Kreiranje padajucih menija

Imam jos jedno malo pitanjce... Programcic SothinkDHTMLMenu je super,vec sam probala, napredujem, ali me interesuje kako stoji sa cirilicom; da li postoji mogucnost pisanja teksta na cirilici (pojavljuju se samo znakovi pitanja)?
Unapred hvala...
 
Ako hoces cirilicu, najbolje ti je da prvo napravis slicice sa ispisanim tekstom na cirilici (tako ce ih videti i oni koji nemaju cirilicni font na svom racunaru) pa da te slicice upotrebis kao pozadine za dugmad u Sothink-u, a u samom programu da ne upisujes tekst za dugmad.
 
Treba i meni to, ali iz vase price nisam skapirao...gde je to u DW...

Evo sta mi tacno treba:

slikazaforum.jpg


Znaci ovi natpisi treba da budu padajuci na dole...

????
 
Nadjoh jedan tutorijal o kreiranju padajucih meni-a:

Behaviours > Pop-up menu

Uvodna riječ . . .

Čaprkajući po novoj verziji Dreamveaver-a i u potrazi za novim mogućnostima, naletio sam na novine u Behaviors. Dodata je novi i odličan Behaviors koji će puno pomoći oko izrade navigacija u stilu Pop-up menija. S ovim načinom upravljanja navigacijom na sajtu pošteđeni smo mukotrpnog ubacivanja i podešavanja DHTML skripti jer ovdje to ide sve puno jednostavnije. Program sam u pozadini generira *.js datoteku a vi kao korisnik samo unosite i birate kako će izgledati vaša navigacija u vidu Pop-up menija. Dole slijedi jedan kratak vodić kako upotrijebiti ovaj Behaviors, a mislim da ćete i vi veoma brzo snaći.

[ Kliknte na male sličice kako bi vidjeli slike u punoj velečini. Otvorit će vam se novi prozor sa slikom ]

Prva radnja.

Prvo napravite neku tabelu gdje će biti smješteni glavni linkovi, a kada miš pređe preko njih treba da se otvori meni. Tako napravite tabelu (1 red i 4 kolone). U čelije unesite tekst, a zatim im dajte neki link (formalno unesete bilo šta npr: http - inače neće raditi). Kada ste to uradili otvorite meni Window > Behaviors, dobit ćete jedan mali prozor. Još nista se ne dešava ali uskoro će početi. Sada markirajte prvi link koji ste unijeli u tabelu. Zatim idite do prozora Behaviours, kliknete na mali "+" i otvorit će vam se meni sa raznoraznim ponašanjima. A vi ćete odabrati "Show Pop-up".



Druga radnja

Nakon odabira "Show Pop-up" treba se u prozoru Behaviors pojaviti dvije stavke (klikni lijevo na sliku). A sada dvostruki klik na "onMouseOver" i dobit ćete jedan prozor sa opcijama i parametrima za podešavanje vašeg menija.




Treća radnja

Prvo šta radite je određivanje sadržaja menija. Upravljanje je veoma jednostavno. Ovdje dodajete i uklanjate stavke, pomjerate ih gore-dole, određujete linkove, target, dodajete i podmenije. Kada ste to uradili kliknete na Appearance.





Četvrta radnja

Prvo šta ćete odabrati da li želite vertikalni meni ili horizontalni. U ovom dijelu birate za tekst font želite koristiti, velečinu fonta, stilovi, lijevo, desno ili sredina. A određujete boje pozadina i teksta za dva stanja miša. Jedno za dok nije miš prešao preko linka(Up State), a drugo za stanja kada miš pređe preko linka(Over State). Kako budete mijenjali opcije u donjem prozoru će vam se prikazivati kako će izgledati vaš meni sa odabranim opcijama.



Peta radnja

Ovo je Advanced. Ovdje možete određivati još niz naprednih opcija za vaš meni. Određujete širinu i visinu čelija, Padding i Spacing čelija, Text Indent, Menu Delay (brzina reagovanja kada miše pređe preko linka). Zatim imate na raspolaganju opcije za tabele koje su vam poznate iz Dreamweaver-a prilikom kreiranja tabela. I opet kao u prethodnom slučaju u donjem prozoru vam se prikazuje izgled vašeg budućeg menija.



Šesta radnja - Finalna

Ovdje određujete kako će se izlistati vaš meni. To jest određujete u kom pravcu da se meni pojavi. Zatim još određujete i da kažemo "koordinate". Imate X i Y vrijednost, i odredite neke početne vrijednosti, zatim probajte u Explorer- u izgled. Ovdje ćete se često vračati i podešavati koordinate. Znaći čačkajte dok ne podesite vaš meni da izgleda kako vama odgovara.
 
Optima Net:
Shvatio sam da treba ovaj DHTML Menu Builder, ali kako preko njega napraviti ???
pazi, sve je krajnje jednostavno. Kad sam ja skapirao skapirace svako. Ako nemas Sothink DHTML Menu builder, prvo skini taj program. Ako imas program onda izaberi meni koji god hoces od ponudjenih (templates) promeni im karakteristike(boja, velicina,font itd), dodaj koliko hoces stavki (insert item) i ubaci ga u koju hoces stranu(publish), imas wizard koji te vodi kroz sve ovo. Mozes i cirilicu i latinicu i vertikalno padanje i horizontalno i pod uglom i sta god hoces. Na kraju wizarda ides save and close, i tvoj meni bice sacuvan kao pagelet file, koji mozes da editujes... Kazem ti sve je krajnje jednostavno, a izgleda super
poz
 

Back
Top