlocinima nad Srbima!

  Јадна да не може бити јаднија Биљана Ковачевић-Вучо... боље да ћути и да се покрије ушима... један посланик у Савезној скупштини мислим да се презива СТЕФАНОВИЋ ДАО ЈЕ ЈАВНУ ИЗЈАВУ И ПОЗВАО МАДАМ КОВАЧЕВИЋ ДА ГА ТУЖИ ЈЕР ОН НА СВАКОМ СУДУ МОЖЕ ДОКАЗАТИ ДА ЈЕ ЊЕН ОТАЦ ЛИЧНО УБИО ВЛАСНИКА КУЋЕ У КОЈОЈ ОНА И ДАН ДАНАС ЖИВИ КАО КЋИ И БРАТАНИЦА КОМУНИСТИЧКИХ ЗЛОЧИНАЦА ... зато о тој сплачини од људског бића нећу ништа ни да коментаришем... нека се обрати Стефановићу...
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 8. #8
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  11.04.2006.
  Poruke
  234
  Reputaciona moć
  45

  Podrazumevano Re: NVO tuzila Vecernje Novosti jer pisu o zlocinima nad Srbima!

  Natasa Kandic je rekla da je Tomislav Nikolic hodao po Antinu, Hrvatskoj i licno ubijao Hrvate, iako je Hrvatska rekla da to nije istina. Samo u Srbiji neko nesto tako moze izjaviti a da nema posljedica.

 9. #9
  Primećen član st.maurice (avatar)
  Učlanjen
  19.05.2005.
  Lokacija
  Bgd
  Poruke
  577
  Reputaciona moć
  51

  Podrazumevano Re: NVO tuzila Vecernje Novosti jer pisu o zlocinima nad Srbima!

  Citat Original postavio neboysha
  МАЈКУ .. ..... СВИМ НЕВЛАДИНИМ ОРГАНИЗАЦИЈАМА
  Narocito crkvi ? Crvenom krstu? Cesidu? Prijateljima dece? ...
  Warhammer rules

 10. #10
  Obećava
  Učlanjen
  22.10.2004.
  Poruke
  91
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: NVO tuzila Vecernje Novosti jer pisu o zlocinima nad Srbima!

  Citat Original postavio Krckic
  Natasa Kandic je rekla da je Tomislav Nikolic hodao po Antinu, Hrvatskoj i licno ubijao Hrvate, iako je Hrvatska rekla da to nije istina. Samo u Srbiji neko nesto tako moze izjaviti a da nema posljedica.
  I gde je bio onda Boris da reaguje?
  Mislim, ne ovaj forumski, nego predsednik svih gradjana Srbije.

 11. #11
  Iron Lord nije na forumu
  ne vadi prst iz uveta odkad je čuo da uvo više uživa
  Elita Iron Lord (avatar)
  Učlanjen
  23.12.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  ОЈ СРБИЈО, КРАВО МОЈА МУЗАРО!
  Poruke
  21.620
  Tekstova u blogu
  4
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: NVO tuzila Vecernje Novosti jer pisu o zlocinima nad Srbima!

  Citat Original postavio neboysha
  МАЈКУ .. ..... СВИМ НЕВЛАДИНИМ ОРГАНИЗАЦИЈАМА
  Pazi, postoje različite NVO.
  Neke se trude da deluju kao političke partije ali nisu tako registrovane.
  Tu su i razne humanitarne NVO koje se ipak ne bave radom "najomiljenijih" NVO na koje ste sigurno mislili.
  Neke se bave i zaštitom životinja.

  Imate razlog da promenite mišljenje o generalizaciji NVO.

 12. #12
  Zainteresovan član mail3 (avatar)
  Učlanjen
  23.03.2006.
  Poruke
  333
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: NVO tuzila Vecernje Novosti jer pisu o zlocinima nad Srbima!

  Pa jes tu si stvarno u pravu ...Prvi put do sada... Ima ih i to dosta, ali ovakve koje im prave lošu uslugu, sve ih stavljaju na stub srama...zalosno....

 13. #13
  Iron Lord nije na forumu
  ne vadi prst iz uveta odkad je čuo da uvo više uživa
  Elita Iron Lord (avatar)
  Učlanjen
  23.12.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  ОЈ СРБИЈО, КРАВО МОЈА МУЗАРО!
  Poruke
  21.620
  Tekstova u blogu
  4
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: NVO tuzila Vecernje Novosti jer pisu o zlocinima nad Srbima!

  Citat Original postavio Elrond
  I gde je bio onda Boris da reaguje?
  Mislim, ne ovaj forumski, nego predsednik svih gradjana Srbije.
  To je ipak na relaciji Kandić-Nikolić.
  Čak se ni ja ne bih tu mešao. :wink:

 14. #14
  Primećen član Coke (avatar)
  Učlanjen
  24.03.2006.
  Poruke
  556
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: NVO tuzila Vecernje Novosti jer pisu o zlocinima nad Srbima!

  Ne vidim nista lose u tome sto neko nekoga tuzi.
  Ako ovaj nije kriv, nece biti osudjen i tu se prica zavrsava.

  Tekst moze biti o zlocinu nad srpskim decakom, a da bude sirenje mrznje.
  Zavisi kako je napisan.
  Jedini problem ja ovde vidim u novinaru koji se skriva iza nesrece tog decaka umesto da iznese argumente.


  Helsinski odbor i ostale NGo su ucinile mnogo dobra za ovu zemlju poslednjih 15 godina i zasluzuju postovanje.

 15. #15
  Obećava
  Učlanjen
  22.10.2004.
  Poruke
  91
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: NVO tuzila Vecernje Novosti jer pisu o zlocinima nad Srbima!

  Citat Original postavio Coke
  Helsinski odbor i ostale NGo su ucinile mnogo dobra za ovu zemlju poslednjih 15 godina i zasluzuju postovanje.
  Mislim stvarno...


 16. #16
  Primećen član Coke (avatar)
  Učlanjen
  24.03.2006.
  Poruke
  556
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: NVO tuzila Vecernje Novosti jer pisu o zlocinima nad Srbima!

  Ne vidim sta je tu smesno.
  Rad mnogih NGOa 90ih je bio visestruko usmeren. Antiratna aktivnost, diplomatska aktivnost, obrazovanje mladih, pomoc izbeglicama.
  Helsinski odbor je vratio prvih 100 Srba u Krajinu.

  Sve to doprinosi razvoju otvorenog i slobodnog druistva u kome gradjani razmisljaju svojom glavom a ne slede tupo politicare kao sto su to ucinili 90e sa Milosevicem.

  Ipak jedan pogled na Srbiju je dovoljan da bude jasno da je jos dosta posla ostalo.

 17. #17
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.462
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: NVO tuzila Vecernje Novosti jer pisu o zlocinima nad Srbima!

  Citat Original postavio Coke
  Ne vidim sta je tu smesno.
  Ни ја... али ...


  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 18. #18
  Iskusan
  Učlanjen
  29.12.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  5.231
  Reputaciona moć
  100

  Podrazumevano Re: NVO tuzila Vecernje Novosti jer pisu o zlocinima nad Srbima!

  O "radu" nasih NVO (zna se kojih, nema tu zabune) je nasiroko pisano u temi "Ženetine koje će Srbiji doći glave" http://forum.krstarica.com/showthread.php?t=93273
  Tu se pomenula i ova smesna i sramna tuzba protiv novinara "Vecernjih Novosti".

  Inace da se podsetimo ko i zasto finansira te nase NVO

  "Then there is Washington's relationship with Serbia, which continues to resemble the policies of Clinton's age, admittedly with less violence. Frustrated by Belgrade's refusal to submit unconditionally to the Hague Inquisition, the State Department has cut off the aid intended for the Serbian government, amounting to some $10 million. However, spokesman Richard Boucher said $73.6 million in aid would still go to "organizations and programs outside of the central government that are committed to reform." (Reuters)

  One such organization is the Humanitarian Law Center, led by Natasa Kandic, who has frequently obliged her paymasters by making claims of Serbian atrocities. Here most recent accusation, given much publicity by news wires, is that Serbian forces incinerated the bodies of ethnic Albanians they supposedly killed during the Kosovo War. Any resemblance with the Holocaust is, of course, purely deliberate. To add weight to her charges, Kandic also claimed her organization was harassed and threatened by Serbian security services."

  http://www.antiwar.com/malic/?articleid=4493

 19. #19
  Iskusan
  Učlanjen
  29.12.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  5.231
  Reputaciona moć
  100

  Podrazumevano Re: NVO tuzila Vecernje Novosti jer pisu o zlocinima nad Srbima!

  Citat Original postavio Coke
  Tekst moze biti o zlocinu nad srpskim decakom, a da bude sirenje mrznje.
  Zavisi kako je napisan.
  Jedini problem ja ovde vidim u novinaru koji se skriva iza nesrece tog decaka umesto da iznese argumente.
  Evo ga sporni tekst, pa sam protumaci da li on predstavlja sirenje mrznje, ako si imalo realan.

  Dželat bez kazne
  http://www.novosti.co.yu/code/navigate.php?Id=10&status=jedna&vest=85890&search=elfete&datum=2006-04-11

  Roditeljima nisam mogao
  da kažem celu istinu

  http://www.novosti.co.yu/code/navigate.php?Id=10&status=jedna&vest=85934&search=elfete&datum=2006-04-11

  A mozda je glavni problem sto je navedeni novinar pomenuo da albanka Elfete jos uvek nije kaznjena za zlocin koji je pocinila...

 20. #20
  Iron Lord nije na forumu
  ne vadi prst iz uveta odkad je čuo da uvo više uživa
  Elita Iron Lord (avatar)
  Učlanjen
  23.12.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  ОЈ СРБИЈО, КРАВО МОЈА МУЗАРО!
  Poruke
  21.620
  Tekstova u blogu
  4
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: NVO tuzila Vecernje Novosti jer pisu o zlocinima nad Srbima!

  To hoću da vidim - argument za argument!

 21. #21
  Zainteresovan član mail3 (avatar)
  Učlanjen
  23.03.2006.
  Poruke
  333
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: NVO tuzila Vecernje Novosti jer pisu o zlocinima nad Srbima!

  U ovo je super... obozavam argumentovanu diskusiju... sad cu ono da postavim da li je Djika trazio bombardovanje ili ne. Imate moderatore raspravu ranije... Nekima ne vredi ni crtati, tako da taj pristup sa uskličnikom pomalo kao ono kad Hruščov nije trpeo neposlušnost pa opali rukom po stolu i drekne....

 22. #22
  Iskusan
  Učlanjen
  29.12.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  5.231
  Reputaciona moć
  100

  Podrazumevano Re: NVO tuzila Vecernje Novosti jer pisu o zlocinima nad Srbima!

  Evo nesto i o toj tuzbi protiv novinara Novosti:

  Govor mržnje
  o "govoru mržnje"

  Đuro Bilbija, 29. januar 2006
  http://www.novosti.co.yu/code/navigate.php?Id=10&status=jedna&vest=84721&datum=2006-04-11
  Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, Sonja Biserko, apelovala je potkraj minule nedelje na međunarodnu zajednicu da podrži tužbu BiH protiv Srbije za genocid. Uz obrazloženje: «To je jedan od uslova za suočavanje Srbije s nedavnom ratnom prošlošću.To je i uslov za normalizaciju odnosa u regionu i za pravilnu interpretaciju ratova na prostoru bivše Jugoslavije».

  A Biljana Kovačević Vučo i njen Komitet pravnika za ljudska prava polovinom decembra tužiše beogradskom Okružnom sudu našeg kolumnistu Željka Vukovića i glavnog urednika «Novosti» Manojla Vukotića za «direktan govor mržnje baziran na etničkim predrasudama». Teško je, doduše, dokučiti - da li samo prema Albancima i nekim drugim neimenovanim manjinama, ili i prema beogradskim «nevladinim ženama»? Biće izgleda: za oboje, mada Kovačević Vučo i njeni advokatski asistenti, Mirna Kosanović i Natalija Šolić, u tužbi i ne pokušaše da dokazuju postojanje u Vukovićevom tekstu «Dečak i njegova kuca», objavljenom 13. novembra 2005. na drugoj strani «Novosti», «etničkih predrasuda» prema «nevladinim ženama».

  Jesu li najnoviji apel predsednice Helsinškog odbora u Srbiji i aktuelno optuživanje «Novosti» za govor mržnje u ma kakvoj suštinskoj vezi? Moguće je i da nisu, pogotovo ne lako dokazivoj, ali sa nekim zaključcima ipak ne treba žuriti.

  U ČEMU JE GREH

  U tekstu «Dečak i njegova kuca», da podsetimo, govorilo se o 11-godišnjem Slobodanu Stojanoviću koga je sada već dalekog juna 1992. godine zverski mučila i likvidirala 21 godinu starija Albanka-komšinica Elfeti Veseli. Nakon što se dečak, istrgnuvši se iz roditeljskih ruku, vratio u rodnu kuću da bi sa sobom u slobodu poveo i voljenu kucu, zaboravljenu u paničnom strahu bekstva pred Elfetinim bošnjačkim saborcima koji su tih dana po njegovom prekodrinskom selu Donja Kamenica zatirali sve srpsko.

  Kovačević Vučo i njen Komitet u tužbi protiv Vukovića i Vukotića tvrde da je tekst «Dečak i njegova kuca» opasan i «suštinski amoralan jer zloupotrebljava tragediju srpskog dečaka kako bi potvrdio užasan stereotip koji vlada u javnom mnjenju o zverskom ponašanju Albanaca, koje nije vidljivo srpskom javnom mnjenju jer ga brane antisrpske NVO, koje brane samo one koji nisu Srbi». Još veći greh nađoše u ovim autorovim rečima: «Oni koje je potresla tragična sudbina...Slobodana Stojanovića, pitali su me proteklih dana: a šta bi se desilo da je, kojim slučajem, nesrećni dečak bio musliman ili Albanac, a njegov dželat Srpkinja? Znam da ne bi vladao muk. Nevladine žene i mediji u Beogradu, zaduženi i dobro plaćeni da prevaspitavaju i sa prošlošću suočavaju srpski narod - digli bi sigurno svoj glas. Oglasili bi se, garantovano, i neki prononsirani ljubitelji pasa, i iz zemlje i iz sveta».

  Pa stoga «presaviše tabak» i Okružnom sudu napisaše: «Ovaj opasan tekst otvara prostor za samovlasno presuđivanje...jer manipuliše emocijama običnog sveta...Nalazimo, a to je i razlog za podnošenje ove tužbe, da...predstavlja direktan govor mržnje baziran na etničkim predsrasudama».

  PRAVO NOVINARA

  Potom citiraše ovakvo Vukovićevo «podvlačenje crte»: «...dečak je ubijen zato što mu je ime Slobodan Stojanović, a iz istog razloga su prema njegovom stradanju ravnodušni upravo oni kojima je pripalo da po sudnicama, seminarima, tribinama i medijima dele pravdu za zločine počinjene u ratnoj ostavinskoj raspravi bivših Jugoslovena». I preko njega optužiše autora «Dečaka i njegove kuce» i «Novosti» za netoleranciju i faktički «govor mržnje» i prema svima koji se u Srbiji «bave zaštitom ljudskih i manjinskih prava». Ništa manje opasan od onog «baziranog na etničkim predrasudama» i «užasnom stereotipu...o zverskom ponašanju Albanaca». Jer, u tužbu još uneše: da Vuković demonizuje «nevladine žene» koje su «vrlo precizno definisan cilj napada». I zatražiše od Okružnog suda u Beogradu: da utvrdi da je tekstom «Dečak i njegova kuca» povređena zabrana govora mržnje, «zabrani tuženima» njegovo ponovno objavljivanje i obaveže «Novosti» da objave presudu.
  Može se dogoditi da sud tužbu Komiteta pravnika za ljudska prava odbaci kao «nerazumljivu i nepotpunu». Moguće je i da se proglasi nenadležnim za njeno razmatranje. Time bi prihvatio oba osnovna prigovora pravnih zastupnika Vukovića, Vukotića i «Novosti» - Zorana Jovanovića i Vladimira Petrovića iz Advokatske kancelarije «Fila». A i kontraargumentaciju iz njihovog odgovora na tužbu za koju je karakterističan ovaj izvadak:

  «Opis načina na koji je krivično delo (likvidacija dečaka) izvršeno od strane konkretnog izvršioca, ni u najslobodnijem tumačenju se ne može označiti kao govor mržnje prema etničkoj grupi kojoj izvršilac dela (Elfete Veseli) pripada. Izvršilac je sasvim individualizovan, morbidnost i zverstvo se pripisuje konkretnoj osobi, nikako narodima i grupama...Autor dalje legitimno iznosi svoje mišljenje da ovakav zločin zahteva reakciju svih, posebno onih koji se bave zaštitom ljudskih prava, uključujući i nevladine organizacije u Beogradu, ali da na žalost te aktivnosti nema...To je legitimno mišljenje i legitiman stav. Novinar ima pravo na mišljenje i stav, pa i takav da nevladine organizacije u Beogradu nisu zainteresovane za krivična dela gde su oštećeni srpske nacionalnosti. Pravo na ovakvo mišljenje ne može se zabraniti. Ono može da bude netačno, ali ne može i ne sme se zabraniti da se javno iznese».

  BUMERANG ČUTANjA

  Moguće je, naravno, i da Okružni sud ne prihvati prigovor na svoju «stvarnu nadležnost», da tužbu ne odbije «u celini» i da o njoj otvori raspravu. U tom slučaju će morati da presudi: da li u tekstu «Dečak i njegova kuca» zaista ima, ili nema, «govora mržnje» prema Albancima i «nevladinim ženama». Prethodno da utvrdi: u čemu je pisanje o njenom monstruoznom zločinu «užasni stereotip» i «govor mržnje» prema Elfete Veseli kao Albanki, tim pre - prema svim Albancima, a u čemu je sadržano demonizovanje onih koji se «bave zaštitom ljudskih i manjinskih prava» ako im je decenija i po bila malo da dignu glas povodom mučeničke smrti nedužnog Slobodana Stojanovića. Pogotovo ako Biljana Kovačević Vučo i njen Komitet, za svih godina svog postojanja, i ne ukazaše na zločin Elfete Veseli - makar da ćutanje o njemu i profesionalnih zaštitnika ljudskih i manjinskih prava ne bi hranilo «užasni stereotip» i provociralo i govor mržnje.

  Okružni sud će, pored ostalog, zaista morati da utvrdi: da li su ćutali, pošto se pronalaženje u «Dečaku i njegovoj kuci» govora mržnje i «užasnog stereotipa» - ako jesu - objektivno pretvara u traženje faktičke sudske zabrane da se o zločinu Elfete Veseli govori i piše. I u faktičku odbranu njenog zločina mržnje, koliko god se verbalno osuđivao.

  Beogradski Okružni sud, jer to i nije predmet spora, sigurno neće utvrđivati: da li su - i zašto - o istom zločinu ćutali i Sonja Biserko i njen Helsinški odbor za ljudska prava. Još manje, jer na to i nema pravo: da li je o Elfete Veseli i njenoj žrtvi ćutao Helsinški odbor za ljudska prava u Republici Srpskoj, koji poslednjih dana grlato traži da iz Sarajeva, zbog mnogo manjeg greha, bude povučen Novak Kilibarda. Ali, nezavisno od toga, ako jesu - onda bi i Biserko i banjalučka filijala Helsinškog komiteta, kao i Biljana Kovačević sa svojima, makar morali da snize glas kad govore o «pravilnoj interpretaciji ratova na prostoru bivše Jugoslavije». I da se, u svom interesu, čuvaju bumerang-efekta kad pokušavaju da na optuženičku klupu posade druge.

  Govor mržnje moguć je i povodom «govora mržnje».

 23. #23
  Primećen član Coke (avatar)
  Učlanjen
  24.03.2006.
  Poruke
  556
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: NVO tuzila Vecernje Novosti jer pisu o zlocinima nad Srbima!

  Tekst je vrlo tendenciozan i nije pisan sa zeljom da se prenese informacija i ukaze na problem vec je pisan sa idejom da se raspiruje nacionalna mrznja.
  Decaka je ubio neki ludak, bilo da je ta zena za koju kazu ili ne.
  Vazno je napomenuti da je ubijen zbog svoje nacionalnosti, ali u ovakvim slucajevima ne treba dalje raspirivati mrznju vec ukazati na to da su to dela bezumnika.
  Takvih stvari ima i na drugim stranama.


  Raspirivanje mrznje vodi daljim ovakvim ubistvima na svim stranama.

  Dalje bi mogli da pricamo kada bismo videli tuzbu.

 24. #24
  Iskusan
  Učlanjen
  29.12.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  5.231
  Reputaciona moć
  100

  Podrazumevano Re: NVO tuzila Vecernje Novosti jer pisu o zlocinima nad Srbima!

  Nadam se da si procitao tekst, pa bi bilo lepo da nam kazes kojim delom ili kojom recenicom je novinar raspirivao nacionalnu mrznju?
  Navedena je nacionalnost ubijenog decaka, kako je ubijen, koje je nacionalnosti ubica i kako se sve odigralo, znaci sve sto je tipicno za informacije vezane za rat i ratne zlocine.
  Niti je osudjivan, niti vezivan ceo narod za zlocin koji je njihov sunarodnik pocinio.

 25. #25
  Iskusan Архангел (avatar)
  Učlanjen
  07.04.2004.
  Lokacija
  u pampers brigadi
  Poruke
  5.857
  Reputaciona moć
  108

  Podrazumevano Re: NVO tuzila Vecernje Novosti jer pisu o zlocinima nad Srbima!

  Citat Original postavio urospo
  Nadam se da si procitao tekst, pa bi bilo lepo da nam kazes kojim delom ili kojom recenicom je novinar raspirivao nacionalnu mrznju?
  Navedena je nacionalnost ubijenog decaka, kako je ubijen, koje je nacionalnosti ubica i kako se sve odigralo, znaci sve sto je tipicno za informacije vezane za rat i ratne zlocine.
  Niti je osudjivan, niti vezivan ceo narod za zlocin koji je njihov sunarodnik pocinio.
  Је ли ти ово ради реда питаш ??? Мислим да ниси баш толико наиван...Одговор ћеш добити врло брзо, ма новинар је крив за све.. :wink:

Slične teme

 1. Odgovora: 12
  Poslednja poruka: 01.02.2011., 04:27
 2. Madjarska tuzila Ukrajinu!
  Autor RoccoS u forumu Politika
  Odgovora: 2
  Poslednja poruka: 10.01.2009., 15:34
 3. Srbija tuzila Hrvatsku, anketa
  Autor Još jedan banaćanin u forumu Politika
  Odgovora: 10
  Poslednja poruka: 22.11.2008., 16:19
 4. Večernje Novosti.
  Autor ljubamamba u forumu Politika
  Odgovora: 12
  Poslednja poruka: 17.06.2008., 23:19
 5. Vlade Divac i Večernje Novosti
  Autor Slobodance u forumu Politika
  Odgovora: 39
  Poslednja poruka: 03.03.2006., 17:02

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •