Evropske predrasude ili rasizam
Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 33

Tema: Evropske predrasude ili rasizam

 1. #1
  Iskusan Duh Sekire (avatar)
  Učlanjen
  27.06.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  斧神
  Poruke
  6.638
  Tekstova u blogu
  19
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Evropske predrasude ili rasizam

  Bauk rasizma kruzi Evropom

  “Tajmsove” gluposti

  “Koeficijent inteligencije balkanskih naroda je niži nego kod severnih Evropljana, pre svega zato što je severna Evropa počela sa industrijalizacijom oko 1750. godine i postala bogata. Balkan se sporije modernizovao, ali čim postanete bogatije društvo i vi ćete biti pametniji,” kaže za NIN eugeničar Ričard Lin sa Kembridža

  Za “Tajmsovu” glupost, Srbima su se predstavnici svetske Mense još istog dana izvinili, jer je Linova lista prepuna nedostataka vidljivih čak i laiku. Nekako, ipak, pod naslovom “Nemci najpametniji (a Britanci makar inteligentniji od Francuza)” “Tajms” je objavio listu kojom se celi narodi dele na pametne i glupe ignorišući činjenicu da je baš svaki pokušaj slične podele u nauci demantovan. “Tajms” se, tako, izložio riziku da se i sam uplete u rasističke vode. Tim pre što je ugledni dnevni list iz Londona prevideo da u Evropi živi više od 23 naroda. Elem, na “Tajmsovoj” listi nema Portugala, Ukrajine, Litvanije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Slovačke... Oni nisu ni glupi. Jednostavno, ne postoje!

  Iako se Lin u svom istraživanju pozvao na Univerzitet Alster, NIN-u je u ovoj instituciji rečeno da profesor tamo ne radi već deset godina i da se od ovog i sličnih njegovih istraživanja, univerzitet ograđuje. Britanski list to ipak nije učinio, kao ni “Obzerver” u kome su Linovi tekstovi objavljivani u nekoliko navrata – svi na varijaciju iste rasističke teme; pametniji plavi naspram glupljih crnih. “Tajmsova” tabela izostavlja nizak skor Litvanaca i Portugalaca, na primer, kao i preostalih balkanskih naroda, poput Hrvata čiji je koeficijent tek za jedan poen veći od srpskog. Teško je poverovati da je ta selekcija imala drugi kriterijum osim tog da je osećanja nekih nacija dozvoljeno povrediti, a nekih ne. “Tajms” je u dnu liste osim autsajdera, poput Srbije, Bugarske, Turske, Rumunije, ostavio još samo Francusku, večitog rivala na međunarodnoj sceni. Sam Ričard Lin za NIN objašnjava nizak plasman Balkanaca na svojoj tabeli ovako:

  “IQ balkanskih naroda je niži nego kod severnih Evropljana, pre svega zato što je severna Evropa počela sa industrijalizacijom oko 1750. godine i postala bogata. Ishrana se poboljšavala, a IQ povećao. Jugoistočna Evropa razlikuje se od ostatka, jer su narodi na Balkanu mešavina Evropljana i Južne Azije, odnosno Turaka. Balkan se sporije modernizovao, ali čim postanete bogatije društvo i vi ćete biti pametniji,” teši nas Lin.

  Društveno bogatstvo je tako na samom vrhu kriterijuma za procenu inteligencije naroda kod Lina, ali nekako opet crnci iz SAD i crnci iz najsiromašnijih delova Afrike imaju gotovo isti koeficijent koji u oba slučaja ne prelazi 85. Geni su, a ne socijalni faktori, krivi u slučaju crnaca i za to što je stopa kriminala među njima veća u SAD nego među američkim belcima. “Čistokrvni” Evropljani su, s druge strane, pametni gde god da se zadese, čak i kada su kriminalci.

  Izuzetke u tezi koju misli da je dokazao – da su severni narodi pametniji od ostalih (dok na vrh liste upisuje Nemce i Italijane!) Lin objašnjava najpre mešanjem bele sa drugim rasama.

  “U slučaju Litvanije, prosečni IQod 90 i 92, mogu se priznati izvesne greške u istraživanjima. Irska, sa 92, može se objasniti dugotrajnim migracijama, takvim da su pametniji odlazili, a manje inteligentni dolazili. To se odnosi i na Škotsku i Korziku, a nizak IQ u Portugalu, koji ide od 88 do 101 i vidi se već i po najnižem nacionalnom proizvodu u zapadnoj Evropi, moguće je objasniti mešanjem sa ljudima poreklom iz podsaharske Afrike,” kaže Lin.

  Društveni proizvod i podvizi u ratovima su, prema Linu, glavni pokazatelj verodostojnosti rezultata do kojih je došao, osim u slučaju Nemačke čiju propast u Drugom svetskom ratu objašnjava brojnijom vojskom protivnika. Upitan za metodologiju i presudne kriterijume u slučaju Srbije, Lin kaže:

  “Nacionalni IQ su upoređivani sa britanskim prosekom od 100 i uračunatom standardnom devijacijom od 15. Rezultat koji smo dobili za Srbiju, IQ89, verovatno ima nedostataka, jer je uzorak opisan kao “pripadnici niže i niže srednje klase” iz i u okolini Beograda. Razlika u IQ kod pripadnika jedne nacije je u dva do tri poena osim kod Portugalaca i Poljaka, gde je i do 13-14, što je verovatno uzrokovano razlikama u životnom standardu i još verovatnije u – rasnim grupacijama.”

  Lin se mnogo više oslanjao na tuđe studije, nego što se koristio sopstvenim ispitivanjima. Tako je, oslanjajući se na nedokazanu tezu da inteligencija zavisi od veličine mozga, za 0,40 – prikazao prosečnu inteligenciju Evropljana najvišom i zbog toga što u proseku imaju najveće mozgove. Nekim čudom, iako poslednji na listi, ni srpski mozak kad se izrazi u centimetrima kubnim ne zaostaje za kontinentom. Istraživač je, sve u svemu, na tuđim studijama dao sve od sebe da dokaže da inteligencija zavisi od gena i da je evropski gen najbolji, prilagođavajući svaki izuzetak od svoje teorije nekom novom pravilu. Ili pribegavajući nekom alternativnom argumentu, poput broja Nobelovih nagrada za pojedince pripadnike nacije, koja u osnovi nije imala nikakve veze sa početnim parametrima njegovog istraživanja. A to su : IQ, ishrana, klima, nacionalni proizvod i veličina mozga. Želeo to Lin ili ne, njegov metod tako neizbežno podseća na predratni Hitlerov kome nije smetalo da kombinuje Rudolfa Štajnera Rozenkrojcera i Monteskjea, pa zatim arijevce i Azijate, kada je to situacija zahtevala.

  Ipak, kada se izračuna prosek dvanaest bivših komunističkih zemalja s Linove tabela, on se ne razlikuje mnogo od proseka zapadnih zemalja ; 96 za istočnu i 98,5 poena za zapadnu.

  Psiholog dr Žarko Trebješanin smatra da na Linov rezultat ne bi trebalo niko mnogo da se osvrće kao ni na činjenicu da je takav objavljen u “Tajmsu”.

  “U tom istraživanju ima rasizma, ali je ono samo gotovo zanemarljivo s obzirom na sve manjkavosti koje ga prate. Pokazalo se da ne postoje testovi nezavisni od kulture, jer je nemoguće naći normu koja bi svima odgovarala. Antropogeografske teorije s polovine devetnaestog veka prevaziđene su, kao i ideje da se ljudi klasifikuju po inteligenciji, a pogotovo zbog klime. Ali Tajms kao i svake druge novine voli takve pikanterije,” kaže Trebješanin.

  Ali baš zato što je objavljena u nedeljniku “Tajmsovog” ugleda, vest je obišla svet i nije shvaćena sasvim neozbiljno, bez obzira na manjkavosti Linovog istraživanja i njegove poznate sklonosti.

  Vest je i u Srbiji, ipak, komentarisana burno, srpski, ali i evropski. Tako Biljana Kovačević-Vučo, predsednica Jukom-a kaže: ”Ma, kakav rasizam! Da su Albanci ispali najgluplji, to nam ne bi bio rasizam.” Ali, Albanci za Lina ne postoje, kao narod.

  “Počasni direktor svetske Mense, Irac Dejvid Šuman, izvinio nam se zbog te teorije,” kaže Ranko Rajović, predsednik Mense Srbije i Crne Gore i član borda direktora svetske Mense.

  “Doktor Lin sam sebe demantuje u nekoliko navrata. Prvo se oslanja na veličinu mozga, iako ona ne odlučuje o inteligenciji, već površina mozga. Potom, uzima argument ishrane i unošenje mesa, koje je, navodno, u vezi sa inteligencijom, a ne uzima u obzir da je Vojvodina u samom vrhu po potrošnji mesa u Evropi. Kaže i da pametniji narodi pobeđuju u ratovima, osim ako su malobrojniji, a ne zna da su Srbi, sa dna liste, iako su protiv mnogo jačeg neprijatelja dobili bitku na Ceru i na Kolubari, i probili su i solunski front. To nisu uradili ni Bugari ni Austrijanci,” kaže Rajović.

  “Država bi mogla da ga tuži za vređanje naroda. Ni pedeset godina istraživanja ne može da bude dovoljno da bi se tako klasifikovali narodi. Naša Mensa imala je najbolju prolaznost na testovima u Evropi, što samo po sebi ne mora da govori o prosečnoj inteligenciji Srba, ali smo od osnivanja 1988. godine za samo tri godine bili četvrti u Evropi, a sedmi u svetu.
  U tadašnjoj zemlji su najveću prolaznost imali Beograd, Ljubljana i Novi Sad. Ovdašnja Mensa formirala je Mense u Sloveniji, Bosni, Makedoniji i započela u Rusiji i Ukrajini, a po uticaju smo među prvih deset u svetu,” kaže Rajović.

  Svi NIN-ovi sagovornici, osim Lina, slažu se da je univerzalnost testa u različitim kulturama nemoguće postići tako da se grupno merenje inteligencije proglasi naučnim. I pokušaj da se ono napravi morao bi biti zasnovan na velikom i reprezentativnom uzorku. Neki čak smatraju da se oni koji kreiraju test ne mogu izolovati od svog kulturnog miljea, a Mensini podaci govore da afrički narodi, recimo, teško rešavaju uobičajene testove, ali kada im se jednako složen logički problem nacrta na pesku, oni nemaju prepreke da ga reše. Takozvani “free culture” testovi postoje, ali se do sada niko nije usudio da ih isproba. Ni Lin to nije učinio, ali je pronašao druge kombinacije da dokaže šta je zacrtao i prenese javnosti.

  “Grupne razlike u inteligenciji ne mogu se posmatrati bez uvažavanja etničkih i kulturnih razlika,” kaže Lazar Tenjović, profesor statistike u psihologiji.

  “To je jedan od najvećih problema u psihologiji i postoje pokušaji da se naprave univerzalni testovi inteligencije, ali se do sada pokazalo da to nije moguće, osim sa narodima koji su približno bliski kulturno i civilizacijski. Razlike među narodima su ponekada toliko velike da utiču čak i na to kako opažamo svet. Tip i vrsta zadataka, uslovljeni su kulturnim obrascima.”
  U bivšoj Jugoslaviji, postojalo je slično istraživanje koje je pokazalo da od severa ka jugu postoje izvesne razlike. Ali one po Tenjoviću nisu bile praktično relevantne.
  „Ko ne voli Dabić Rašu, popušio karu našu“ Kustendorf 2. #2
  Iskusan Duh Sekire (avatar)
  Učlanjen
  27.06.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  斧神
  Poruke
  6.638
  Tekstova u blogu
  19
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Re: Evropske predrasude ili rasizam

  “To su popularna evolutivna tumačenja, ali samo tumačenja, a ne podaci. Potom, veoma je diskutabilno šta je za koga napredno. Dokazano je da su kriterijumi po kojima se meri napredno drugačiji u zapadnim nego u primitivnim kulturama. Verujem da sredina u fizičkom smislu utiče na razvoj čoveka, da u težim uslovima uspevaju samo oni koji s tim poteškoćama izađu na kraj, ali se ispostavlja da ono što mi smatramo naprednim, ne zahvata sposobnosti koje su u primitivnim društvima važne. Inteligencija je skup raznorodnih manifestacija i sposobnosti i veoma je diskutabilno da li je ona jedna dimenzija na kojoj možemo poređati ljude”, kaže Tenjović.

  Načina da se meri inteligencija je mnogo, jer je i njenih nivoa nekoliko. Ali čak ni Mensa se nije usudila da meri emocionalnu ili verbalnu, koje su promenljive kroz život, a kamoli grupnu. Zadržala se na pojedinačnoj i logičkoj.

  No, to očigledno ne sputava avanturistički duh Ričarda Lina niti “Tajmsovu” glad za “pikanterijama”. Možda u nekom od svojih sledećih istraživanja, kada bude merio emocionalnu i verbalnu inteligenciju, Lin dokaže da Nemci imaju i najveće srce, a Britanci najduži jezik, a da su Srbi glupi, jer su zlikovci bez srca i jezika.
  „Ko ne voli Dabić Rašu, popušio karu našu“ Kustendorf

 3. #3
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.461
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: Evropske predrasude ili rasizam

  “Koeficijent inteligencije balkanskih naroda je niži nego kod severnih Evropljana, pre svega zato što je severna Evropa počela sa industrijalizacijom oko 1750. godine i postala bogata. Balkan se sporije modernizovao, ali čim postanete bogatije društvo i vi ćete biti pametniji,” kaže za NIN eugeničar Ričard Lin sa Kembridža

  Мене је ово истраживање господина еугеничара заиста одушевило. А поготово чињеница да је објављено у "Тајмс"-у. Сада више нема врдања, јер што је речено - речено је, а што је учињено - учињено је. Нарочито ми се допада чињеница да појединих новокомпонованих "народа", "нација" и "држава" уопште и нема, тј. не постоје.

  Бити у неком научном истраживању НАЈ па још и НАЈГЛУПЉИ народ Србима позиционира фантастично место. Лично уживам у овом новом научном "Кембриџ открићу".. ДаклеМ, зато што смо сиромашни - глупи смо...ееееее, а када постанемо "модернизовани" и "богатији" е онда ћемо да биДнемо паметни.

  Иначе, није на одмет потсетити се какво је то занимање еугеничар, тј. еугенетичар?

  еуген(ет)ика је грчка реч и значи: потомство, једна је од најважнијих грана социјалне политике: расна хигијена, тј. наука о условима који воде стварању телесно и душевно здравог потомства, односно који спречавају рађање нездравог и за живот неспособног потомства; тежња да се овакви услови створе.

  Е, сада, нека остали учесници просуде сами чија би ово наука могла бити, ово се нарочито односи на оне који су опседнути "западом". 8-)
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 4. #4
  Iskusan Duh Sekire (avatar)
  Učlanjen
  27.06.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  斧神
  Poruke
  6.638
  Tekstova u blogu
  19
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Re: Evropske predrasude ili rasizam

  Да видимо мало ко шири такве идеје (узгред, на овом форуму је пре пар недеља нека индипендисткиња славодобитно узвикивала како су Срби глупи, на форуму ДО су такое веома радосно пренели ову "вест", дискусија и даље траје). Дакле:

  Kada balkanska bezrepa stoka pocne da se ponasa civilizovano, kada prestane da se kolje i sahranjuje svakih 50 godina, kada prestane da slavi mediokritete, debile i zlocince kao vrhunske umove, kada pocnu da cene obrazovanje i uspeh, kada prestanu da kisele kupus po podrumima zgrada i setaju po prljavim ulazima i da idu na 15 sprat peske jer su pokvareni liftovi, kada prestanu da istresaju mrve kroz prozor, kupaju se nedeljom i peru zube samo pre izlaska u grad( ili ni tada) onda ce zasluziti da dobije neki drugi epitet. Eraserhead, LDFovac

  Kvalitet ljudskog materijala kod nas je jako loš. Balkan je, nažalost, genetska deponija. Vladimir Beba Popović

  А ево и идеогенезе оваквих идеја:
  And that is why this type of democracy has become the instrument of that race which in its inner goals must shun the light of day, now and in all ages of the future. Only the Jew can praise an institution which is as dirty and false as he himself.

  I was repelled by the conglomeration of races which the capital showed me, repelled by this whole mixture of Czechs, Poles, Hungarians, Ruthenians, Serbs, and Croats, and everywhere, the eternal mushroom of humanity-Jews and more Jews.
  To me the giant city seemed the embodiment of racial desecration.

  Lower nations led by Germanic organizers and overlords have more than once grown to be mighty state formations and have endured as long as the racial nudeus of the creative state race maintained itself.

  In most cases nowadays a person acquires civic rights by being born within the frontiers of a State. The race or nationality to which he may belong plays no role whatsoever. The child of a Negro who once lived in one of the German protectorates and now takes up his residence in Germany automatically becomes a 'German Citizen' in the eyes of the world. In the same way the child of any Jew, Pole, African or Asian may automatically become a German Citizen.

  Nothing but a stroke of the pen, and a Mongolian slave is forthwith turned into a real German. Not only is no question asked regarding the race to which the new citizen belongs; even the matter of his physical health is not inquired into. His flesh may be corrupted with syphilis; but he will still be welcome in the State as it exists today so long as he may not become a financial burden or a political danger.

  http://www.hitler.org/writings/Mein_Kampf/index.html
  „Ko ne voli Dabić Rašu, popušio karu našu“ Kustendorf

 5. #5
  Zainteresovan član Wesley Earl Craven (avatar)
  Učlanjen
  15.03.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  The last house on the left
  Poruke
  250
  Reputaciona moć
  45

  Podrazumevano Re: Evropske predrasude ili rasizam

  Jedno drugačije mišljenje:

  (преузето са http://www.komentar.co.yu/sip)

  Фалсификат фалсификата
  (или: Како су Срби постали најглупљи народ у Европи)


  Прексиноћ (28. март) је Б92 (а ко би други!) у ударним вестима у 18.30 објавио да су по новом истраживању обављеном на ирском Универзитету Алстер, објављеном у многим европским медијима (Тајмс, Аустралијан, Дојче Веле, Јунајтед Прес, Сандеј Тајмс, Дејли Индија...) Срби најглупљи народ у Европи са просечним коефицијентом интелигенције од свега 89. Вест су сутрадан преузели и штампани медији, пре свих Вечерње новости и Српски Национал. Срећом, Интернет нам пружа изузетну могућност да сваку вест или недоумицу проверимо директно на Интернету, у изворном облику. Тако смо у могућности да посетимо сајт професора Ричарда Лина (http://www.rlynn.co.uk), који је обавио поменуто истраживање и прочитамо интегрални текст са резултатима истраживања. И гле, у табели у којој су наведени коефицијенти интелигенције за 185 земаља на свету (http://www.rlynn.co.uk/pages/article_intelligence/t4.asp, поред назива наше земље (наведене као Југославија) видимо вредност 93! Већ ту откривамо да је неко ко је вест писао за светске агенције, наш "резултат" смањио за 4, не би ли нас бацио на дно табеле (испод Албаније – 90, Бугарске – 93, Хрватске – 90, Грчке – 92, Ирске – 93, Македоније – 93, Турске – 90). То, међутим, није и једини фалсификат у целој овој причи. Пажљивијим загледањем, поред броја 93 примећујемо звездицу, а у легенди табеле лепо пише да у земљама означеним звездицом просечни коефицијент интелигенције није ни мерен, већ је узета средња вредност суседних земаља. И заиста, у рубрици која одговара нашој земљи видимо да пише "Хрватска 90, Словенија 95". Другим речима, коефицијент интелигенције у Србији је 93, зато што су коефицијенти у Хрватској и Словенији 90 и 95! О научној основаности тврдње да је неки народ "глуп" или "паметан" због глупости или интелигенције његових суседа не треба трошити речи.
  Иако је поменуто истраживање потпуно безвредно, а вест објављена у многим светским и домаћим медијима пуна фалсификата, последице по наш народ и државу неће бити безначајне. Људи на оваквим листама обично памте првопласираног и последњепласираног, тако да ће, осим што су "зликовци", "дивљаци" и "разбојници", убудуће Срби словити и за глупаке. Што рече један Хрват на неком Интернет форуму "... па како ћете се осјећати кад будете ишли у посјет неком у иноземство? Нећете рећи некој дјевојци да сте Срби, да не би аутоматски помислила да сте глупи? И то зато јер је тамо неки паметњаковић желио видјети да ли његове апсурдне расистичке теорије могу проћи и бити објављене..." И можете надаље колико хоћете да објашњавате да су Срби трећи у свету по броју људи који успешно прођу Менсин тест интелигенције (одмах иза Израелаца и Словенаца), дезинформација је објављена и запамћена.
  Једино што можемо и морамо да урадимо је истраживање о стварној вредности просечне интелигенције у Србији (што није тешко организовати и извести), чиме бисмо демантовали горње фалсификате и евентуално поднели тужбе надлежним институцијама.


  Корисни линкови:
  оригинално истраживање: http://www.rlynn.co.uk/pages/article_intelligence/1.asp
  интелигенција у 185 земаља: http://www.rlynn.co.uk/pages/article_intelligence/t4.asp
  вест на Б92: http://www.b92.net/zivot/vesti.php?nav_id=193043
  чланак у Српском Националу: http://www.srpski-nacional.com/vesti.php?id=13560
  чланак у Тајмсу: http://www.timesonline.co.uk/article/0,,2-2105519,00.html
  Poslednji put ažurirao/la Wesley Earl Craven : 06.04.2006. u 16:16 Razlog: ispravljen link

 6. #6
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.461
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: Evropske predrasude ili rasizam

  Весли, заиста Ти хвала на овако потпуној и свеобухватној информацији... сада бар можемо да разумемо "одакле ветар дува"... једино што мене те глупости уопште не узбуђују и уопште немам потребу да се доказујем... искрено речено, заболе ме шта "запад" мисли о нама... јер ја о њима имам драстичније негативно мишљење... по мом схватању то је баш супер позиција... да сви живе у уверењу да су Срби дебили... ОК... имаће времена да се увере у супротно... та жвака само нама оставља слободан простор... и зато се противим било каквом тужакању или доказивању опет неким "истраживањима"...

  п.с. А што се Б92 тиче они, на крају свог путешествија по медијском етеру сами за себе тврде да су дебили (уколико међу њима уопште има Срба)...
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 7. #7
  Zainteresovan član Wesley Earl Craven (avatar)
  Učlanjen
  15.03.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  The last house on the left
  Poruke
  250
  Reputaciona moć
  45

  Podrazumevano Re: Evropske predrasude ili rasizam

  @ eremita

  Već godinama praktikujem taj "aj-dont-giv-a-fak" stav prema strancima, čak i u ličnim kontaktima. Pošalicu "I'm a Serb and I'm a war criminal. - Hi, Serb!" praktikujem negde od '98, ako me sećanje dobro služi, a služi me. Međutim, gornji tekst (koji, ponavljam, nije moj) korisniji je za upotrebu protivu ovih paćenika kojima smeta kiseli kupus a praziluk im iz guzice viri. Tekst pokazuje njihovo slepilo i bizarnu sposobnost da nekritički progutaju sve što im se sa zapadnih i prozapadnih medija prospe. Takvi kao kamarad Mašan su dokaz da u Linovom istraživanju ima neke istine.

 8. #8
  Primećen član Major_TOM (avatar)
  Učlanjen
  21.03.2006.
  Poruke
  794
  Reputaciona moć
  50

  Podrazumevano Re: Evropske predrasude ili rasizam

  Pa, ta cuvena filozofija :"Idon't give a ****. I am proud Serb, and I'm war criminal "
  je do sada pokazala odlicne rezultate u pozicioniranju jednog naroda u odruzenju , Evropi, i svetu.

  Preko granice nije preslo 70 % mladih ljudi, koji druge civilizacije dozivljavaju kao marsovce, naravno, neprijateljski nastrojene prema nama jadnima...nesto kao "ALIEN"
  Mrzi me da ponavljam hiljaditi put prezvakane teme o stanju ekonomije, morala, perspektive u narodu Srpskom!
  Tone ogromnih problema, oko vrata drzave , vuce je u mulj, iz kojeg se ni veci ni jaci od nas ne bi lako izbatrgali,

  Ali, tu je cuveno....." I don't give a ****..I am Serb, I am war criminal "...vrhunac lucidnosti i domisljatosti, kako doakati mrskom nepijatelju,

  A onda, oni, svi, predpostavljam , vristeci i cupajuci kosu beze od tebe, dok ti stojis na vetru , onako ponosan, i visok..

 9. #9
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.461
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: Evropske predrasude ili rasizam

  Citat Original postavio Wesley Earl Craven
  @ eremita

  Već godinama praktikujem taj "aj-dont-giv-a-fak" stav prema strancima, čak i u ličnim kontaktima. Pošalicu "I'm a Serb and I'm a war criminal. - Hi, Serb!" praktikujem negde od '98, ako me sećanje dobro služi, a služi me. Međutim, gornji tekst (koji, ponavljam, nije moj) korisniji je za upotrebu protivu ovih paćenika kojima smeta kiseli kupus a praziluk im iz guzice viri. Tekst pokazuje njihovo slepilo i bizarnu sposobnost da nekritički progutaju sve što im se sa zapadnih i prozapadnih medija prospe. Takvi kao kamarad Mašan su dokaz da u Linovom istraživanju ima neke istine.

  Јееес, јееес..."I'm a Serb and I'm a war criminal. - Hi, Serb!" е, та ти је добра ! :razz: А ово у вези празилука, ја одавно тврдим да је данас најактуелнији позоришни комад "Покондирена тиква" - даклеМ, малограђанштина као узор и начин понашања је код нас максимално ИН, знаш, ово-оно... фирмирана гардероба, кајле, тетоважа... је л' , смрди смрдљивцима кисели купус, а мени се тако једе сарма са сувим месом (а не могу, пост је)... иначе тим цопу-пасте клоновима обично "трагови нечовјештвом смрде...".

  п.с. На ког Машана мислиш? Да ли на оног из чувеног црногорског филма о куповини гласача за 1.580 евра у виду направљеног рачуна за струју ???
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 10. #10
  Zainteresovan član Wesley Earl Craven (avatar)
  Učlanjen
  15.03.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  The last house on the left
  Poruke
  250
  Reputaciona moć
  45

  Podrazumevano Re: Evropske predrasude ili rasizam

  @ mačak Tom

  Pa da, bolje bi mi bilo da se "suočim".

  Ti si, mačak Tom, još jedan od onih koji idu u prilog Linovim "istraživanjima". Niko od stranaca sa kojima sam razgovarao na taj način to nije shvatio ozbiljno, svi - aposlutno svi - su to shvatali kao šalu i sarkastični osvrt na medijske stereotipe. Medijske stereotipe njihovih država.

  Inače, govorim o ljudima koje sam sretao poslovno, dakle ozbiljnim ljudima. Te zapadne medije, a to je već druga tema, ozbiljno ne shvataju ni misleći ljudi iz matičnih država. Tužno je i pretužno što ih ovdašnja mlada "inteligencija" shvata ozbiljnije nego stvarna inteligencija preko.

  A sad, vratimo se temi. Zamolio bih mačka Toma da se uzdrži od recikliranja filmskih stereotipa - stajanje na vetru, visok i ponosan, itd. Filmske stereotipe poznajem mnogo bolje od druga Toma, te na mene ne ostavlja nikakav utisak i neću zamarati posetioce ovog foruma daljim prepucavanjem koje samo skreće pažnju sa činjenice da su nama, putem medija, povodom ove teme plasirane lažne informacije,

 11. #11
  Ističe se Kohen (avatar)
  Učlanjen
  31.03.2006.
  Poruke
  2.446
  Reputaciona moć
  67

  Podrazumevano Re: Evropske predrasude ili rasizam

  Ti si, mačak Tom, još jedan od onih koji idu u prilog Linovim "istraživanjima".
  Pa , prijatelju , vidim da polako gubis zivce, sto ne opravdava tvoje smesme pokusaje da me vredjas, kao u gornjem pasusu...

  Ja sam samo izlozio ,da je po mom misljenju otrcana fraza: "I am Serb............."
  potpuno nerezonska, gloopava, i njome se,ne sluze ozbiljni Srbi u inostranstvu..ne smatraju je urnebesno smesnu, kao ti!!!

  Sto ti, bez obzira na nervozu, krizu ( zikru), kako ti kazes, ne daje pravo da vredjas na ovom forumu, jer je to , jednostavno zabranjeno.
  Zato, se i ja, kao sto vidis , suzdrzavam,iako bi ti slatko ,na nivou "I am Serb...' mozda jos nesto rekao.
  Dakle, vodi racuna o ponasanju!!!

 12. #12
  Iron Lord nije na forumu
  ne vadi prst iz uveta odkad je čuo da uvo više uživa
  Elita Iron Lord (avatar)
  Učlanjen
  23.12.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  ОЈ СРБИЈО, КРАВО МОЈА МУЗАРО!
  Poruke
  21.620
  Tekstova u blogu
  4
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Evropske predrasude ili rasizam

  Da li možete da se vratite na temu?
  (ne replicirati na ovo upozorenje)

 13. #13
  Zainteresovan član Wesley Earl Craven (avatar)
  Učlanjen
  15.03.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  The last house on the left
  Poruke
  250
  Reputaciona moć
  45

  Podrazumevano Re: Evropske predrasude ili rasizam

  Citat Original postavio Iron Lord
  Da li možete da se vratite na temu?
  (ne replicirati na ovo upozorenje)
  Moram da se oglušim na upozorenje iz samo jednog razloga - zamolio bih moderatora da obrati pažnju da na moju repliku korisniku Major_TOM odgovara korisnik Kohen i govori u prvom licu ("sto ne opravdava tvoje smesme pokusaje da me vredjas"). Bez daljih oftopik komentara.

 14. #14
  eIvin
  Guest

  Podrazumevano Re: Evropske predrasude ili rasizam

  Citat Original postavio Kohen
  Citat Original postavio Wesley Earl Craven
  Ti si, mačak Tom, još jedan od onih koji idu u prilog Linovim "istraživanjima".
  Pa , prijatelju , vidim da polako gubis zivce, sto ne opravdava tvoje smesme pokusaje da me vredjas, kao u gornjem pasusu...

  Ja sam samo izlozio ,da je po mom misljenju otrcana fraza: "I am Serb............."
  potpuno nerezonska, gloopava, i njome se,ne sluze ozbiljni Srbi u inostranstvu..ne smatraju je urnebesno smesnu, kao ti!!!

  Sto ti, bez obzira na nervozu, krizu ( zikru), kako ti kazes, ne daje pravo da vredjas na ovom forumu, jer je to , jednostavno zabranjeno.
  Zato, se i ja, kao sto vidis , suzdrzavam,iako bi ti slatko ,na nivou "I am Serb...' mozda jos nesto rekao.
  Dakle, vodi racuna o ponasanju!!!

  Citat Original postavio Wesley Earl Craven
  Moram da se oglušim na upozorenje iz samo jednog razloga - zamolio bih moderatora da obrati pažnju da na moju repliku korisniku Major_TOM odgovara korisnik Kohen i govori u prvom licu ("sto ne opravdava tvoje smesme pokusaje da me vredjas"). Bez daljih oftopik komentara.
  Стварно интригантно.

 15. #15
  Iskusan Duh Sekire (avatar)
  Učlanjen
  27.06.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  斧神
  Poruke
  6.638
  Tekstova u blogu
  19
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Re: Evropske predrasude ili rasizam

  Citat Original postavio Major_TOM
  Pa, ta cuvena filozofija :"Idon't give a ****. I am proud Serb, and I'm war criminal "
  je do sada pokazala odlicne rezultate u pozicioniranju jednog naroda u odruzenju , Evropi, i svetu.
  Ово је тако типично, да бих замолио модератора, да одмах заборави на помисао како је обраћам овом мајору Тому или Кохену лично.
  Одређена групација "реформатора Србије" фрустрирана што њихове идеје нису прихваћене, сеје приче о целом Балкану као "генетској депонији", народу као "безрепој стоци", "вашљивим племенима" којима треба странци да владају, великом броју бирача као "ретардиранима". Ја ЗНАМ да су неки просто скакали од среће када је овај енглески "професор" то "потврдио", па још Тајмс пренео.
  Уосталом, из тог "демократског блока" су дошла прва преношења вести по форумима.
  Погледајмо ово:
  http://forum.dsomladina.org.yu/viewtopic.php?t=5783&sid=ae145506371de8b3905c1cd6655c9fd3

  Онда Теофил Луковић целу ту ствар релативизује:
  http://www.vreme.com/cms/view.php?id=448850

  "Не пада снег да покрије брег, већ да свака зверка открије свој траг"

  Citat Original postavio Kohen
  Pa , prijatelju , vidim da polako gubis zivce, sto ne opravdava tvoje smesme pokusaje da me vredjas, kao u gornjem pasusu...

  Ja sam samo izlozio ,da je po mom misljenju otrcana fraza: "I am Serb............."
  Па "не знам" "пријатељу" "Мајор Том" или "кохен" или како да ти се обратим, ко се овде изнервирао, али знам ко је открио да је комплексна личност.
  „Ko ne voli Dabić Rašu, popušio karu našu“ Kustendorf

 16. #16
  Iskusan Архангел (avatar)
  Učlanjen
  07.04.2004.
  Lokacija
  u pampers brigadi
  Poruke
  5.857
  Reputaciona moć
  108

  Podrazumevano Re: Evropske predrasude ili rasizam

  Немам обичај да читам "Недељни Телеграф", али ми је јуче дошао у руке и ево шта се ту каже поводом теме...

  Недељни Телеграф успео је да пронађе овог контроверзног научника, који овако објашњава своју теорију:

  Мислим да су резултати веома слаби јер су сви испитаници описани као припадници нижег и средњег нижег социјалног слоја. Сви су у време истраживања живели у околини Београда. Тестирани су признатом верзијом теста интелигенције која се зове SPM, а испитивање и анализу обавили су научници Moyles i Wolins.

  Истраживање је обухватило 73 европска народа, где су Срби најглупљи, а Немци најмудрији. Коришћена су три различита теста интелигенције (CPM,SPM,APM), а испитивање и анализу обавило је чак 30 различитих научних тимова у распону од 1952. до 2003. године! Сем што је временски распон већи од пола века, истраживање је урађено на потпуно различитом узорку, па је тестове радило само 15 Срба, али зато 1.500 Енглеза, 3.500 Ираца и чак 4.000 Пољака!

  У неким земљама испитивање је обављено само на одраслима, а негде су била укључена и деца, у Енглеској чак и шестогодишњаци. Лин ипак тврди да су резултати веродостојни...

  Г-дин Форман (Alister Univerzitet) : "Г-дин Лин је у пензији дуже од 10 година. Ово није први пут да нас представља као носиоце својих самосталних научних пројеката. Немамо ништа са његовим радом од када је пензионисан и жао нам је што се у јавности широм света појављујемо као образовна институција која је финансирала и изводила овај пројекат."

  Ђе нафата оних 15 комада...

 17. #17
  Iskusan Duh Sekire (avatar)
  Učlanjen
  27.06.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  斧神
  Poruke
  6.638
  Tekstova u blogu
  19
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Re: Evropske predrasude ili rasizam

  Citat Original postavio Arhangel NS
  Мислим да су резултати веома слаби јер су сви испитаници описани као припадници нижег и средњег нижег социјалног слоја. Сви су у време истраживања живели у околини Београда.
  Ништа чудно мој Архангеле, код статистике ти је узорак кључна ствар. Тако узмимо на пример три мушкарца - једног 85, једног од 5 и једног од 3 године. У просеку су то добри ... ударници, мада ниједан од њих тројице се ту не уклапа.

  Е сад кад говоримо о репрезентативности узорка... рецимо да имамо у Србији младе, перспективне, креативне људе, у две речи "модерне политичаре" (социјално - то су лумппролетери из поткровља који "чувају ватру" не би ли за себе обезбедили позиције после "револуције" а и коју кинту од страних ментора). И онда се поведе такво истраживање, они се лепо одазову, а "србенде" сељаци истраживаче најуре вилама "ко си бре ти да мериш колико сам паметан!".
  И тако дођемо до резултата који скандализују сада све, ето чак и на Б92...

  Ето то је моја теорија, како је, иначе "добронамеран професор" дошао до таквих резултата. Да је понудио бесплатно пиво уз тестирање, све би било боље
  „Ko ne voli Dabić Rašu, popušio karu našu“ Kustendorf

 18. #18
  Iskusan Архангел (avatar)
  Učlanjen
  07.04.2004.
  Lokacija
  u pampers brigadi
  Poruke
  5.857
  Reputaciona moć
  108

  Podrazumevano Re: Evropske predrasude ili rasizam

  Ma, mene samo interesuje da li je moguće ustanoviti koeficijent inteligencije kod neke nacije - bilo koje, i na koji način bi se to moglo izvesti ?

  Jeste da mi to nije branša, ali mi sve ovo izgleda kako mali Perica zamišlja naučna istraživanja...

  A o ovima, što su jedva dočekali da se "samopopljuju", ne treba trošiti reči. Oni govore dovoljno sami za sebe. :wink:

 19. #19
  Iskusan Duh Sekire (avatar)
  Učlanjen
  27.06.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  斧神
  Poruke
  6.638
  Tekstova u blogu
  19
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Re: Evropske predrasude ili rasizam

  Па они су и били тестирани.
  ЕТО РЕШЕЊЊЊЊЈЈЈЈЈЈЈАААААААА!!!
  „Ko ne voli Dabić Rašu, popušio karu našu“ Kustendorf

 20. #20
  Iskusan Архангел (avatar)
  Učlanjen
  07.04.2004.
  Lokacija
  u pampers brigadi
  Poruke
  5.857
  Reputaciona moć
  108

  Podrazumevano Re: Evropske predrasude ili rasizam

  Citat Original postavio Duh Sekire
  Па они су и били тестирани.
  ЕТО РЕШЕЊЊЊЊЈЈЈЈЈЈЈАААААААА!!!
  Чек' бре...Било их је 15-оро, за толики број ти треба мало већи комби :wink:

 21. #21
  Iskusan gost 47473 (avatar)
  Učlanjen
  19.01.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  "The greatest trick the Devil ever pulled was convincing the world he didn't exist"
  Poruke
  5.722
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Evropske predrasude ili rasizam

  Vise organizacija je osudilo to istrazivanje. To da li je on" bio dobronameran", ne znam. Koliko je priznat u svetu najbolje govori njegovo istrazivanje od pre neku godinu po kome je ispalo da su zene gluplje od muskaraca.Tada su ga popljuvale sve relevantne organizacije. Pocev od feministickog pokreta pa do Saveta Evrope gde su trazili da se donese posebna deklaracija protiv ovakvog nacina ugrozavanja zena.

 22. #22
  Iskusan Duh Sekire (avatar)
  Učlanjen
  27.06.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  斧神
  Poruke
  6.638
  Tekstova u blogu
  19
  Reputaciona moć
  112

  Podrazumevano Re: Evropske predrasude ili rasizam

  Немам ништа против коректно стеченог богатства. Ни појединаца, ни народа. То је нормална тежња. Али, што се тиче поруке охрабрења да ћемо бити паметнији када будемо богатији, хвала: некако више имам симпатија према полугладним Кубанцима који су и у таквим условима сачували ведар дух и умеју да се радују животу. Више ми се допадају то сиромаштво и ведрина него енглеско богатство и енглеска памет.
  Све је више наговештаја да нас проф Лин није ни поменуо у својим ранг-листама интелигентности. Изгледа да је та листа дело неког из Тајмса или неког ко се послужио Тајмсом у лансирању отвореног расизма чији би став могао бити и став: "Па то су само глупи Срби. Није их ни штета побити, протерати, отети им земљу..."
  Поред оваквог Тајмса, мало је један Харолд Пинтер у читавој Енглеској.
  Цвијетин Михајловић
  „Ko ne voli Dabić Rašu, popušio karu našu“ Kustendorf

 23. #23
  Zainteresovan član Wesley Earl Craven (avatar)
  Učlanjen
  15.03.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  The last house on the left
  Poruke
  250
  Reputaciona moć
  45

  Podrazumevano Re: Evropske predrasude ili rasizam

  Niste dobro pročitali tekst koji sam preneo. Sa sajta RIČARDA LINA:

  http://www.rlynn.co.uk/pages/article_intelligence/t4.asp

  Yugoslavia 93* Croatia 90, Slovenia 95

  A šta znači zvezdica? (marked by *) Based on the IQs of Neighbouring or Other Comparable Countries. Country National IQ based on Comparison countries arithmetic means.

  93 - srednja vrednost između Hrvatske i Slovenije!

  93 nije 89, kako su mediji preneli. Zvezdica ukazuje na to da u Srbiji istraživanje nije ni vršeno, tako da sumnjam i u to da je Nedeljni telegraf uopšte našao Lina, tj. da on nije ni dao izjavu koju je preneo Arhangel.
  Poslednji put ažurirao/la Wesley Earl Craven : 07.04.2006. u 13:26 Razlog: Arhangel, ne Duh!

 24. #24
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.461
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: Evropske predrasude ili rasizam

  Citat Original postavio Arhangel NS

  Ђе нафата оних 15 комада...
  Да то можда није чланство неке ноформиране демократске странке? 8-)
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 25. #25
  Buduća legenda
  Učlanjen
  26.07.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  44.336
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Evropske predrasude ili rasizam

  Citat Original postavio Major_TOM
  Pa, ta cuvena filozofija :"Idon't give a ****. I am proud Serb, and I'm war criminal "
  je do sada pokazala odlicne rezultate u pozicioniranju jednog naroda u odruzenju , Evropi, i svetu.

  Preko granice nije preslo 70 % mladih ljudi, koji druge civilizacije dozivljavaju kao marsovce, naravno, neprijateljski nastrojene prema nama jadnima...nesto kao "ALIEN"
  Mrzi me da ponavljam hiljaditi put prezvakane teme o stanju ekonomije, morala, perspektive u narodu Srpskom!
  Tone ogromnih problema, oko vrata drzave , vuce je u mulj, iz kojeg se ni veci ni jaci od nas ne bi lako izbatrgali,

  Ali, tu je cuveno....." I don't give a ****..I am Serb, I am war criminal "...vrhunac lucidnosti i domisljatosti, kako doakati mrskom nepijatelju,

  A onda, oni, svi, predpostavljam , vristeci i cupajuci kosu beze od tebe, dok ti stojis na vetru , onako ponosan, i visok..
  Svaka chast brate!
  Jedini post koji vredi. Chovek izrachunao IQ raznih naroda, sad shto neke istina boli...
  Lepo rekla Biljana da je recheno da su Albanci najgluplji to ne bi bio rasizam.

  Inache, da je ceo Balkan genetska deponija to ne tvrdi Beba Popovic nego nauka!

Slične teme

 1. Rasizam u SAD!
  Autor Droid u forumu Politika
  Odgovora: 26
  Poslednja poruka: 14.10.2007., 14:07
 2. Rasizam!
  Autor Marge u forumu Politika
  Odgovora: 137
  Poslednja poruka: 02.09.2007., 21:20
 3. RASIZAM...
  Autor Marge u forumu Jezik
  Odgovora: 252
  Poslednja poruka: 29.06.2007., 16:40

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •