Хрватски Јутарњи Лист о Јасеновцу 2006.
Prikazujem rezultate 1 do 14 od 14

Tema: Хрватски Јутарњи Лист о Јасеновцу 2006.

 1. #1
  Početnik
  Učlanjen
  09.04.2006.
  Poruke
  25
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Хрватски Јутарњи Лист о Јасеновцу 2006.

  Kiosk - Jutarnji List Hrvatska

  Jasenovac nije Yad Vashem

  Ideja da Jasenovac bude „po špranci” Yad Vashema ne daje punu sliku onoga što se tamo zbivalo.

  Iako je do otvaranja novog postava Spomen-područja Jasenovac ostalo manje od dva mjeseca, još se ne zna kako će na kraju krajeva sve to izgledati, hoće li Jasenovac uopće dobiti zamišljeni novi izgled, a sukobi i prijepori između vodstva Muzeja s dijelom stručnjaka, a pogotovo najzainteresiranijim udrugama - Židovska općina, Srpsko narodno vijeće, Savez Roma, Savez antifašista i bivši logoraši - koje zastupaju skupine koje su najviše stradale u tom ustaškom logoru, dosegli su kulminaciju.
  Tako da je sve dovedeno u pitanje. Ima tu svega, sukoba koncepcija i taština, osporavanja stručnosti. U Muzeju se po principu Yad Vashema želi individualizirati žrtva i zločin te time naglasiti tek jedna od zločinačkih komponenti Jasenovca - holokaust. I to je, kada se odbace osobne ambicije i netrpeljivosti, u suštini najveći problem.

  S obzirom na ideju novog postava i nepolitiziranost sukobljenih struja (svi negiraju da iza svega postoji bilo kakav politički sukob), posve je nepotrebno da se nateže oko ovih stvari, pogotovo jer su i predstavnici Židovske općine protiv ovakvog pristupa. Ideja da Jasenovac bude „po špranci” Yad Vashema ne daje punu sliku onoga što se tamo zbivalo. Jasenovac je slojevit jer je u njemu vršen i holokaust i genociod i ideološki obračun.

  Ne postoji elementarna komunikacija među onima koji bi trebali biti zainteresirani da Muzej bude edukativan, da bude mjesto pijeteta nastradalima, mjestom gdje će se konačno dokinuti sve manipulacije i politizacije koje je Jasenovac izazivao u zadnjih 60 godina.

  U vrijeme socijalističke vladavine služio je u svrhu ideološke manipulacije i zatupljivanja, a došlo je i do preuveličavanja broja žrtava koja su sezala do nebuloznih 700 tisuća, što je krajem osamdesetih poslužilo i jednom od osnovnih potki novog velikosrpskog programa koji je kulminirao ratovima u Hrvatskoj i BIH, da bi se u neovisnoj Hrvatskoj krenulo u dijametralno suprotnom pravcu te se umjesto otvorenog suočavanja s tragičnim i mračnim stranama vlastite povijesti, kako bi se argumentirano opovrgnula sva ideološka i politikantska podmetanja, dolazilo do zataškavanja ili pak podjednako neukusnog relativiziranja zločina, kada se taj logor smrti želio prikazati nekim ugodnim mjestom gdje se izvodila Mala Floramy ili gdje su izolirani tek protivnici ustaškog režima, premda je tamo stradalo mnoštvo djece koja se ipak pod kategoriju antidržavnih elemenata teško mogu podvesti.

  Polovica od svih žrtava su Srbi koji su tamo ubijani samo zato jer su bili to što su bili, a ne zato jer su se protivili državi i režimu. To je bit. U logoru se i obračunavalo s Hrvatima neistomišljenicima. Hrvati su treći po broju žrtava.

  Ako Hrvatska ne bježi od ustaškog zločina nad Židovima te joj zbog toga stižu komplimenti iz Izraela i SAD-a, time je uspjela da najrelevantniji muzeji holokausta u Washingtonu i Jeruzalemu odbace nesuvisle „velikosrpske” brojke stradalih te prihvate ovdašnja relevantna istraživanja od 80 do 100 tisuća žrtava.

  Ako je Hrvatska uspjela svojim odmjerenim i stručnim pristupom ispraviti politikantsku kvazipovijesnu manipulaciju kojom se željelo nametnuti „genocidni karakter” Hrvata, onda bi trebala smoći dovoljno snage da se otvoreno progovori o genocidu nad Srbima, upravo u kontekstu priče o neukusnom preuveličavanju.

  Ne smije biti nepopularno da se progovori o zločinu nad Srbima zbog zločina koji je počinjen nad Hrvatima i Bošnjacima tijekom Domovinskog rata i rata u BIH od strane dijela Srba ili zbog hrvatskog lošeg iskustva u prvoj i drugoj Jugoslaviji. Otvoreno progovoriti o onome što se dogodilo Srbima u Jasenovcu, osim što daje legitimitet zrele nacije koja otvara i time završava s neugodnim poglavljima svoje povijesti, daje nam i pravo da kažemo o svemu što se događalo u Vukovaru, Dubrovniku, Škabrnji, Nadinu, Sarajevu, Srebrenici...

  Trebalo bi suspregnuti osobne ambicije, taštine i suparništvo, jer jedini tko od ovog sukoba može imati koristi su upravo oni kojima se novim postavom i pristupom trebaju konačno izbiti iz ruku laži i manipulacije o preuveličavanju, odnosno umanjivanju broja žrtava i značaja logora Jasenovac, a koji se sada zlurado naslađuju.

  Vlado Vurušić

  Ako Hrvatska ne bježi od ustaškog zločina nad Židovima te joj zbog toga stižu komplimenti iz Izraela i SAD-a, time je uspjela da najrelevantniji muzeji holokausta u Washingtonu i Jeruzalemu odbace nesuvisle „velikosrpske” brojke stradalih te prihvate ovdašnja relevantna istraživanja od 80 do 100 tisuća žrtava. 2. #2
  Početnik
  Učlanjen
  09.04.2006.
  Poruke
  25
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Хрватски Јутарњи Лист о Јасеновцу 2006.

  Aha, znaci tu smo. Jevreji kažu da je u Jasenovcu ubijeno 80 do 100 hiljada zrtava, znaci to je sada oficijelna istina, jel tako.

  E, pa fino. Onda ja kažem - u Ausvicu i ostalim logorima stradalo je prema mnogim istoricarima i istrazivacima od autoriteta ukupno oko 150-190 hiljada jevreja, mahom bolesnih, od posledica gladi koja je vladala Evropom usled ratnih uslova. Svaka cifra preko ove je najobičnija velikojevrejska propaganda, koja za cilj ima da se opravda tekuci genicid nad Palestincima.

  Gde su sada oni Srbi sto brane jevreje...ajde da ih čujemo...eto, Hrvati sa zadovoljstvom koriste mišljenje jevrejskih muzeja holokausta o Jasenovcu...kako to majku mu...

  http://www.revisionists.com/revisionists/zundel.html

  http://www.revisionists.com/revisionists/faurisson.html

  http://www.revisionists.com/revisionists/staglich.html

  Naravno da su jevreji podrzali hrvatsku verziju o Jasenovcu još poodavno. Ta verzija je danas i ona koja se jedina pominje kada se neko na svetskim medijima seti da kaže koju o Jasenovcu.

  Think about that.

  A s druge strane hapse ugledne istoricare kada dovedu u pitanje tu napumpanu budalastinu o „6 miliona”, koju proizvodi svakodnevno Holivud...a sve to da bi pobili te Palestince.

  E, pa neće moći to bas tako...

  http://www1.yadvashem.org/about_yad/press_room/press_releases/14.04.05.html

  „Established in August 1941 and dismantled only in April 1945, Jasenovac is known for having been one of the most barbaric death camps of the Holocaust for the extreme cruelty in which its victims were tortured and murdered. The total number of men, women and children murdered there is estimated in the hundreds of thousands - mostly Serbs, Jews, and Roma, as well as those who opposed the Ustaša regime” Znači, „više stotina hiljada”, a ne hrvatske bajke o „par desetina tisuća”.

  http://www1.yadvashem.org/about_yad/press_room/press_releases/croatian_president.html

  čak je i gore nego sto sam rekao u gornjem tekstu -

  samo 45 do 52 hiljade ubijenih Srba u Jasenovcu prema jevrejskom The United States Holocaust Memorial Museum :

  „Due to differing views and lack of documentation, estimates for the number of Serbian victims in Croatia range widely, from 25,000 to more than one million. The estimated number of Serbs killed in Jasenovac ranges from 25,000 to 700,000. The most reliable figures place the number of Serbs killed by the Ustaša between 330,000 and 390,000, with 45,000 to 52,000 Serbs murdered in Jasenovac.”

  http://www.ushmm.org/museum/exhibit/online/jasenovac/
  Prema Jewish Virtual Library, „između 56 i 97 hiljada Srba” ubijeno u Jasenovcu :

  Although further research may yield more exact figures, current estimates place the number of victims murdered by the Ustaša in Jasenovac during World War II between 56,000 and 97,000.

  http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/Holocaust/Jasenovac.html

  Uostalom, koliko sam u pravu svedoci i ovaj tekst o medijskoj pokrivenosti godisnjica Jasenovca i Ausvica, vrlo poucan tekst, ko ima
  oci da vidi : http://www.balkanalysis.com/modules.phpname=News&file=article&sid=526
  http://www.revisionists.com/revisionists/weber.html


  Nije uopste bitno šta kažu Hrvati, Klintonovi Jevreji su stajali iza akcije „Oluja”, to nije nikakva tajna vise/.

  Srbija ce biti najverovatnije osuđena kao prva zemlja u svetu da je pocinila genocid (u BiH) ? Da li si svestan da je kampanja za ovo već pocela, da se na evropskim filmskim festivalima iznenada nagradjuju filmovi o genocidnim Srbima „silovateljima”, a da se godisnjica Jasenovca jednoglasno precutala u svim zapadnim medijima (95% u jevrejskom vlasnistvu danas) ?

  Da li znaš da će nakon toga i Hrvatska tuziti i dobiti spor protiv Srbije za genocid ?

  Znaci, Srbi će biti osuđeni zbog genocida nad Hrvatima - eto šta nam spremaju Jevreji. Pravdu, jel da...

  Dakle, kao sto rekoh, u tom Ausvicu se izgleda najviše umiralo od promaje,gripa i nedostatka vitamina C, a sve ostalo sto pricaju je neukusna propaganda.

  Da Jevreji ne drže te medije i druge stvari, ne bi Izrael danas imao 200 nuklearnih bombi bez da iko postavi pitanje,a svi njihovi neprijatelji bili okupirani od saveznika SAD ili pred okupacijom.

  Jevreji će opet da žrtvuju Srbiju da bi dali malu satisfakciju muslimanima posto će sad da ih ubijaju po Iranu i Siriji. To je sustina svega sto nam se dogadja,bilo nam to teško da priznamo ili ne.

  Srbija će u maju izgubiti Crnu Goru,Kosovo i biće osuđena za genocid u Bosni (ustupak muslimana će biti - oprastamo vam 100 milijardi dolara za ukidanje Republike Srpske). A onda će nas osuditi i zbog genocida nad Hrvatima.

  Voleo bih da gresim u procenama, ali ovo je realnost.

  Ausvic je preuveličan, a Jasenovac stvaran. Ko negira 700 hiljada Srba u Jasenovcu, da se salje na robiju...svuda u svetu. Jel može malo tako ? Bar koju godinu..tek za promenu.

 3. #3
  Zainteresovan član Witch-king of Angmar (avatar)
  Učlanjen
  20.02.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд
  Poruke
  402
  Reputaciona moć
  48

  Podrazumevano Re: Хрватски Јутарњи Лист о Јасеновцу 2006.

  Уф, још само када не би вршио copy-paste са других форума без ауторизације, можда би те удостојио одговора, овако...

 4. #4
  Iskusan
  Učlanjen
  29.12.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  5.231
  Reputaciona moć
  100

  Podrazumevano Re: Хрватски Јутарњи Лист о Јасеновцу 2006.

  Hrvati ko Hrvati...
  Becki konjusari bi iz interesa prisli i samom djavolu...kod njih postoji rec "obraz"


 5. #5
  Početnik
  Učlanjen
  09.04.2006.
  Poruke
  25
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Хрватски Јутарњи Лист о Јасеновцу 2006.

  Citat Original postavio Witch-king of Angmar
  Уф, још само када не би вршио copy-paste са других форума без ауторизације, можда би те удостојио одговора, овако...
  Odgovor je moj. Kopirao sam samo hrvatski list. Ajde da vidim tvoj odgovor, na Jevrejska i Hrvatska poricanja istine o Srpskim zrtvama u Jasenovcu.

 6. #6
  Zainteresovan član Witch-king of Angmar (avatar)
  Učlanjen
  20.02.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд
  Poruke
  402
  Reputaciona moć
  48

  Podrazumevano Re: Хрватски Јутарњи Лист о Јасеновцу 2006.

  Твој други пост се појавио на другим српским форумима, то знам јер сам неке ствари и сам писао ту. Да читаш шта постираш а не обичан copy-paste, видео би између осталог и да си демантовао самог себе.

 7. #7
  Obećava
  Učlanjen
  15.03.2006.
  Poruke
  91
  Reputaciona moć
  43

  Podrazumevano Re: Хрватски Јутарњи Лист о Јасеновцу 2006.

  Aha, znaci tu smo. Jevreji kažu da je u Jasenovcu ubijeno 80 do 100 hiljada zrtava, znaci to je sada oficijelna istina, jel tako.

  E, pa fino. Onda ja kažem - u Ausvicu i ostalim logorima stradalo je prema mnogim istoricarima i istrazivacima od autoriteta ukupno oko 150-190 hiljada jevreja, mahom bolesnih, od posledica gladi koja je vladala Evropom usled ratnih uslova. Svaka cifra preko ove je najobičnija velikojevrejska propaganda, koja za cilj ima da se opravda tekuci genicid nad Palestincima.
  ma kapiraj kopiraj ili kopiraj kap.... ?!*$£

  jos samo da ih pokoljemo u ekvivalentnim brojkama pa da navalimo na copy/paste pristupu suocavanju sa historijom tj. povijesti...

 8. #8
  Iskusan krauterbox (avatar)
  Učlanjen
  14.03.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Novorosijsk
  Poruke
  5.480
  Reputaciona moć
  274

  Podrazumevano Re: Хрватски Јутарњи Лист о Јасеновцу 2006.

  Serbson:" Dakle, kao sto rekoh, u tom Ausvicu se izgleda najviše umiralo od promaje,gripa i nedostatka vitamina C, a sve ostalo sto pricaju je neukusna propaganda". (sic)

  Da, grip im je bio naročiti problem, nije bilo vakcina čak ni za herojske paćeničke armije na Istočnom frontu.
  Promaju i C vitamin ne treba ni spominjati, to je opšte poznata stvar. Logoraške vlasti su na sve moguće načine pokušavale riješiti taj problem, ali im iz nekog misterioznog razloga to nije nikako uspijevalo.
  ...
  Ja Serbsone ne znam tvoju dijagnozu, no vjerovatno nisi ti kriv (možda te babica pri porođaju ispustila pa si opičio glavom o beton ... ne znam priznajem), ali zar ti ne uviđaš paralele između tvog i neoustaškog revizionizma po pitanju Jasenovca?

 9. #9
  Obećava
  Učlanjen
  15.03.2006.
  Poruke
  91
  Reputaciona moć
  43

  Podrazumevano Re: Хрватски Јутарњи Лист о Јасеновцу 2006.

  @krauterbox

  bravo, kako si samo nabode sustinu ...

  serbson je povukao mogucu paralelu na ono sto je danas vidjenje jednog ive goldstajna a na sta se nisu bas nesto oglasavale jevrejske zajednice ni hrvatske ni srbije ni bilo koje druge ... ako jesu rado bih procitao ( link ako moze ... hvala.)
  Za tebe ako ne znas brojku od 80 000 SVIH zrtava ( a po njemu nesto manje od pola su srbi ostalo "ostali" jevreji, hrvati, romi itd) kao novu istinu iznosi upravo ovaj "naucnik" ( ivo goldstein). Slazes li se sa njim? Ako se ne slazes, tvoj komentar na serbsonov "komentar" bi imao vise smisla da si bar nekom recju spomenuo ovo "otkrice". A ako se slazes.... ne znam ... nemam ti sta vise pricati sto nije zabranjeno pravilnikom. Ako nastavis verovatno cu da ti to i kazem po cenu udaljavanja sa foruma. Bog da ti dusu prosti ...

 10. #10
  Iskusan krauterbox (avatar)
  Učlanjen
  14.03.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Novorosijsk
  Poruke
  5.480
  Reputaciona moć
  274

  Podrazumevano Re: Хрватски Јутарњи Лист о Јасеновцу 2006.

  Izvini ja ne mogu da vidim u čemu je problem. Moja namjera je bila da povučem paralelu između Serbsonovog revizionizma i revizionizma nove hrvatske istoriografije. Da budem još konkretniji -Serbson je po svom mentalnom sklopu suborac (samo sa drugim nacionalnim predznakom) jednog Goldsteina. Da je kojim slučajem Hrvat sada bi na nekim ondašnjim forumima pisao o tome kako je u Jasenovcu stradalo ne 80.000, nego brat-bratu 300, eventualno 350 Srba i to u međusobnim tučama logoraša.

 11. #11
  Početnik
  Učlanjen
  09.04.2006.
  Poruke
  25
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Хрватски Јутарњи Лист о Јасеновцу 2006.

  Citat Original postavio krauterbox
  Izvini ja ne mogu da vidim u čemu je problem. Moja namjera je bila da povučem paralelu između Serbsonovog revizionizma i revizionizma nove hrvatske istoriografije. Da budem još konkretniji -Serbson je po svom mentalnom sklopu suborac (samo sa drugim nacionalnim predznakom) jednog Goldsteina. Da je kojim slučajem Hrvat sada bi na nekim ondašnjim forumima pisao o tome kako je u Jasenovcu stradalo ne 80.000, nego brat-bratu 300, eventualno 350 Srba i to u međusobnim tučama logoraša.
  Ti ocigledno ne umes da citas. Evo ponovo, pa ces mozda ukapirati ovaj put
  isti2006
  serbson je povukao mogucu paralelu na ono sto je danas vidjenje jednog ive goldstajna a na sta se nisu bas nesto oglasavale jevrejske zajednice ni hrvatske ni srbije ni bilo koje druge ... ako jesu rado bih procitao ( link ako moze ... hvala.)
  Za tebe ako ne znas brojku od 80 000 SVIH zrtava ( a po njemu nesto manje od pola su srbi ostalo "ostali" jevreji, hrvati, romi itd) kao novu istinu iznosi upravo ovaj "naucnik" ( ivo goldstein).
  Slazes li se sa njim? Ako se ne slazes, tvoj komentar na serbsonov "komentar" bi imao vise smisla da si bar nekom recju spomenuo ovo "otkrice". A ako se slazes.... ne znam ... nemam ti sta vise pricati sto nije zabranjeno pravilnikom. Ako nastavis verovatno cu da ti to i kazem po cenu udaljavanja sa foruma. Bog da ti dusu prosti ...

 12. #12
  Obećava
  Učlanjen
  15.03.2006.
  Poruke
  91
  Reputaciona moć
  43

  Podrazumevano Re: Хрватски Јутарњи Лист о Јасеновцу 2006.

  ... ali si ti imao sta da kazes njemu (iako je jasno da je serbsonov revizionizam reakcija na "vesti" o Ivinom "pronalasku" i nikako nije egal revizionizmu ive koji samo sto nije uz pomoc ovih i onih uspostavio novi score Jasenovca i okoline, kao "povijesnu" cinjenicu a o koju ako se dovodi u pitanje onda si cetnik, milosevicevac, olos nacionalisticki itd. ) a nije ti bio problem da nonsalantno predjes preko "vesti". Sto se tice Ive G. nikako me ne bi smetao jos jedan gmizuci kvazi-intelektualac ekspert za holokaust sa genetski ugradjenim monopolom na prebrojavanje, merenje , premeravanje genocida kad bi ta svinjarija naisla na barem neku osudu u vaskolikom jevrejstvu. Sad mogao bi da kazes sta oni znaju i sta njih briga i sl.... cak i da je tako onda bi se moglo reci i sto bi trebalo da je briga serbsona koliko je jevreja poguseno gasom. Naravno da si hteo, mogao si da "procitas" da ono sto pise( serbson) o holokaustu vise predstavlja mozda ne bas "hladnokrvnu" ali ipak samo reakciju na Ivino pisanje. Nije hladnokrvna mozda zato sto serbson nece nikad da se nadje u prilici da preko ove ili one udruge,asocijacije i sl. da nametne stav o Ivi kao o obicnom pasjem nakotu koji indirektno pljujuci po srpskim pljuje i po jevrejskim zrtvama a sve da bi ... ima sigurno neke razloge a da bi ih se razumelo verovatno treba biti priblizno jednako "bolestan" ili jednostavno djubre.

 13. #13
  Iskusan krauterbox (avatar)
  Učlanjen
  14.03.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Novorosijsk
  Poruke
  5.480
  Reputaciona moć
  274

  Podrazumevano Re: Хрватски Јутарњи Лист о Јасеновцу 2006.

  1. možda je tebi jasno da je Serbsonov revizionizam samo reakcija na Goldesteinov revizionizam, ali meni nije , pogotovo kada je ovako ostrašćen i pun antisemitskih ispada.
  2. Goldesteinovu procjenu ću uvijek dovoditi u pitanje i nikada se zbog toga neću osjećati kao sve ono što si ti nabrojao. Ti, ako se tako osjećaš to je tvoj problem i meni je zbog toga stvarno žao.
  3. ta njegova procjena za mene nije vijest (možda za vas dvojicu jeste), ali to je stara stvar o kojoj je on već govorio i koju sam ja, uzgred budi rečeno, prošle godine jednom prilikom i komentarisao na jednoj hrvatskoj pričaonici.
  4. to da li je Jevreje sada briga za Srbe to ne može da utiče na činjenicu da je holokaust bio.
  5. Serbsonu ni na kraj pameti nije da dokaže da kada Goldstein pljuje po srpskim žrtvama,da ujedno pljuje i po žrtvama Jevreja. Kakve žrtve? (promaja, gripa i C vitamin)
  6. i na kraju mislim da je srpskim žrtvama Jasenovca najmanje potrebno da ih Serbson na ovaj način brani.

 14. #14
  Iskusan krauterbox (avatar)
  Učlanjen
  14.03.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Novorosijsk
  Poruke
  5.480
  Reputaciona moć
  274

  Podrazumevano Re: Хрватски Јутарњи Лист о Јасеновцу 2006.

  isti2006:"Za tebe ako ne znas brojku od 80 000 SVIH zrtava ..."

  Tek sada sam primjetio ovu moju grešku u vezi broja od 80.000. Žurio sam, trebao je da počne neki film na televiziji, tako da je u pitanju lapsus calami (ako mi vjerujete). Posljednji put kada sam slušao Goldsteina u emisiji "Otvoreno", na HRT1, konkretno za srpske žrtve je pomenuo brojku od 35-45 "tisuća".

Slične teme

 1. Odgovora: 25
  Poslednja poruka: 12.01.2009., 20:26
 2. Истина о Јасеновцу
  Autor Oko Sokolovo u forumu Politika
  Odgovora: 109
  Poslednja poruka: 24.11.2007., 21:40
 3. Odgovora: 83
  Poslednja poruka: 05.02.2007., 01:27
 4. Хрватски надреалисти!
  Autor BN_Nikola u forumu Politika
  Odgovora: 6
  Poslednja poruka: 01.08.2006., 01:46

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •