Snimanje i dizajn zvuka

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Wombat

Zainteresovan član
Poruka
177
ko mi moze reci nesto o ovom smeru na fakultetu dramskih umetnosti?
planiram da pokusam da ga upisem ove godine iako nisam jos zavrsio srednju, pa ako neko ima kontakta sa time ili zna nesto bio bih zahvalan na pomoci...
 
ja samo mogu da ti kazem da u kooliko ove godine zavrsavas srednju onda ok, ali ako to nije slucaj, nemoj da zuris da ispustas najlepse dane svog zivota tek tako. ja bih se sad vratio u srednjnu da mogu. veruj mi
 
Ja sam ''teo da upisem fdu ove godine ali sam zeznuo stvari sa gimnazijom zbog polaganja. Mogu samo da ti kazem iako pretpostavljam da si se valjda dosad snasao sa konsultacijama
(bile su negde od 10.04 i 18.05 ne znam tacno).
Materijal koji se predaje za prijemni mora da je dugacak oko 2min, vise kreativniji nego kvalitetniji samo me zbunio neki ''format cc'' za kasetu, mada nije bitno moze i na disku.
Zavrsio sam sve ostalo potrebno , samo mi je labav test informisanosti.

\
Sa srecom ipak.


evo nesto od sajta.

kandidat je dužan da uz prijavu na konkurs priloži audio kasetu (format cc) ili cd-r (audio format)!sa samostalno napravljenim snimkom kratkog zvučnog dela, slobodne teme i forme, u dužini od 1 min 30 sec. do 2 min.

za kreiranje ovog audio dela koristiti zvučne efekte, muziku i govor. vrednuje se: ideja, sposobnost izražavanja i estetski osećaj za stvaranje zvučne slike, a ne kvalitet snimka.

uz kasetu ili cd kandidat prilaže detaljno napisano objašnjenje, koji su audio uređaji korišćeni za realizaciju audio dela i postupak rada. dozvoljava se korišćenje potiskivača šuma dolby b i dolby c.

na kaseti ili cd-u mora biti napisano ime i prezime kandidata, naziv rada, podatak mono ili stereo. kasetu ili cd sa obaveznim praktičnim radom i pisanim objašnjenjem predati u koverti.

ispit se sastoji iz četiri eliminatorna dela:

prvi deo

a) pismeni test kojim se proveravaju osnovna znanja iz oblasti opšte kulture, filma, televizije, radija, pozorišta, muzike i audio tehnike. test se sastoji od 60 pitanja.
kandidat koji odgovori tačno na najmanje 41 pitanje stiče pravo da nastavi sa polaganjem drugog dela prijemnog ispita.

drugi deo

a) provera muzikalnosti i memorije muzičkog materijala, i pregled izveštaja o zdravstvenom stanju čula sluha sa audiogramom.
b) pismena analiza zvučne slike jednog filmskog inserta, na samom ispitu.

kandidat koji uspešno položi test muzikalnosti, stiče pravo da pristupi trećem delu ispita.

treći deo

a) provera sklonosti i sposobnosti raspoznavanja zvuka.
b) provera sklonosti i osnovnih znanja iz oblasti rada audio sistema i računara.

kandidat koji uspešno položi treći deo, stiče pravo da pristupi četvrtom delu ispita.

četvrti deo

a) rešavanje testa inteligencije.
b) intervju - tokom razgovora ispituju se sklonosti, sposobnosti, osobine ličnosti i njegova opšta interesovanja za studije.
c) analiza obaveznog praktičnog rada priloženog na audio kaseti.
d) praktična provera kreativnih sposobnosti kandidata u procesu miksovanja govora i muzike, i višekanalnog miksovanja muzike.

obavezna literatura:

1. ivo blaha: osnove dramaturgije zvuka u filmskom i televizijskom delu, fdu i rts, beograd, 1993.
2. zoran simjanović: primenjena muzika, beograd, 1996.
3. urlih gregor i eno patalas: istorija filmske umetnosti, institut za film. 1977.
4. h. v. dženson: istorija umetnosti, beograd
5. miomir filipović: audio tehnika, zavod za udžbenike i nastavna sredstva, 1996.
6. leksikon pojmova filmske i tv prakse I, naučna knjiga, univerzitet umetnosti u beogradu, 1993.
7. leksikon pojmova filmske i tv prakse II, univerzitet umetnosti u beogradu, 1997.
8. dejvid kuk: istorija filma I, clio, beograd, 2005.

vidi pojmove iz indeksa oblasti: snimanje i obrada zvuka, zvuk, zanimanja.
 
Jedna caka :) - vezano za ovu lekarsku potvrdu! sećam se da je kad sam ja upisivala cena tog pregleda (tj. TIH pregleda jer se razlikuju po smerovima) jako varirala od ustanove do ustanove- dobro se raspitajte pre nego što vas neko odere i naglasite koji su vam pregledi obavezni, jer ni to nije svuda isto!)
Ja sam to radila u železničkoj bolnici u Savskoj ulici (Slobodana Penezića Krcuna, pored Palate pravde) sećam se da je tamo bilo ubedljivo najjeftinije! ;)
 
uf ovo izgleda kao izazov :) do danas sam hteo da upisem audio video tehnologije na visoj elektrotehnickoj, al jedan ortak mi pomenu ovaj smer na FDU pa se sad dvoumim.... trenutno sam u srednjoj el. tehnickoj skoli Nikola Tesla, bavim se muzickom produkcijom nekih 5 god, nisam nikad uradio neki veliki projekat jer sam bio muzicki neobrazovan al danas mogu da kazem za sebe da sam prostojan producent... uglavnom radim elektronsku muziku, ucim da sviram klavijature i gitaru, sam naravno isto kao i produkciju :) ovaj smer me pretezno zanima jer zelim da udjem dublje u svet zvuka, prosto jer zelim da naucim.... ne znam sta bih tacno radio po zavrsetku ovog fakulteta, al znam da bih u zivotu morao da radim nesto vezano za zvuk, muziku, montazu, masterizaciju i sta vec ne :)

E sad jedino pitanje koje imam je dal je potrebno biti muzicki obrazovan, da ne kazem talentovan, ili se pod "talenat" moze uvrstiti i kreativnost i masta, osecaj za ritam, sluh i jos neke osobine koje sam prilicno siguran da posedujem.... imam par pesama koje bi verovatno mogao da izdam kad bi ih provukao kroz studio, al u tome je poenta, ja zelim da masterizujem svoje stvari i da sam radim na svojim projektima i da to bash zvuci kako sam prvobitno zamislio.... uf napisah roman :) jos par recenica i gotov sam :)

hteo sam da pitam da li je taj test opste kulture zahteva neke posebne pripreme i koliko je tezak u stvari?

ne znam danas sam tek video ovu mogucnost i imam verovatno 1000 pitanja na koja bi voleo da dobijem odgovor, al takav je zivot, nekad moras i slep da prolazis kroz njega... unapred hvala na, nadam se korisnim, odgovorima :)

Marko
 
Marko, sto se tice AVT smera na Vets-u to je moj brat upisao i radi se bas o tome sto bi ti hteo. Sto se tice muzicke obrazovanosti ne moras je imati ali ipak moras posedovati nekog sluha i smisla jer ipak imas dosta kontakta sa obradom zvuka preko raznih programa sto, verujem, ti nije strano posto se vec bavis produkcijom. Sto se tice testa opste informisanosti to ne bi smelo da te brine jer to su toliko smesno-prosta pitanja na primer: Za sta sluzi monitor, pa imas ponudjene odgovore (ovo sam odprilike rekla ne mogu se sad tacno setiti pitanja). Ako te nesto detaljnije zanima idi na http://www.viser.edu.rs/avt i na njihov forum. Na FDU ne znam kako je.
 
'Al moze neko da kaze sta se tacno sa ovim faxom radi posle???? ili sta se uci na tom faxu????

stvar koja meni treba jeste MASTERING (kako ga popularno zovu). I ja se bavim elektronskom muzikom (house-om) i receno mi je da zavrsavanjem ovog faxa i ovog smera znas da radis perfektno u studiju,zapravo znas da radis ARANZMAN???? Da li je to to, i ako jeste da li postoje i na drugim skolama faxovima smerovi???
 
Narode, da li ima nekoga ovde ko je upisao ovaj smer?

Stoga, da li nam mozes reci nesto o samom upis?
Kakav je bio prjemni i kakav je taj test opste informisanosti na FDU(da li mora
da se uci iz svih onih 15ak knjiga za taj test)?
Kakvi su profani na smeru? Da li su ispiti komplikovani ili kako?

Hvala unapred na pomoci i odgovorima!:)
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top